İçeriğe atla

Teamfight Tactics

Teamfight Tactics
GeliştiriciRiot Games
YayımcıRiot Games
SeriLeague of Legends
Platform
Çıkış
  • Windows, macOS
  • 26 Haziran 2019
  • Android, iOS
  • 19 Mart 2020
TürAuto battler
ModÇok oyunculu oyun

Teamfight Tactics (kısaca TFT, Türkçe anlamı: Takım Savaşı Taktikleri), Riot Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir Auto battler türü bir oyundur. Oyun, Dota Auto Chess temel alınarak geliştirilmiştir ve League of Legends'ın bir yan ürünüdür. Oyuncular ayakta kalan son oyuncu olmak için bir takım kurarak diğer yedi rakiple çevrimiçi olarak savaşır. Oyun, Haziran 2019'da Windows ve macOS için League of Legends oyun modu olarak ve Mart 2020'de Android ve iOS için bağımsız bir oyun olarak piyasaya sürüldü ve beraberine Çapraz platform desteği sağladı.

Oynanış

Dota 2'nin bir modu olan Dota Auto Chess'i temel alan oyun, takımlarını kurup birbirleriyle savaşarak ayakta kalan son kişi olmaya çalışan 8 oyuncu üzerine kuruludur..[1] Savaş alanı, oyuncuların turlar arasında oyun tahtasının kendi tarafındaki altıgenlere birimleri stratejik olarak yerleştirebilecekleri altıgenlerden oluşur. Her turda, iki oyuncunun o tur için rastgele eşleştirildiği veya bilgisayar kontrollü düşmanlara karşı eşleştirildiği kısa bir savaş otomatik olarak başlar. Bilgisayar kontrollü düşmanlara karşı yapılan turlarda her düşmanın, oyuncunun kullanabileceği altın, birim veya öğeler düşürme şansı vardır.[2] Bir turun kaybedilmesi nedeniyle kaybedilen can, tur başına belirlenen hasar ve rakibin hala hayatta olan birimlerinin sayısı kullanılarak hesaplanır.

Oyun aşamalardan ve turlardan oluşur. Birinci aşama hariç her aşama yedi turdan oluşur. Birinci aşama, bilgisayar kontrollü düşmanlardan oluşan üç turdan oluşur. Her aşamanın dördüncü turunda, oyuncuların seçebilecekleri rastgele eşyalarr taşıyan birimleri ücretsiz alabileceği "Paylaşımlı seçim" adı verilen bir tur vardır. Bu paylaşılan seçim turları sırasında, en düşük cana sahip olan iki oyuncu ilk seçer ve devamında cana göre artarak iki oyuncu seçim yapar.[3] Her aşamanın son turunda oyuncular bilgisayar kontrollü düşmanlarla karşılaşır.

Oyuncular turlar sırasında altın biriktirir ve bunu faiz geliri oluşturmak için biriktirebilirler. Faiz, oyuncuların sahip oldukları her 10 altın için tur başına gelirlerini 1 altın artırır.[4] Faiz sınırı 50 altın biriktirildiğinde +5 altın olacak şekilde sınırlandırılmıştır (Kuralı geçersiz kılan eklentiler olmadığı sürece).[5] Ayrıca oyuncular arka arkaya birden fazla tur kazanarak veya kaybederek "seri bonusları" ile tur başına ek gelir elde edebilirler.[4][6] Seri bonusları sırasıyla 2, 4 ve 5+ tur olarak artar ve her seri kademesi tur başına +1 altın kazandırır.[6][7] Bu altınla oyuncular, her turun başında mağazalarında kendilerine otomatik sunulan beş birimi yenileyebilir, mağazalarından birim satın alabilir veya seviyelerini artırmak için XP satın alabilirler. Bir oyuncunun seviyesi ne kadar yüksek olursa, tahtaya o kadar fazla birim yerleştirebilir, bu da art arda ölçeklenir (bir oyuncu 2. seviyede tahtaya 2 birim, 5. seviyede tahtada 5 birim yerleştirebilir), tahtanın birim kapasitesi maç boyunca elde edilen belirli eşyalar ve eklentilerle de arttırılabilir.[4][8] Daha yüksek oyuncu seviyeleri aynı zamanda mağazada beliren birimlerin nadirliğini de artırır. Birim nadirliği, maliyete bağlı olarak birim başına 1 ile 5 altın arasında değişen kategorilere ayrılır; daha yüksek nadirlikteki şampiyonlar, genellikle daha güçlü yeteneklere sahip olur.[9] Mağazada veya paylaşımlı seçimde aynı birimin üç kopyası bulunursa, şampiyon 2. seviyeye yükseltilir. Oyuncular bir şampiyonun üç adet 2. seviye kopyasını (toplamda 9 kopya) toplayarak 3. seviyeye yükseltilebilir. Bir şampiyonun seviyesini yükseltmek onun maksimum canını, saldırı gücünü ve yeteneğinin gücünü artırır.[10]

