İçeriğe atla

Taşkent İslam Enstitüsü

Taşkent İslam Enstitüsü veya İmam Buhari'nin adına Taşkent İslam Enstitüsü Taşkent'te bir yüksek dini eğitim kurumudur. SSCB'deki tek yüksek İslami eğitim kurumuydu.

İslam alimleri, imamlar ve Arapça dil öğretmenleri yetiştirmektedir.

Enstitünün topraklarında Taşkent Namazgaz camii adında mimari bir anıt bir bulunur. Taşkent İslam Enstitüsü 18a Zarkaynar Geçidi, 47a adresinde bulunmaktadır.[1]

Tarih

Eğitim kurumu, SSCB'nin en büyük Müslüman din adamı, Orta Asya ve Kazakistan Müslümanlarının Ruhani İdaresi başkanı Ziyauddinkhan İbn İşhan Babakhan'ın girişimiyle kuruldu. Enstitünün tarihi, 1970 yılından bu yana faaliyet gösteren cami imamlarının yetiştirilmesiyle başlar. Daha sonra, 1971'de kurslar temelinde bir yüksek öğretim kurumu olan "Ali İslam Mahad" kuruldu. 1991 yılında Taşkent İslam Enstitüsü olarak yeniden adlandırıldı. Kurulduğunda, günümüz Özbekistan'ında yaşayan önde gelen bir İslam ilahiyatçısı muhaddis İmam el-Buhari adını almıştır.

Enstitü, SSCB'deki tek yüksek İslami eğitim kurumuydu. Sadece Orta Asya'da ve Kazakistan'da değil, aynı zamanda ülkenin Avrupa kısmında, Kafkasya bölgesinde ve Sibirya'da dini kuruluşlar için çalışanlar yetiştirdi.[1][2]

Şu anda enstitü, Özbekistan İslam Kuruluna bağlıdır. 2003 yılında Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu enstitü mezunlarına lisans diploması vermeye karar verdi.

Yapı

Enstitünün 4 bölümü vardır: dini bilimler, sosyal bilimler, tahfiz al-Kuran ( Kuran ezberleme), diller.[1]

Enstitünün bir bilimsel konseyi, bir öğretim ve metodoloji konseyi, bir eğitim konseyi, bir öğrenci konseyi vardır.[1]

Eğitim

Taşkent İslam Enstitüsü'nün müfredatı, İslam öğretisinin temelleri, din tarihi ve teorisi, Arap edebiyatına hakimiyet konularında derinlemesine çalışmayı amaçlamaktadır.[3]

Din Bilimleri Bölümünde: fıkıh, orijinal delil, hadis, inanç, mustalahul-hadis (hadis terminolojisi), tefsir, zorunlu, vaiz gibi alanlar Sosyal Bilimler Bölümü, Dinler Tarihi, İslam Tarihi, Mezhepler ve İslami Hareketler Tarihi, Özbekistan Tarihi, Felsefe, Maneviyat, Sosyoloji, Siyaset Bilimi, Ekonomi Teorisi, Ekolojinin Temelleri gibi disiplinleri içerir. Tahfız-ı Kur'an (Kur'an'ın ezberlenmesi) bölümü, Ulüm-i Kur'an (Kur'an ilimleri), kıraat, tecvid ve diğer alanları öğretir. Diller bölümü ana dili (Özbekçe), Arapça, Farsça, İngilizce, Rusça, retorik ve kaligrafi öğretir.[1] Dersler Arapça ve Özbekçe yapılır.[2]

Taşkent İslam Enstitüsü'nün 2008 yılına kadar - 43 öğretmeni,2015 yılına kadar 60 öğretmeni vardı [1]. Enstitü mezunları bir lisans derecesi (2003'ten beri) alırlar ve İslam âlimi, imam hatip ve Arapça öğretmeni konusunda uzmanlaşırlar.[1]

Kaynakça

Okulun 20.000'den fazla kitap içeren bir kütüphanesi vardır (2008).[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h Şablon:Bookref
  2. ^ a b Тошкент ислом институти
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; NEU isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlahiyat</span> din ile ilgilenen bilim dalı

İlahiyat, teoloji veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır. Bunların sadece, doğa ötesi varlıklar olması ile değil, dünya ile ilişki kurmak ve insanlara varlığını göstermeye istekli olduklarını ispat etmeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Buhârî</span> Buharalı Fars muhaddis

Buhârî ya da tam künyesiyle Ebû Abdillâh Muhammed bin İsmâîl bin İbrâhîm el-Cu'fî el-Buhârî, Buharalı Fars bir muhaddistir. Yazdığı Sahih-i Buhârî diye bilinen eser, daha sonradan Sünni Müslümanlar için güvenilir hadis kaynaklarını teşkil eden ve Kütüb-i Sitte diye anılan serinin ilk kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam'ın beş şartı</span> İslam dininin beş ana ögesi

İslam'ın beş şartı, İslâm Dini'nin Ehl-i Sünnet ve Ca'feriyye mezheplerine göre büyük önem arz eden beş ibadeti. Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin inanç esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır. Çoğu İslam âlimi dini inanç esaslarına dâir kurallar benimsendiğinde kişinin Müslüman kabul edileceğini, davranışsal ve ibâdetsel yönlerin en azından inanan olmak açısından bağlayıcı olmadığını öne sürmüşlerdir. Bazı İslam âlimleri ise imanın yani inancın ancak davranış ve ibadetlerle tamam olacağını bu nedenle şehadet getirip Müslüman olduğunu iddia eden kişinin ibadetlerini yerine getirmemesi halinde Müslüman kabul edilemeyeceğini ileri sürmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Hanife</span> Hanefî mezhebinin öncüsü ve imamı olan din bilgini

Ebû Hanîfe veya tam adıyla Ebû Hanîfe Numân bin Sâbit bin Zûtâ bin Mâh İslam dininin dört fıkıh mezhebinden birisi olan Hanefi mezhebinin kurucusu ve Sünni fıkhının en büyük üstâdlarından biri sayılan İslam fıkıh ve hadis bilgini. Asıl adı "Nu’man bin Sâbit" olup sevenlerince ismi "İmâm-ı Â’zam" unvanıyla birlikte anılır.

