İçeriğe atla

Tefekkür Üniversitesi

Tefekkür Üniversitesi
Təfəkkür Universiteti
Tefekkür Üniversitesi'nin kütüphanesi
Kuruluş1995
TürÖzel üniversite
RektörProf. Dr. Atakişiyev Müşfiq
Rektör YardımcılarıProf. Dr Hüseynov Rahim
KonumBakü, Azerbaycan Azerbaycan
Web sitesiResmî site

Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi (Azerice: Təfəkkür Universteti), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir özel üniversitedir. Üniversite 1995'te kuruldu.

Üniversite Hakkında

Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi yükseköğrenim kurumu olarak 1992 yılında faaliyete başlamıştır. Azerbaycan Ticari Enstitüsü'nün yasal mirasçısıdır.

Azerbaycan Cumhurbaşkanının 24 Eylül 1994 tarihli 212 sayılı kararı ile oluşturulan Devlet Ali Uzman Komisyonu görüş üzerine Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 11 Eylül 1995 tarihli 202 sayılı kararı ile "Tefekkür" Üniversitesi olmayan devlet yükseköğrenim kurumu olarak kaydedilmiştir. Azerbaycan Bakanlar Kurulu "Tefekkür" Üniversitesi tescil alınması hakkında "11 Eylül 1995 tarihli 202 sayılı kararına ekler ve değişiklikler yapılması hakkında 29 Mayıs 1996 tarihli 67 sayılı kararına göre" Tefekkür "Üniversitesi Bilim ve Eğitim Merkezi" Tefekkür "Üniversitesi adlandırılmıştır.

Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi vəsadətini dikkate alarak Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakan "Magistraturanın oluşturulması konusunda" 30 Nisan 1999 tarihli 295 sayılı emri ile üniversitede lisansüstü hazırlığına izin verilmiştir. Üniversitede bakalavriat, Fen seviyelerinde mesleklerde tüm öğretim planları temel eğitim programlarına uygun hazırlanmış ve onaylanmıştır. Üniversitenin yönetimi ve faaliyeti Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ile düzenlenir ve eğitim alanında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kanununa, yüksek eğitim kurumları hakkında esasnameye, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığının düzenleyici eylemleri, Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi Şartı, Eğitim Bakanlığı tarafından tavsiye edilen normatif belgelere uygun olarak yapılmıştır. Öğretim, bilimsel süreç ve Charter ile öngörülen tüm faaliyetler için uygun kararlar ve şehadetnameler mevcuttur.

Tefekkür
Tefekkür

Fakülteler

  • Ekonomi ve Ulaştırma Fakültesi
  • Kaynaklar ve biyoloji Fakültesi

Kafedralar

  • Ekonomi
  • Filoloji Bilimleri
  • Biyoloji ve doğa bilimleri
  • Beden eğitimi ve spor
  • Ulaşım ve uygulaması mekaniği
  • Yabancı diller ve onun eğitimi Öğretmenliği
  • Matamatika ve İnformatika

Üniversitede dersler aşağıdaki mesleklerde eğitim yapılıyor

  • Biyoloji öğretmenliği
  • Azerbaycan Dili ve Edebiyatı öğretmenliği
  • İlköğretim sınıf öğretmenliği
  • Yabancı dil öğretmenliği
  • Yabancı dil öğretmenliği
  • Maliye
  • Dünya ekonomisi
  • Muhasebe ve denetim
  • Ulaştırma inşaatı mühendisliği
  • Yerüstü araç mühendisliği
  • Ulaşımda sevkiyatlar ve yönetimin organizasyonu mühendisliği

Merkez ve Laboratuvarlar

  • Bilgisayar merkezi
  • Linqafon merkezi
  • Biyoloji ve kimya laboratuvarı
  • Ulaşım ve fizik laboratuvarı

