İçeriğe atla

Tegra

Colibri Tegra T3

Tegra, ARM tabanlı Nvidia tarafından geliştirilen mobil işlemcidir. kuzeyköprüsü, güneyköprüsü, GPU, CPU ve bellek denetleyicisi ARM tabanlı sistemin üzerine entegre edilmiştir. Tegra düşük enerji tüketimi sağlarken yüksek ses ve video performansı sunuyor.

Nvidia 20 Şubat 2013 tarihinde serinin devamı olan "4i" modelini duyurdu.[1]

Ayrıca bakınız

Mobil işlemciler

  • Snapdragon
  • Samsung Exynos

Kaynakça

  1. ^ "Nvidia, Dört Çekirdekli Tegra 4i'yi Duyurdu". 24 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Palm OS</span> Mobil işletim sistemi

PalmOS, PalmSource şirketi tarafından cep bilgisayarları (PDA'lar) için tasarlanan bir işletim sistemidir. PalmSource firması Palm isim hakkını Mayıs 2005'te PalmOne şirketine satmıştır. Kasım 2004'te PalmSource, Linux tabanlı bir PalmOS sürümü üzerinde çalıştıklarını duyurmuş, Eylül 2005'te PalmSource, Access Co. şirketi tarafından satın alındıktan sonra Linux tabanlı sistem Access Linux Platform olarak adlandırılıp PalmOS'un yerini almıştır. Ayrıca, 2009 yılında Palm OS'un ana lisans sahibi Palm, Inc., gelecek cihazları için Palm OS'tan WebOS'a geçmişti. Günümüzde LG tarafından geliştirilen WebOS, Akıllı televizyonlarda kullanılmaktadır.

ARM mimarisi RISC tabanlı bir işlemci mimarisidir. Genel itibarıyla düşük güç tüketimi, diğer RISC tabanlı işlemcilere göre yüksek performanslı oluşu ve x86-x64 işlemcilere göre daha hesaplı olmasından dolayı gömülü sistemlerde, taşınabilir aygıtlarda kullanılan yongasetlerinin dizaynında tercih edilir. 32 ve 64 bit modelleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

CUDA, GPU için NVIDIA'nın sunduğu C programlama dili üzerinde eklenti olarak kullanıma sunulan bir mimari ve teknolojidir.

BlackBerry OS, 1999-2013 yılları arasında Java tabanlı BlackBerry marka akıllı telefonlar için geliştirdiği mobil işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Motorola Xoom</span>

Motorola Xoom, Motorola tarafından üretilen android tabanlı bir tablet bilgisayardır. 5 Ocak 2011 tarihinde CES 2011 fuarında tanıtıldı. Android 3.0 sistemini kullanan ilk tablet bilgisayardır. Daha sonradan 3.1 sürümü piyasaya çıktı. 3G versiyonu 27 Şubat 2011'de, Wi-Fi versiyonu ise 27 Mart 2011'de piyasaya çıktı. CES 2011 de Atrix, Droid Bionic ve Cliq2 ile birlikte tanıtılmasına rağmen Motorola şirketi Xoom'u piyasaya sürdü. Motorola, 16 Haziran 2011 tarihinde Motorola Xoom 2'yi duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Windows RT</span>

Microsoft Windows RT, ARM mimarisine sahip cihazlar için Microsoft şirketinin bir işletim sistemidir.

Snapdragon; Qualcomm tarafından akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için tasarlanan bir mobil çip üzerinde sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Shield Portable</span>

NVIDIA Shield Portable, 31 Temmuz 2013 tarihinde Nvidia tarafından piyasaya sürülen, Android işletim sistemine sahip, taşınabilir bir oyun konsolu.

<span class="mw-page-title-main">Remix OS</span>

Remix İS Çinli Jide firması tarafından geliştirilip, kişisel bilgisayar (PC) cihazlar için ; X86 ve ARM mimarisi desteklenmektedir. 1. ve 3. parti cihazlara kurulabilmektedir. Remix İS, herhangi bir Intel tabanlı PC cihazlarda Android mobil uygulama açma imkânı vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android TV</span> Android işletim sisteminin TV versiyonu

Android TV Google tarafından geliştirilen akıllı TV platformudur. Android 5.0 ("Lollipop") veya daha sonraki işletim sistemine dayalı olarak çalışır. Google I/O 2014'te Google TV'nin halefi olarak ilan edilmiştir. Kullanıcılar platformda medya akışı hizmetleri, Netflix ve Hulu gibi uygulamaların yanı sıra oyun da indirmek için Google Play Store'a erişim sağlayabilir. Platformda ayrıca hızla bir içerik bulmak ya da soruları yanıtlamak için sesli arama kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Surface 3</span>

