İçeriğe atla

Tece Çayı

Tece Çayı'nın yukarı çığırından bir görünüm

Tece Çayı Mersin'in batısında düzensiz rejimli bir çaydır.

Tece Çayının kaynağı Toros Dağlarında Mersin'in Fındıkpınarı yaylası batısındadır.[1] Bu yörede Fındık Çayı adıyla da bilinir.[2] Güneye doğru akarak 36°41′54″K 34°27′40″D / 36.69833°K 34.46111°D / 36.69833; 34.46111 koordinatlarında Akdeniz'e dökülür. Akarsu adını denize döküldüğü yerdeki yerleşim yeri olan Tece beldesinden alır. Yazlık konutları ile dikkati çeken Tece bir belde iken, son yıllarda Mersin merkez ilçelerinden Mezitli kent dokusu içinde kalmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Çevre Bakanlığı Doğu Akdeniz Havzası raporu" (PDF). 13 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2019. 
  2. ^ "Dünden Bugüne Mersin sayfası". 5 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Efrenk Çayı</span> Mersin üzerinden geçerek Akdenize dökülen çay

Efrenk Çayı (Müftü Çayı), eskiden Suntras, Bolkar Dağları'ndan doğan, Mersin şehir merkezinden geçerek, limanın batısından Akdeniz'e dökülen akarsu.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Su Müzesi</span>

Mersin Su Müzesi kentin hizmet dışı kalmış su dağıtım merkezinde kurulmuş olan bir müzedir. 2016 yılında Türkiye Tarihi Kentler Birliği ödülüne layık görülmüştür.

Deliçay Mersin ilinde bir akarsudur. Geçmişte Serince, Selinti ve Anhiyaleos gibi adlarla da bilinmiştir. Deliçay genellikle düzensiz debisi olan akarsulara verilen ortak bir isim olmakla birlikte Mersin'de özel isim olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gözne Kalesi</span> Toros ilçesinde bir kale

Gözne Kalesi Mersin ilinde bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Tapureli (antik kent)</span>

Tapureli Mersin ilinde bulunan bir antik kent örenidir. Tapureli antik yerleşime komşu olan köyün adı olup, kentin antik dönemdeki adı bilinmemektedir.

Sini Çayı Mersin ilindeki düzensiz rejimli akarsulardan biridir.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü turunçgil ve diğer subtropikal meyveler, ılıman iklim meyveleri, üzümsü meyveler, bağcılık, sebzecilik, iç ve dış mekan süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler ile arıcılık konularında uygulamalı tarımsal araştırmalar yapmakta olan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı bir kamu kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Karacaoğlan Çayı</span> Karacaoğlan çayının kaynakları Toros dağlarında merkez Mezitli ilçesine bağlı Tepeköy beldesi dolaylarındadır

Karacaoğlan Çayı Mersin ilinde bir akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Ortodoks Kilisesi</span> Mersindeki 19. yy yapımı kilise

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi, Mersin içinde yer alan kilisedir. Halk arasında Arap Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir.

Kaledran Çayı Mersin ili Anamur ilçesinde yer alan bir çaydır. Çayın adı Toros Dağları üzerindeki Kaleduran adındaki bir kale öreninden gelmektedir. Bölgedeki yazın kuruyan birçok çayın aksine her mevsim belli bir debiye sahip olan çay 36°06′01″K 32°33′46″D koordinatlarında Akdeniz'e dökülür. Çayın kaynağı Toros Dağlarında Anamur'a bağlı Güngören köyü kuzeyindedir. Güneye doğru akan çay Akdeniz'e dökülmeden önce Mersin ili batı sınırını çizer. Çayın batısı Antalya ili Gazipaşa ilçesi, doğusu ise Anamur ilçesidir. Eskiden bu bölgede bulunan ve çayla aynı isme sahip olan köyün bazı kısımları çayın batısında kalmıştı. Bu sebepten köy ikiye ayrıldı ve doğudaki köy Anıtlı batıdaki köy de Yakacık adını aldı. Ancak halk arasında her iki kısım da hala Kaledran adıyla anılır.

Alata Çayı Mersin ili Erdemli ilçesinde bir çaydır. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü adını bu çaydan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Deniz Feneri</span> Mersin kent merkezinde bulunan deniz feneri

Mersin Deniz Feneri, Mersin kent merkezinde bulunan bir deniz feneridir.

<span class="mw-page-title-main">Tece Kalesi</span> Mersindeki bir kale öreni

Tece Kalesi Mersin ilinde bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükeceli, Gülnar</span>

Büyükeceli (Ovacık) Mersin'in Gülnar ilçesinde yer alan bir beldedir. Belde adını tıpkı Gülnar gibi efsanelerde ismi geçen Gülnar Hatun'dan almış olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Anıtlı, Anamur</span>

Anıtlı (Kaledran) Mersin ilinin Anamur ilçesinde yer alan bölünmüş bir köydür. Köy Mersin ili ile Antalya ili arasındaki sınırı çizen Kaledran Çayının Mersin ili tarafında kurulmuş, ancak köyün büyümesi sonunda köyün bir bölümü de çayın batısına taşmış, böylece köy iki il arasında bölünmüştür. Anıtlı köyün Mersin ili tarafında kalan bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arkum, Silifke</span>

Arkum, Mersin'ilinin Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

Karabucak ormanı Mersin ili Tarsus ilçe merkezi güneyinde yer alan okaliptus ağırlıklı bir ormandır. Ormanın merkez bölgesi 36°53′K 34°52′D koordinatlarındadır. Tarsus'a 5, Mersin'e 25 kilometre uzaklıktadır.

Tömük Çayı Mersin ili Erdemli ilçesi kırsalında düzensiz rejimli bir akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Parkı (Mersin)</span> Mersinde bir park

Atatürk Parkı Mersin merkezde liman boyunca uzanan parktır.

Erdemli Çamlığı Mersin ili Erdemli ilçesinde bulunan bir çamlık ve tabiat parkıdır.