İçeriğe atla

Taşıt kayıt plakası

Kontrol Edilmiş

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

Araçlara plaka takılması uygulaması ilk olarak 14 Ağustos 1893 tarihinde Fransa’da başladı. Motorlu araçların kimlik kartı olan plakalar 1893 tarihinde kullanılmaya başlandı. Türkiye ise plaka kullanımına 1962 yılında geçti. Kare ya da dikdörtgen şeklindeki plakalarda, farklı harf, rakam ve semboller yer alır. Fransa, saatte 30 kilometre hız yapan bütün motorlu araçların üzerinde ‘araç sahibinin adı, adresi ve ruhsat numarası’ yazılı bir plaka olması kuralını getirdi. Fransa’nın ardından kısa süre sonra Belçika, ardından da İngiltere ve bütün dünya bu uygulamayı benimsedi. Türkiye’de daha önce motorlu taşıt sayısı azlığının da etkisiyle yaygın bir plaka düzenlemesi yoktu. Şehirlerin adının kısaltılmış harfleri ve 3 ya da 4 rakam kullanılıyordu. Ancak 27 Eylül 1962’de yayınlanan yönetmelik uyarınca araçlara plaka uygulamasına geçildi. Yeni tarz plakalar Kasım 1962’den itibaren taşıtlara takılmaya başlandı. Tüm illere ayrı bir kod verilerek plakalar belirlendi. Örneğin; 06 Ankara’nın, 34 İstanbul’un plaka sembolü oldu. Bugün Türkiye’de 81 şehir de, farklı rakam grupları ile plakalar vardır.[1]

Plakalarda alfabetik sıralama

01’den 67’ye kadar olan plaka kodlarında iller alfabetik olarak sıralanırken 67 Zonguldak ise alfabetik biçimdeki son şehir oldu. Daha sonra bazı ilçeler il yapılınca alfabetik sıralama bozuldu. 67-81 arasındaki plakalar, ilçelerin il yapılma yıllarına göre verildi. Karayoluna çıkan her aracın trafik denetimi, hukuki ve cezai sorumluluğu olduğu için ‘tescil plakası’ adı verilen plakalar belli standart ölçülerde aracın önü ve arkasına takılır. Daha sonra yapılan düzenlemeler ile de resmi araç plakaları, diplomatik plakalar, kişiye özel plakalar ortaya çıktı. İtfaiye, polis, jandarma, askeri araçlar için de farklı biçimde dizayn edilmiş ve farklı renkteki plakalar hayata geçti. Taksiler ve okul servis araçlarında da farklı plakalar kullanılır. Bakan, Vali, Kaymakam gibi unvan taşıyan kişilerin makam araçları da, farklı renk ile dizayn edilmiş plakalardan oluşur. Türkiye’de sadece Cumhurbaşkanı'nın makam aracında plaka bulunmaz, bunun yerine fors yer alır.[1]

Ayrıntıları

Her ülkenin kendine has araba plaka kuralları vardır, kullanılışı yöresel çeşitlilikler gösterse de belli yanları ortaktır:

  • Tasarımı:
    • Şekli ve boyutları: Dikdörtgen, içinde ülke kurallarına uygun bir ya da birkaç satır yazıya yer olur.
    • Renkler ve yazı tipi: Her ülkenin kendi kurallarına uygun
    • Delikleri: Üretici firmalarca standartlaştırıldı
    • Malzemesi: Genellikle metal
  • Üstündeki yazılar ve resimler:
    • Taşıtın kimin sorumluluğunda olduğu: Birçok ülkede web üzerinden taşıtla ilgili bilgilere belli kısıtlamalarla ulaşılabilir.
    • Taşıtın mülk boyutu: Birçok ülkede web üzerinden taşıtın belli bir borcun garantisi olup olmadığı bulunabilir (satan borcunu ödemezse satın alan arabasız kalabilir).
    • Yabancı taşıtın hangi ülke kökenli olduğu: Bu sayede taşıt bilgilerini nerede ne kurallara göre aramak gerektiği anlaşılabilir.
    • Gerekli vergileri vermiş mi? Yetkililerce vergi kontrolünü kolaylaştırır.
    • Varsa hangi ayrıcalıklara sahip: Örneğin Norveç'te yakıt olarak sadece elektrik kullanan arabalar otobüs şeridinde de sürülebilir ve elektrikli oldukları plaka numaralarından bellidir.

