Teamfight Tactics
Teamfight Tactics | |
---|---|
Geliştirici | Riot Games |
Yayımcı | Riot Games |
Seri | League of Legends |
Platform | |
Çıkış |
|
Tür | Auto battler |
Mod | Çok oyunculu oyun |
Teamfight Tactics (kısaca TFT, Türkçe anlamı: Takım Savaşı Taktikleri), Riot Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir Auto battler türü bir oyundur. Oyun, Dota Auto Chess temel alınarak geliştirilmiştir ve League of Legends'ın bir yan ürünüdür. Oyuncular ayakta kalan son oyuncu olmak için bir takım kurarak diğer yedi rakiple çevrimiçi olarak savaşır. Oyun, Haziran 2019'da Windows ve macOS için League of Legends oyun modu olarak ve Mart 2020'de Android ve iOS için bağımsız bir oyun olarak piyasaya sürüldü ve beraberine Çapraz platform desteği sağladı.
Oynanış
Dota 2'nin bir modu olan Dota Auto Chess'i temel alan oyun, takımlarını kurup birbirleriyle savaşarak ayakta kalan son kişi olmaya çalışan 8 oyuncu üzerine kuruludur..[1] Savaş alanı, oyuncuların turlar arasında oyun tahtasının kendi tarafındaki altıgenlere birimleri stratejik olarak yerleştirebilecekleri altıgenlerden oluşur. Her turda, iki oyuncunun o tur için rastgele eşleştirildiği veya bilgisayar kontrollü düşmanlara karşı eşleştirildiği kısa bir savaş otomatik olarak başlar. Bilgisayar kontrollü düşmanlara karşı yapılan turlarda her düşmanın, oyuncunun kullanabileceği altın, birim veya öğeler düşürme şansı vardır.[2] Bir turun kaybedilmesi nedeniyle kaybedilen can, tur başına belirlenen hasar ve rakibin hala hayatta olan birimlerinin sayısı kullanılarak hesaplanır.
Oyun aşamalardan ve turlardan oluşur. Birinci aşama hariç her aşama yedi turdan oluşur. Birinci aşama, bilgisayar kontrollü düşmanlardan oluşan üç turdan oluşur. Her aşamanın dördüncü turunda, oyuncuların seçebilecekleri rastgele eşyalarr taşıyan birimleri ücretsiz alabileceği "Paylaşımlı seçim" adı verilen bir tur vardır. Bu paylaşılan seçim turları sırasında, en düşük cana sahip olan iki oyuncu ilk seçer ve devamında cana göre artarak iki oyuncu seçim yapar.[3] Her aşamanın son turunda oyuncular bilgisayar kontrollü düşmanlarla karşılaşır.
Oyuncular turlar sırasında altın biriktirir ve bunu faiz geliri oluşturmak için biriktirebilirler. Faiz, oyuncuların sahip oldukları her 10 altın için tur başına gelirlerini 1 altın artırır.[4] Faiz sınırı 50 altın biriktirildiğinde +5 altın olacak şekilde sınırlandırılmıştır (Kuralı geçersiz kılan eklentiler olmadığı sürece).[5] Ayrıca oyuncular arka arkaya birden fazla tur kazanarak veya kaybederek "seri bonusları" ile tur başına ek gelir elde edebilirler.[4][6] Seri bonusları sırasıyla 2, 4 ve 5+ tur olarak artar ve her seri kademesi tur başına +1 altın kazandırır.[6][7] Bu altınla oyuncular, her turun başında mağazalarında kendilerine otomatik sunulan beş birimi yenileyebilir, mağazalarından birim satın alabilir veya seviyelerini artırmak için XP satın alabilirler. Bir oyuncunun seviyesi ne kadar yüksek olursa, tahtaya o kadar fazla birim yerleştirebilir, bu da art arda ölçeklenir (bir oyuncu 2. seviyede tahtaya 2 birim, 5. seviyede tahtada 5 birim yerleştirebilir), tahtanın birim kapasitesi maç boyunca elde edilen belirli eşyalar ve eklentilerle de arttırılabilir.[4][8] Daha yüksek oyuncu seviyeleri aynı zamanda mağazada beliren birimlerin nadirliğini de artırır. Birim nadirliği, maliyete bağlı olarak birim başına 1 ile 5 altın arasında değişen kategorilere ayrılır; daha yüksek nadirlikteki şampiyonlar, genellikle daha güçlü yeteneklere sahip olur.[9] Mağazada veya paylaşımlı seçimde aynı birimin üç kopyası bulunursa, şampiyon 2. seviyeye yükseltilir. Oyuncular bir şampiyonun üç adet 2. seviye kopyasını (toplamda 9 kopya) toplayarak 3. seviyeye yükseltilebilir. Bir şampiyonun seviyesini yükseltmek onun maksimum canını, saldırı gücünü ve yeteneğinin gücünü artırır.[10]