Bazı istisnalar dışında birimlerde can çubuğu ve mana çubuğu bulunur. Düşman saldırılarından veya yeteneklerinden hasar almak, bir birimin canını düşürür ancak manasını artırır. Bir birimin sağlığı sıfıra ulaştığında katledilir ve tahtadan çıkarılır. Bir birimin mana çubuğu dolduğunda benzersiz bir yetenek kullanır. Bazı birimler tura mana çubuklarının belirli bir yüzdesi dolu olarak başlayabilir, ancak birimler özel eşyalar taşımadıkları sürece genellikle tura mana olmadan başlarlar.[11][12]

Eşyalar, taşıyıcısına bonuslar (saldırı/yetenek gücü, can ve zırh/büyü direnci gibi) sağlamanın yanı sıra onlara veya etraflarındaki diğer birimlere özel etkiler vererek Teamfight Tactics'te çok önemli bir rol oynar.[13] Eşyalar, bileşen, tamamlanmış, yadigâr ve destek eşyaları olmak üzere dörde ayrılır. Bileşenler, kuşanıldığı birime normalden az bonuslar verir ancak aynı birime başka bir bileşen eşya kuşanılırsa tamamlanmış bir eşyaya dönüşür. Tamamlanmış eşya genellikle birimlere daha fazla bonuslar ve özel etkiler verir.[12][13] Eşyalar canavarlara karşı turlarda, paylaşımlı seçimde veya eklentiler aracılığıyla kazanılabilir.[8][13] Her birimin taşıyabileceği maksimum eşya sayısı üçtür.[12][13]

Kaynakça

  1. ^ Goslin, Austen (15 Ekim 2019). "Teamfight Tactics will get 50 new units with set two". Polygon (İngilizce). 17 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2019. 
  2. ^ Editor, Ed Thorn Reviews; Thorn, Ed (26 Haziran 2019). "Teamfight Tactics - How to play". Rock, Paper, Shotgun (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  3. ^ "Teamfight Tactics | League of Legends Auto-Battler Game Mode". na.leagueoflegends.com (İngilizce). 26 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  4. ^ a b c Philip Palmer (9 Mart 2020). "Teamfight Tactics guide: How to play Riot's autobattler". PC Gamer (İngilizce). 20 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023. 
  5. ^ Forster, Danny (13 Eylül 2023). "All TFT Set 9 Legends Augments, explained: Updated stats and abilites". Dot Esports (İngilizce). 27 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023. 
  6. ^ a b Writer, Dave Irwin Former Guides; Irwin, Dave (22 Temmuz 2019). "Teamfight Tactics gold strategy - interest and streaks". Rock, Paper, Shotgun (İngilizce). 12 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  7. ^ Writer, Dave Irwin Former Guides; Irwin, Dave (16 Aralık 2019). "TFT 9.24 patch notes". Rock, Paper, Shotgun (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  8. ^ a b Forster, Danny (20 Kasım 2023). "All TFT Set 10 Augments cheat sheet". Dot Esports (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  9. ^ "Teamfight Tactics champion guide: Drop rates, tiers, more". Dexerto (İngilizce). 22 Temmuz 2019. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  10. ^ Contributor, MetaBomb Staff; Staff, MetaBomb (30 Eylül 2019). "Teamfight Tactics: How to upgrade Champions". Rock, Paper, Shotgun (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  11. ^ "Teamfight Tactics: Breaking down Riot's newest game". ESPN.com (İngilizce). 29 Haziran 2019. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  12. ^ a b c Forster, Danny (20 Kasım 2023). "TFT Set 10 item cheat sheet for Remix Rumble". Dot Esports (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  13. ^ a b c d "Teamfight Tactics items: cheat sheet, item combos, Neeko's Help and how items work in LoL TFT". Eurogamer.net (İngilizce). 12 Eylül 2019. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

Counter-Strike veya kısaca CS, Valve Corporation tarafından geliştirilen bir birinci şahıs nişancı türünde taktiksel aksiyon video oyunu serisidir. Ayrıca Nexon tarafından geliştirilen Counter-Strike Neo, Counter-Strike Online, Counter-Strike Nexon: Zombies ve Counter-Strike Online 2 adlı yan oyunları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Defense of the Ancients</span> video oyunu

