İçeriğe atla

Tayyare Kültür Merkezi

Koordinatlar: 40°11′01″K 29°03′54″D / 40.18361°K 29.06500°D / 40.18361; 29.06500
Tayyare Kültür Merkezi
Harita
Eski ad(lar)Tayyare Sineması
Genel bilgiler
TürKültür merkezi
KonumAtatürk Cad., Uçak Sok. No:1, Osmangazi, Bursa
Koordinatlar40°11′01″K 29°03′54″D / 40.18361°K 29.06500°D / 40.18361; 29.06500
Başlama1932
SahipBursa Büyükşehir Belediyesi
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Arif Hikmet Koyunoğlu
ÖdüllerTayyare Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması Birincisi

Tayyare Kültür Merkezi, Bursa'da 1932 yılında hizmete girmiş sinema, tiyatro, konser salonu.

Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesi doğrultusunda Türk Tayyare Cemiyeti tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde 700 kişilik konser-gösteri, bir toplantı ve dört sergi salonu ile hizmet verir.[1]

Geçmişi

Arif Hikmet Koyunoğlu'nun, 1930 yılında Türk Tayyare Cemiyeti tarafından açılan uluslararası mimari proje yarışmasında birinciliği kazanan projesi[2] doğrultusunda inşa edildi. İnşaatı, daha önce İzmir'de Millî Kütüphane ve Büyük Sinema'yı inşa etmiş olan Nuri-Sermed-Sisa-Rosu ortaklığı üstlendi.[3] 1932 yılında tamamlandı.

Bir tiyatro ve konser salonu olarak hizmet verdikten sonra 1945 yılında Bursa Belediyesi tarafından satın alındı.[4] Sinema olarak kullanılmaya başlanan bina, "Tayyare Sineması" olarak anılageldi. 1961-1962 yıllarında Atatürk Caddesi'ne bakan tarafına iki kat eklendi ve Bursa Belediyesi'nin bazı birimleri bu mekanlarda hizmet verdi.[5]

1992-1995 yıllarında restorasyon geçiren yapı, uzun yıllar kentte kültür ve sanat etkinliklerinin gerçekleştirilebildiği tek mekan idi.[6] Tarihî özellikleri ve merkezî konumu nedeniyle kentin kültür hayatındaki önemi devam eder.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Tayyare Kültür Merkezi". Bursa Turizm Portalı. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  2. ^ Toprakoğlu, Hatice Kübra; Durak, Selen (8 Nisan 2020). "BURSA'DA KENTSEL GELİŞİME YÖN VERME AMACIYLA DÜZENLENMİŞ MİMARLIK YARIŞMALARI". Paradoks Ekonomi Sosyoloji ve Politika Dergisi. 16 (1): 119-145. ISSN 1305-7979. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  3. ^ Baysal, Yüksel (8 Ağustos 2017). "Genç Cumhuriyet'in Anadolu'ya açılan ilk kültürel kapısı". Bursa'da Zaman Dergisi. 19 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  4. ^ "Tayyare Kültür Merkezi". Bursa.bel.tr. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  5. ^ "Tayyare Kültür Merkezi". Bursa Alan Başkanlığı. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  6. ^ a b "Tayyare Kültür Merkezi Yenileniyor". Milliyet. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atlas Sineması</span> İstanbulda bir sinema salonu

Atlas Sineması, İstiklal Caddesi üzerinde 19. yüzyıl yapısı tarihî bina içinde 1948 yılından beri hizmet veren büyük sinema.

<span class="mw-page-title-main">Bursa</span> Bursa ilinin merkezi olan şehir

Bursa, tarihî olarak Prusa, Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir. Nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 4. Büyük kentidir. Aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin İstanbul'dan sonraki en büyük ikinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (İstanbul)</span> Mimari yapı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bulunan opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beethoven Konser Salonu</span>

Beethoven Konser Salonu (Beethovenhalle), Almanya'nın Bonn kentinde konser salonu ve gösteri merkezi.

Mehmet Arif Koyunoğlu, Türk ressam.

Duru Tiyatro, 2005 yılında İstanbul'da tiyatrocu Emre Kınay tarafından kurulan tiyatro topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Arif Hikmet Koyunoğlu</span> Türk mimar ve fotoğraf sanatçısı (1888-1982)

Ahmet Arif Hikmet Koyunoğlu, Türk mimar ve fotoğraf sanatçısı. Cumhuriyetin ilk dönem mimarlarından olan Koyunoğlu'nun en önemli yapıtları Ankara'daki Etnografya Müzesi, bugün müze olarak kullanılan Türk Ocağı Binası, Bursa'daki Tayyare Kültür Merkezi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Resim ve Heykel Müzesi</span> Ankaradaki sanat müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Namazgâh tepesinde bulunan sanat müzesi ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Teknik Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ),, 2010 yılında Bursa'da kurulmuş devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Balmumcu</span> Türk mimar

Şevki Balmumcu, Türk mimardır. Ankara Sergi Evi binasının mimarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Operası</span>

Süreyya Operası, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 1927'de inşa edilmiş kültür yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Sarayı Apartmanı</span>

Çocuk Sarayı Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir apartmandır.

Serdar Yeğin, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kongre Kültür Merkezi-Merinos</span> kültür ve kongre merkezi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Merinos, Bursa'da Merinos Parkı içindeki iki yapıdan oluşan kongre ve kültür kompleksidir

<span class="mw-page-title-main">CSO Ada Ankara</span> Ankarada bir konser salonu

CSO Ada Ankara, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserleri için 1995-2020 arasında inşa edilmiş senfonik müzik salonu.

Semra Uygur, Türk mimar.