İçeriğe atla

Taşırma algoritması

Özyinelemeli taşırma algoritması, 4 yönlü
Özyinelemeli taşırma algoritması, 8 yönlü

Taşırma algoritması, çok boyutlu dizide başka bir alana bağlı olup olmadığına karar veren algoritmadır. Boyama programlarında, mayın tarlası oyununda kullanımı vardır.

Sözde kod
Taşırma algoritması (node, hedef-renk, değiştirme-rengi):
 1. Eğer düğümün rengi hedef-renge eşit değilse geri dön.
 2. Eğer düğümün rengi yer-değiştirme rengine eşitse geri dön.
 3. Düğümün rengini yer-değiştirme rengi yap..
 4. Taşırma algoritmasını gerçekleştir (one step to the west of node, target-color, replacement-color).
   Taşırma algoritmasını gerçekleştir (one step to the east of node, target-color, replacement-color).
   Taşırma algoritmasını gerçekleştir (one step to the north of node, target-color, replacement-color).
   Taşırma algoritmasını gerçekleştir (one step to the south of node, target-color, replacement-color).
 5. Geri dön.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PageRank</span>

PageRank, Google tarafından geliştirilen ve web sayfalarının önemini belirlemek için kullanılan bir algoritmadır. İnternet üzerindeki bağlantıların analiz edilmesiyle hesaplanan Pagerank değeri Google Arama sonuçlarında sayfaların sıralanması için kullanılan faktörlerden biridir.

Ayrık Fourier Dönüşümü, Fourier analizinde kullanılan özel bir Fourier dönüşümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Birleştirmeli sıralama</span>

Birleşmeli Sıralama, bilgisayar bilimlerinde derecesinde karmaşıklığa sahip bir sıralama algoritmasıdır. Girdi olarak aldığı diziyi en küçük hale gelene kadar ikili gruplara böler ve karşılaştırma yöntemi kullanarak diziyi sıralar.

<span class="mw-page-title-main">Seçmeli sıralama</span>

Seçmeli Sıralama, bilgisayar bilimlerinde kullanılan bir sıralama algoritmasıdır. Karmaşıklığı olduğu için büyük listeler üzerinde kullanıldığında verim sağlamaz ve genel olarak benzeri olan eklemeli sıralamadan daha başarısızdır. Seçmeli sıralama yalın olduğu ve bazı durumlarda daha karmaşık olan algoritmalardan daha iyi sonuç verdiği için tercih edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hızlı sıralama</span>

Hızlı sıralama, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir sıralama algoritmasıdır. Hızlı sıralama algoritması n adet sayıyı, ortalama bir durumda, karmaşıklığıyla, en kötü durumda ise karmaşıklığıyla sıralar. Algoritmanın karmaşıklığı aynı zamanda yapılan karşılaştırma sayısına eşittir.

<span class="mw-page-title-main">Yığın sıralaması</span>

Yığın Sıralaması, bilgisayar bilimlerinde kullanılan karşılaştırmaya dayalı bir sıralama algoritmasıdır. Uygulamada pek çok bilgisayarda hızlı sıralama algoritmasından daha yavaş çalışsa da en kötü durumda O(n log n) çalışma süresi vardır. Yığın sıralaması diziyi yerinde sıralar ancak kararlı bir sıralama algoritması değildir.

<span class="mw-page-title-main">Eklemeli sıralama</span> sıralama algoritma

Eklemeli Sıralama, bilgisayar bilimlerinde kullanılan ve sıralı diziyi her adımda öğe öğe oluşturan bir sıralama algoritmasıdır. Büyük dizilerle çalışıldığında hızlı sıralama, birleştirmeli sıralama ve yığın sıralaması gibi daha gelişmiş sıralama algoritmalarından daha verimsiz çalışır. Ancak buna karşın bazı artıları da vardır:

<span class="mw-page-title-main">Kabarcık sıralaması</span>

Kabarcık Sıralaması, bilgisayar bilimlerinde kullanılan yalın bir sıralama algoritmasıdır. Sıralanacak dizinin üzerinde sürekli ilerlerken her defasında iki öğenin birbiriyle karşılaştırılıp, karşılaştırılan öğelerin yanlış sırada olmaları durumunda yerlerinin değiştirilmesi mantığına dayanır. Algoritma, herhangi bir değişiklik yapılmayıncaya kadar dizinin başına dönerek kendisini yineler. Adına "Kabarcık" sıralaması denmesinin nedeni büyük olan sayıların aynı suyun altındaki bir kabarcık gibi dizinin üstüne doğru ilerlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">İkili arama ağacı</span>

İkili arama ağacı, verileri organize etmek için kullanılan bir çeşit ikili ağaçtır. İkili ağaçtan temel farkı, verilerin sıralanmış bir şekilde tutulmasıdır, bu sayede ikili arama algoritmasının kullanılmasına imkân verir.

