İçeriğe atla

Taza Muharebesi

Taza muharebesi
1550-1558 Osmanlı-Fas Savaşı

Vattâsîlerin hâkim olduğu Fas
Tarih5 Aralık 1553
Bölge
Sonuç Osmanlı zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Taza Osmanlı topraklarına katıldı
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
* Kuku Sultanlığı
Fas Sultanlığı
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Salih Paşa Mevlay Muhammed eş-Şeyh
Güçler
600 tüfekçi
1.000 sipahi
4.000 atlı
20-30 top
30.000 atlı
10.000 piyade
20 top
Kayıplar
Hafif Ağır

Taza Muharebesi, Osmanlı-Saadi mücadelesinde evre.

Cezayir Beylerbeyi Salih Paşa komutasındaki Osmanlı eyalet ordusu 1553 Aralık başında Taza civarında Mohammed El-Şeyh komutasındaki Saadi Fas ordusunu mağlup etti.

Muharebe öncesi

Fas'ın kuzeyine hâkim Vattâsîler'e karşı Saadiler'in askerî mücadelesi 31 Ocak 1549'da başkent Fes'in Saadilerin eline geçmesiyle sona erdi. Özellikle Osmanlı himayesindeki Tilimsan Krallığı'na yönelik Saadî emelleri nedeniyle gerilen Osmanlı-Saadî ilişkileri, Saadîlerin 9 Haziran 1550'de Tilimsan'ı işgalleriyle savaşa dönüştü. Cezayir Beylerbeyi Barbaroszade Hasan Paşa Fas ordusunu Ocak 1551'de Tilimsan Muharebesi'nde mağlup ederek bu işgali sona erdirdi.

Eşzamanlı olarak Vattâsî ailesi mensupları Saadîlerce şiddetle cezalandırıldı, bir kısmı öldürülürken diğerleri tutuklandı. Hânedan mensuplarından sadece, birinci saltanatı esnasında tahtını yeğenine kaptıran Ebû Hassûn Ali b. Muhammed el-Bâdîsî kurtulmayı başardı. Ebû Hassûn ülkesini geri alabilmek için civar bölgelerde oturan Berberî kabilelerinden, İspanya'dan ve Portekiz'den yardım istediyse de umduğunu bulamadı. Ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir Beylerbeyi Salih Paşa'nın desteğini temin etmeyi başardı.[1]

Muharebe

Salih Paşa Fes'e yönelik harekâtı için 600 tüfekçi, 1.000 sipahi ve 4.000 atlıdan oluşan bir ordu topladı. 1553 Kasım ayında Tilimsan'a gelerek ayın sonunda Osmanlı-Fas sınırını geçen Salih Paşa Fes'n yaklaşık 60 kilometre doğusunda Taza'da mevzilenen Fas (Saadî) ordusuyla karşılaştı. Mevlay Muhammed eş-Şeyh komutasındaki Fas ordusu 40.000 asker (30.000 atlı ve 10.000 piyade) ve 20 toptan oluşuyordu.[2]

5 Aralık 1553'teki muharebede Osmanlı kuvvetinin topçu ateşi Fas birliklerini sarstı ve genel bir ricat başladı. Taza'da tutunamayan Mevlay Muhammed eş-Şeyh önce kentin batısına, ardından çevreyi yakarak ve su kuyularını kurutarak Fes'e çekildi.[3]

Muharebe sonrası

Saadî Sultanı Mevlay Muhammed eş-Şeyh Aralık ortasında Fes'in doğusunda Sebu'da mevzilendiyse de 6 Ocak 1554'teki muharebede Vattasî Sultanı Ebu Hassun'dan 600 askerlik takviye almış Salih Paşa'nın ordusuna bir kez daha yenildi. Ardından Salih Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri 7-8 Ocak 1554 gecesi Fes'e girdi.

Kaynakça

  1. ^ "İslam Ansiklopedisi, "Vattâsîler" maddesi, Türk Diyanet Vakfı, İstanbul (2012), c.42, s.572". 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  2. ^ "Histoire du Maghreb: cours professé à l'Institut des hautes études marocaines", Ismaël Hamet, E. Leroux (1923), s.280-281
  3. ^ "Türk Silahlı Kuvvetleri Tarihi - Fas Seferi (1551-1578)", ATASE Yayınları, Ankara (1978), s.49

İlgili Araştırma Makaleleri

Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Hafsîler</span> Hafsîler, 1229-1574 yılları arasında Tunusta hüküm sürmüş Berberi hanedan

Hafsîler, 1228-1574 yılları arasında Tunus'ta hüküm sürmüş Berberi hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Abdülvâdîler</span>

Abdülvadiler, Cezayir'in batısında Tlemsen merkezli olarak 1236-1555 yılları arasında Tilimsan Devleti'ni yöneten Berberî hanedandır.

<span class="mw-page-title-main">Vadisseyl Muharebesi</span> Askeri muharebe

Vadisseyl Muharebesi veya Vâdi'l-Mehâzin Muharebesi ya da Vâdi's-Seyl Muharebesi, 4 Ağustos 1578 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu desteğini alan Fas'ın Saadi sultanı Abdülmelik ile Portekiz kralı Sebastião ve Portekizlilerin müttefiği III. Ebu Abdullah Muhammed el-Mütevekkil'in kuvvetleri arasında yapılan savaştır. Üç Kral Savaşı ya da Kasrülkebîr Savaşı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bicâye Kuşatması</span>

Bicâye Kuşatması ya da Becaye Kuşatması, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı'nda evre.

