İçeriğe atla

Tayyibe

Koordinatlar: 32°16′0″K 35°0′37″D / 32.26667°K 35.01028°D / 32.26667; 35.01028
Tayyibe
טַיִּבָּה
الطيبة
Tayyibe belediyesi
Şehir merkezi
Şehir merkezi
Tayyibe arması
Arma
Tayyibe'nin İsrail'deki konumu
Tayyibe'nin İsrail'deki konumu
Tayyibe
Tayyibe'nin İsrail'deki konumu
Ülke İsrail
BölgeMerkez
Yüzölçümü
 • Toplam18.662 km²
Nüfus
 (2018)[1]
 • Toplam43.127
 • Yoğunluk2,300/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)

Tayyibe (İbraniceטייבה‎, Arapçaالطيبة et-Tayyibe), İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Kfar Saba'nın 12 km kuzeydoğusunda Yeşil Hat yakınlarında yer almakta olup Müselles ve Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır.[2] Yüzölçümü 18,662 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 43,127'dir.[1]

Tayyibet'üs-İsm adlı bir köy, Arapların Filistin'i fethinden yaklaşık beş yüzyıl sonra, 13. yüzyılda Sultan Baybars'ın emirlerine tahsis ettiği topraklar listesindeydi. Memlûk döneminde, El Halil'deki caminin vakfına atıfta bulunan belgelerde adı geçmekteydi.[3] 1517 yılında köy Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altına girdi.

Tayyibe, 1948 Arap-İsrail Savaşı'nın ardından İsrail-Ürdün ateşkes antlaşmalarının bir parçası olarak Mayıs 1949'da İsrail egemenliğine devredildi. 1990 yılında şehir statüsü aldı.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "Population in the Localities 2018" (XLS). Israel Central Bureau of Statistics. 25 Ağustos 2019. 15 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  2. ^ a b "About Tayibe". 6 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  3. ^ Petersen, Andrew (2001). A Gazetteer of Buildings in Muslim Palestine (British Academy Monographs in Archaeology). I. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-727011-0. 28 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye</span> Batı Asya ülkesi

Suriye, resmî adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz ve Levant'ta yer alan bir Batı Asya ülkesidir. Batıda Akdeniz, kuzeyde Türkiye, doğu ve güneydoğuda Irak, güneyde Ürdün ve güneybatıda İsrail ve Lübnan ile sınırlanan ve 14 vilayetten oluşan üniter bir cumhuriyettir. Verimli ovalar, yüksek dağlar ve çöllerden oluşan bir ülke olan Suriye, çoğunluğu Suriyeli Araplar, Kürtler, Türkmenler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler, Arnavutlar ve Rumlar olmak üzere çeşitli etnik ve dinî gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Dinî gruplar arasında Sünniler, Hristiyanlar, Nusayriler, Dürziler ve Yezidiler bulunmaktadır. Suriye'nin başkenti ve en büyük şehri Şam'dır. Araplar en büyük etnik gruptur ve Sünniler en büyük dinî gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">Golan Tepeleri</span> İsraile ait bir bölge

Golan Tepeleri ya da Cevlan Tepeleri veya sade bir şekilde Golan, Levant'ta yaklaşık 1,800 kilometrekarelik bir bölgedir. 'Golan Tepeleri' olarak tanımlanan bu bölge, disiplinler arasında farklılık gösterir: jeolojik ve biyocoğrafik bir bölge olarak Golan Tepeleri, güneyde Yermuk Nehri, batıda Celile Denizi ve Hula Vadisi ile sınırlanan bazaltik bir platoyu ifade eder. Sosyo-politik olarak Suriye'nin güneybatı, İsrail'in ise kuzeydoğu ucundaki bir bölgedir. Lübnan ve Ürdün ile komşudur. Bir bölümü Kuneytire Valiliği, bir bölümü Dera Valiliği'nin sınırları içinde kalır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti</span> Batı Asyada yer alan bir ülke

Filistin, resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den 1967'ye kadar Mısır ve Ürdün tarafından ele geçirilmişken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kudüs</span> Kudüsün doğusu