Defence of the Ancients (DotA), gerçek zamanlı strateji oyunu olan Warcraft III: Reign of Chaos ve Warcraft III: The Frozen Throne oyunları için üretilmiş bir moddur. Haritadaki senaryonun amacı; haritanın her köşesinde yer alan yapıları korumak ve düşman yapıları yok etmektir. Oyuncular güçlü ve yetenekli birimler olan 'Hero'(Kahraman)ları kullanırlar, oyun içerisinde bu kahramanlar birlikte çalışırlar ve AI(yapay zeka) kontrollü ittifak savaşçıları olarak adlandırılan 'creep'lerle oyun oynanır. Oyuncular oyunda kahramanları yönettiği gibi, düşmanlarını öldürerek kahramanlarına altın kazandırır ve ekipman alırlar.

<i>Age of Empires III</i> 2005 video oyunu

Age of Empires III, Microsoft'a bağlı Ensemble Stüdyoları tarafından geliştirilip, Microsoft Game Studios tarafından yayınlanmış, gerçek zamanlı strateji türünde bir bilgisayar oyunudur. Mac versiyonu Destineer's MacSoft tarafından geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. 18 Ekim 2005'te Kuzey Amerika'da ve 4 Kasım 2005'te ise Avrupa'da piyasaya sürülmüştür, Age of Empires Serisi'ndeki üçüncü oyundur ve Age of Empires II: The Age of Kings'in devamı niteliğindedir. Oyun, Amerika'nın keşfinin ardından, Avrupalıların Amerika'da 16. yy ile 19. yy tarihleri arasındaki kolonileşme faaliyetini ve ABD'nin kuruluşunu temel almaktadır. Oyunda 8 Avrupa medeniyeti ve ABD bulunmaktadır.

The West, 2008 yılının ikinci çeyreğinde ilk olarak Almanya'da çıkan çevrimiçi oyundur. Oyun, 2008 yılının ekim ayında Türkçeleştirilmiştir. Bir Browser Game yayınıdır. Oyunda çalışma yaparak, belirli görevleri tamamlayarak, düello yaparak ve kale savaşlarıyla tecrübe puanı kazanıp seviye atlanmaktadır.

Priston Tale 3D devasa çevrimiçi rol yapma oyunudur. Oyun Triglow Pictures firması tarafından yapılmıştır, firma adı Priston Inc. olarak da bilinir.

<i>League of Legends</i> 2009 çok oyunculu video oyunu

League of Legends, Riot Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan video oyunu. 27 Ekim 2009 tarihinde Riot Games'in ilk oyunu olarak "League of Legends: Clash of Fates" adıyla piyasaya çıkmıştır. MOBA türü strateji oyunudur. Oyun Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır. Oyunun baş tasarımcısı, Defense of the Ancients (DotA) haritasını tasarlayan Steve Feak'dir.

Counter-Strike: Global Offensive ya da kısa adıyla CS:GO, Valve ve Hidden Path Entertainment tarafından geliştirilen çevrimiçi birinci şahıs nişancı oyunudur. Counter-Strike serisinin dördüncü oyunudur. Ağustos 2012'de Microsoft Windows, macOS, Xbox 360 ve PlayStation 3 için piyasaya sürülürken, Linux sürümü 2014'te piyasaya sürülmüştür. Oyunun Steam mağazasındaki adı 27 Eylül 2023 tarihinde Source 2 oyun motoruna geçilmesi ile Counter-Strike 2 olarak değiştirilmiştir. Counter-Strike: Global Offensive, oyun motoru güncellemesinden sonra kısa bir süre erişilemez olarak kalsa da, sonradan güncellemeden önceki versiyonu oyunun "betalar" bölümüne eklenmiştir.

<i>Transformice</i> Farelerden oluşan bir oyun

Transformice, takma adları Melibellule ve Tigrounette olarak bilinen Fransız tasarımcılar tarafından oluşturulmuş bağımsız çok oyunculu bir platform tarayıcı oyunudur. Melibellule oyunun grafiklerini tasarlarken, Tigrounette fonksiyonlarla uğraşmıştır. Oyun 1 Mayıs 2010'da çıkış yapmıştır. Oyun 30 Ocak 2015'te Steam'e eklenmiştir.

Heroes of Might and Magic 3, 3DO oyun şirketi tarafından 28 Ocak 1999 yılında oyun piyasasına sürülmüş sıra tabanlı bir strateji oyunudur. Oyun birçok mitolojik değere göre hazırlanmış ve bu mitolojik değerlerin çatışmasını ve savaşını konu alan bir strateji oyunudur. 3DO şirketinin bir diğer oyun serisi olan Might and Magic serisinin oyunları ile paralel olarak giden oyunda bu kez savaşlar toplu ordular tarafından yapılır ve her oyuncu bir ırka ve kaleye bağlıdır.

