İçeriğe atla

Tefta Tashko-Koço

Tefta Tashko-Koço

Tefta Tashko-Koço, 1930'lu yıllar
Tefta Tashko-Koço, 1930'lu yıllar
Doğum2 Kasım 1910(1910-11-02)
Feyyum, Mısır
Ölüm22 Aralık 1947 (37 yaşında)
Tiran, Arnavutluk
Meslek
  • Şarkıcı
  • Soprano
Etkin yıllar1936–1947
EvlilikKristaq Koço
Çocuk(lar)1
Ödüller Arnavutluk Halk Sanatçısı
Müzikal kariyeri

Tefta Tashko-Koço (2 Kasım 1910; 22 Aralık 1947) Arnavut şarkıcı ve soprano.[1][2] Bölgesel müzik endüstrisinde önde gelen ve 20. yüzyılın Arnavutça konuşan dünyasında en etkili kişiliklerden biri olarak kabul edildi.

Ölümünden sonra Arnavutluk Halk Sanatçısı unvanını aldı.

Biyografi

Hayatı

Tefta Tashko-Koço, 2 Kasım 1910'da ailesinin 19. yüzyılın sonunda göç ettiği Feyyum, Mısır'da bir Arnavut ailesinde doğdu. 1921'de ailesiyle birlikte Görice, Arnavutluk'a taşındı ve 1927'de Conservatoire de Montpellier'de şan dersleri almak için Fransa'ya gitti. 1932'den 1936'ya kadar André Gresse gözetiminde, Salignac ve Maintien ile Declamation lyrique ve G. Wague ile Art Mimique altında Paris Konservatuvarında şan dersleri aldı. 1936'da kalıcı olarak Arnavutluk'a döndü, burada opera ve oda müziği gibi Arnavut kentsel şarkıları çaldı. Arnavutluk'ta verdiği çoğu konserde dinleyiciler kendisinden bis yapmasını istedi.[3]

1937 ve 1942'de İtalya'daki Columbia Society için Arnavut kentsel lirik şarkıları kaydetti ve 1938'deki kuruluşundan bu yana Tiran Radyosu'nda düzenli performans sergiledi.[4]

Tefta Taşko'ya Lola Gjoka eşlik etti ve Arnavut besteci Kristo Kono'nun kendisi için özel olarak yazdığı şarkıları söyledi.

Kristaq Koço ile evlendi ve bir oğlu oldu. Eno Koço, Arnavut müzik direktörü ve bilim adamıydı. Taşko 1947'de 37 yaşındayken beklenmedik bir şekilde öldü.

Portre

Tashko-Koço, Arnavutluk'ta 2002 basımı bir pulun üzerinde

Myrteza Fushekrati'nin (1942) 1976'da [100x120 cm] yaptığı bir resim bu sanatçıya ayrıldı ve 1990'a kadar Tiran'daki Sanat Galerisi'nde sergilendi.

Kaynakça

Kaynakça

  1. ^ "Tefta Tashko-Koço–Biography". teksteshqip.com (Arnavutça). 7 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Tefta Tashko-Koço". enokoco.com (İngilizce). 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2020. 
  3. ^ Koço, ss. 60–62
  4. ^ Koço, s. 53

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk</span> Balkanlarda bir ülke

Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zogu</span> Arnavut siyasetçi ve devlet adamı

I. Zog ya da Ahmed Muhtar Bey Zogoğlu, Arnavut siyasetçi ve devlet adamı. Başbakan olarak başladığı siyasi kariyerini Arnavutluk kralı olarak sonlandırmıştır. 1939'da İtalya'nın Arnavutluk'u işgalinden sonra da krallık payesini önce Mısır'da, sonra Fransa'nın Nice kentinde sürgünde taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk millî futbol takımı</span>

Arnavutluk millî futbol takımı, Arnavutluk'u uluslararası arenada temsil eden futbol takımı. Arnavutluk Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilmektedir.

Arnavut alfabesi ,Arnavutçanın yazımında kullanılan alfabedir. Latin alfabesinden uyarlanmış olup 36 harften oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kategoria Superiore</span> Arnavutluktaki en üst seviye futbol ligi

Kategoria Superiore, Arnavutluk'taki en üst seviye futbol ligi. Ligde 10 takım mücadele etmektedir. Lig maçları Ağustos ayı ile Mayıs ayları arasında gerçekleştirilmektedir. Her takım sezon içerisinde 36 maçta mücadele etmektedir. Sezonlar 4 devreli lig usulüne göre gerçekleşmekte ve 2 takım arasında oynanan 4 maçın 2'sini evinde 2'sini ise deplasmanda oynamaktadır. Toplam maç sayısı ise 360 olarak gerçekleşmektedir. Maçların çoğunluğu Cumartesi ve Pazar öğleden sonra oynansa da bazı maçlar hafta içi Çarşamba ve Cuma günleri oynanmaktadır.

