İçeriğe atla

Tayyare Şehitleri Anıtı

Koordinatlar: 41°00′57″K 28°57′10″D / 41.01583°K 28.95278°D / 41.01583; 28.95278
Tayyare Şehitleri Anıtı
Harita
Koordinatlar41°00′57″K 28°57′10″D / 41.01583°K 28.95278°D / 41.01583; 28.95278
KonumSaraçhane, Fatih, İstanbul
MalzemeMermer, bronz
Yükseklik11 m (36 ft)
Başlangıç tarihi2 Nisan 1914
Tamamlanma tarihi1916
AdandığıTürk havacılık tarihinin ilk hava şehitleri

Tayyare Şehitleri Anıtı (Hava Şehitleri Anıtı), Türk havacılık tarihinde ilk hayatını kaybeden ve "şehit" olarak anılan Fethi, Sadık ve Nuri beylerin anısına 1916’da İstanbul’da eski Fatih Belediye binası (2010'dan itibaren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi rektörlük binası) karşısına dikilmiş anıt.

İstanbul’un Fatih ilçesi, Saraçhanebaşı’nda, Fatih Parkı içindedir. Mimar Vedat Tek’in eseri olan anıtın temeli 2 Nisan 1914'te atılmış ve yapımı 1916’da tamamlanmıştır. Mermer bir kaide üzerinde kırık bir sütundan meydana gelir.

I. Dünya Savaşı öncesinde iki uçakla İstanbul’dan Kahire’ye kadar uzanan 2.500 kmlik bir uçuşu gerçekleştirmek amacıyla çıktıkları yolda hayatını kaybeden pilotlar Şam’daki Emevî Camii’nde Selahaddin Eyyubi türbesinin yanına defnedilmişlerdir. Anıtın kırık bir sütun şeklinde olması, yarım kalan uçuşu simgeler.[1] Sütunun üzerinde bronzdan bir defne dalı bulunur. Eğer ulaşabilmiş olsalardı tayyarecilerin Kahire'de boyunlarına asılacak olan madalyanın büyütülmüş birer kopyası yaklaşık 7.50 m yüksekliğindeki anıtın kaidesinin iki yanına yerleştirilmiştir. Madalyanın üzerinde uçak figürü, Beyazıt Kulesi ve İstanbul tasvir edilmiştir.

Not

Fethi ve Sadık Beylerin uçağının düştüğü Taberiye Gölü'nün doğusunda bugünün Eyn Gev (İsrail) yakınındaki Haon kibutzunda hayatını kaybeden kişiler için 1914'te yapılmış bir anıt daha vardır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer, Öyküleriyle İstanbul Anıtları- 1, Evrensel Basım Yayın

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Gökçen</span> Türk pilot ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu

Sabiha Gökçen, Türk pilot. Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen, dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevi evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi ve otuz iki farklı askerî operasyona katıldı. Adı, İstanbul'un ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı'na verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tayyareci Nuri Bey</span> Türk pilot

Tayyareci Nuri Bey,, Türk asker ve ilk Osmanlı pilotlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Serbest Cumhuriyet Fırkası</span> Türkiyede bir siyasi parti (1930)

Serbest Cumhuriyet Fırkası, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine Fethi Okyar tarafından kurulan bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Tayyareci Fethi Bey</span> Türk pilot

Fethi Bey, Türk asker ve ilk Türk pilotlardandır. Bahriye'den, bugünkü adı ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nden, arkadaşı Ahmet Fetgeri Aşeni vasıtasıyla Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nde 1909 sonrasında yöneticilik yapmıştır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Fethi Bey</span> Türk asker

Süleyman Fethi Bey,, Türk asker. Üsküdarlı Fethi Bey veya Şehit Fethi Bey şeklinde de anılır.