<i>Hearthstone</i> strateji türünde dijital bir kart oyunu

Hearthstone, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen oynaması ücretsiz dijital kart tahsil oyunudur. Mart 2013'te Heroes of Warcraft alt başlığıyla Penny Arcade Expo'da açıklanan oyun, Ocak 2014'te açık beta sürümüyle çıktı. Mart 2014'te Microsoft Windows ve macOS işletim sistemlerinde piyasaya sürüldü. Ardından iOS ve Android sistemler için de geliştirildi ve çıkışını yaptı. Oyun aynı zamanda bu platformlar arasında çapraz platform oynanışını da desteklemektedir. Cep telefonunda oynarken bilgisayarda aynı kullanıcı adıyla oyuna giriş yaptığınızda, cep telefonunuzdaki oyun kaldığı yerden bilgisayarda devam etmektedir.

<i>Team Fortress</i> Çok oyunculu video oyunu

Team Fortress, Team Fortress Software tarafından geliştirilen bir Quake modudur. Sonradan Valve Corporation'un Team Fortress Software'i satın almasıyla oyun, Valve Corporation'un GoldSrc motoruna geçerek 1999'da bağımsız sürüm Team Fortress Classic yayımlandı. Daha sonra 2007'de Team Fortress 2 yayımlandı.

<i>Purble Place</i> 2007 video oyunu

Purble Place, içerisinde 3 adet küçük oyun bulunduran bir bilgisayar oyunudur. Oberon Media tarafından Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemleri için geliştirilmiştir.

Mario Party 2, 1999 yılında Hudson Soft tarafından geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan bir parti video oyunudur. Oyun, Mario Party serisinin ikinci oyunu olup Aralık 1999 tarihinde Japonya ve Ocak 2000 tarihinde ABD'de Nintendo 64 için piyasaya sürüldü.

Auto battler, oyuncuların satranç tahtası benzeri bir savaş alanına hazırlık aşamalarında karakterleri sürdüğü, ardından savaş aşamasında oyuncular tarafından hiçbir komut olmadan karakterlerin rakip oyuncunun karakterleriyle savaştığı, satranç benzeri unsurlar içeren strateji video oyunları alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gacha oyunları</span>

Gacha oyunları, gacha mekaniğini kullanan, karakter yapma, animasyon yapma ve benzeridir. Ayrıca oyun içerisinde ganimet kutusu açma, mini oyun oynanabilme özelliğine sahiptir, rastgele verilen sanal ödüller için oyuncular oyun içi para birimi harcar. Bu oyunların çoğu oynaması bedava mobil oyunlardır. Gacha'nın kendisi oyuncuları gerçek para harcamaya teşvik eder.

<i>League of Legends: Wild Rift</i> Çok oyunculu Mobil oyun

League of Legends: Wild Rift, Android, iOS ve belirtilmemiş konsollar için Riot Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan çok oyunculu bir çevrimiçi savaş arenası video oyunudur. Oyun, PC oyunu League of Legends'ın mobil bir versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Twitch Rivals</span>

Twitch Rivals Twitch yayıncılarının ve eski profesyonel oyuncuların yer aldığı bir elektronik spor turnuvası ve çevrimiçi rekabetçi etkinliktir.

<i>Arena of Valor</i> çevrimiçi olarak da oynanabilen mobil oyunudur.

Arena of Valor, eski adıyla Strike of Kings, Çin Anakarası dışındaki pazar için TiMi Studio Group tarafından geliştirilmiş ve Level Infinite tarafından Android, iOS ve Nintendo Switch için yayınlanmış, Honor of Kings 'in uluslararası uyarlaması olan bir çevrimiçi çok oyunculu savaş arenasıdır. Kasım 2018 itibarıyla oyun, Çin dışında toplamda 140 milyon dolardan fazla hasılat elde etmiştir. Arena of Valor, rekabet sporlarının bir parçası olarak 2018 Asian Games, 2019 Southeast Asian Games, 2021 Asian Indoor and Martial Arts Games ve 2021 SEA Games'de yer alan altı Espor video oyunundan biridir. Arena of Valor diğer bölgelerde Garena, DeNA, Actoz SG ve TiMi Studio Group tarafından yayınlanmıştır.

Roguelike deste oluşturma oyunları deste oluşturma oyunlarının özü ile roguelike oyunların sistematik rastgeleliğini birleştiren bir video oyunu türüdür.