İçeriğe atla

Tebriz Ark tiyatrosu

Koordinatlar: 38°04′23″K 46°17′26″D / 38.07306°K 46.29056°D / 38.07306; 46.29056
Tebriz Ark tiyatrosu
Harita
AdresTebriz
İran
Koordinatlar38°04′23″K 46°17′26″D / 38.07306°K 46.29056°D / 38.07306; 46.29056
Kapasite800
İnşaat
Açılış10 Eylül 1927
Kapanış1980
Yıkılış1980

Tebriz Ark Tiyatrosu veya Şiri Hurşid Tiyatrosu, İran'ın Tebriz kentinde eski bir tiyatrodur. Tiyatro 1927'de Tebriz'de açıldı ve 1980'deki İslam devriminden sonra yıkıldı.[1]

Tarihi

Bina 1927'de "Kırmızı aslan ve güneş toplumu" tarafından inşa edilmiştir.[2] Yapının mimarı bilinmese de Kafkasya'dan geldiği tahmin edilmektedir. Çünkü tiyatronun binası, Bakü ve Tiflis'teki İtalyan rönesan stilini ve Alman rokoko stilini son derece dekoratif bir iç mekanla birleştiriyor.[1] Tiyatronun açılışı Eylül 1927'de gerçekleşti. Ana salon 30 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeydi ve 800 kişi kapasiteliydi. Salonun en önemli özelliği, binanın zeminlerinin ve tavanının özel akustiği nedeniyle herhangi bir ses güçlendirme ekipmanına ihtiyaç duyulmamasıdır. Salonun ilk sırasında oturan seyirciler müziği nasıl duydularsa, son sırada oturanlar da onların duyduğu gibi duymuşlar..[3]

Azerbaycan Milli Hükümeti'nin kurulmasından sonra tiyatro binası temelden yenilenmiş, perdeleri ve avizeleri değiştirilmiştir. Mart 1946'da Celil Memmedguluzade'nin "Annemin Kitabı" adlı oyunuyla Tebriz Devlet Tiyatrosu adı altında faaliyetlerine başlamıştır. Aralık 1946'da Azerbaycan Milli Hükûmeti'nin düşmesinden sonra Tebriz Devlet Tiyatrosu yıkıldı ve faaliyetleri durduruldu.[4][5]

İran İslam Devrimi'nden sonra tiyatro binası yıkılmış ve yerine Cuma Camii inşa edilmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Tabriz Opera House Memorial" (İngilizce). music-usa.org. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "تاريخچه هنرنمايش در آذربايجان" (Farsça). tabrizinfo.com. 2003. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Əli Qəhrəmanov (16 Ağustos 2016). "Böyükxan Naxçıvanski və Təbriz tetrı". aqra.az. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Savalan Fərəcov (13 Mart 2013). "Təbriz teatrının tarixindən səhifələr". medeniyyet.az. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Cəlil Məmmədquluzadə". calilbook.musigi-dunya.az. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Tabriz arg theaterrevolvy.com" (İngilizce). 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Türkiye)</span> ulusal kütüphane

Millî Kütüphane, dünyada var olan benzerleri gözetilerek 1946 Ankara'da kurulmuş olan Türkiye'nin ulusal kütüphanesi.

Odeon Tiyatrosu, 1875 yılında İstanbul'da, İstiklal Caddesi'nde açılan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı Tiyatrosu</span>

Tepebaşı Tiyatrosu, İstanbul'daki en eski tiyatro yapılarından biri. 1890-1983 yılları arasında hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Meşrutiyet Binası</span>

Tebriz Meşrutiyet Binası, Tebriz Çarşısı'nın karşısında, Tebriz, İran'da Motahari Caddesi üzerinde tarihî büyük bir yapıdır. Meşrutiyet Devrimi sıralarında devrimle alakalı liderlerin, aktivistlerin ve sempatizanların toplanma yeri olarak kullanıldı. Aralarında en meşhurları Settar Han, Bakır Han, Sigat-ül İslam Tebrizî ve Hacı Mirza Ağa Farisî'dir. İki katlı olan bu bina Hacı Vali Mimar Tebrizî tarafından 1868'de inşa edildi. Birçok odası ve salonu vardır. Binanın en güzel yeri tavan penceresi ve renkli camlarla süslenmiş koridorudur.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Çarşısı</span> Tebriz, İrandaki pazar

Tebriz Çarşısı, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan tarihi bir yapı.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Royal Opera House</span>

Royal Opera House, Birleşik Krallık'ta Londra merkezinde Covent Garden Meydanı ve Bow Street'te bulunan bir opera evi ve bale gibi görsel sanatlar temsil yeridir. 2256 kişilik seyirci kapasiteli büyük bina, çok kere 1732'de ilk defa zaman orada bulunan tiyatronun ismine atıfla kullanılan ismi ile, "Covent Garden Tiyatrosu" diye de anılır.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tiyatrosu</span>

