İçeriğe atla

Taç Toprakları

Taç toprakları (kırmızı) ve Birleşik Krallık (koyu gri)

Taç Toprakları (İngilizceCrown dependencies), İrlanda Denizi'ndeki Man Adası ile Manş Denizi'ndeki Jersey ve Guernsey'i tanımlamak için kullanılan kavram.

Birleşik Krallık'ın nüfuzundan bağımsız olmasına rağmen adalar Birleşik Krallık ya da Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil olmayıp[1] Tacın özerk tasarruflarıdır.[2] Buna rağmen üç yönetim de uluslararası alanda Birleşik Krallık'ın sorumluluğunda olarak tanınır.[3] Sonuç olarak adalar Britanya Milletler Topluluğu'na ya da bir dereceye kadar Avrupa Birliği'ne dâhil değildir.[4]

Taç toprakları bağımsız ülkeler olmamasına karşın üç yönetim de Tacın (Kraliyet Danışma Meclisi'nin ve Man Adası'nda vali vekilinin) onayıyla ayrı yasama yetkilerine sahiptir.[5]

2005'te önce Jersey, ardından Man Adası ve Guernsey başbakanlık makamını oluşturarak, başbakanı hükûmetin başı yaptı.

Taç toprakları bölgeleri

İsim Konumu Hükûmdar unvanı Yüz ölçümü Nüfus Harita Ada Arma Başkent
Guernsey
Yetki Bölgesi
Manş DeniziNormandiya Dükü 78 km2 (30 sq mi) 67,334[6]Alderney

(Açıklama)

(Açıklama)
Saint Anne
Guernsey

(Açıklama)

(Açıklama)
Saint Peter Port[a]
Herm

(Açıklama)

(Açıklama)
(yok)
Sark

(Açıklama)

(Açıklama)
The Seigneurie (de facto;
Sark'ın başkenti bulunmuyor)
Jersey
Yetki Bölgesi
Manş DeniziNormandiya Dükü 1.182 km2 (456 sq mi) 107,800[7]Jersey

(Açıklama)

(Açıklama)
Saint Helier
Man Adasıİrlanda DeniziMan Lordu 572 km2 (221 sq mi) 83,314[8]Man Adası

(Açıklama)

(Açıklama)
Douglas

Notlar

  1. ^ St Peter Port is also the de facto capital of the whole Bailiwick

Kaynakça

  1. ^ "House of Commons - Crown Dependencies - Justice Committee". 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2016. 
  2. ^ "Background briefing on the Crown dependencies: Jersey, Guernsey and the Isle of Man" (PDF). 2 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Mart 2016. 
  3. ^ Fact sheet on the UK’s relationship with the Crown Dependencies – gov.uk 26 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ministry of Justice. Retrieved 25 Ağustos 2014.
  4. ^ http://www.justice.gov.uk/downloads/publications/moj/2010/gov-response-justice-select-committee-crowndependencies.pdf 8 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Government Response to the Justice Select Committee's report: Crown Dependencies
  5. ^ "Profile of Jersey". States of Jersey. 2 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2008. The legislature passes primary legislation, which requires approval by The Queen in Council, and enacts subordinate legislation in many areas without any requirement for Royal Sanction and under powers conferred by primary legislation. 
  6. ^ "Guernsey - The World Factbook". www.cia.gov. 30 Mart 2022. 12 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2022. 
  7. ^ "Jersey's population increases by 1,100 in the last year". www.itv.com/. 18 Haziran 2020. 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2022. 
  8. ^ "2016 Isle of Man Census Report" (PDF). Gov.im. 28 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz sterlini</span> Birleşik Krallık ve diğer bölgelerin resmi para birimi

İngiliz sterlini, Birleşik Krallık'ta kullanılan para birimidir. İngiltere ve Galler bölgesinde resmî olan tek bankası Bank of England'dır. Ayrıca İskoçya ve Kuzey İrlanda'da da yine Bank of England gibi Royal Bank of Scotland, Bank of Scotland ve Clydesdale Bank gibi sterlin banknotları basmaya yasalarca yetkili başka bankalar vardır.

<span class="mw-page-title-main">.uk</span> Birleşik Krallıkın internet ülke üst seviye alan adı

.uk, Birleşik Krallık internet kod harfleri.

<span class="mw-page-title-main">Guernsey</span> Britanya tacı toprağı sayılan ancak Birleşik Krallıkın bir parçası olmayan ada

Guernsey, resmi adı Bailiwick of Guernsey Manş Denizi'nde Birleşik Krallık'a bağlı ada. Manş Adaları'ndan biridir, Normandiya'ya yakındır. Birleşik Krallık monarkının malı sayılmakla birlikte içişlerinde bağımsızdır. AB'ye üye değildir.

<span class="mw-page-title-main">Jersey</span> Britanya tacı toprağı olan ama Birleşik Krallıkın parçası olmayan ada

Jersey, Avrupa kıtasının batısında, Büyük Britanya'nın güneyinde yer alan ve Manş Denizi'nde bulunan Manş Adaları'ndan biridir. Adanın başkenti Saint Helier'dir. Jersey diğer Manş Denizi adaları gibi ne Birleşik Krallık'ın bir parçasıdır ne de bir taç kolonisidir. Jersey, doğrudan Britanya tacına bağlı bir taç toprağıdır. Kendi malî, hukukî ve yargı sistemlerine ve kendi kaderini tayin etme gücüne sahip, anayasal bir monarşi altında özerk bir parlamenter demokrasidir. Adadaki vali, Kral'ın kişisel temsilcisidir. Jersey, Birleşik Krallık'ın bir parçası değildir ve Birleşik Krallık'tan ayrı bir uluslararası kimliği vardır, ancak Jersey'in savunmasından anayasal olarak Birleşik Krallık sorumludur. Birleşik Krallık'tan farklı olarak Jersey hiçbir zaman Avrupa Birliği'nin bir parçası olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Man Adası</span> Britanya taç toprağı olan ancak Birleşik Krallıkın parçası olmayan ada

Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafî merkezinde yer alan ada. Birleşik Krallık'a dâhil olmamakla beraber taç toprakları olarak kraliyete bağlıdır..