Doğu Kudüs veya Doğu Yeruşalim ,1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Ürdün'ün ve 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in eline geçen Kudüs'ün doğusudur. İçinde, Eski Şehri ve Yahudilik, İslam ve Hristiyanlıkta kutsal yerler olan Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Mescid-i Aksa, Kutsal Kabir Kilisesi gibi yerleri barındırır. "Doğu Kudüs" terimi, bazen 1949'dan 1967'ye kadar Ürdün'ün hakimiyeti altında olan fakat 1967'den sonra İsrail hakimiyeti altında Batı Kudüs ile birlikte tek bir belediye altında birleştirilen 70 km²'lik alanı bazen de 1967 öncesi bir Ürdün belediyesi olan 6.4 km²'lik alanı tasvir eder. Filistin Devleti, Doğu Kudüs'ü başkent yapmak istemektedir fakat Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için şu andaki fiili başkenti Ramallah'tır. İsrail ise 30 Temmuz 1980'de Kudüs Yasası ile Batı Kudüs ve Doğu Kudüs olmak üzere Kudüs'ün tamamını ebedi başkent ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Mahallesi</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Ermeni Mahallesi, Kudüs'ün duvarlarla çevrili Eski Şehir'in dört mahallesinden biridir. Eski Şehir'in güneybatı kısmında yer almakta ve Sion Kapısı ile Yafa Kapısı'yla mahalleye girilebilmektedir. Eski Şehir'in toplamda %14'ünü kaplayarak 0.126 km² alana sahiptir. 2007 yılına göre 2 bin 424 nüfusa sahiptir. Her iki kriterde de Yahudi Mahallesi ile karşılaştırılabilir. Ermeni Mahallesi, Hristiyan Mahallesi'nden Davud Sokağı ve Yahudi Mahallesi'nden Habad Sokağı ile ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Modi'in-Makkabim-Re'ut</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Modi'in-Makkabim-Re'ut, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Batı Şeria yakınlarında Kudüs'ün 30 km batısında ve Tel Aviv'in 35 km güneydoğusunda yer almakta olup Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 50,176 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 92,406'dır.

<span class="mw-page-title-main">Roş HaAyin</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Roş HaAyin, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Tel Aviv'in doğusunda yer almakta olup Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 24,39 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 56,344'tür.

<span class="mw-page-title-main">Yehud-Monosson</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Yehud-Monosson, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Tel Aviv'in doğusunda yer almakta olup Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 4,75 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 29,930'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tire, İsrail</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tire, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Kfar Saba ve Yeşil Hat yakınlarında yer almakta olup Müselles ve Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 11,894 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 26.162'dir.

<span class="mw-page-title-main">Giv'at Şmuel</span>

Giv'at Şmuel, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Tel Aviv'in doğusunda yer almakta olup Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 2,579 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 26,023'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kafr Kasım</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kafr Kasım, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Tel Aviv'in doğusunda Yeşil Hat yakınlarında yer almakta olup Müselles ve Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 9,154 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 23,241'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kalansuva</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kalansuva, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Tel Aviv'in kuzeydoğusunda yer almakta olup Müselles ve Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 8,4 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 22,788'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kfar Yona</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kfar Yona, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Netanya'nın 7 km doğusunda yer almakta olup Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 11,017 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 23,060'tır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması</span>

Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması veya İbrahim Anlaşması, 13 Ağustos 2020'de Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında yapılan anlaşmadır. Birleşik Arap Emirlikleri bu anlaşmayla birlikte İsrail'in Mısır'dan ve Ürdün'den sonra anlaşma yaptığı üçüncü Arap ülkesi olmuştur ve Körfez ülkeleri arasında İsrail'le anlaşan ilk ülke konumundadır. İbrahim Anlaşması'nın açıklanmasından saatler sonra Birleşik Arap Emirlikleri medyası İsrail'in anlaşma karşılığında Filistin'deki ilhak politikasını kalıcı şekilde durdurduğunu yazmıştır, buna karşın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ilhak politikasının kalıcı şekilde durdurulmadığını, bir süre askıya alındığını belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Filistin toprakları</span> Orta Doğudaki topraklar

"Filistin toprakları" terimi, 1967'den beri İsrail'in işgal ettiği bölgeler olan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni tanımlamak için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'dan "İşgal Altındaki Filistin Toprakları" olarak bahsetti ve bu terim UAD tarafından verilen Temmuz 2004'teki kararda yasal tanım olarak kullanıldı. 1999'dan bu yana, Birleşmiş Milletler (BM) resmî terminolojisinde, işgal edilmiş Filistin toprakları giderek diğer terimlerin yerini almıştır. Avrupa Birliği (AB) de bu kullanımı benimsemiştir. "İşgal Altındaki Filistin Bölgesi" terimi, BM ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından Ekim 1999 ile Aralık 2012 arasında Filistin Ulusal Yönetimi tarafından kontrol edilen alanlara atıfta bulunmak için kullanıldı. AB, aynı dönemde ara sıra "Filistin Yönetimi toprakları" gibi paralel bir terim de kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Golan Tepeleri'nin statüsü</span> İsrail-Suriye sınırına yakın platonun uluslararası yasal statüsü

Golan Tepeleri, Batı Asya'nın Levant bölgesinde yer alan ve 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail tarafından Suriye'den ele geçirilen kayalık bir platodur. İsrail ve ABD dışındaki uluslararası toplum, Golan Tepeleri'nin İsrail tarafından askeri işgal altında tutulan Suriye toprağı olduğunu kabul etmektedir. Savaşın ardından Suriye, Hartum Kararı'nın bir parçası olarak İsrail ile herhangi bir müzakereyi reddetti.

<span class="mw-page-title-main">Carcis</span>

Carcis, Tunus'un Medenin ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, ülkenin güneydoğusunda Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 669,3 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 46.640'tır.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü'l-Fehm</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Ümmü'l-Fehm, İsrail'in Hayfa ilçesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Cenin'in 20 km kuzeydoğusunda sıradağlarda yer almaktadır. Yüzölçümü 26,06 km² olan konseyin nüfusu 2021 yılı itibarı ile 57.677'dir.