İçeriğe atla

TeX eklentileri listesi

TeX, birçok uzantının geliştirildiği ücretsiz bir dizgi sistemidir.[1]

Diller

  • ArabTeXİbranice ve Arap alfabeleri için destek ekler.[2]
  • FarsiTeX – Farsça için destek ekler.[3]
  • Omega (TeX) – Unicode'un Basic Multilingual Plane'ini kullanarak çok dilliliği genişletir.
  • XeTeX – Unicode kullanır, ek yazı tipleri ekler.[4]
  • TIPA (yazılım) – fonetik karakterler destekler.[5]
  • CTeX – Çince TeX.[6]
  • MonTeX – Moğolca LaTeX.[7]

Bilim

  • AMS-LaTeX ve AMS-TeX – American Mathematical Society için geliştirilen sınıflar ve paketler; sırasıyla LaTeX ve TeX'in uzantıları.[8]
  • CircuiTikZ – elektrik ağlarının oluşturulmasını ekler. (TikZ'ye ekler)[9]
  • REVTeX – Bilimsel dergiler için kullanılan LaTeX makroları koleksiyonu.[10]
  • XyMTeXKimyasal yapı şemalarını destekler.

Genel

Diğer

Ayrıca bakınız

  • CTAN – Comprehensive TeX Archive Network

Kaynakça

  1. ^ "The TeX Frequently Asked Question List". The TeX FAQ (İngilizce). 21 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2018. 
  2. ^ "ArabTeX Version 3". 
  3. ^ Esfahbod, Behdad. "The FarsiTeX Project". persian-computing.org (İngilizce). 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2018. 
  4. ^ "XeTeX - TeX Users Group". tug.org. 28 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2018. 
  5. ^ Fukui, Rei (2004). TIPA Manual (Version 1.3) (PDF). Graduate School of Humanities and Sociology, The University of Tokyo. s. 1. 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  6. ^ "Welcome to Chinese TeX". 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2018. 
  7. ^ "MonTeX – Mongolian LaTeX". 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2018. 
  8. ^ "American Mathematical Society" (İngilizce). 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2018. 
  9. ^ "CircuiTikz - Easy electrical networks | TikZ example". www.texample.net (İngilizce). 28 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2018. 
  10. ^ "REVTeX Home Page". Physical Review Journals (İngilizce). 19 Aralık 2012. 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2018. 
  11. ^ "OpTeX: LuaTeX format with extended plainTeX macros". 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Notepad++</span>

Notepad++, Windows işletim sistemi içerisine gömülü olarak gelen Notepad yazılımının yerine kullanılmak üzere C++ ile saf Win32 API ve STL ile geliştirilmiş GPL ile dağıtılan açık kaynak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisidir. Scintilla düzenleyicisi temel alınarak geliştirilen Notepad++, birçok yazılımlama diline ait kodu görüntüleyip uygun olarak renklendirebilir. Türkçe dâhil birçok konuşma diline destek veren bir arabirimi vardır.

Matematikte kullanılan sembollerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Chrome Web Mağazası</span>

Chrome Web Mağazası, Google'ın başta Chrome internet tarayıcısına yönelik tasarladığı, sonradan ise tüm Chromium tabanlı internet tarayıcılarının kullanımına sunduğu çevrimiçi uygulama mağazasıdır. 2023 yılı itibarıyla 119.000 uzantı ve 32.000 tema bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LyX</span>

LyX, daha çok teknik ve bilimsel belgeler hazırlamada kullanılan bir belge işleme uygulamasıdır. Esasen bir LaTeX önyüzü olarak tasarlanmış olmasına karşın, kendi özgün dosya biçimine (.lyx) ve piksel tabanlı ekran yazıtiplerini kullanarak matematiksel formülleri hızlı bir şekilde ifade etme yeteneğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Lomana LuaLua</span> Demokratik Kongo Cumhuriyetli futbolcu

