İçeriğe atla

Tayvanlılar

Tayvanlılar
Geleneksel Çince: 臺灣人
Basitleştirilmiş Çince: 台湾人
Toplam nüfus
26,193,616
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Tayvan Tayvan23,888,275[1]
Amerika Birleşik Devletleri ABD373,943[2]–964,000[3]
Çin Çin404,000[4]
Endonezya Endonezya210,000[3]
Kanada Kanada69,550[5]–173,000[3]
Tayland Tayland145,000[3]
Japonya Japonya52,768[6]
Brezilya Brezilya38,000[3]
Vietnam Vietnam72,000[3]
Malezya Malezya44,000[7]
Brunei Brunei38,000[7]
Avustralya Avustralya34,000[3]
Güney Kore Güney Kore30,985[8]
Singapur Singapur30,000[7]
Fransa Fransa12,000[3]
Arjantin Arjantin11,000[7]
Diller
Din
İlgili etnik gruplar

Tayvanlılar, Çin Cumhuriyeti'nin vatandaşları ve bir denizaşırı diasporada yaşayan Özgür Alan kökenli bütün insanlar için kullanılan bir terimdir.

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 29 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2019. 
  2. ^ "PLACE OF BIRTH FOR THE FOREIGN-BORN POPULATION, 2016 American Community Survey 1-Year Estimates". US Census. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  3. ^ a b c d e f g h 2016僑務統計年報 [Statistical Yearbook of the Overseas Community Affairs Council] (PDF). Overseas Community Affairs Council. 1 Eylül 2017. 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  4. ^ 這兩大因素影響 去年赴中國工作人數創近11年新低. United Daily News. 17 Aralık 2019. 7 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020. 
  5. ^ "Places of Birth, 2011 National Household Survey". Statistics Canada. 8 Mayıs 2013. 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  6. ^ 2016年12月末在留外国人統計. Ministry of Justice, Japan. 1 Aralık 2016. 24 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  7. ^ a b c d 2011僑務統計年報 [Statistical Yearbook of the Overseas Community Affairs Council] (PDF). Overseas Community Affairs Council. 1 Eylül 2011. 15 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  8. ^ "Archived copy". 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonyalılar</span> Polonya halkından veya bu halkın soyundan olan kimse

Polonyalılar veya Lehler, ortak bir tarihi, kültürü paylaşan, Lehçe dilini konuşan ve Polonya'da doğmuş veya sonradan vatandaşı olup, kültüre adapte olmuş kişilerin bulunduğu topluluk. Polonyalıların Polonya'daki nüfusu, 37.394.000 olarak tahmin edilmektedir. Bunların yalnızca 36.522.000 kadarı Lehçe konuşandır. Avrupa, Amerika ve Avustralasya'da geniş bir Polonyalı diasporası bulunmaktadır. Günümüzde Polonyalıların en yoğun olduğu Polonya kentleri Varşova ve Silezya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni diasporası</span> Ermenistan dışındaki Ermeni toplulukları

Ermeni diasporası, Ermenilerin yerli halk olarak kabul edildiği bölgeler dışında yaşayan Ermeni topluluklarını ifade eder. Ermenistan dışında 3-4 milyon kadar Ermeni'nin yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Ermenilerin diasporada en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD ve Fransa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenler</span> Güney Slavlarından bir etnik grup

Slovenler Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Slovenceyi konuşan ve çoğunluğu Katolik Hristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Japonya'daki şehirler listesidir. Japonya'da belirlenmiş şehir, çekirdek şehir, özel şehir ve şehir olmak üzere dört türde şehir bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransızlar</span> Fransa vatandaşları

Fransızlar, Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank kökenli bir halktır. "Francia" sözcüğünün kökü de bu kelimeden gelmektedir, Frenklerin yurdu ve yaşadıkları bölge anlamına gelir. Fransız kimliğinin oluşmasında önemli bir faktör olan Cermen kökenli Franklar, Frankiya'yı (Fransa) fethettiklerinde kendi dillerini bırakıp Latin dilini benimsemişlerdir ve buna müteakip Fransızca dediğimiz Latin dili ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca Franklar, Roma kültürünün etkisinde kalarak Galya'daki yerli halklar ile karışmış ve bugünkü Fransızların ataları olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Tanınmayan veya sınırlı şekilde tanınan devletler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bazı yönetimler bağımsızlıklarını ilan etmiş ve egemen devletler olarak uluslararası toplumdan diplomatik tanınma talebinde bulunmuşlardır, ancak evrensel olarak bu şekilde tanınmamışlardır. Bu oluşumlar genellikle kendi toprakları üzerinde de facto kontrole sahiptir. Geçmişte bu türden bir dizi oluşum var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

Bu listede ev sahipliği oranı, belirtilen toplam yerleşim birimlerinde esas alınarak hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk diasporası</span> Türkiye dışında yaşayan Türkler

Türk diasporası, Türkiye'den ve eski Türk (Osmanlı) topraklarından dışarı göç etmiş Türklerin dünyadaki tahmini nüfusunu anlatmak için kullanılan terimdir. Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayan Türkler iki grupta özetlenebilir:

Somalililer, Somali, Cibuti'nin küçük bir bölümü, Etiyopya'nın Ogaden bölgesi ve Kenya'nın kuzeybatı kesiminin bir bölümünde yaşayan halk.

<span class="mw-page-title-main">Barbados pasaportu</span>

Barbados pasaportu, Barbados vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

Nüfuslarına göre Avrupa'daki şehirler listesi, Avrupa'daki şehirlerin şehir sınırları içerisinde yaşayan nüfusa göre sıralandığı bir listedir. Liste, Avrupa kıtası sınırları içerisindeki şehirleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın dış ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya’nın 1991’deki bağımsızlığından bu yana dış ilişkileri, ülkenin NATO ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara üyelik kazanma ve komşusu Yunanistan ile uzun zamandır devam eden, anayasal adı altında uluslararası tanınma kazanması çabalarıyla nitelenmiştir. Ülkenin adına yapılan itirazlar sebebiyle Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti geçici adlandırması altında Birleşmiş Milletlere ve diğer bazı uluslararası forumlara kabul edilmesi sağlandı. 2018 yılında Yunan ve Makedon hükûmetleri arasında varılan anlaşma uyarınca ülkenin adı Kuzey Makedonya olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Malta başbakanı</span> Maltanın hükûmet başkanı

Malta başbakanı, Malta'nın en yüksek yetkilisi olan hükûmet başkanıdır.

Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti demografisi</span> ülke demografisi

Kıbrıs nüfusu genel olarak Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak iki büyük etnik topluma bölünmüştür; Bu toplumlar pek çok kültürel özellikleri paylaşır fakat etnik, din, dil ve anavatanlarına yakın bağlarla ayrılırlar. 1964'te toplumlararası çatışmalar başlamadan önce Kıbrıs nüfusu ada genelinde yayılmışlardı.

İrlanda'da bulunan göllerin alfabetik bir sıralaması aşağıda yer almıştır. Lough sözcüğü İrlandaca göl anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taylar</span>

Taylar, Merkez/Güney Tayları, Siyamlılar ya da Thai noi halkı, dar anlamıyla, Merkez ve Güney Tayland'daki en yaygın etnik grubu teşkil eden bir Tai halkıdır. Güneydoğu Asya, Güney Çin ve Kuzeydoğu Hindistan'a yerli olan büyük etnolinguistik Tay grubunun bir parçası olan Taylar, Tay-Kaday dil ailesine ait Merkez Tay dilini konuşurlar. Tayların çoğu Theravada Budizmi inancını uygular.