Saadiyan veya Saadi Hanedanı 1549 ile 1659 yılları arasında Fas’ı yöneten Faslı Arap hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fes Ayaklanması</span>

1465 Fas isyanı Fez şehrinde Wattasi hanedanı tarafından, Marinid hanedanı mensubu Ebu Muhammed Abdulhak'ın öldürülerek tahttan indirilmesi ile sonuçlanmış bir isyandır. İsyanla birlikte Marinid hanedanı sona ermiş, Wattasid hanedanının devri başlamıştır. Wattasid liderleri, Ebu Muhammed Abdulhak tarafından vezir yapılmış, yahudi bir vezir olan Harun bin Bataş'a ve sultana cihad ilan ederek ikisinin de kafalarının kesilerek ölmesini sağladılar. Ayrıca Fes şehrindeki tüm Yahudiler katledildi. Fes'teki bu karışıklık Portekiz Krallığı'nın yaranına oldu ve fırsattan istifade ederek Fas Sultanlığına bağlı Tanca şehrini ele geçirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Tadla Savaşı</span>

Tadla Savaşı 1554 Eylül ayında Fas'ın Tadla bölgesinde, Vattasi hanedanlığı'nın son hükümdarı Ali Ebu Hasan ile ilk Saadi hükümdarı Muhammed El Şeyh arasında gerçekleşti.

Mostaganem Savaşı veya Mostaganem Muharebesi, 1558 yılında Osmanlı Devleti ile İspanyol İmparatorluğu - Fas Sultanlığı arasında yapılan, Osmanlı zaferiyle sonuçlanan savaş. Osmanlı güçlerinin başında Hasan Paşa, İspanyol güçlerinin başında ise Kont Alkodete vardı. İspanyol güçlerini Fas Sultanlığı'nın askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesi'nin kuşatmasını kaldırdı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı.

Vadi El-Leben Muharebesi veya Vadi al-Laban Muharebesi, 1558'de Mart-Nisan ayları arasında Fas ile Osmanlı kuvvetleri arasında Barbaros Hayreddin Paşa'nın oğlu Hasan Paşa'nın komutasında meydana geldi. Fes'in kuzeyinde Sebou Nehri'nin zengin bir bölgesi olan al-Laban Vadisinde savaş bir Fas zaferiyle sonuçlandı.

Hasan Paşa, Barbaros Hayreddin'in oğludur. Farklı zamanlarda üç kez Cezayir Eyaleti beylerbeyi oldu. Annesi bir Morisko idi. Babasının yerine Cezayir yöneticiliği yaptı ve 1533'ten beri fiilen Cezayir yöneticisi konumunda olan Barbaros'un yardımcısı Hasan Ağa'nın yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tilimsan Muharebesi (1551)</span>

Tilimsan Muharebesi, 1550-1558 Osmanlı-Fas Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Sebu Muharebesi</span>

Sebu Muharebesi, Osmanlı-Saadi mücadelesinde evre.

Fes'in Zaptı veya Fes'in Ele Geçirilmesi 1554'te Salih Reis'in Cezayir eyaleti kuvvetleri ile Saadi Sultanlığı hükümdarı Muhammed eş-Şeyh arasında gerçekleşti. Muharebe, Fas kuvvetlerinin geri çekilmesi ve şehrin Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir eyaleti ordusu tarafından zaptıyla son buldu.

Tilimsan Seferi, 1557'de Muhammed eş-Şeyh komutasındaki Saadiler tarafından, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vasal devleti olan Cezayir Naipliği'nin egemenliğindeki Tilimsan'a karşı yürütülen askeri bir seferdir. Cezayir'i fethetmek isteyen Muhammed eş-Şeyh, şehri işgal eder ancak Caid Saffa komutasındaki 500 kişilik bir garnizon tarafından savunulan El-Meşver Sarayı'nı ele geçiremez.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Fas seferi</span>

Osmanlı'nın Fas seferi, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Fas'a düzenlediği birkaç seferden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'un Zaptı (1569)</span>

Tunus'un Zaptı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir Beylerbeyi Uluç Ali Paşa komutasındaki eyalet ordusunun 1569 yılında Hafsî Hükümdarı Mevlay Hamid'in hâkimiyetindeki Tunus'u ele geçirmesiyle sonuçlanan askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Bace Muharebesi</span>

Bace Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir Beylerbeyi Uluç Ali Paşa komutasındaki Osmanlı eyalet ordusunun Mevlay Hamid komutasındaki Hafsî ordusunu 1569 Kasım ayında Tunus şehrinin batısında Bace kasabası yakınlarında mağlup ettiği askerî çarpışma.

<span class="mw-page-title-main">Vahran Kuşatması (1563)</span>

Vahran Kuşatması ya da Oran Kuşatması, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Meknes Muharebesi</span>

Meknes Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu-Fas Sultanlığı arasındaki savaşlarda evre.