Lomana LuaLua, Demokratik Kongolu eski futbolcudur. Kariyeri boyunca İngiltere, Yunanistan ve Katar liglerinde forma giyen LuaLua 23 Mayıs 2012 tarihinde Kardemir Karabükspor'la 2 yıllık sözleşme imzaladı. Lua Lua Kardemir Karabükspor formasıyla çıktığı ilk yarıdaki 17 maçt 5 gol 4 asist yapmıştır. 2013-14 sezonunda kadro dışı kalan LuaLua, Ocak 2014'te Çaykur Rizespor ile sözleşme imzaladı. 2 Şubat 2015'te Akhisar Belediyespor ile sözleşme imzaladı. 2016'da 1. Lig ekiplerinden Şanlıurfaspor'a transfer oldu. 2017'de Kuzey Kıbrıs'ın Alsancak Yeşilova SK kadrosuna girdi.

<span class="mw-page-title-main">LaTeX</span>

LaTeX, TEX dizgi programı için belge düzenleme biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Matematik Topluluğu</span> Profesyonel matematikçiler birliği

Amerikan Matematik Topluluğu, matematiksel araştırma ve bilim çıkarlarına kendini adamış profesyonel matematikçilerden oluşan bir dernektir ve yayınları, toplantıları, savunuculuğu ve diğer programları aracılığıyla ulusal ve uluslararası topluma hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">Awesome (pencere yöneticisi)</span> X Pencere Sistemi için pencere yöneticisi

AwesomeWM, C ve Lua programlama dillerinde geliştirilmiş X Pencere Sistemi için tasarlanmış dinamik bir pencere yöneticisidir. Lua, pencere yöneticisini yapılandırmak ve genişletmek için de kullanılır. Gelişimi bir dwm çatalı olarak başladı. Son derece küçük ve hızlı olmayı, ancak kapsamlı bir şekilde özelleştirilebilir olmayı hedefliyor. Kullanıcının klavyeyi kullanarak pencereleri yönetmesini mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">FontForge</span>

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür. Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.

MiKTeX, Microsoft Windows kullanılabilen dizgi sistemi TeX/LaTeX'in ücretsiz ve açık kaynaklı bir dağıtımıdır. Ayrıca bir dizi ilgili program içerir. MiKTeX, TeX/LaTeX işaretleme dili kullanarak belge hazırlamak için gerekli araçların yanı sıra basit bir TeX editörü de sağlar: TeXworks. Adı Christian Schenk'in kullanıcı adından gelmektedir: Micro-Kid için MiK.

<span class="mw-page-title-main">TeXworks</span> TeX dizgi sistemi için Qt tabanlı grafik kullanıcı arayüzü

TeXworks, Windows, Linux ve macOS için kullanılabilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir uygulama yazılımıdır. TeX dizgi sistemi ve LaTeX, ConTeXt ve XeTeX uzantıları için Qt tabanlı bir grafik kullanıcı arayüzüdür. TeXworks, PDF çıktısının doğrudan oluşturulmasını hedeflemektedir. poppler kütüphanesini kullanan yerleşik bir PDF görüntüleyicisi vardır; görüntüleyici otomatik yenileme özelliğine sahiptir ve ayrıca SyncTeX desteğine sahiptir.

PGF/Ti<i>k</i>Z Geometrik / cebirsel bir tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan dil çifti

PGF/TikZ, nokta, çizgi, ok, yol, daire, elips ve çokgen çizimi gibi standart özelliklere sahip bir geometrik/cebirsel tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan bir çift dildir. PGF alt düzey bir dildir, TikZ ise PGF kullanan bir dizi üst düzey makrodur. Üst düzey PGF ve TikZ komutları TeX makroları olarak çağrılır, ancak PSTricks'in aksine, PGF/TikZ grafiklerinin kendileri MetaPost'a benzeyen bir dilde tanımlanır. Till Tantau PGF ve TikZ dillerinin tasarımcısıdır. Aynı zamanda PGF ve TikZ için TeX ile yazılmış bilinen tek yorumlayıcının da ana geliştiricisidir. PGF, "Taşınabilir Grafik Biçimi "nin kısaltmasıdır. TikZ, PGF'nin 0.95 sürümünde tanıtılmıştır ve "TikZ ist kein Zeichenprogramm" ifadesinin özyinelemeli kısaltmasıdır.

