İçeriğe atla

Tehani el-Cibali

Tehani el-Cibali
El-Cibali 2014'te
Doğum20 Kasım 1950(1950-11-20)
Tanta, Mısır
Ölüm09 Ocak 2022 (71 yaşında)
Kahire, Mısır
Ölüm sebebiCovid-19
Defin yeriTanta, Mısır
EğitimKahire Üniversitesi
Tanınma nedeniMısır'daki ilk kadın yargıç
Siyasi partiBağımsız

Tehani el-Cibali (Arapça: تهاني الجبالي ; d. 20 Kasım 1950 – ö. 9 Ocak 2022), Mısırlı kadın hukukçu. Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi'nin eski Başkan Yardımcısıydı.

Yaşamı ve kariyeri

El-Cibali, 20 Kasım 1950'de Tanta, Mısır'da doğdu. Kahire Üniversitesi'nden mezun oldu. 2003 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı olarak yüksek yargıda görev alan ilk Mısırlı kadın yargıç oldu. 2007 yılında Mısır'da yargıda değişik pozisyonlara 32 kadın hukukçu atanana kadar yüksek yargıdaki ilk kadın yargıç olarak görevini sürdürdü.[1]

Temmuz 2012'de New York Times gazetesi Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Tehani el-Cibali'nin Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ne anayasa yazılana kadar sivillere iktidarı devretmemelerini tavsiye ettiğini yazdı.[2] Gazeteye bu haberinden dolayı dava açılması yargıç El-Cibali tarafından reddedildi.[3][4]

Ölümü

El-Cibali, 9 Ocak 2022'de COVID-19 ile enfekte olarak Kahire, Mısır'da 71 yaşında öldü.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ Hirschl, Ran (2010). Constitutional Theocracy. Harvard University Press. s. 94. ISBN 978-0-674-04819-5. 9 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  2. ^ Kirkpatrick, David D. (4 Temmuz 2012). "Judge Helped Egypt's Military to Cement Power". The New York Times. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2012. 
  3. ^ "New York Times fabricated interview, says Egyptian judge". Egypt Independent. 4 Temmuz 2012. 7 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2012. 
  4. ^ Mohammed al-Shennawi (7 Temmuz 2012). "Egyptian judge to sue NY Times". Arabstoday. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2012. []
  5. ^ "Egypt's first female judge Tahani Al-Gabali dies of COVID-19". dailynewsegypt.com. 9 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2022. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mısır</span> Kuzey Afrika ve Batı Asyada bir ülke

Mısır, resmî olarak Mısır Arap Cumhuriyeti, Afrika'nın kuzeydoğu köşesi ile Asya'nın güneybatı köşesinde Sina Yarımadası'nı kapsayan kıtalararası bir ülkedir. Kuzeyinde Akdeniz, kuzeydoğusunda Filistin'in Gazze Şeridi ve İsrail, doğusunda Kızıldeniz, güneyinde Sudan ve batısında Libya ile komşudur. Kuzeydoğudaki Akabe Körfezi, Mısır'ı Ürdün ve Suudi Arabistan'dan ayırmaktadır. Kahire, Mısır'ın başkenti ve en büyük şehridir. İkinci büyük şehri olan İskenderiye ise Akdeniz kıyısında önemli bir sanayi ve turizm merkezidir. Yaklaşık 100 milyon nüfusuyla Mısır, dünyanın en kalabalık 14'üncü, Afrika'nın ise en kalabalık üçüncü ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüsnü Mübarek</span> 4. Mısır devlet başkanı

Muhammed Hüsnü es-Seyyid Mübarek, Mısırlı asker ve siyasetçi. 1981-2011 yılları arasında 30 yıl Mısır'ı yönetmiş, Mısır devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2011'in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra, önce 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretmiş, ertesi gün de görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sad Zağlûl</span> 19. ve 20. yüzyıl Mısırlı politikacı ve devrimci

Saad Zağlul, tam adı Saad bin İbrahim Zağlul , Mısırlı siyaset ve devlet adamı. İngiltere'yi 1922'de Mısır'a bağımsızlık vermeye zorlayan milliyetçi harekette önemli rol oynamış, 1924'te kısa bir süre başbakanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2011 Mısır Devrimi</span> ayaklanma

2011 Mısır Devrimi, 2010-2011 Yasemin Devrimi'nin öncülüğünde, 25 Ocak 2011'den beri Mısır'da devam eden, halkı mevcut yönetime karşı seferber olmaya çağıran sokak gösterileri, protestolar ve sivil itaatsizliklerin bütünüdür. Gösteriler ve isyanların polis şiddeti, olağanüstü hâl, işsizlik, asgari ücretleri azaltma isteği, barınma eksikliği, yiyecek sıkıntısı, yolsuzluklar, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve kötü hayat koşulları üzerine başladığı rapor edildi. 11 Şubat 2011 tarihinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, gösteriler nedeniyle istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Tahrir Meydanı</span>

