İçeriğe atla

TeXstudio

TeXstudio
TeXstudio'nun (2.12.6) bazı özelliklerini vurgulayan ekran görüntüsü
Orijinal yazar(lar)Benito van der Zander
Geliştirici(ler)Jan Sundermeyer, Daniel Braun, Tim Hoffmann
İlk yayınlanma25 Eylül 2009 (2009-09-25)
Güncel sürüm4.7.2[1] / 24 Aralık 2023 (9 ay önce) (2023-12-24)
Programlama diliC++/Qt
İşletim sistemiUnix benzeri, Microsoft Windows, macOS
Boyut23.7 MB (Microsoft Windows), 31.3 MB (Microsoft Windows USB (.zip)), 12–18 MB (Linux) (dağıtıma bağlı olarak), 42.7 MB (macOS), 10.5 MB (OS/2), 10.5 MB (FreeBSD), 23.2 MB (Kaynak kod)
Erişilebilirlik11 dil
Diller listesi
İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Çekçe, Macarca, İtalyanca, Rusça, Ukraynaca, Çince (basitleştirilmiş), Brezilya Portekizcesi
TürTeX/LaTeX editörü
LisansGPL-2.0 ve sonrası[2]
Resmî sitesitexstudio.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

TeXstudio, platformlar arası açık kaynaklı bir LaTeX düzenleyicisidir. Özellikleri arasında etkileşimli bir yazım denetleyicisi, kod katlama ve sözdizimi vurgulama bulunur. LaTeX'in kendisini sağlamaz - kullanıcı bir TeX dağıtımı seçmeli ve önce onu yüklemelidir.

Başlangıçta TexMakerX olarak adlandırılan TeXstudio, Texmaker'ın görünüm ve hissini korurken ek özelliklerle genişletmeye çalışan bir çatal olarak başlatıldı.

Tarihçe

TeXstudio, 2008 yılında TeXMaker'dan TeXMakerX olarak çatallandı.[3] Çataldaki değişiklikler temel olarak kod katlama, sözdizimi vurgulama, sütuna göre metin seçimi ve çoklu metin seçimleri ile düzenleme alanındaydı.[4] Proje başlangıçta TeXmakerX olarak adlandırıldı ve TeXmaker'a küçük bir dizi uzantı olarak başladı ve eklemelerin orijinal projeye geri birleştirilebilme olasılığı vardı.

TexMakerX'in ilk sürümü Şubat 2009'da SourceForge'da yayınlandı.[5] TexMakerX'in ilk sürümü Şubat 2009'da SourceForge'da yayınlandı. SourceForge topluluk web sitesinde işbirliği yapmak, bağımsız bir barındırma sitesi tutan orijinal TeXMaker geliştirme topluluğundan farklı bir tercihi yansıtıyordu.[5]

Ağustos 2010'da SourceForge'daki daha yeni TeXMakerX projesi ile xm1math.net'teki daha eski TeXMaker projesi arasındaki olası karışıklık hakkında endişeler dile getirildi.[6] Haziran 2011'de projenin adı TeXstudio olarak değiştirildi.[7]

TeXstudio topluluğu, "TeXstudio'nun Texmaker'dan geldiğini", ancak "özelliklerdeki ve kod tabanındaki önemli değişikliklerin onu tamamen bağımsız bir program haline getirdiğini" kabul etmektedir.[8]

Ayrıca bakınız

  • TeX editörleri karşılaştırması

Kaynakça

  1. ^ Releases 24 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on project's GitHub
  2. ^ Texstudio Mercurial repository 16 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., aboutdialog.cpp file
  3. ^ TexMakerX 12 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on Mein LaTeX-Forum (in German)
  4. ^ Un fork de TeXMaker 17 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on "Forums de l'Informatique pour les Mathématiques | LaTeX" on MathemaTeX (Fransızca).
  5. ^ a b TeXstudio News 23 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on texstudio.sourceforge.net.
  6. ^ Fork or buggy clone? 12 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on texstudio.sourceforge.net.
  7. ^ TeXstudio News 23 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on texstudio.sourceforge.net
  8. ^ About 23 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on TeXstudio Home page

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

GNU Maxima özgür yazılım modeline göre geliştirilmiş, Common Lisp (CL) dili ile yazılmış bilgisayar destekli cebir sistemidir (BCS).

<span class="mw-page-title-main">Amarok (yazılım)</span>

Amarok, KDE projesi kapsamında geliştirilen gelişmiş bir müzik çalar yazılımdır. İlk sürümü Haziran 2003'te yayınlanmıştır. KDE bünyesinde geliştirilmekle birlikte KDE'nin sürüm takviminden ayrı bir takvim izler. Amarok, kelime olarak eskimo dilinde kurt anlamına gelir. Özgür GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslıdır. Sloganı Müziğini yeniden keşfet tir.

<span class="mw-page-title-main">FileZilla</span>

FileZilla, özgür, açık kaynak ve çoklu platform destekli bir FTP istemcisi. FileZilla Client (istemci) ve FileZilla Server (sunucu) adını taşıyan iki farklı sürümü bulunur. Windows, Linux ve Mac OS X işletim sistemlerinde çalışabilir. FTP, FTPS ve SFTP desteği mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Audacity</span>

Audacity, Windows, Mac OS X, Linux gibi birçok platformda çalışabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme ve ses kaydetme yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">FreeMind</span>

FreeMind, düşünceleri organize etmeye yönelik bir zihin haritalama uygulması. GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslı özgür bir yazılımdır. Java dili ile yazılmış olup Java sanal makinesi üzerinden Windows, Linux, MacOS sistemlerinde kullanılabilir. Gelşitirilmesi 2014 yılında sona ermiş olup eski geliştiricilerinden Dimitri Polivaev tarafından geliştirilen Freeplane isimli çatalı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Geany</span>

Geany, Scintilla ve GTK+ tabanlı bir tümleşik geliştirme ortamı ve hafif bir metin düzenleme yazılımı. Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış bir özgür yazılımdır. Pek çok işletim sisteminde çalışabilen Geany'nin desteklediği diller arasında C, D, Java, JavaScript, PHP, HTML, CSS, Python, Perl, Pascal gibi diller vardır.

