İçeriğe atla

Tehlikeli Oyunlar

  • Tehlikeli Oyunlar (roman) Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'dan sonra yayınladığı romanı.
  • Tehlikeli Oyunlar (oyun) Oğuz Atay'ın Tehlikeli Oyunlar romanının Seyyar Sahne topluluğu tarafından tiyatro oyunu olarak uyarlaması.
  • Tehlikeli oyunlar İngilizcesi Patriot Games olan Türkçeye bu adla çevrilmiş 1992 ABD yapımı film. Başrolünü Harrison Ford ve Anne Archer üstlenmiştir. Yönetmeni Phillip Noyce'dur.
  • Tehlikeli Oyunlar (kitap) J. B. Davis'in bir kitabı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Atay</span> Türk yazar (1934–1977)

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı.

<i>Tutunamayanlar</i> Oğuz Atay tarafından yazılan roman

Tutunamayanlar, Oğuz Atay'ın ilk romanıdır. 1970 yılında TRT Roman Ödülü'nü kazandı. Oğuz Atay'ın 25'inci ölüm yıldönümü olan 2002 yılında UNESCO, Tutunamayanlar'ı İngilizce'ye tercüme edilmesi gereken seçkin edebiyat eseri listesine seçti.

<i>Ben Buradayım</i> Yıldız Ecevitin yazdığı Oğuz Atay biyografisi

Ben Buradayım, Yıldız Ecevit'in yazdığı Oğuz Atay biyografisidir. Ancak alışıldık biyografi tarzının yanında, Atay'ın metinlerinden yola çıkarak yazarı anlama çabası da görülüyor.

<i>Tehlikeli Oyunlar</i> (roman) Oğuz Atayın ikinci romanı

Tehlikeli Oyunlar, Oğuz Atay'ın ikinci romanıdır. 1973 yılında yayımlandı.

Oyunlarla Yaşayanlar, Oğuz Atay'ın yazdığı tek tiyatro oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Gao Xingjian</span>

Gao Xingjian bir nesir yazarı, çevirmen, tiyatro yazarı, tiyatro yöneticisi, eleştirmen ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Vian</span> Fransız şarkıcı

Boris Vian, Fransız yazar, şair, müzisyen, şarkıcı, gazeteci, senarist, oyuncu, eleştirmen, çevirmen ve maden mühendisi.

Jale Parla,, Türk edebiyat teorisyeni ve eleştirmenidir.

Eylembilim, Oğuz Atay'ın tamamlanmamış bir romanı. Bir devlet üniversitesinde meydana gelen olaylara bir profesörün yaklaşımlarını konu almaktadır. Ölümünün ardından 40 sayfası bulunmuş ve olduğu şekli ile 1987 yılında yayınlanmış olan Günlük isimli kitabının sonunda "Eylembilim" bölümü adı altında yayınlanmıştır. Oğuz Atay'ın ölümünden 11 yıl sonra, kızı Özge Atay'a isimsiz bir paket içerisinde son çalışmasının 74 sayfasının daha bulunmasının ardından kitaplaştırılmış ve 1998 yılında "Eylembilim" adıyla yayınlanmıştır.

Güray Süngü, Türk öykü ve roman yazarı. İlk öğretime Kadırga İlkokulunda başladı. Çocukluğu Ayasofya ve Sultanahmette geçti. Gedikpaşa'da esnaf olan babası sayesinde çalışma hayatını erken yaşta tanıdı. Üniversiteden mezun olana kadar bütün tatillerini Kapalıçarşı'da geçirdi.İlk eserlerini Hece Edebiyat Dergisi'nde yayınlamıştır. Sonraki yıllar Hece Öykü, Aykırı Edebiyat, Vivo Edebiyat, Kaçak Yayın, E-Edebiyat, Özgür Edebiyat, Ada, İtibar, Post Öykü ve İzdiham dergilerinde de kısa öyküler yazmıştır. Üniversite eğitimini Uludağ Üniversitesi'nde aldı. İktisat fakültesinde okudu. Mezuniyetinden sonra özel sektörde çalışmaya başladı. 2009 yılına kadar çeşitli sektörlerde görev aldıktan sonra, yayın sektörüne geçti.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Atay</span>

Cahit Atay, oyun yazarı.

<i>Bir Bilim Adamının Romanı</i> Oğuz Atay tarafından yazılan roman

Bir Bilim Adamının Romanı, Oğuz Atay'ın İTÜ İnşaat Fakültesi'nden hocası olan Prof. Dr. Mustafa İnan'ın yaşam öyküsünü anlattığı romanıdır. Kitap İletişim Yayınları'ndan çıkmıştır ve 270 sayfadan oluşmaktadır.

Meral Oğuz, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Leitmotiv, edebiyata müzik alanından geçen bir kavram. Esası, bir müzik parçasının tekrarlanan nakaratıdır. Edebiyatta, özellikle roman sanatında rağbet gören teknik bir unsurdur. Romanın değişik bölümlerinde, çeşitli nedenlerle tekrarlanan ifade kalıbıdır. Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nda Nüzhet'in kahkaları, Yalnızız romanında "çay iç" cümlesi, Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar romanında Olric'in "efendim" ifadesi, Turgut'un "bat dünya bat" sözü birer leitmotiv örnekleridir.

<i>Tehlikeli İlişkiler</i> (film)

Tehlikeli İlişkiler 1988 ABD İngiltere ortak yapımı romantik-dramatik dönem filmdir. Özgün adı Dangerous Liaisons olan film 14 Temmuz 1989'da Türkiye'de gösterilmiştir.

<i>Tehlikeli Oyunlar</i> (oyun)

Tehlikeli Oyunlar, Oğuz Atay'ın aynı adlı romanından sahneye uyarlanmış olan tek kişilik bir tiyatro oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Seyyar Sahne</span>

Seyyar Sahne, 2001 yılında İstanbul'da bir grup amatör tiyatrocunun girişimiyle kurulan bir bağımsız tiyatro topluluğudur.

Atay aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<i>Pusuda</i>

Pusuda, Cahit Atay'ın 1961 yılında yazdığı komedi tarzında tek perdelik tiyatro oyunudur.

Hayati Asılyazıcı Türk eleştirmen ve yazar.