Tahrir Meydanı, Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezinde bulunan meydan.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Mursi</span> 5. Mısır devlet başkanı

Muhammed Mürsî Îsa el-Eyyat, Mısırlı siyasetçi ve akademisyen, Mısır'ın seçimle ilk defa başa gelen, devrik 5. Devlet Başkanı. 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin askerî darbe yapması sonucu devrildi.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Mısır)</span>

Mısır Temsilciler Meclisi, Mısır'ın tek meclisli yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hişam Kandil</span> Mısırlı siyasetçi

Hişam Kandil Mısırlı siyasetçi. Mısır'ın eski Başbakanı. 24 Temmuz 2012 tarihinde Devlet Başkanı Muhammed Mursi tarafından atandı. Kandil, 2011 yılından 2012 yılına kadar önceden Su Kaynakları ve Sulama Bakanı idi. Reuters Haber ajansı, Kandil'in Mursi yönetiminde siyasi olarak bağımsız bir üst düzey kamu görevlisi olduğunu bildirdi ama halk Başbakan görevi için olası bir aday olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Anayasa Mahkemesi</span>

Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi,, Mısır'ın bağımsız yargı organıdır. 1979 yılında kurulmuştur. Başkent Kahire'nin Maadi bölgesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adli Mansur</span>

Adli Mahmud Mansur, Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi eski başkanı ve Mısır'ın 3 Temmuz 2013-8 Haziran 2014 tarihleri arası geçici Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir yargıçtır. Mısır ordusu tarafından yapılan bir duyuruda, kitlesel protestolar sonucu olan 2013 Mısır darbesi sonrasında Cumhurbaşkanı ilan edildi. Muhammed Mursi, askerî darbeyi kabul etmediğini ve halen Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı olduğunu iddia etmektedir. Mansur, 4 Temmuz 2013 tarihinde Yüksek Anayasa Mahkemesi önünde yeni görevi için yemin etti.

<span class="mw-page-title-main">2013 Mısır askerî darbesi</span>

2013 Mısır Askerî Darbesi, Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetlerinin ülkede devam eden protestolar sırasında hükûmet ve eylemcilere verdiği 48 saatlik uzlaşma süresinin dolması üzerine 3 Temmuz 2013 tarihinde ülke yönetimine yaptığı askerî darbedir.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Genel Müdürlüğü (Mısır)</span>

Genel İstihbarat Müdürlüğü sıklıkla Muhaberat denilen, Mısır istihbarat teşkilatıdır ve yurt içinde ve ulusötesinde bir terörle mücadele odaklı ulusal güvenlik istihbaratı sağlamakla yükümlüdür. Mısır Anayurt Güvenliği GID Askeri İstihbarat Hizmetleri Keşif Dairesi ile birlikte, Mısırlı istihbarat topluluğunun bir parçasıdır.

Atıf Muhammed Ebeyd (Arapça: عاطف محمد عبيد,, Mısır hükûmetlerinde çeşitli kademelerde görev yapan Mısırlı politikacı. 1999 dan 2004'e kadar Mısır Başbakanı oldu. 1955 yılında Kahire Üniversitesi'nden mezun oldu ve 1962 yılında Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi'nde doktorasını aldı.

Sheila Abdus-Salaam, New York bölgesi İstinaf mahkemesine bağlı yüksek yargıç ve hukukçudur. New York'un en yüksek mahkemesinde atanan ilk siyah müslüman kadın yargıçtır. Müslüman ve siyahi kişilerin haklarını savunmak için çalışmıştır.

<i>Nısf ed-Dünya</i>

Nısf ed-Dünya, Mısır'da yayınlanan, haftalık kadın ve siyaset dergisidir.

Deborah Anne Batts, Amerikalı hukukçu ve siyasetçi.

Tarık El-Bısri, Mısırlı yargıç ve yazar. El-Bısri, 15 Şubat 2011'de Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafından 2011 Mısır Devrimi sonrasında anayasa değişikliklerini yapması için kurulan komitenin başına getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Hisham Bastawisy</span>

Hisham Muhammed Osman Bastawisy, Mısırlı yargıç ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Yüksek Anayasa Mahkemesi</span> Suriyenin en yüksek yargı makamı

Yüksek Anayasa Mahkemesi, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki en yüksek yargı otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Mübarek</span>

Suzanne Mubarak, Mısır eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in dul eşi ve kocasının 14 Ekim 1981'den 11 Şubat 2011'e kadar cumhurbaşkanlığı görev süresi boyunca Mısır'ın First Lady'siydi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün İyi Niyet Elçisi olarak görev yaptı ve British Museum ile işbirliği yaparak Kahire Çocuk Müzesi'ni kurdu. Mısırlı bir baba ve İngiliz bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve sosyolog eğitimi aldı.