İçeriğe atla

Teb (anlam ayrımı)

Eski çağlarda iki önemli kent Teb adını taşımıştır:

  • Teb, Yunanistan - Tebai, Thebes gibi adlar ile de anılmıştır.
  • Teb, Mısır – Yüz Kapılı Teb; bir zamanlar Mısır Yeni Krallığı'nın başkenti, günümüzde Luksor şehri bu harabelerin üzerine kurulmuştur.
  • Tebai (Kilikya) - aynı isimden gelen Havran sınırları içinde yer alan antik kent

Ayrıca bakınız:

  • Teb Lejyonu, 286 yılında şehit olan Hristiyan askerler
  • Teb alfabesi
  • Teb, Illinois, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir köy
  • Teb'li Hefaistio, dördüncü yüzyılda yaşamış bir astrolog
  • Teb Rahipleri
  • Türk Ekonomi Bankası, Türkiye'de bir banka

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başkent</span> devletin yönetim merkezi olan şehir

Başkent veya başşehir, bir devletin yönetim merkezi olan şehir. Bir ülkedeki hükûmet merkezidir. Bazı monarşilerde, başkent hükümdarın sürekli ikamet ettiği şehri temsil eder. Demokrasilerde genellikle meclis ve diğer hükûmet organları başkentte bulunur. Diplomatik ilişki içerisinde bulunulan ülkelerin büyükelçilikleri de genellikle başkentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İstefe</span> Yunanistanın Orta bölgesi, Böotya ilçesi, İstefe belediyesine bağlı kent

İstefe veya İstefa, Antik Yunanistan'da kurulan bir şehir devletidir. Atina'nın kuzeybatısındaki Böotya bölgesinde bulunmaktaydı. Tebai, Doğu Yunanistanda, Böotia'nın ortasında verimli bir yerde kurulmuştur. Tebai'nin ilk zamanlarına ait bilgiler efsanelere dayanır. Şehrin kuvvetli surlarla çevrili oluşu, buranın Böotia'nın merkezi olmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Aton</span> Antik Mısır tanrısı

Aten veya Aton veya Zentuk IV. Amenhotep veya sonradan aldığı adla Akhenaton tarafından ortaya çıkarılan bir Mısır tanrısıdır. Tıpkı günümüzde büyük kitlelere ulaşmış olan İbrahimi dinlerde olduğu gibi tek tanrı olarak kabul edilmiştir. Bu tanrının somut bir betimlemesi yoktu. Duvarlarla çevrili, üstü açık bir tapınakta tapınılırdı. Aton her ışının ucunda bir el olan bir Güneş olarak çizilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ekonomi Bankası</span> Özel sermayeli Türk bankası

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye'de faaliyet gösteren İstanbul merkezli özel mevduat bankasıdır. 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası T.A.Ş. unvanıyla kurulup 1982 yılına kadar bu isimle faaliyet göstermiştir. Bu tarihten itibaren yurt çapında faaliyet göstermeye başlayan bankanın genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmış, unvanı da Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) olarak değişmiştir. Banka, 2005 yılında Euro bölgesinin ve dünyanın önde gelen bankalarından biri olan BNP Paribas ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştır. Türk Ekonomi Bankası, Türkiye'deki faal bankalar arasında Ziraat Bankası (1863) ve Türkiye İş Bankası'ndan (1924) sonra en köklü üçüncü banka konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Uksur</span> Mısırda bir şehir

Uksur ya da Luksor, Güney Mısır'da Uksur ilinin başkenti olan şehirdir. Nüfusu yaklaşık 200.000 kadar olan şehir, antik Mısır şehri Teb'in harabelerinin üstüne kurulmuş olduğundan dolayı dünyanın en büyük açık müzesi olarak da adlandırılır. Bu sebepten dolayı her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ebers Tıp Papirüsü</span> Eski Mısır tıbbi papirüsü

Ebers Tıp Papirüsü, MÖ 1550 yıllarında yazıldığı sanılan ve Mısır'da bulunan bir yazmadır. Adını kendini 1873 yılında dünyaya duyuran Antik Mısır uzmanı George Maurice Ebers'ten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Böotya</span> Antik Yunanistan´da Korint Körfezi´nin kuzeydoğusunda yer alan bir bölge

Beotia Antik Yunanistan'da Korint Körfezi'nin kuzeydoğusunda yer alan bir bölge adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Howard Carter</span>

Howard Carter, İngiliz arkeolog ve Mısırbilimci. Mısır'ın Luksor kentindeki ünlü Krallar Vadisi'nde firavun Tutankamon'un mezarını keşfetmesi ile ün kazanmıştır. Buna rağmen Mısır'dan çok uzakta ölmüş ve cenazesine sadece Lady Evelyn katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asyut</span>

Asyut, Orta Mısır'da Nil ırmağı kıyısında bir kenttir. Nil'in batı kıyısında Minya ve Sohag kentleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Mısır'ın Asyut ilinin idari merkezidir. Hemen yakınlarında ise antik Asyut kentinin harabeleri bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık olarak 390,000 kadardır. Mısır'da Kıptiler'in en yoğun olarak yaşadığı şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Thebai (Kilikya)</span>

"Tebai/Thebai" ya da "Theb/Thebe",Havran sınırları içinde yer alan antik kent. Antik kent bu ilçeye bağlı Tepeoba köyü yakınlarındadır, dönem olarak Anadoluda Hellen İstilasından öncesine kadar dayanır. Kent adının kökeni Luvi dilinde "düzlük, düz yer, düz nesne" dir.