Azerbaycan'da tiyatro sanatının kökleri Azeri halkın yaşamı, şenlik ve düğün gelenekleri, ayrıca bakış açısı ile ilgilidir. Tören, ayin ve oyunlardaki gösteri unsurları bağımsız halk tiyatrosunun oluşmasında önemli rol oynamıştır. Azerbaycan halk tiyatrosu realist özellik taşımıştır. Halk tiyatrosunun repertuvarını belirli etik içerikli küçük performanslar, özellikle de fars, teşkil etmiştir. Azerbaycan tiyatrosu geleneksel halk tiyatro ve batı etkisi altında gelişen profesyonel tiyatro olarak ele alınabilir. Ancak Azerbaycan profesyonel tiyatrosunun oluşumunda halk tiyatrosu önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Üniversitesi</span> Tebriz, İranda bulunan devlet üniversitesi

Tebriz Üniversitesi (Güney Azerice: تبریز بیلیم یوردو "Təbriz bilim yurdu") Tebriz, İran'da bulunan devlet üniversitesidir. 1947'de, Azerbaycan Üniversitesi adıyla kurulan üniversitede tıp, eczacılık, ziraat, ebelik ve edebiyat fakülteleri bulunmaktaydı. 1979'daki İran İslam Devrimi sonrasında adı, günümüzdeki adıyla değiştirildi. 1985'te İslamî Şûra Meclisi tarafından alınan kararla ülkedeki tüm tıp fakülteleri bağlı oldukları üniversitelerden ayrılarak bağımsız birer üniversite hâline gelirken, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi de Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi adını alarak bağımsız oldu.

<span class="mw-page-title-main">Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu</span>

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu, Türkiye'nin Adana kentinde bulunan bir tiyatro merkezidir. Merkez, Adana Büyükşehir Belediye Binası içerisinde yer almaktadır. Sayısız tiyatro gösterileri, konserler ve konferanslara ev sahipliği yapmış olup kentin hâlen faaliyet en eski tiyatro salonudur.

<span class="mw-page-title-main">Rustaveli Tiyatrosu</span> Tiflisin en eski ve en büyük tiyatrosu

Rustaveli Tiyatrosu, 1887'de Tiflis'te Rustaveli Bulvarı üzerinde Rokoko stiliyle inşa edilen, Tiflis'in en eski ve en büyük tiyatrosu. 1921'de Gürcistan'ın millî edebiyatçılarından Şota Rustaveli'nin adı verildi.

Tebriz Milli Kütüphanesi, Hacı Muhammed Ağa Nahçıvani ve Hacı Hüseyin Nahçıvani gibi hayırseverlerin değerli kitaplarının bağışlanması ve Tebriz halkının yardımıyla 1956'da kurulan bir kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Mikado Sinematografının binası</span>

Mikado Sinematografının binası veya Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu'nun binası - daha önce Aliheydar Kerimov tarafından depo olarak kullanılan, 1916 yılında Çin-Japon tarzında onarılarak sinematograf gibi faaliyet göstermeye başlamıştır. 1917'de Bakü'de ilk kez lise öğrencileri için bu tiyatroda bilimsel ve eğitici temalı sinematografik bir oturum düzenlendi. Binada farklı zamanlarda Pelmel Tiyatrosu, Bakü Özgür Eleştiri-Propaganda Tiyatrosu ve Bakü İşçi Tiyatrosu faaliyet göstermiştir. Binada 1937 yılından beri Samad Vurgun adına Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cuma Camii (Şeki)</span> Azerbaycandaki tarihî cami

Şeki Cuma Camii, 1900-1914 yıllarında yapılmış tarihi-mimari bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tağıyev'in Tiyatrosu</span>

Hacı Zeynelabidin Tağıyev Tiyatrosu veya Tağıyev'in Tiyatrosu Bakü şehrinin ilk tiyatrosudur. 1883 yılında sanayici ve hayırsever Hacı Zeynelabidin Tağıyev tarafından yaptırılmıştır. Bu tiyatronun sahnesinde ulusal oyunlar, operalar ve dünya klasiklerinden eserler sahnelenmiştir. Ocak 1908'de Üzeyir Hacıbeyov'un ilk Azerbaycan milli operası "Leyla ve Mecnun" Tağıyev Tiyatrosu'nda prömiyeri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu binası</span>

Fenomen sinematograf'ın binası veya Kukla Tiyatrosu binası, 1910 yılında Bakü'de inşa edilen ilk sinematograf binasıdır. Bina, İosif Ploşko'nun projesine göre Fransız Rönesans tarzında inşa edilmiştir. Şu anda binada Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu faaliyet göstermektedir.