Surface 3 Microsoft Surface bilgisayarları serisi için Microsoft tarafından geliştirilen ve üretilen bir 2'si 1 arada PC-dir. Surface 2-nin yerini aldı. 31 Mart 2015'te açıklandı ve 5 Mayıs 2015'te yayınlandı. Selefi Surface 2'den farklı olarak Surface 3, Surface 2'yi güçlendiren Nvidia Tegra gibi ARM mimarili bir işlemci yerine bir x86 Intel Atom sistem-on-chip mimarisi veya SoC'den yararlanıyor ve Windows 10'u çalıştırıyor.

iMac (İntel-tabanlı)

iMac (İntel-tabanlı), Apple tarafından sunulan bir dizi Macintosh masaüstü bilgisayardır. Şu anki Apple iMac, Intel Core i5 veya Core i7 işlemci, Intel Iris, Nvidia GeForce 700 Serisi veya AMD Radeon R9 M200 Serisi ekran kartları ve aşağıdakilerden herhangi birini seçebileceğiniz bir özellik sunmaktadır: 21.5 "veya 27" LED-LCD ekran.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 7 (2012)</span> Tablet Bilgisayar

Birinci nesil Nexus 7, Android işletim sistemini çalıştıran, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen Nexus ailesine ait 1.nesil bir mini tablet bilgisayardır. Google tarafından pazarlanan ve orijinal bir ekipman üreticisi ortak tarafından inşa edilen Google Nexus serisi Android tüketici cihazlarındaki ilk tablettir. Nexus 7'de 7 inç (180 mm) ekran, Nvidia Tegra 3 çekirdekli çekirdek, 1 GB bellek, Wi-Fi ve yakın alan iletişim bağlantısı (NFC) ve 8, 16 veya 32 GB'lık depolama alanı bulunuyor. Tablet, Android'in "Jelly Bean" lakaplı 4.1 versiyonuyla birlikte gönderilen ilk cihaz oldu. Google Play multimedya mağazasının Android Jelly Bean ile entegrasyonunu vurgulayarak Google, Nexus 7'yi bir eğlence cihazı ve e-kitap, televizyon şovu, film, oyun ve müzik kullanan bir platform olarak pazarlamayı amaçladı.

<span class="mw-page-title-main">Pixel C</span>

Pixel C, Android işletim sistemini çalıştıran, Google tarafından ortak geliştirilen Google Pixel ailesine ait 10.2-inç tablet bilgisayardır. Cihaz, 29 Eylül 2015'teki bir medya etkinliği sırasında açığa çıktı. Nexus 9-un yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">OpenEmbedded</span>

OpenEmbedded, gömülü sistemler için Linux dağıtımları oluşturmak için kullanılan bir yapı otomasyonu çerçevesi ve çapraz derleyiciler ortamıdır. OpenEmbedded çerçeve 2003 yılında resmen kurulan OpenEmbedded topluluğu tarafından geliştirilmiştir. OpenEmbedded, ticari şirketlere gömülü ürünler için Linux tabanlı sistem geliştirilmesine yardımcı olan ve Linux Foundation çalışma grubu olan Yocto Projesinin önerilen yapı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Oysters LLC</span>

Oysters LLC Rus tüketici elektronik ve akıllı telefon üreticisidir. Jolla'nın ortağı olarak Sailfish işletim sistemli akıllı Oysters SF cihazının geliştiricisidir.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi Mi 4i</span>

Xiaomi Mi 4i, Xiaomi Inc. tarafından geliştirilmiş Mi serisine ait bir akıllı telefondur. Cihaz, Xiaomi'nin orta seviye akıllı telefon serisinin bir parçasıdır ve Nisan 2015'te satışa çıkarılmıştır. Xiaomi, Xiaomi New Product Launch Event sırasında orta seviye cihazı resmi olarak duyurmak için Delhi'deki Siri Fort Oditoryumu'nda 23 Nisan 2015'te bir medya etkinliği düzenlemiş ve fanlarına cihazın tamamlayıcı akıllı aksesuarı Xiaomi Mi Band 4'ü dağıtmıştır. Xiaomi Mi 4c ve Xiaomi Mi 4S türleri de sunuldu. Cihazın yerini daha sonra Xiaomi Mi 5 aldı.

<span class="mw-page-title-main">Apple silicon</span> Vikimedya liste maddesi

Apple silicon, esas olarak ARM mimarisini kullanan, Apple tarafından tasarlanan bir yongada sistem (SoC) ve paketde sistem (SiP) dizisidir. Mac bilgisayarların yanı sıra iPhone, iPad, Apple TV, Apple Watch, AirPods, HomePod, IPod Touch ve AirTag gibi ürünlerin temelidir.

<span class="mw-page-title-main">ARM Cortex-A15</span> ARM mikromimarisine sahip mikroişlemci çekirdekleri ailesi

ARM Cortex-A15 MPCore, ARM Holdings tarafından lisanslanan ve ARMv7-A mimarisini içeren 32 bit bir işlemci çekirdeğidir. Cortex-A15, sırasız yürütüm superscalar boru hattı bulunan ve 2.5 GHz'ye kadar hızlarda çalışan çok çekirdekli bir işlemcidir.