<span class="mw-page-title-main">Medeba</span>

Medeba ya da Madaba, Ürdün'ün ortabatı kesiminde, başkent Amman'ın yaklaşık 30 km güneyinde bulunan kent. Deniz düzeyinden 760 m yükseklikte bir yaylada yer alır. Ürdün'deki beşinci büyük yerleşim yeri olan Medeba, Medaba ilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Amarna</span>

Tel el-Amarna veya Amarna, Nil Nehri kıyısında kurulmuş, firavunlar dönemine ait eski yerleşim yerlerinden biridir. Fakat bu yere ait günümüze kadar gelen fazla şey yoktur. Bu kentte Akhenaton dönemine ait harabeler bulunur. IV. Amenhotep (Akhenaton), tektanrıcılık üstüne kurulan bir din olan Aton dinini ülke içinde resmi din haline getirince Teb şehrinden başkenti Tel-el-Amarna'ya taşıdılar. Ulaşımı zor olan bu şehre yalnızca nehir yoluyla ulaşılabiliniyordu. Mısır'ın diğer şehirlerin de olduğu gibi Amarna'da zengin ve fakir ayrımı yoktu. Örneğin bu şehirde işçilerin evleri zengin işverenin etrafında toplanmıştı. Akhenaton ölünce Aton kültü de öldü; dolayısıyla şehir terk edildi ve yüzyıllar boyunca kenti derin bir sessizlik kapladı.

I. Intef, Mısır'ın Birinci Ara Dönemine egemen olan onbirinci hanedanın Teb'deki yöneticisidir. Mezarı El-Tarif'tedir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Mısır</span>

Yukarı Mısır Mısır' da, adı ile de bilinen Nil Irmağı vadisinin iki yanı boyunca uzanan, güney ucunda Nübye ve kuzey yönüne doğru akan Nil' in Akdeniz' e ulaşmasından önce başlayan Aşağı Mısır bölgesine kadar uzanan bölgeye verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Teb</span> Antik Mısırın şehirlerinden birisinin Yunanca ismi

Teb, Thebes, Thebai veya Mısır dildeki adıyla Waset, Nil Nehrinin kıyılarına kurulmuş ve Akdeniz'in yaklaşık olarak 800 km güneyinde yer alan Antik Mısır'ın önemli şehirlerinden biridir. Yukarı Mısır'ın dördüncü nomunun ana şehridir ve Orta Krallık ve Yeni Krallık dönemlerinde uzun süre Mısır'a başkentlik yapmıştır. Nübye ve Doğu Çölüne yakın lokasyonda bulunan şehir aynı zamanda bir ticaret rotalarının üzerindeydi. Aynı zamanda dini bir merkez olan şehir, Antik Mısır'da en saygı duyulan şehirlerindendi. Şehir, Nil Nehrinin yakasına yayılmıştır. günümüzde Nil'in doğu tarafında Luxor kenti ve Karnak ve Luksor Tapınaklarının harabeleri, batı tarafında ise Teb Nekropolü bulunmaktadır. 1979 senesinde UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Onuncu Hanedan</span>

Mısır'ın onuncu hanedanı. Teb'li bir sülaledir. Neferkare (2130-2120), III. Keti (2120-2070), Merikare (2070-2050) sırasıyla hükmetmişlerdir. Yukarı Mısır'da başkent Teb'tir, bu dönemde Aşağı Mısır'da da 9. Hanedan hüküm sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ara Dönem</span>

Birinci Ara Dönem milattan önce yaklaşık 2216 yılında başlayıp 2025 yılına kadar devam eden dönem. Bu dönemde 6. Hanedan sonrasında yıkılan antik Mısırda oluşan yeni hakimiyet bölgelerinde özellikle Teb ve Herakleopolis öne çıkan şehirler olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ramesseum</span> II. Ramsesin anıt tapınağı

Ramesseum, firavun II. Ramses'in anıt tapınağıdır. Nil Nehri'nin batısında, modern Luksor şehrinin karşısında, Yukarı Mısır'daki Teb nekropolünde yer almaktadır. Adı, 1829'da sitin kalıntılarını ziyaret eden ve ilk olarak II. Ramses'in duvarlarındaki isimlerini ve unvanlarını bulunduran hiyeroglifleri tanımlayan Jean-François Champollion tarafından icat edildi. İlk başlarda Amon bölgesinde Teb ile birleşen milyonlarca yıllık Usermaatra-setepenra'nın Evi olarak adlandırıldı. Usermaatra-setepenra II. Ramses'in prenomeniydi.

Amon Baş Rahibi veya Amon'un İlk Kahini, eski Mısır tanrısı Amon'un en yüksek rütbeli rahibiydi. İlk Amon başrahipleri, Onsekizinci Hanedanlığın başlangıcında Yeni Krallıkta ortaya çıktı.

Mısır'ın Yirminci Hanedanı, MÖ 1189'dan MÖ 1077'ye kadar süren Eski Mısır Yeni Krallık döneminin üçüncü ve son hanedanıdır. 19. ve 20. Hanedanlar ayrıca Ramsesler dönemi olarak bilinen bir çağı oluşturur.