WinEdt, shareware bir Unicode (UTF-8) editörü ve Microsoft Windows için kabuktur. Öncelikle TeX belgelerinin oluşturulması için kullanılır, ancak HTML veya başka herhangi bir metin dosyası türünü düzenlemek için de kullanılabilir. MiKTeX, fpTeX ve TeX Live dahil olmak üzere çeşitli TeX sistemleri için bir ön uç olarak çalışacak şekilde yapılandırılabilir. WinEdt'in vurgulama şemaları farklı modlar için özelleştirilebilir ve yazım denetimi işlevi, WinEdt'in Topluluk Sitesinden indirilebilen birçok dil için sözlükler ile çok dilli kurulumları destekler. DVI ve PDF iş akışını destekler.

PSTricks, PostScript çizimlerinin doğrudan TeX veya LaTeX kaynak koduna dahil edilmesini sağlayan bir dizi makrodur. İlk olarak Timothy Van Zandt tarafından yazılmıştır ve son yıllarda Denis Girou, Sebastian Rahtz ve Herbert Voss tarafından sürdürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">CircuiTikZ</span> LaTeX gibi bir TeX ortamında bilimsel elektrik ağlarını dizmek için TikZ eklentisi

CircuiTikZ, LaTeX gibi bir TeX ortamında devre şemaları dizgisi için bir TikZ eklentisidir. Massimo Redaelli tarafından 2007 yılında Milano Politeknik Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak sınavlar hazırlamak zorunda kaldığında başlatılmıştır. 2010'da üniversiteden ayrıldıktan sonra proje tökezlemeye başladı. 2015'ten itibaren daha fazla geliştirme esas olarak Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg "Elektronik Mühendisliği Enstitüsü"nde gerçekleşti.

AMS-LaTeX, American Mathematical Society (AMS) için geliştirilmiş LaTeX belge sınıfları ve paketleri koleksiyonudur. LaTeX'e yaptığı eklemeler arasında çok satırlı ve diğer matematiksel ifadelerin dizgisi, belge sınıfları ve çok sayıda matematiksel sembol içeren fontlar bulunmaktadır.

ArabTeX, TeX ve LaTeX'e Arapça ve İbranice alfabe desteği sağlayan ücretsiz bir yazılım paketidir. Klaus Lagally tarafından yazılan bu paket, Arapça, Farsça, Urduca, Peştuca, Sindhi, Batı Pencapça (Lahnda), Maghribi, Uygurca, Keşmirce, İbranice, Judeo-Arapça, Ladino ve Yidiş için kaliteli bitişik harfler üretmek üzere romanize ASCII veya yerel yazı girdisi alabilir. ArabTeX karakterleri bir TeX/LaTeX belgesine \RL{ ... } komutu veya \begin{RLtext} ... \end{RLtext} komutu kullanılarak yerleştirilir. ArabTeX LaTeX Projesi Kamu Lisansı v1+ altında yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MusiXTeX</span> Açık kaynak müzik nota yazıcısı

MusiXTeX, GPL-2.0-or-later lisansı altında yayımlanan TeX'te müzik dizgisine izin veren açık kaynaklı bir müzik gravür makroları ve yazı tipleri paketidir

OpTeX, Donald Knuth tarafından geliştirilmiş olan Plain TeX makrolarına ve OPmac makrolarına dayanan bir LuaTeX formatıdır. OpTeX ilk kez 2020'de yayımlandı. Yoğun bir geliştirme süreci ve kullanıcılardan gelen birçok geribildirim ve yeni özelliklerin eklenmesi ile OpTeX'in kararlı 1.00 sürümü Şubat 2021'de yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">XyMTeX</span> TeX için yüksek kaliteli kimyasal yapı diyagramları oluşturan bir makro paketi

ΧyMTeΧ, TeX için yüksek kaliteli kimyasal yapı diyagramları oluşturan bir makro paketidir. Dizgi sistemi kullanılarak, adı XϒMTeX olarak biçimlendirilmiştir. Başlangıçta Shinsaku Fujita tarafından yazılmıştır. Moleküller TeX işaretlemesi ile tanımlanır.