Ülkelerin plaka kuralları

Tarihi

Özel, geçici, yeni tip plakalar

Kaynakça

İngilizce Vikipedi'deki Vehicle registration plate maddesi 10 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

  1. ^ a b Şuekinci, Hüseyin (15 Ağustos 2021). "Araçlara plaka takılması 128 yıl önce başladı". Sözcü. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 

Ayrıca bakınız

Diğer bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Backus-Naur form, adını bilgisayar programcılığının öncüleri John Backus ve Peter Naur'dan alan, 1950'lerin sonunda temelleri Backus'a ait bir makalede ortaya konmuş, formal dillerin ve programlama dillerinin sözdizimini açıklamak için kullanılan bir gösterimdir. Naur'un düzenlediği ALGOL 60 dilinin tanımlandığı makale, Backus-Naur formunun bilgisayar dünyasında tanınması açısından önemli rol oynamıştır.

Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır. Plakalarda coğrafi bilgi ile ilişkili bir numaralama sistemi kullanılmaktadır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından yapılmaktadır.

Sınır ötesi seyir yapan taşıtların üzerinde kendi ülke idaresinin verdigi taşıt kayıt plakasına ek olarak o plakayı hangi ülke idaresinin verdiğini belirten bir ek plaka olur. Bu genellikle taşıt plakasının yanında koyu renkle yazılmış ve küçük oval bir plakadır. Avrupa ülkelerinde ülke bilgisi taşıt plakasının içinde en başta ayrı bir küçük bölümde olması şeklinde standartlaşmaktadır. ABD plakalarında plakayı veren eyaletin logo veya sloganı da olabilir.

Bir borç ilişkisinde borçlu, alacaklı olan tarafa karşı belli bir taahhütte bulunmuştur. Kendiliğinden bu taahhüdünü yerine getirmediği takdirde hukuk düzeni, alacaklının bu borç ilişkisinden doğan haklarını, borçlunun mal varlığına yönelerek karşılamasını sağlayacaktır. Buna hukuk düzeninde sorumluluk denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv endüstrisi</span> Motorlu araçları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür

Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'ın posta tarihi ve posta pulları</span>

Afganistan'ın erken posta tarihi ve posta pullarının tesisi için "Şer Ali Han"a Afganistan'daki Barakzay (kabile) sinin kurucusu Dost Muhammed Han'ın üçüncü oğlu. 1863'ten 1866 yılına ve 1868 yılından ölüm tarihi olan 1879 yılına kadar Afganistan emiri) saygınlık verilir ve kendisi Kabil Krallığı'nda modernleşme programının bir parçası olarak posta servisini kurmuştur.

Kosova taşıt plaka kodları, Kosova Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından verilen taşıt plaka kodlarıdır. Kosova’nın yeni taşıt plakaları, 6 Aralık 2010 tarihinde tanıtılmıştır. 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren Kosova’nın kuzeyindeki eski Sırbistan taşıt plakaları, UNMIK plakalarıyla değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gece uçuşu</span> Havacılık tanımı

Gece uçuşu, hava taşıtlarının belirli kurallara uyarak, havacılıkta "gece" olarak tanımlanan zaman aralığında gerçekleştirdiği uçuş. Havacılıkta gecenin tanımı ülkeden ülkeye değişebilir. Gece uçuşları esnasında gerçekleşen gürültünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle pek çok ülkede gece uçuşları ile ilgili kısıtlamalar mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Pist (havacılık)</span> hava araçların iniş ve kalkış yaptığı alan

Pist, hava araçlarının iniş ve kalkış yapması için kullanılan dikdörtgen şeklindeki alan. Türkçeye Fransızca piste sözcüğünden geçmiştir. Asfalt, toprak veya çim gibi farklı yüzeylere sahip olabilir. Piste geliş-gidişlerde ve meydanın diğer kısımlarında hava taşıtlarının kendi motor gücü ile yerdeki hareketlerine (rule) tahsis edilmiş yollara taksi veya rule yolları denir. Pistler ve rule yolları, bir meydandaki manevra sahasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa taşıt plaka kodları</span> metal veya plastik olabilen ve motorlu taşıtlarla römorklara resmî tanımlamaları için takılan taşıt plakaları ve bunların kodlarıdır