Uluslararası ilişki

Yabancı ülke üniversiteleri ile ikili iş birliği

Uluslararası eğitim programlarına Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi katılımı Uluslararası bilim-eğitim kurumları ile iş birliği Üniversitelerin Uluslararası assosiasiyaların "Tefekkür" Üniversitesi ştirakı. Cumhuriyetimiz bağımsızlığına kavuştuktan sonra tüm alanlarda olduğu gibi, eğitim alanında da ciddi yenilikler yaşandı. Sovyet döneminde uluslararası ilişkiler üzere Azerbaycanlı kareler oldukça azdı. Bu boşluğu gidermek için 1990'lı yılların başlarında kamu ve özel yükseköğretim üniversitelerinde uluslararası ilişkiler üzere fakülteler, kafedralar ve şubeler oluşturulmaya başladı. ETM "Tefekkür" Üniversitesi'nde de "Uluslararası İlişkiler" bölümü oluşturuldu. Bu şubenin kurulması ve geliştirilmesi üniversite yönetiminin adı ile bağlıdır. "Tefekkür" Üniversitesi, dünyanın önde gelen eğitim kurumları - Kaliforniya (ABD), İstanbul Teknik Üniversitesi (Türkiye), Berlin Politeknik Üniversitesi (Almanya), Brno Teknik Üniversitesi (Çek Cumhuriyeti), Baltık Rus Dili Enstitüsü (Letonya), hem de Rusya'nın, Ukrayna'nın, Belorusun, Tatarıstanın, Gürcistan üniversiteleri ile öğrenci ve öğretim üyesi değişimi programlarına ilişkin anlaşmalar imzaladı. Sadece 2013 yılında Belarus Cumhuriyeti Baraoviçi Devlet Üniversitesi, Rusya Federasyonu Başkanı yanında Rusya Halk Teserrüfatı Akademisi Maxaçqala şubesi, Rusya Federasyonu Astrahan Devlet Üniversitesi ile "Tefekkür" Üniversitesi arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Bu anlaşma üniversitelere eğitim ve kültür alanında araştırma çalışmaları yapmaya imkân verir. "Tefekkür" Üniversitesi isimleri belirtilen ülkelerin üniversiteleri ile verimli iş birliğini, bilim-eğitim alanında ilişkileri daha da genişletmek, ileri eğitim yöntemlerinin öğrenilmesini ve uygulanmasını, öğretmen ve öğrenci değişimi için uluslararası projelerde ve programlarda ortak katılımı kapsayan yararlı iş birliklerini sürdürmektedir.

Cumhuriyetimizin tanınmış alimlerinden akademik ZASəmədzadə uzun süre Uluslararası İlişkiler kafedrasına rehberlik etmiş ve bu uzmanlık personelin hazırlanmasında aktif katılmıştır. Üniversitenin Uluslararası ekonomik ilişkiler alanında hazırladığı mezunları kendi mesleğine, yaratıcılık yönüne göre diğer alanlardan ferqlenirler.

Geçtiğimiz yıllarda Üniversitenin çalışanları Türkiye'de ve ötesinde - ABD, Rusya, Romanya, İtalya, Türkiye, Ukrayna, Kazakistan ve başka ülkelerde onlarca makale yayınlayan ettirmişlerdir. "Tefekkür" Üniversitesi Avrupa'nın, ABD'nin, BDT, Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs'ın üniversiteleri ile verimli iş birliğini sürdürüyor, bilim-eğitim alanında iş birliğini genişletmeyi, gelişmiş eğitim yöntemlerinin öğrenilmesini ve uygulanmasını, öğretmen ve öğrenci değişimi için uluslararası projelerde ve programlarda ortak katılımı vb. kapsayan birkaç faydalı anlaşmalar imzalamıştır. Kendi başlıca ilkelerine ve stratejik görevlerine - cumhuriyetimiz için yüksek nitelikli personel ve vatanseverlerin hazırlanması işine sadık kalan "Tefekkür" Üniversitesi daim aramada ve daima yeniləşməkdədir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Üniversitesi</span>