HTML Tidy HTML Hatalarını düzenlemeye yarayan açık kaynak kodlu bir program ve yanı zamanda geliştirilebilir bir kütüphanedir.

ownCloud Özgür bulut dosya depolama hizmeti

ownCloud, genel bir terimle dosya barındırma hizmeti hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Yaygın kullanılan Dropbox, Google Drive hizmetlerinin aksine özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Kullanıcılar ownCloud'u bir özel sunucu içerisine kurarak hiçbir ücret ödemeden ve depolama miktarında veya bağlanan istemci sayısında sınır olmaksızın kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Artix Linux</span>

Artix Linux veya Artix, systemd yerine OpenRC, runit, s6, suite66 veya dinit kullanan Arch Linux tabanlı bir yuvarlanan sürümlü Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Blackbox</span>

Blackbox, X Pencere Sistemi için tasarlanmış özgür ve açık kaynak kodlu istiflenebilir penceresi yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">EyeOS</span>

eyeOS, kullanıcılar arasında işbirliği ve iletişimi sağlamayı amaçlayan bulut bilişim konseptini izleyen bir web masaüstüdür. Esas olarak PHP, XML ve JavaScript ile yazılmıştır. Web tabanlı bir masaüstü arayüzüne sahip özel bir bulut uygulama platformudur. Benzersiz kullanıcı arabirimi nedeniyle yaygın olarak bulut masaüstü olarak adlandırılan eyeOS, dosya yönetimi, kişisel yönetim bilgi araçları, işbirliği araçları ve müşterinin uygulamalarının entegrasyonu ile buluttan bütün bir masaüstü sunar.

<span class="mw-page-title-main">Devuan</span>

Devuan, systemd yerine sysvinit, runit veya OpenRC kullanan Debian Linux dağıtımının bir çatalıdır. Devuan, systemd gibi projeler tarafından "kilitlenmeyi" önlemeyi amaçlar ve Linux'u diğer Unix sistemlerinden ayırmaktan kaçınmak için diğer init sistemleriyle uyumluluğu korumayı hedefler.

<span class="mw-page-title-main">JED (metin düzenleyicisi)</span>

JED, S-Lang kütüphanesinden kapsamlı bir şekilde yararlanan bir metin düzenleyicisidir. Platformlar arası son derece uyumludur; JED, Windows'ta ve tüm Linux çeşitlerinde ve Unix'te çalışır. DOS için daha eski sürümler çalışır. Aynı zamanda çok hafiftir, bu da onu eski sistemler, gömülü sistemler vb. için ideal bir editör yapar. JED'in Emacs modu, mevcut en sadık emülatörlerden biridir.

remastersys

remastersys, Debian, Ubuntu tabanlı, Linux Mint veya türev yazılım sistemleri için aşağıdaki özelliklere sahip ücretsiz ve açık kaynaklı bir programdır:

<span class="mw-page-title-main">FontForge</span>

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür. Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.

MiKTeX, Microsoft Windows kullanılabilen dizgi sistemi TeX/LaTeX'in ücretsiz ve açık kaynaklı bir dağıtımıdır. Ayrıca bir dizi ilgili program içerir. MiKTeX, TeX/LaTeX işaretleme dili kullanarak belge hazırlamak için gerekli araçların yanı sıra basit bir TeX editörü de sağlar: TeXworks. Adı Christian Schenk'in kullanıcı adından gelmektedir: Micro-Kid için MiK.

<span class="mw-page-title-main">JabRef</span> kaynak yönetim yazılımı

JabRef, açık kaynak, platformlar arası bir alıntı ve referans yönetim yazılımıdır. Bibliyografik bilgileri toplamak, düzenlemek ve aramak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Texmaker</span> LaTeX editörü

Texmaker, çapraz platform açık kaynak kodlu, bütünleşik PDF görüntüleyiciye sahip bir LaTeX editörüdür. Tamamen bir Qt uygulamasıdır. Texmaker Linux, macOS ve Windows sistemlerini destekler ve LaTeX ile belge geliştirmek için gereken birçok aracı bir araya getirir.

<span class="mw-page-title-main">WinShell</span> TeX dizgi için geliştirilmiş yazılım

WinShell, Windows işletim sisteminde LaTeX ve TeX için ücretsiz, kapalı kaynak kodlu çok-dilli bir IDE'dir.

WinEdt, shareware bir Unicode (UTF-8) editörü ve Microsoft Windows için kabuktur. Öncelikle TeX belgelerinin oluşturulması için kullanılır, ancak HTML veya başka herhangi bir metin dosyası türünü düzenlemek için de kullanılabilir. MiKTeX, fpTeX ve TeX Live dahil olmak üzere çeşitli TeX sistemleri için bir ön uç olarak çalışacak şekilde yapılandırılabilir. WinEdt'in vurgulama şemaları farklı modlar için özelleştirilebilir ve yazım denetimi işlevi, WinEdt'in Topluluk Sitesinden indirilebilen birçok dil için sözlükler ile çok dilli kurulumları destekler. DVI ve PDF iş akışını destekler.