1914-1918 Osmanlı Meclis-i Mebusanı, Bâb-ı Âli Baskını sonrası 1914'te tek parti düzeninde seçime gidildi ve V. Meclis-i Mebûsan 87 sandalyenin tamamını İttihat ve Terakki kazandı. Bu Meclis I. Dünya Savaşı boyunca görev yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Demirağ</span> Türk sanayici (1886–1957)

Memet Nuri Demirağ, Türk iş insanı ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Caddesi</span> İstanbulun Fatih ilçesinde cadde

Vatan Caddesi, ya da resmî adıyla Adnan Menderes Bulvarı, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Aksaray Meydanı'nda, Valide Sultan Camii ile Topkapı surları arasında, eski Bayrampaşa Deresi vadisi boyunca kuzeybatı-güneydoğu yönünde doğrusal olarak uzanan cadde. Vatan Caddesi olarak bilinen yolun günümüzdeki adı Adnan Menderes Bulvarı'dır. Yaklaşık 2.5 km uzunluğunda olan Adnan Menderes Bulvarı 1956-1957'de, dönemin başbakanı Adnan Menderes'in İstanbul'da giriştiği bir dizi imar operasyonu sonucunda Vatan Caddesi adıyla açılmış ve hizmete girmiştir. Caddede resmi bayram ve İstanbul'un Kurtuluşu günlerinde vali, belediye başkanı ve diğer resmi erkanın katılımıyla geçit töreni düzenlenmektedir. Caddenin batı tarafında Adnan Menderes Anıt Mezarı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Âbide-i Hürriyet</span> heykel

Abide-i Hürriyet diğer adıyla Hürriyet-i Ebediye Abidesi, 31 Mart Vakası'nda ölenlerin anısını yaşatmak üzere İstanbul'un Şişli ilçesinde Hürriyet-i Ebediye Tepesi'ne 1909-1911 yılları arasında inşa edilmiş olan anıt.

<span class="mw-page-title-main">Nuribey, Afyonkarahisar</span>

Nuribey, Türkiye'nin Afyonkarahisar iline bağlı kasaba. Şehir merkezine 10 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Tek</span> Türk mimar (1873–1942)

Mehmet Vedat Tek, Türk mimar. 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınmakta ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın Mimar Kemalettin Bey ile birlikte en önde gelen iki isminden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı tayyare bölükleri</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun hava gücü

Osmanlı tayyare bölükleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun kara ve deniz kuvvetlerine ait askerî hava bölükleridir. Osmanlı askerî havacılığının tarihi Haziran 1909 veya Temmuz 1911'e kadar uzanmaktadır. Türk Hava Kuvvetleri, Yüzbaşı Fesa Bey (Evrensev) ve Mülazım-ı Evvel Yusuf Kenan Bey'in 1911'de uçuş eğitimi için Fransa'ya gönderilmesini askerî havacılığının başlangıcı sayarak, 2011 yılında havacılığın 100. yıldönümünü kutladı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Nâzım</span> Türk asker

Mehmet Nâzım, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Tayyareci Sadık Bey</span>

Tayyareci Sadık Bey, Osmanlı asker ve havacı.

Ahmet Sadık Ziver Paşa, Ziver Efendi, Osmanlı devlet adamı, şair.

Hamza Bey, Sultan II. Mehmed dönemi Osmanlı denizcisidir. Elçi olarak gönderildiği görev sırasında Kazıklı Voyvoda tarafından katledilmiştir.

Çiçek Hatun, yedinci Osmanlı padişahı II. Mehmed'in eşi, Cem Sultan'ın annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şehzadebaşı Baskını</span>

Şehzadebaşı Baskını, 16 Mart 1920 sabahı saat 05.45’e karşı İstanbul’da bir İngiliz müfrezesinin Şehzadebaşı'nda 10. Kafkas Tümeni ve Mızıka Takımının koğuş olarak kullandığı binaya aniden girerek, yataklarında uyuyan Türk askerlerinin üzerine ateş açması olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şehit Kubilay Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

Şehit Kubilay Anıtı, Türkiye'nin İzmir ilinin Menemen ilçesinde yer alan bir anıttır. 1930'da gerçekleşen Menemen Olayı sırasında hayatını kaybeden Mustafa Fehmi Kubilay anısına heykeltıraş Ratip Aşir Acudoğu tarafından yapılmıştır. Anıtın açılışı 26 Aralık 1934'te gerçekleştirilmiştir. Mermer ve bronz kullanılan heykelin yüksekliği 15,66 metredir.