İçeriğe atla

Tayyar Paşa Camii

Tayyar Paşa Camii, Samsun'un Bafra ilçesindeki bir ibadethane. Girişteki kapının üstünde yer alan kitabeye göre, Canikli Ali Paşa'nın ailesinden gelen Mahmud Tayyar Paşa tarafından, 1802 yılında inşa ettirilmiştir. Duvarlardaki kalem işi yazıları ve özenle işlenmiş minberiyle dikkat çekmektedir.[1]

Harita
Tayyar Paşa Camii'nin bulunduğu harita bilgisi

Osmanlılara ait olan iç kubbeli yapı tarzını taşıyan bir örnektir. Koruma amaçlı yapılan restorasyona rağmen tek şerefeli minaresi ile eski özelliklerini korumaktadır.[2] Restorasyon çalışmalarından sonraki yıllarda ek bir ibadet yeri daha açılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Tayyar Paşa Camii – SAMSUN.COM.TR". 5 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  2. ^ "Samsun Valiliği". 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 

Ayrıca Bakınız:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çarşamba, Samsun</span> Samsunun ilçesi

Çarşamba, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Samsun iline bağlıdır. Nüfus açısından Samsun'un 4. büyük ilçesidir. Samsun ilinin doğusunda yer alır. Batıda Tekkeköy, doğuda Terme, güneyde Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleriyle çevrilidir. İlçe merkezi Samsun'a 36 km uzaklıktadır. Yeşilırmak'ın Çarşamba Ovası'na çıktığı yer yakınında, ırmağın iki yakasında kurulmuş olan ilçe merkezinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bafra</span> Samsunun ilçesi

Bafra, Samsun ilinin bir ilçesidir. Karadeniz'e 20 kilometre uzaklıkta, denizden yüksekliği yaklaşık 20 metre olan ve Kızılırmak'ın biriktirdiği birikinti ovası üzerinde kurulmuş bir yerleşim yeridir. Bafra Ovası tanınmış yerlerinden biridir. Bafra'nın nüfusu 144.465'tir. Bafra nüfusunun %49,46'sı erkek, %50,54'ü ise kadınlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">19 Mayıs, Samsun</span> Samsunun ilçesi

19 Mayıs veya Ondokuzmayıs veya ilçe merkezinin adlarıyla Engiz veya eski resmî adıyla Ballıca, Samsun ilinin bir ilçesidir. İlçe, Samsun – Sinop karayolu üzerinde yer alıp Samsun'un 37 km batısında, Bafra’nın ise 17 km doğusunda bulunmaktadır. İlçenin batısında Bafra, doğusunda Atakum ve Karadeniz, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde ise Atakum ve Bafra yer almaktadır.

Havza Atatürk Evi, Samsun'un Havza ilçesinde bulunan ve müze olarak kullanılmakta olan tarihi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Ali Paşa Camii</span> İstanbulun Tophane semtinde bulunan cami

Kılıç Ali Paşa Camii, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin Mimar Sinan'a yaptırdığı İstanbul'un Tophane semtinde bulunan camidir. Camideki iki kitabeye göre, Hicri 988 yılında yapılmıştır. Türbe, medrese ve hamamdan oluşan bir de külliyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa</span>

Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa II. Abdülhamid döneminde Bahriye Nazırlığı görevinde bulunmuş amiraldir. 1853 yılında Sinop Baskını'nda ölen Bozcaadalı Riyale (tümamiral) Hüseyin Paşa'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde 1427de inşa ediildiği tahmin edilen cami

Karacabey Camii Ankara'nın Hamamönü semtinde bulunan, 1427'de inşa edildiği sanılan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Saathane Meydanı</span>

Saathane Meydanı, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan ve ismini meydanın ortasında bulunan saat kulesinden alan meydan. Samsun Cumhuriyet Meydanı ile birlikte Samsun'da bulunan iki önemli meydandan birisidir. Saathane Meydanı’nda yer alan tarihi binalar; Taşhan, Şifa Hamamı, Süleyman Paşa Medrese ve Camisi’dir. Meydan, 2016 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii (Üsküdar)</span> Tarihi bir cami

İmrahor Camii ya da Mirahur Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir camidir. Sinan Paşa'nın imrahoru olan Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1597 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1598 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Nalçacı Halil Camii, Şeyh Tului Tekkesi ya da Nalçacı Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Şeyh Halil Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1625 (?) yılında başlanan mescit, bir yıllık inşaat sürecinden sonra 1626 (?) yılında ibadete açılmıştır. Cami mimarî olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">İznik Yeşil Cami</span> İznikte bir cami

İznik Yeşil Camii, Bursa ili, İznik ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindedir. I. Murat'ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Paşanın 1387'de ölmesi üzerine cami oğlu Çandarlı Ali Paşa tarafından bitirilmiştir.

Bafra Tütün Müzesi, Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (İlkadım)</span>

Pazar Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî cami. Miladi 1380 yılına tarihlenen İlhanlı dönemi yapısı olan cami dikdörtgen planlı olup, moloz taş duvarlar üzerinde tek katlı bir yapıdır. Üzeri ahşap çatı ile örtülüdür. 1819'da ve cumhuriyetin ilk yıllarında iki kez onarımdan geçtiği bilinen yapı yenileme çalışmaları sonrasında orijinalliğini kısmen kaybetmiştir.

Alipaşa, eski adıyla Yapağca, İstanbul ilinin Silivri ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Kutbiddin Camii ve Türbesi</span> Seyyid Kutbiddinin kabrinin yer aldığı türbe ve cami

Seyyid Kutbiddin Camii ve Türbesi, Samsun'un İlkadım ilçesindeki Kökçüoğlu Mahallesi'nde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Hatun Camii</span>

Hacı Hatun Camii, Samsun'da bulunan bir camidir.