Lomonosov Moscow State University (MSU), QS World University Rankings®'in küresel ilk 150'si arasında tutarlı bir konuma sahip, Rusya'daki en yüksek dereceli üniversitedir. Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen, dünyanın en yüksek eğitim binasına ev sahipliği yapmakta ve 47.000'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve her yıl 4.000 uluslararası öğrenciyi ağırlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çağ Üniversitesi</span> Mersinde kurulu vakıf üniversitesi

Çağ Üniversitesi, Mersin ilinde yerleşik bir vakıf üniversitesi. 9 Temmuz 1997 tarihinde, Yaşar Bayboğan öncülüğünde 4282 Sayılı Yasayla ve 2547 Sayılı Yasanın Vakıf Yükseköğretim Kurumları'na ilişkin hükümlerine tabi, kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurulmuştur. Ankara ve İstanbul illerinden sonra Türkiye'de kurulan ilk Vakıf Üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Üniversitesi</span>

Hazar Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan özel üniversite. 1991 yılında eğitime başlamış olup, ülkenin ilk özel ve İngilizce eğitim yapan üniversitedir. Üniversitede önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Amerikan kredi sisteminin kullanıldığı üniversite, Azerbaycan'ın Bologna sistemine katılmasına ve Bologna prensiplerinin Azerbaycan üniversitelerinde anlaşılarak uygulanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, Amerika ve Asya'daki çeşitli ülkelerin üniversiteleriyle öğrenci transfer sistemini uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Üniversitesi (Azerbaycan)</span>

Kafkas Üniversitesi 1993 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan özel bir üniversitedir. Kafkas Üniversitesi Azerbaycan' da kurulan ilk ve tek yabancı üniversite olma özelliğine sahiptir. Azerbaycan Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre özel üniversiteler arasında kontenjanını doldurma oranına göre birinci sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Tıp Üniversitesi</span> Azerbaycanda tıp eğitimi veren universite

Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Azerbaycan'ın sağlık birimlerine doktor, eczacı, harp doktoru, fizyoterapist, aile hekimi ve diş hekimiyetiştiren iki devlet üniversitesinden biridir. 1930 yılında kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Geray Geraybeyli'dir. Okul çoğunlukla üniversite sınavları ile Azerbaycanlı öğrenciler kabul etse de Türkiye, İran, Irak ve bazı Avrupa ülkelerinden de öğrenci kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ), 2010 yılında İstanbul'da İlim Yayma Vakfı tarafından kurulmuş uluslararası araştırma üniversitesidir. Üniversitenin Halkalı Merkez Kampüsü ve Altunizade Kampüsü olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Hazar Üniversitesi</span>

Batı Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından 4 Mart 1995 tarihli 44 sayılı kararı ile özel eğitim kurumu gibi devlet tesciline alındı. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan resmi kayıtlı özel üniversitedir. 1991 yılında kurulan üniversite Azerbaycan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından birine dönüşmüştür. Eğitim sektörünün kendisi hakkında olumlu görüş kazanmış Batı Üniversitesi öğrencilere geniş çeşitteki mesleklerde eğitim veriyor. Üniversitenin kabul koşulları özel yükseköğretim müessiseleri arasında en yüksek olanlardan biridir. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın ekonomik, sosyal ve politik gelişimi sürecine ekonomik geçiş ve ondan sonraki dönemde cumhuriyetin ihtiyaçlarını bilen uzmanlar hazırlamakla yardım edecek bir yükseköğretim kurumu yaratmak amacıyla kurulmuştur. Batı Üniversitesi 1996 yılından beri yönetimin Kalkınma Avrupa Vakfı üyesidir. Ayrıca o, 1992 yılında UNESCO nezdindeki Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, 1999 yılından Karadeniz Ülkeleri Üniversiteler ağı ve 2001 yılından Uluslararası İdari Bilimler Enstitüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Diller Üniversitesi</span>

Azerbaycan Diller Üniversitesi ya da kısa adıyla ADU Bakü, Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Öğrenci topluluğu yaklaşık 4000 lisans ve 900 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Üniversite 700'den fazla öğretmenden oluşan birleşik bir fakülteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Teknik Üniversitesi</span>

Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.