Arnavutluk, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Arnavutluk'un şarkısı Arnavutluk ulusal yayın kuruluşu Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) tarafından düzenlenen Festivali i Këngës adlı yarışmada Herciana Matmuja'nın seslendirdiği "Zemërimi i një nate" isimli şarkı olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Şehu</span>

Mehmet İsmail Şehu, 1954 yılından 1981 yılına kadar Arnavutluk'ta Başbakanlık yapan Arnavut komünist. Başarılı askeri taktikleri ile komünist partizanlara liderlik yaparak Marksist düşüncenin Arnavutluk'ta yayılmasını sağlamıştır. Mehmet Şehu, II. Dünya Savaşı sonuna kadar elindeki gücü Enver Hoca ile paylaştı. Resmi Arnavut hükûmeti kaynaklarına göre Mehmet Şehu "ülkenin en tehlikeli düşmanı ve hain" ilan edilmesiyle birlikte ailesi ve akrabalarının yakalanıp mahkûm edilmesinden sonra 17 Aralık 1981'de intihar etti. Bununla birlikte bazı rivayetlere göre Şehu'nun öldürülme emrini veren kişi Enver Hoca'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Bankası</span> Ülke Bankası

Arnavutluk Bankası, Arnavutluk'un merkez bankasıdır. Merkezi Tiran'dadır. 2 Eylül 1925 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Arnavut direnişi</span>

Arnavut direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında komünist hareketinin Mihver Devletler'ine karşı vermiş olduğu mücadeledir. İlk mücadele İtalyanlar'a karşı verildi. İtalyanlar çıkarıldıktan sonra Almanlar geldi. Partizan hareketi Alman kuvvetlerine karşı verdikleri mücadele başarıya ulaştı. Komünistler aynı zamanda işbirlikçilere karşı mücadele vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eneda Tarifa</span> Arnavut şarkıcı

Eneda Tarifa, bazen kullandığı ismiyle Eneida Tarifa, Arnavut şarkıcı. Festivali i Këngës 54 yarışmasını kazandıktan sonra 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Përrallë" adlı şarkısıyla Arnavutluk'u temsil etmiştir. 2003 ve 2007 yıllarında Festivali i Këngës yarışmasına katılmıştır.

Arnavut sanatı, Arnavut kültürünün önemli bir parçasıdır. Uzun ve olaylı geçmişiyle sanat, Arnavut kimliğinin ve tarihinin önemli bir delilidir. Arnavutluk, bir Güneydoğu Avrupa ülkesi, diğer Avrupa ülkelerinden benzersiz bir kültüre sahiptir. Arnavut sanatı özgün unsurlarını korumuştur ve Osmanlı, Venedik ve diğer Batılı unsurlarla zenginleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vaçe Zela</span>

Vaçe Zela Arnavut şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta sekülerizm</span>

Arnavutluk; siyasi sistemindeki çeşitli değişimlere rağmen kurulduğu 1912 yılından beri seküler devlet sistemiyle yönetilmektedir. Bağımsızlığını ilan ettikten sonra 20. yüzyıl boyunca sırasıyla monarşi ve totaliter komünist rejimin etkisi altında kalan ülke, Fransızların laiklik ilkesinden oldukça etkilenmiş ve sekülerizmden vazgeçmemiştir. Günümüzde seküler parlamenter demokrasi ile yönetilen ülkede, toplumdaki bütün dini inançlar devlet garantisi altına alınmıştır. Ülke anayasası dini toplulukların eşitliğini kabul eder ve herkes inanç konusunda istediğini seçme özgürlüğüne sahiptir.

Arilena Ara, Arnavut şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fan Noli</span>

Fan Noli veya Theofan Stilian Noli, Arnavut şair, tarihçi, gazeteci, siyasetçi, Ortodoks metropolit.

<span class="mw-page-title-main">Naim Fraşiri</span> Arnavut tarihçi, gazeteci, şair, yazar ve çevirmen

Naim Bey Fraşıri, Arnavut tarihçi, gazeteci, şair, yazar ve Arnavutluk millî şairi ilan edilen çevirmen. Modern Arnavut edebiyatının öncüsü ve 19. yüzyılın en etkili Arnavut kültürel simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Nikoll Kaçorri</span>

Dom Nikoll Kaçorri, Arnavut millî uyanışının önde gelen isimlerinden biriydi. Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzalayan Dom Kaçorri, bağımsızlıktan sonra Arnavutluk Geçici Hükümeti'nin Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Elbasanlı Akif Paşa</span> Arnavut siyasetçi

Akif Paşa Biçakçiu, çoğunlukla Elbasanlı Akif Paşa olarak bilinir, Elbasan Sancağı'nda bir Osmanlı Arnavut siyasi figürüydü ve Jön Türk Devrimi'nden sonra Arnavut ulusal davası için bir aktivist oldu.