<span class="mw-page-title-main">Manş Adaları</span> Manş Denizinde yer alan, Birleşik Krallıka bağlı içişlerinde bağımsız takımada.

Manş Adaları, Manş Denizi'nde, Normandiya sahiline yakın, Birleşik Krallık'a bağlı, içişlerinde bağımsız takımadalar. Jersey, Alderney, Guernsey, Sark adaları ile muhtelif adacıklardan oluşur. Toplam nüfus 149.800 (2001), adaların toplam yüz ölçümleri 194 km2'dir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık arması</span> Resmî devlet arması

Birleşik Krallık'ın resmî arması İngiliz, İskoç, Galler ve İrlanda armalarından oluşmuştur. Britanya tarihinde her soylunun kendine ait bir arması vardır. Hepsi bir birine benzerdir. Arma en üstünde taç vardır. Taç monarşiyi simgeler. Ortadaki kalkanda ise Büyük Britanya, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda, Birleşik Krallığı oluşturan etnik grupların kendine özgü armaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Denizaşırı Toprakları</span> Birleşik Krallıkın hâkimiyetindeki on dört bölge

Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.

Vizeden muaf ülkeler veya ülke birinden gelinmediği sürece Zambiya ziyaretçileri, Zambiya'nın diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Tüm ziyaretçilerin en az 4 ay geçerli bir pasaport bulundurması zorunludur. 2014 yılının Mayıs ayında Zambiya ve Zimbabve ortak bir vize rejimi uygulamaya karar verdiler. Zambiya Ağustos 2014 yılında elektronik vize sistemini uygulamaya karar vermiştir.

Birleşik Krallık vize politikasını Birleşik Krallık hükûmeti belirler. Aynı vize politikası Guernsey, Jersey ve Man Adası için de geçerlidir. Vizeden muaf olmadıkça ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği üyesi olduğu dönemde de Schengen sınır-serbest bölgesi dışında bulunmaktaydı ve İrlanda ile Ortak Seyahat Alanı korumakla beraber kendi vize politikası bulunmaktaydı. Britanya denizaşırı toprakları da genellikle kendi vize politikalarını uygulamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Britanyalılar</span>

Britanyalılar, Britonlar ya da Britanlar, Birleşik Krallık, Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Taç toprakları vatandaşları ya da kökenlilerdir.

Birleşik Krallık hükûmeti, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nın merkezi hükûmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık coğrafyası</span>

Birleşik Krallık, Batı Avrupa'nın kuzeybatısında Britanya Adaları'nda bulunan bir ada ülkesidir. Enlemi 49 °-59 ° ve Boylamı 8 °-2 ° arasındadır. Birleşik Krallık, Kuzey Atlantik ile Kuzey Denizi arasında uzanır ve Büyük Britanya ile İrlanda'nın kuzeyi olmak üzere Britanya Adaları'nın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Fransa'nın kuzeybatı kıyısından 35 km uzaklıkta Manş Denizi ile ayrılmaktadır ve Ayrıca İrlanda ile 499 km'lik sınırı paylaşmaktadır.

Finansal Gizlilik Endeksi, vergi kaçıranlar için nispeten daha güvenli limanlar sağlayan dünya çapındaki ülke ve bölgeleri belirlemek amacıyla Tax Justice Network tarafından hazırlanan endekstir.

Birleşik Krallık'taki ve Britanya Taç topraklarındaki havalimanları listesi, Birleşik Krallık'ta ve Britanya Taç topraklarında bulunan kamuya açık faal havalimanlarının kısmi bir listesidir. Çoğu özel havalimanı listede yoktur. Yolcu trafiğine göre sıralanmış bir liste için bkz. Birleşik Krallık'taki toplam yolcu trafiğine göre en yoğun havalimanları.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Büyük Britanya</span>

Birleşik Krallık'tan, Britanya Denizaşırı Toprakları’nın üçü hariç tümünden ve üç taç toprağı ülkesinden gelen sporcular Büyük Britanya ya da takımın kendi marka adıyla Team GB’nin bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışabilir. Kuzey İrlanda'dan sporcular bunun yerine İrlanda Takımının bir parçası olarak yarışmayı seçebilirler. Büyük Britanya bir dizi diğer Batılı ülke tarafından boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere, 1896'da Olimpiyatların modern çağının başlangıcından bu yana her Yaz ve Kış Oyununa sporcu gönderdi. 1896'dan 2020'ye kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Yaz Olimpiyat Oyunlarında 916 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 32 madalya kazandı. Her Yaz Oyunları'nda en az bir altın madalya kazanan tek milli takımdır ve toplam madalya sayısında dünya çapında üçüncü sırada yer alır ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve eski Sovyetler Birliği tarafından geride bırakılır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya prensi</span>

İskoçya Prensi ve Büyük Vekilharcı, Birleşik Krallık tahtı varisinin iki unvanıdır. Bu unvanların şu anki sahibi, Rothesay Dükü, Carrick Kontu, Adaların Efendisi ve Renfrew Baronunun diğer İskoç unvanlarını taşıyan Prens William'dır.

Bu liste Avrupa kıtasının iç denizlerinde ve sınırı olan okyanuslarda yer alan adaları göstermektedir.