Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.
Kadıköy’ün en eski cami olarak düşünülen Kethuda Camii yaklaşık 450 yıl önce muhtemelen Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmıştır. Üzerinde tarih yoktur. Fakat camin yerinde bir tekke ve bir mescid olduğu Beyazıt Kethudası Mustafa Ağa tarafından tahminen 1550 yılında yapıldığı bilinemktedir. Kahya anlamına gelen kethuda bu yapının padişahın kahyasına ait olduğunu kanıtlar. 1952 yılında tamir edilip, 1989’da restorasyondan sonra minare yapılmıştır. Kadıköy Çarşısı’ndadır.
Rüstem Paşa Camii, İstanbul, Fatih ilçesi, Tahtakale semtinde Hasırcılar Çarşısı içinde yer alan cami.
2007 Ankara saldırısı, Türkiye'nin Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan Anafartalar Çarşısı önünde, 22 Mayıs 2007 günü 18.30 sıralarında meydana gelen bombalı intihar saldırısı. Patlamada 8'i Türk, 1'i Pakistan vatandaşı olmak üzere 9 kişi öldü, 110'dan fazla kişi de yaralandı. Saldırıyı, PKK mensubu Güven Akkuş'un gerçekleştirdiği tespit edildi.
Ahi Çelebi Camii Fatih ilçesinin Eminönü semtindeki bir camidir. ‘Kanlıfırın Mescidi’ ve ‘Yemişçiler Camii’ olarak da bilinir. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin arkasında, Zindan Han yakınında ve Yoğurtçular sokağındadır. Banisi Ahi Mehmet Çelebi 'dir. Adı kaynaklarda Ahmed ve Mahmud olarak da geçmektedir. Daha çok Ahî Çelebi ismiyle şöhret bulmuştur. Ahi Çelebi, İkinci Bayezit ve Yavuz Selim devirinde yaşayan ve iki defa hekimbaşılık yapan bir Türk tabibidir. Babası Fatih Sultan Mehmet ve İkinci Bayezit devirlerinin ünlü hekimlerinden Tebriz ya da Şirvan asıllı Mevlana Kemal’dir. Ahmet Çelebi, hekimliği daha çok babasından öğrenmiştir. Kaynakların belirttiğine göre, yaşı doksanı geçmiş olduğu halde, hacdan dönerken Kahire’de ölmüş ve İmam Şâfiî’nin kabri civarına defnedilmiştir. Cami, 1539 ve 1653 yıllarında iki kez yanmış, 1892 zelzelesinde ise büyük hasar görmüştür. Tezkiretü'l-Ebniye ve Tezkiretü'l-Bünyan’da Mimar Sinan’ın eserleri arasına gösterilen yapı uzun yıllar harap vaziyette idi. 1990'lı yıllarda restorasyona alınarak yeniden faaliyete geçirilmiştir.
Mustafa Paşa Camii Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp’te bulunan eski Osmanlı camiîdir.
Karacofça veya Kraguyevac, 180.000 dolayı nüfusu ile Sırbistan'ın en büyük dördüncü şehridir. Şehir Šumadija İlçesi içinde yer alır ve yaklaşık 120 kilometre kuzeyinde başkent Belgrad bulunmaktadır.
Serdrud (Farsça:سردرود), İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Tebriz Meşrutiyet Binası, Tebriz Çarşısı'nın karşısında, Tebriz, İran'da Motahari Caddesi üzerinde tarihî büyük bir yapıdır. Meşrutiyet Devrimi sıralarında devrimle alakalı liderlerin, aktivistlerin ve sempatizanların toplanma yeri olarak kullanıldı. Aralarında en meşhurları Settar Han, Bakır Han, Sigat-ül İslam Tebrizî ve Hacı Mirza Ağa Farisî'dir. İki katlı olan bu bina Hacı Vali Mimar Tebrizî tarafından 1868'de inşa edildi. Birçok odası ve salonu vardır. Binanın en güzel yeri tavan penceresi ve renkli camlarla süslenmiş koridorudur.
Erdistan, İran'ın İsfahan Eyaleti'nde şehir.
Tebriz Çarşısı, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan tarihi bir yapı.
Çapanoğlu Camii, Osmanlı döneminin Bozok Sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 tarihinde Yozgat şehir merkezinde yaptırılan cami. Cami halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye bilinmektedir. Yozgat çarşısı, Büyük Camii etrafında kuruludur.
Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.
Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.
Kemeraltı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, adını içinde bulunduğu Kemeraltı Çarşısı'ndan alan, çarşının ana güzergahlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki camidir. Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa Camii ve Mûsâ Bâlî Camii olarak da bilinir.
Mavi Cami şu anlamlara gelebilir:
- Ajdarbey Camii, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir cami.
- Aksungur Camii, Mısır'ın başkenti Kahire'de Memlüklüler tarafından yaptırılmış bir cami.
- Gök Cami, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yer alan bir cami.
- Gök Mescid, İran'ın Tebriz şehrinde 1465 yılında yapılan bir cami.
- Sultan Ahmet Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde, Osmanlı Sultanı I. Ahmed tarafından Sedefkâr Mehmed Ağa'ya 1616 yılında yaptırılan tarihi cami.
- Sultan Selahaddin Abdul Aziz Camii, Malezya'nın Shah Alam kentinde bulunan bir cami.
- Mavi Cami, Afganistan, Afganistan'ın Mezar-ı Şerif şehrinde bulunan bir cami.
Anafartalar Çarşısı, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan 1964 tarihli alışveriş binası.
Çarşı, mal ve hizmetlerin satılıp sunulduğu üzeri kapalı pazar veya dükkânların bulunduğu sokaktır.
Şadırvanaltı Camii veya Şadırvan Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir camidir.
Tebriz Kalesi ya da Tebrizin Ark Kalesi, Tebriz şehrinde tarihi bir yapıdır. İlhanlılar tarafından cami olarak inşa edilmiş, daha sonra farklı amaçlarla kullanılmıştır. Mescid-i Alişah olarak da bilinir. Taceddin Ali Şah tarafından yaptırılan bu binanın eni 30 metre, yüksekliği 26 metre ve duvarlarının eni 10 metredir.