İçeriğe atla

Tefnut

Kontrol Edilmiş
Tefnut
Ennead üyesi
Tanrıça Tefnut'un aslan başlı ve başında bir güneş diski bulunan bir kadın olarak tasviri
hiyeroglif yazısıyla adı
t
f
n
t
I13
HayvanlarıDişi aslan
Kişisel bilgileri
EşiŞu
ÇocuklarıGeb ve Nut
Ebeveynleri
KardeşleriŞu

Tefnut, Antik Mısır mitolojisinde nem, çiğ ve yağmur tanrısıdır.[1] Hava tanrısı Şu'nun hem eşi hem kız kardeşidir. Geb ve Nut'un annesidir.

Etimoloji

Kelimen anlamıyla "Su"[2] olarak tercüme edilen Tefnut adı, "tükürmek" anlamına gelen tfn fiiliyle bağlantılıdır[3] ve yaratılış mitinin farklı versiyonlarında Atum'un onu tükürdüğünü ve isminin geç metinlerde tüküren bir ağız olarak yazıldığı söyleniyor.[4]

Kardeşi de dahil olmak üzere çoğu Mısır tanrısı gibi Tefnut'un da tek bir ideogramı veya sembolü yoktur. Hiyerogliflerde adı dört tek fonogram t-f-n-t sembolünden oluşur. N fonogramı, su yüzeyindeki dalgaların bir temsili olmasına rağmen, asla su kelimesi veya su ile ilişkili herhangi bir şey için bir ideogram veya belirleyici olarak kullanılmamıştır.[5]

Mitolojik köken

Tefnut, güneş tanrısı Atum'un kızıdır. İkiz kardeşi Şu ile evlendi, ondan Nut ve Geb oldu. Tefnut'un torunları Osiris, İsis, Set, Neftis'tir. Babası, erkek kardeşi, çocukları, torunları ve büyük torunlarıyla birlikte Ennead'ın bir üyesidir.

Mitolojisi

Tefnut, Ra'nın Gözü olarak diğer aslana özgü tanrıçalara bağlandı.[6] Bir dişi aslan olarak öfkeli bir görünüm sergileyebilir ve torunlarının yüksek ibadetini kıskanan öfkeyle Nübye'ye kaçtığı söylenir. Ardından Thoth'tan "şerefli" unvanını aldıktan sonra geri döndü. Daha önceki Piramit Metinlerinde vajinasından saf su ürettiği söylenir.[7]

Kaynakça

  1. ^ Hard, George (2005). The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses. Routledge. ISBN 0-415-34495-6. 
  2. ^ Collier, Mark (1999). How to read Egyptian Hieroglyphs. Londra: British Museum Press. ISBN 0-7141-1910-5. 
  3. ^ "Tefnut". Henadology. 7 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  4. ^ Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. ss. 183. ISBN 0-500-05120-8. 
  5. ^ Betro, Maria Carmela (1996). Hieroglyphics: The Writings of Ancient Egypt (İngilizce). Abbeville Press. ss. 163. ISBN 0-7892-0232-8. 
  6. ^ Watterson, Barbara. Gods of Ancient Egypt. Sutton Publishing. ISBN 0-7509-3262-7. 
  7. ^ The Ancient Egyptian Pyramid Texts, trans R.O. Faulkner, line 2065 Utt. 685.
Antik Mısır Ankh Mısır Mitolojisi
Heliopolisli Sekiz tanrı/Ogdoad
Amon/Amunet | Huh/Hauhet | Kuk/Kauket | Nu/Naunet
Heliopolisli Dokuz tanrı/Ennead
Atum | Şu/Shu | Tefnut | Geb | Nuit/Nut | Ausare/Osiris | İsis/Aset | Set | Nebet Het/Neftis
Diğer Büyük Tanrı ve Tanrıçalar
Anubis | Apis | Aton | Bast | Djehuty | Hathor | Horus | Khepri | Khons | Ma'at | Min | Neith | Ptah | Ra | Sekhmet | Sobek | Wepwawet | Heryşaf

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Thoth</span>

'Thoth ( ; Koinē GreekThṓth, Coptic Thōouttan alınmıştır. Eski bir Mısır tanrısıdır. Sanatta, genellikle kutsal olan hayvanlar olan ibis veya babun başlı bir adam olarak tasvir edildi. Dişi muadili Seshat', karısı Ma'at' idi. Ayın, bilgeliğin, bilginin, yazının, hiyerogliflerin, bilimin, sihrin, sanatın ve yargının tanrısıydı. Yunan karşılığı Hermes'tir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır mitolojisi</span> Antik Mısırlıların mitleri ve uygulamaları