Bazı istisnalar dışında birimlerde can çubuğu ve mana çubuğu bulunur. Düşman saldırılarından veya yeteneklerinden hasar almak, bir birimin canını düşürür ancak manasını artırır. Bir birimin sağlığı sıfıra ulaştığında katledilir ve tahtadan çıkarılır. Bir birimin mana çubuğu dolduğunda benzersiz bir yetenek kullanır. Bazı birimler tura mana çubuklarının belirli bir yüzdesi dolu olarak başlayabilir, ancak birimler özel eşyalar taşımadıkları sürece genellikle tura mana olmadan başlarlar.[11][12]
Eşyalar, taşıyıcısına bonuslar (saldırı/yetenek gücü, can ve zırh/büyü direnci gibi) sağlamanın yanı sıra onlara veya etraflarındaki diğer birimlere özel etkiler vererek Teamfight Tactics'te çok önemli bir rol oynar.[13] Eşyalar, bileşen, tamamlanmış, yadigâr ve destek eşyaları olmak üzere dörde ayrılır. Bileşenler, kuşanıldığı birime normalden az bonuslar verir ancak aynı birime başka bir bileşen eşya kuşanılırsa tamamlanmış bir eşyaya dönüşür. Tamamlanmış eşya genellikle birimlere daha fazla bonuslar ve özel etkiler verir.[12][13] Eşyalar canavarlara karşı turlarda, paylaşımlı seçimde veya eklentiler aracılığıyla kazanılabilir.[8][13] Her birimin taşıyabileceği maksimum eşya sayısı üçtür.[12][13]
Kaynakça
- ^ Goslin, Austen (15 Ekim 2019). "Teamfight Tactics will get 50 new units with set two". Polygon (İngilizce). 17 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2019.
- ^ Editor, Ed Thorn Reviews; Thorn, Ed (26 Haziran 2019). "Teamfight Tactics - How to play". Rock, Paper, Shotgun (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023.
- ^ "Teamfight Tactics | League of Legends Auto-Battler Game Mode". na.leagueoflegends.com (İngilizce). 26 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020.
- ^ a b c Philip Palmer (9 Mart 2020). "Teamfight Tactics guide: How to play Riot's autobattler". PC Gamer (İngilizce). 20 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023.
- ^ Forster, Danny (13 Eylül 2023). "All TFT Set 9 Legends Augments, explained: Updated stats and abilites". Dot Esports (İngilizce). 27 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023.
- ^ a b Writer, Dave Irwin Former Guides; Irwin, Dave (22 Temmuz 2019). "Teamfight Tactics gold strategy - interest and streaks". Rock, Paper, Shotgun (İngilizce). 12 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023.
- ^ Writer, Dave Irwin Former Guides; Irwin, Dave (16 Aralık 2019). "TFT 9.24 patch notes". Rock, Paper, Shotgun (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023.
- ^ a b Forster, Danny (20 Kasım 2023). "All TFT Set 10 Augments cheat sheet". Dot Esports (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023.
- ^ "Teamfight Tactics champion guide: Drop rates, tiers, more". Dexerto (İngilizce). 22 Temmuz 2019. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023.
- ^ Contributor, MetaBomb Staff; Staff, MetaBomb (30 Eylül 2019). "Teamfight Tactics: How to upgrade Champions". Rock, Paper, Shotgun (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023.
- ^ "Teamfight Tactics: Breaking down Riot's newest game". ESPN.com (İngilizce). 29 Haziran 2019. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023.
- ^ a b c Forster, Danny (20 Kasım 2023). "TFT Set 10 item cheat sheet for Remix Rumble". Dot Esports (İngilizce). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023.
- ^ a b c d "Teamfight Tactics items: cheat sheet, item combos, Neeko's Help and how items work in LoL TFT". Eurogamer.net (İngilizce). 12 Eylül 2019. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023.