İçeriğe atla

Tayyar Yalaz

Tayyar Yalaz
Doğum1901, İstanbul
Ölüm12 Ekim 1943
Milliyet Türkiye
EğitimKuleli Askerî Lisesi
MeslekGüreşçi, Asker

Tayyar Yalaz (1901, İstanbul - 12 Ekim 1943), Türk güreşçi.

Tayyar Yalaz, Kuleli Askerî Lisesi'nde güreşe başladı. 1924 ve 1928 Olimpiyatları'nda milli forma giydi. 1928 yılında Amsterdam'da 79 kilo ile kazandığı dördüncülük, Türkiye'nin güreş sporu alanında aldığı ilk uluslararası derece oldu ve 1936'ya kadar Türkiye'nin oyunlardaki en başarılı derecesi olarak kaldı.[1][2]

1939-1943 yılları arasında Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığı yaptı. Bu sırada binbaşı rütbesine kadar yükseldi. Tayyar Yalaz, federasyon başkanlığı görevi sırasında 12 Ekim 1943 tarihinde öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Türk güreşi 20. kez olimpiyat sahnesinde". TRT Haber. 27 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 
  2. ^ "Tarihte bugün neler yaşandı? 12 Ekim". Vatan Gazetesi. 27 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hamza Yerlikaya</span> Türk grekoromen güreşçi

Hamza Yerlikaya, FILA tarafından "Asrın Güreşçisi" unvanı verilmiş Türk grekoromen güreşçi.

Şeref Eroğlu grekoromen stilde güreşmiş olan Türk güreşçi. Başarıları arasında 6 kez Avrupa Şampiyonluğu (1994-1996-1998-2001-2002-2003), bir kez Dünya Şampiyonluğu (1997) bulunmaktadır. 2004 Atina Olimpiyatları'nda 66 kiloda mücadele etti ve gümüş madalya kazandı. Türkiye Güreş Federasyonu'nun mevcut başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güreş</span> Boğma türü tekniklerini içeren dövüş sporu formu

Güreş, uygulayıcılarının birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir dövüş sporu türü. Güreş tarihteki en eski sporlardan biridir ve zamanla farklı stil ve formları geliştirilmiştir. Güreş genellikle dövüş sanatları arasında değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Dağcılık Federasyonu</span>

Türkiye Dağcılık Federasyonu, Türkiye'de dağcılık sporunu yöneten bir federasyondur

<span class="mw-page-title-main">Cafer Tayyar Eğilmez</span> Türk asker ve siyasetçi

Cafer Tayyar Eğilmez, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Yenal</span> Türk futbolcu

Ulvi Ziya Yenal, Türk eski millî futbolcu ve spor yöneticisi. Futbolculuk kariyerinin büyük bir kısmında kaleci pozisyonunda oynamış, bazı maçlarda ise forvet hattında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

<span class="mw-page-title-main">Rıza Kayaalp</span> Türk olimpik güreşçi

Rıza Kayaalp, Türk güreşçidir. Grekoromen stil 130 kiloda mücadele eden sporcu Ankara ASKİ Spor kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 5 kez dünya ve 12 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2016 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş ve 2012 ve 2020 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

Türkiye'deki spor federasyonları, Türkiye'de 60'a yakın amatör spor federasyonu mevcut. Bunları daha verimli ve tertipli sunabilmek için 5 kategori altında sıralanmıştır. Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları başta olmak üzere, paralimpik sporları federasyonları, uluslararası spor oyunları olan spor federasyonları ve diğer federasyonlar olarak sıralanmıştır. Her ne kadar beyzbol ve softbol branşları IOC, yani Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2012 Londra Olimpiyat Oyunları için dahil edilmemişse de, olimpik spor branşları oldukları için listeye dahil edilmişlerdir. Daha başka olarak ilk defa Golf sporu 2016 Rio Olimpiyat Oyunları spor listesine dahil edilmesiyle birlikte bu branş da listeye eklenmiştir. 2016 Rio Olimpiyat Oyunlarında beyzbol ve softbol branşlarının iptaliyle birlikte yerini Golf ve Rugby Sevens spor branşları alacaktır.

Ahmet Ayık, Türk millî güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda altın ve 1964 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanmıştır. 2 kez dünya (1965,1967) ve 2 kez Avrupa (1967,1970) şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1956 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Türkiye, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'na 13'ü güreş, 6'sı ise binicilikte olmak üzere 19 sporcu ile katıldı. Oyunlar tarihindeki 8. katılımını gerçekleştiren Türkiye'nin ilk katılımı 1908 Yaz Olimpiyatları'ndaydı. İlk madalyayı ve ilk altın madalyayı 1936 Yaz Olimpiyatları'nda kazanmayı başaran Türk sporcular, 1948 Yaz Olimpiyatları'nda 6'sı altın olmak üzere 12 madalya topladı ve ülke tarihinin en yüksek madalya sayısına ulaşıldı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1947-48 sezonunda 19 yıl sonra tekrar faaliyete geçti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Güreş Federasyonu</span> güreş federasyonu

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF), güreş sporunun Türkiye'deki yönetim teşkilatı olan spor federasyonu. 1923'te kurulan TGF, aynı yıl Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) üyeliğine kabul edildi. İlk başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni olan kurumun mevcut başkanı Şeref Eroğlu'dur. Karakucak güreşi ve Yağlı güreş spor dallarındaki tüm yetkileri 2022 yılında kurulmuş olan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonuna devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Halter Federasyonu</span>

Uluslararası Halter Federasyonu, halterin uluslararası alandaki en üst düzey yönetim organıdır. 1905'te Budapeşte, Macaristan'da kurulan federasyonunun merkezi Lozan şehrinde yer alır. Günümüzde başkanlık görevini Muhammed Hassan Jalood yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Çoban</span> Türk güreşçi

Mehmet Çoban, grekoromen tarzı ağır sıklet bölümünde bir Türk Olimpiyat güreşçisidir.

Yalaz, bir yer ismi ve soyadı, şu anlamlara gelebilir:

Ahmet Ak, Türk güreşçi. 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler serbest 57 kg'da 4 ncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Kılıçsallayan</span> Türk serbest güreşçi

Selahattin Kılıçsallayan Türk güreşçi. Serbest stilde 65 kiloda mücadele eden sporcu, Ankara ASKİ Spor Kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 5841 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 3 Haziran 2022 tarihli ve 31855 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanması ile özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız statüde kurulmuştur. Aşırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Karakucak Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş spor dallarında faaliyet göstermektedir.

Kemal Kamiloğlu Türk spor yöneticisi. Eski Spor Hizmetleri Genel Müdürü.