İhsan, bir İslam dini terimidir.

<span class="mw-page-title-main">Şafii</span> Şafi mezhebinin kurucusu ve imamı

Şafii, İslam hukuku bilgini. Şafii mezhebinin kurucusudur.

İlahiyat fakültesi, dinler, dinlerin karşılaştırılması, dinler tarihi ve dinlerin değişik bilim alanlarıyla ilgili eğitiminin verildiği yükseköğretim kurumu.

Sırât, İslâm ve Zerdüştlük dinlerine göre Cehennem üzerine kurulmuş dar ve geçilmesi güç köprüdür.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü, 10 Haziran 1959 yılında, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde açılan yüksek okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Müslim bin Haccâc</span> Hadis Alimi

Müslim bin Haccac veya sıklıkla İmam Müslim, 9. yüzyılda yaşamış, İslam literatüründeki altı meşhur hadis kitabından ikincisi olan Camiu's Sahih veya bilinen adıyla Sahih-i Müslim’in yazarı olan din alimi.

Darülkurra, Orta Çağ İslam ülkelerinde, Kur'an okuma yöntemlerini (tecvidi) öğreten medrese bölümüdür. Ayrıca, Cami, mescit gibi yerlerin hemen yanında yapılan kuran okuma yeridir. Bir tek kubbesi olan, iki göz revaklı, fevkâni bir yapı olan Darül-kurra'nın kubbesi medrese kubbelesiyle aynı düzeydedir. Bu tür mimarî özelliklerinin yanı sıra Darül-kurra bir Kur'an ezberleme yeridir. Hafızların Kur'an ezberi yaptırmalarının yanı sıra Arapça ve Tilavet derslerinin de verildiği bir yerdir Darül-kurra.

Sünnet veya Sünnet-i Seniyye, tarz, yol anlamına gelen bir İslamî terimidir. Muhammed'in farz olarak tanımlanan Kur’an emirleri dışındaki davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğuna inanılan söz, fiil (eylem) ve takrirlerine verilen addır. Fıkıh'ta Ef'âl-i mükellefîn'den sayılır.

Muhaddis, Hadis bilimi ile uğraşan kimselere verilen İslâmi bir unvandır. Muhaddisler hadisleri derleyen ve onları kendi tespit ettikleri kriterlere göre sınıflandıran kişilerdir. Buna karşın Fakihler hadisin anlamı, içeriği ile ve hadislerden çıkarılabilecek ikinci anlamlar gibi konularla ilgilidirler. Bu kapsamda şeriat ve ibadetlerle ilgili dini kuralları fakihler koyarlar.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İslamoğlu</span> Türk ilahiyatçı, araştırmacı, şair ve yazar

Mustafa İslamoğlu, Türk yazar. Fıkıh, tefsir, hadis gibi alanlarda çalışmakta ve bu konularda kitaplar yazmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

Çanakkale merkezde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi'nde bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İlahiyat Fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim</span> Osmanlı Devletinde eğitim sistemi

Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim. İslam eğitim sisteminin temel kurumu olan medrese, Osmanlılar dönemininde de eğitimin temeli olmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na uygun biçimsel gelişmeler göstermiştir. Medrese sıbyan mektebinden sonra orta, lise, yüksek okul ve üniversite eğitimi veren, İslami kimliği nedeniyle yalnızca Müslümanların devam ettiği bir eğitim kurumu özelliğindedir. İmparatorluk sınırlarındaki Müslümanların eğitimi ulema adı verilen dindar topluluk tarafından İslam dininin hükümlerine göre denetlenmekteydi. II. Mahmut dönemine kadar İslami örgütlenme yürütülmüştür. Bu dönemde batı biçimi kurumlar oluşturulmadan önce, memur yetiştirmek amacıyla Acemi Oğlanlar Ocağı ve Enderûn Mektebi; sivil halkın eğitimi amacıyla Sıbyan Mektepleri ve Medreseler kurulmuş idi. İlk medrese 1331'de kurulan İznik Orhaniyesi'dir.

Semerkand Devlet Tıp Enstitüsü, Özbekistan'da bir tıp eğitimi kurumudur. Tıp çalışanlarını ve bilim adamlarını eğitmek ve niteliklerini geliştirmekle meşguldür. Enstitü, Semerkand şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'da eğitim</span>

Özbekistan'da orta öğretim iki aşamaya ayrılır. İlk aşama, Özbekistan'ın her yerinde aynı programlarla dokuz yıllık zorunlu eğitimi içermektedir. İkinci aşama, dokuz yıl sonra eğitim ve mesleki eğitimi kapsar. Genel orta öğretimi ve özel orta öğretimi içerir. Gençler, onuncu ve onbirinci sınıflarda okula devam ederken genel orta öğretim alırlar. Başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra, "Ortaöğretim Tamamlama Sertifikası" alırlar.

Semerkant Devlet Üniversitesi Semerkant, Özbekistan'da bir yüksek öğretim kurumudur. Özbekistan'daki en eski üniversitedir ve Orta Asya, Taşkent'teki Özbekistan Ulusal Üniversitesi'nden sonra Özbekistan'daki en büyük ikinci üniversitedir. Üniversitenin yerleşkeleri ve çok sayıda binası Semerkant'ın orta kesiminde ve çevresinde Üniversite Bulvarı bulunmaktadır.