Avrupa taşıt plaka kodları metal veya plastik olabilen ve motorlu taşıtlarla römorklara resmî tanımlamaları için takılan taşıt plakaları ve bunların kodlarıdır. Bu söz konusu kayıt tanımlayıcı, ilgili otoritenin veri tabanına göre oluşturulan sayısal veya alfasayısal kodlardır. Avrupa'daki ülkelerin çoğu, Avrupa Birliği taşıt plaka tarzına benzer şekilde, taşıt plakalarında ortak bir biçim uyarlaması yapmıştır. Karayolu Trafiği Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin hükümlerini karşılayan bu plaka biçimi, devlet sınırı aşan taşıtların arkalarında kayıtlı oldukları kendi ülkelerine ait ayırt edici kod işareti taşıma zorunluluğunu belirtir. Bu işaret, plakadan ayrı olarak kullanılabilen oval bir yapıştırma olabileceği gibi, taşıt plakası içine de yerleştirilebilir. Söz konusu ayırt edici işaret taşıt plakalarına eklemlenirse, taşıtın ön taşıt plakasında da görünmesi gerekir ve bayrak, millî devlet amblemi veya bölgesel ekonomik entegrasyon kurum amblemi ile beraber düzenlenebilir.

Bosna-Hersek taşıt plaka kodları, 1998'den itibaren bugünkü tarzına kavuşmuştur. Bugünkü taşıt plakaları ikisi harf beşi rakam olan toplam yedi karakter içerirler. Plakalar ülke çapında tek tiptir ve şehir, belediye, kanton veya entite gibi aracın kayıt yerine dair herhangi bir işaret taşımaz. Buna benzer şekilde, plakalarda herhangi bir arma da yoktur.

Yunanistan taşıt plaka kodları, üç harf ve dört rakam (AAA-1000) düzeninden oluşan taşıt plakalarıdır. Harf bölümü plakanın verildiği bölgeyi (il) belirtirken rakamlar 1000-9999 arasında bir sıralamayla kurulurlar. Aynı plakaların 1 ila 999 arası rakamlıları 50 cc üstü motosikletler için kullanılırlar.

Arnavutluk'ta araç plakaları bölge ulaşım müdürlükleri tarafından verilmektedir.

Kıbrıs Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, Kıbrıs adasının güneyinde bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. GKRY plakaları, üç harf ve üç rakamdan oluşur. Basit bir numaralandırma sistemi kullanılır; rakamlar harf sırası için 1 ile 999 arasında değişir, örneğin MAA 999'dan sonra verilen plakalar MAB 1 olacaktır. Bununla birlikte, kayıt sahiplerinin mevcut harf diziliminde mevcut numaralardan bir sayı seçmesine izin verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya taşıt plaka kodları</span>

Rusya taşıt plaka kodları, Rusya'da araçların tescilini göstermek için kullanılan kodlardır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya taşıt plaka kodları</span>

Japonya taşıt plaka kodları, Japonya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, ülke çapında Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kara Taşımacılığı Müdürlükleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Ancak, ulusal hükûmet yerine yerel belediye, küçük motor hacmine sahip bazı araçları kaydettirmektedir.

Türkmenistan taşıt plaka kodları, Türkmenistan'da kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. Türkmenistan plakaları ilk olarak 1980 yılında Türkmenistan SSC dönemde basıldı. 1991'de egemen bir devlet haline geldikten sonra Sovyet plakaları bir süre daha kullanılmaya devam edildi. Günümüz plaka kodları 1994'te kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya taşıt plaka kodları</span> Vikimedya liste maddesi

Almanya taşıt plaka kodları, Almanya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, 1906'dan beri var olup mevcut sistem 1956'dan beri kullanılmaktadır. Alman taşıt plakaları, resmi olarak ilçe yetkilileri tarafından verilen, standart formatta alfasayısal plakalardır.

Bulgaristan taşıt plaka kodları, Bulgaristan'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Plakanın sol tarafında, beyaz bir arka plan üzerinde siyah glifler ve Avrupa bayrağını gösteren mavi dikey bir "AB şeridi" ve bunun altında Bulgaristan'ın ülke kodu olan BG yer alır.