Mısır mitolojisi, eski Mısır kültürünün inanç yapısını ifade etmek için kullanılır. Eski Mısır'daki yaşamın her yönü, dünyanın yaratılışı ve dünyanın tanrılar tarafından idamesi ile ilgili hikâyelerle metaforlaştırılmıştı. Mısır mitolojisi durağan bir birlik içinde var olan ritmik yapılar olarak nitelendirilebilir. Sonuçlarda çatışma ve gerginlikten ziyade istikrar eğilimi ağır basmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şu (mitoloji)</span> Antik Mısır tanrısı

Şu, Antik Mısır mitolojisinde, kuru hava tanrısı ve gökyüzünün dayanağı.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır dini</span>

Antik Mısır dini, Antik Mısır toplumunun ayrılmaz bir parçası olan ve çok tanrılı ve ritüelleri karmaşık bir inanç sistemi vardı. Mevcut olduğuna inanılan ve kuvvetler ve doğa unsurları, kontrolünde olan birçok tanrılar ile Mısırlıların etkileşimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Mısırlı din uygulamalarını tanrılar sağlamakta ve halk ise onların beğenisi kazanmak için bir çabaları vardı. Mısır'ı tarihteki kral ile aynı statüsü ile aynı olan ve aynı zamanda tanrı olan Firavunlar yönetirdi. Firavunlar bir insan olmasına rağmen, Firavunların tanrıların soyundan olduğuna inanılıyordu. Firavunlar insanlar ve tanrılar arasında arabulucu olarak görev aldılar, evrendeki düzeni korumak ve tanrıların tekliflerini yerine getirmek zorundaydılar. Mısırlılar tanrılar için muazzam tapınaklar yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Atum</span> Mısır tanrısı

Atum veya Atum-Ra, Mısır mitolojisinde diğer her şeyin kendisinden türediği ilksel Tanrı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Babi (mitoloji)</span>

Mısır mitolojisinde Babi veya Baba, eski Mısır'da bulunan hayvanlardan biri olan Arap babununun tanrılaştırılmasıydı. Adı genellikle "babunların boğası" olarak çevrilir ve kabaca "babunların şefi" anlamına gelir.

Ennead veya Büyük Ennead, Heliopolis'te tapınılan Mısır mitolojisindeki dokuz tanrıdan oluşan bir gruptu: güneş tanrısı Atum; çocukları Shu ve Tefnut; çocukları Geb ve Nut ve çocukları Osiris, Isis, Seth ve Nephthys. Ennead bazen Osiris ve Isis'in oğlu Horus'u içerir.

<span class="mw-page-title-main">Mafdet</span>

Mafdet eski Mısır dininde bir tanrıçaydı. Sık sık bir çitanın derisiyle tasvir edilmiş, Canlıları yılanların ve akreplerin ısırmasına karşı korumuştu. Mısır'ın İlk Hanedanlığı döneminde eski Mısır tanrılarının bir parçasıdır. Mezarından çıkan taş kap parçalarında görüntüsü bulunan ve Palermo Taşı'ndaki bir ithafta adı geçen firavun Den'in hükümdarlığı sırasında öne çıktı. Mafdet, yasal adaletin veya muhtemelen idam cezasının tanrılaştırılmasıydı. Zehirli hayvan karşıtı olarak görülmüştür. Mısır'ın Eski Krallığı'nın Piramit Metinlerinde, güneş tanrısı Ra'yı zehirli yılanlardan koruduğundan bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Nefertem</span>

Nefertem Mısır mitolojisinde Nefertem, Mısır mavi nilüfer Nymphaea caerulea'nın içindeki ilk sulardan doğan Mısır mavi lotus çiçeğinin hem ilk güneş ışığını hem de hoş kokusunu temsil ediyordu. Nefertem'in bazı başlıkları "Güzel Olan" ve "Güneşin Nilüferleri" idi ve Ölüler Kitabı'nın bir versiyonu şöyle diyor:

Nefertem gibi mavi nilüferden Ra'nın burun deliklerine yükselin ve her gün ufukta öne çıkın.

<span class="mw-page-title-main">Anhur</span>

Anhur, Mısır mitolojisinin erken dönemlerinde var olmuş bir tanrıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wadj-wer</span>

Wadj-wer, adı " büyük yeşil" anlamına gelen Mısır'ın bereket tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seker</span> Mısır tanrısı

Seker Mısır mitolojisinde şahin benzeri bir tanrıdır. Sefkhet-Abwy ismi de kullanılabilir.