<span class="mw-page-title-main">CLIÉ</span>

Sony CLIÉ Sony tarafından 2000'den 2005'e kadar üretilen kişisel dijital asistandır. Üründe Palm OS kullanılmıştır. Ayrıca üründe yüksek çözünürlüklü ekran, hafıza kartı girişi ve ATRAC3 ses formatını çalma gibi özellikler bulunuyordu. Çoğu model Japonya'da dizayn edilip üretilmiştir.

Tanrının algoritması, Rubik Küpü ile benzeri bulmaca ve matematiksel oyunların çözüm yöntemlerini konu alan bir kavram. Sözü edilen bulmacaları olabilecek en az adımda çözmeyi başaran algoritmayı tanımlamak için kullanılan bu terim, herhangi bir anda çözüme giden en kısa yolu bulabilen bir bilgenin var olduğu düşüncesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Limoni</span>

Limoni veya limon rengi solgun sarı bir renktir, adını limon meyvesinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Şarap (renk)</span>

Şarap rengi kırmızının koyu bir tonudur. Kırmızı şarap'ın ortalama renginin temsilidir.

İlkbahar yeşili renk çarkına göre Camgöbeği ile yeşil arasında olan bir renktir. CIE kromatikliği diyagramı üzerine çizildiğinde, görünür spektrum üzerinde 505 nanometrelik bir görsel uyarıya karşılık gelir. İlkbahar yeşili renk tekerleğinde saf bir kroma rengidir.

<span class="mw-page-title-main">Sığ öncelikli arama</span>

Bilgisayar biliminde, sığ öncelikli arama ya da enine arama, bir çizgenin düğümlerini, başlangıç noktasına daha yakın olanlara öncelik vererek arayan bir algoritmadır. Algoritma ziyaret ettiği düğümlerin bütün komşularını bir kuyruğa ekler ve ziyaret edeceği düğümleri kuyruktaki sıraya göre seçer. Eğer arama yapılan çizge bir ağaç ise kuyruk kullanmaya gerek olmaz.

Merkle imzası, anahtarlama ağaçları ve sayısal imza şemalarını birleştiren bir veri doğrulama yapısıdır. Özet değeri tabanlı kriptografidir ve Merkle ağacı da denen özet değeri ağacını kullanmaktadır. Verileri Lampart imza algoritması gibi tek kullanımlık şekilde imzalar. Ralph Merkle tarafından 1970 sonu itibarıyla geliştirilmiştir ve RSA, Dijital İmza Algoritması gibi geleneksel dijital imzalara alternatif olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Derin öncelikli arama</span>

Bilgisayar biliminde, derin öncelikli arama, ağaç ya da çizge veri yapılarında arama yapmak için kullanılan bir algoritmadır. Algoritma aramaya başladığı düğümden ulaşabileceği en derin düğüme kadar gider, gidecek daha derin bir düğüm kalmadığında geri sarar ve derin düğümlere öncelik vererek gezmeye devam eder.

Kriptografide, scrypt, Colin Percival tarafından Tarsnap çevrimiçi yedekleme hizmeti için oluşturulan bir parola tabanlı anahtar türetme fonksiyonudur. Bu algoritma, büyük miktarda bellek gerektirerek büyük ölçekli özel donanım saldırılarını gerçekleştirmeyi pahalı hale getirmek için özel olarak tasarlanmıştır. 2016 yılında, scrypt algoritması IETF tarafından RFC 7914 olarak yayınlandı. Scrypt algoritmasının, ArtForz kullanıcı adına sahip ve gerçek adı bilinmeyen bir programcı tarafından implemente edilmiş, basitleştirilmiş bir sürümü, önce Tenebrix'te ve ardından Fairbrix ve Litecoin olmak üzere bir dizi kripto para birimi tarafından iş kanıtı şeması olarak kullanıldı.

Tepe Tırmanma Algoritması, yapay zeka alanındaki matematiksel optimizasyon problemleri için kullanılan sezgisel bir algoritmadır. Çok sayıda verinin girilmesi ve iyi bir sezgisel fonksiyon verildiğinde, probleme yeterince iyi bir çözüm bulmaya çalışmaktadır. Bilgisayar bilimlerinde aktif olarak kullanılmakta olan arama algoritmalarından birisidir. İki boyutlu bir grafikte en düşük noktaları arama esnasında yapmış olduğu hareket tepe tırmanmaya benzemesinden dolayı bu isimi almıştır.

Berlekamp-Massey algoritması, belirli bir ikili çıkış dizisi için en kısa doğrusal geri besleme kaydırmalı yazmacı (LFSR) bulan bir algoritmadır. Algoritma ayrıca rastgele bir alanda lineer olarak yinelenen bir dizinin minimum polinomunu da bulacaktır. Alan gereksinimi, Berlekamp-Massey algoritmasının sıfır olmayan tüm öğelerin çarpımsal bir tersi olmasını gerektirdiği anlamına gelir. Reeds ve Sloane, bir yüzüğü işlemek için bir uzantı sunar.