Iusaaset, Iusaas veya Saosis, bir ilkel tanrıçadır Eski Mısır dininde yaratıcı tanrı Atum'un kadınsı halidir. Iusaaset, başında bok böceği olan bir kadın olarak tasvir edilmiştir. Yunan Heliopolis'inde Iwwnw ya da Iunu şehrinde Atum gibi ona tapılırdı. Iusaaset, akasya ağacıyla ilişkilendirildi ve akasalar, Heliopolis'teki Iusaaset'e adanmış kutsal alanda duruyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mut (tanrıça)</span>

Maut ve Mout olarak da bilinen Mut, Eski Mısır'da tapılan bir ana tanrıçaydı. Adı, eski Mısır dilinde kelimenin tam anlamıyla anne anlamına geliyor. Mut'un binlerce yıllık eski Mısır kültürü boyunca değişen ve gelişen birçok farklı yönü ve niteliği vardı.

<span class="mw-page-title-main">Shed (tanrı)</span> antik Mısır tanrısı

Shed, Eski Mısır dininden bir tanrıdır. Halk arasında "Kurtarıcı" olarak adlandırılan bu tanrı, ilk olarak Amarna Dönemi'nden sonra kaydedilmiştir. Kurtuluş kavramını temsil eden Shed, çoğunlukla Horus, özellikle de Harpocrates ile özdeşleşmiştir. Bir tapınağı, ibadeti, kült merkezi veya ibadet merkezi yoktur. Çoğunlukla sıradan Mısırlıları hastalıktan, talihsizlikten ya da tehlikeden kurtarmaya çalışan bir tanrı olarak bilinirdi. Amarna döneminde kişisel dindarlıkta "Kurtarıcı" isimlerinin yükselişi, Akhenaten'in eski Mısır dinini yasaklama girişimlerine sıradan insanların tepkisi olarak yorumlandı. Shed ayrıca Kenan tanrısı Resheph'in bir formu olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mehit</span>

Mehit veya Mehyt eski bir Mısır tanrıçasıydı. Erken Hanedanlık döneminde, sırtından çıkan üç direk ile yatan bir dişi aslan olarak tasvir edildi. O dönemde, birçok erken hanedan mühürlerinde ve fildişi eserlerinde, genellikle bir Yukarı Mısır tapınağının temsiliyle birlikte görülürdü. Ana ibadet yerleri Hierakonpolis ve Thinis'ti.

<span class="mw-page-title-main">Werethekau</span>

Werethekau eski bir Mısır tanrısıydı. Doğaüstü güçlerin kişileştirilmesi olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Shai</span>

Shai Mısır mitolojisinde kader kavramının tanrısallaştırılmasıydı. Bir cinsiyet ile ilişkilendirmek için neden olmayan bir kavram olarak, Shai bazen daha olağan erkek olma anlayışından ziyade kadın olarak kabul edildi; bu durumda Shai, Shait olarak anılırdı. Adı, emredilen (olan) anlamına geldiği için onun işlevini yansıtır.

<span class="mw-page-title-main">Horus'un dört oğlu</span>

Horus'un dört oğlu, Antik Mısır dininde dört tanrıdan oluşan bir gruptu. Esasen mumyalanmış bedenlere eşlik eden dört kanopik kavanozun kişileştirmiş halleridir. Kalp, ruhu cisimleştirdiği düşünüldüğü için bedenin içinde bırakılmıştır. Beyin, sadece mukusun kaynağı olduğu düşünüldüğü için metal kancalarla çıkarılıp atılmıştır. Mide, karaciğer, kalın bağırsaklar ve akciğerler çıkarılıp, mumyalanıp kanopik kavanozlara kondu. Mumyalayıcıların bu ritüelden saptığı zamanlar da oldu: 21. Hanedan döneminde iç organları mumyalayıp sardılar ve onları vücuda geri koyup, kanopik kavanozları boş bıraktılar.

<span class="mw-page-title-main">Sia (mitoloji)</span>

Eski bir Mısır tanrısı olan Sia veya Saa, Heliopolitan Ennead kozmogonisindeki algının tanrılaştırılmasıydı ve muhtemelen Memphite kozmojenisindeki Ptah'ın kalbinin entelektüel enerjilerine eşdeğerdir. Ayrıca yazıyla da bir bağlantısı vardı ve genellikle elinde bir papirüs parşömeni tutarken insansı biçimde gösterilirdi Bu papirüsün entelektüel başarıları somutlaştırdığı düşünülüyordu.