İçeriğe atla

Tayt

Siyah tayt giyen bir kadın.
Siyah koşu taytı giyen bir erkek.

Tayt bacakları sıkı saran bir pantolon türüdür. Sıklıkla likra, naylon, pamuk ve polyester karışımından yapılsa da yün, ipek ve benzeri diğer malzemelerden de yapılabilirler. Kendi başlarına ya da üzerini örten bir etek, tights ve şortla giyilebilirler.

Tarih

Comanche-Cheyenne tozluk giyiyor, Ledger çizimi

Tayt, yüzyıllar boyunca hem erkekler hem de kadınlar tarafından sıcaklık ve koruma amacıyla çeşitli şekillerde ve çeşitli isimler altında giyilmiştir. Kovboylar binicilikten kaynaklanan çatlamalardan, pantolonlarının aşınmasından ve yırtılmasından ve keneler gibi yılanlar veya böcekler gibi hayvanların ısırıklarından korunmak için güderi taytları giyerlerdi.

Birçok yerde, özellikle Rusya ve Kore gibi daha soğuk ülkelerde, erkekler ve kadınlar, genellikle sıcaklık için ek bir dış katman olarak, modern zamanlara kadar yün tayt giymeye devam ettiler.

19. yüzyılın ortalarında krinolin altındaki kızlar ve kadınlar tarafından giyilen keten pantalet de bir tür tozluktu ve başlangıçta iki ayrı giysiydi. Taytlar 1960'larda modanın bir parçası haline geldi, çünkü pantolonlar kapri pantolon'a benzer ama daha dardı.

Askeri kullanım

Fransa'da dolak giyen bir Amerikan askeri, 1918

19. yüzyılın sonlarından bu yana, çeşitli milletlerin askerleri, özellikle piyade, alt bacaklarını korumak, kir, kum ve çamurun ayakkabılarına girmesini önlemek ve bir ölçü bilek desteği sağlamak için sıklıkla tayt giyerlerdi. İlk başta, bunlar genellikle ayak bileğini desteklemek için bacağın etrafına sarılmış, büyük bir bandajı andıran kalın yünlü kumaştan şeritler olan "dolak"lar idi. Genellikle beze bağlı bir kayışla yerinde tutulurlar. Daha sonra, dolakların yerini, genellikle ayakkabı tabanının altından, topuğun hemen önünden geçen ayarlanabilir bir üzengi ile altta sabitlenen, tokalar veya düğmelerle tutturulmuş kanvas tozluklarla bazı ordular aldı. Asker taytları, düğmeli tarafı dışa bakacak şekilde baldırının etrafına yerleştirdi ve uygun bir oturuş elde etmek için onları ve kayışı ayarladı. Dolaklar tipik olarak baldırın ortasına kadar uzanır ve onları tutmak için bir jartiyer kayışına sahiptir ve dizin hemen altında bir bağla sabitlenirdi. Askeri taytlar diz altına kadar uzatılmış ve diz pantolonlarında alt düğmeye kadar düğmelenmiştir. Bazen yüksek ayak bileğine kadar uzanan ve tam paça pantolonlarla giyilen tozluk ile karıştırılırlar.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Birleşik Devletler Ordusu piyadelerine paraşütçüler ve saha hizmetiyle verilen standart Ordu taytlarını giymeyen diğer ABD kuvvetleri tarafından "bacaklar" denirdi. ayakkabı. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında, askerler için yüksek top savaş botu ve atlama botu genel sorunuyla ilgili deneylerden sonra, taytlar askerlikten kaybolmaya başladı. 1943'te Birleşik Devletler Ordusu, alt baldıra ulaşan daha uzun bir deri saya ekleyerek saha servis ayakkabısını değiştirdi; bağcık ve toka kombinasyonu ile sabitlenen yeni tasarım, Tip III Saha Botu olarak adlandırıldı. Ancak, Birleşik Devletler Deniz Piyadeleri kanvas taytları savaş boyunca korudu ve Kore Savaşı kadar geç bir tarihte savaşta kullandı; Denizciler Kuzey Kore ve Çin Komünist kuvvetleri tarafından Sarı Bacak askerleri olarak adlandırılıyordu.[1]

1960'lara gelindiğinde, eski tarz saha ayakkabısı, çoğu askeri kuvvette botlarla savaşmak için yerini almıştı ve her türden tozluk modası geçmişti. Genellikle parlak beyaz olan ve genellikle patent deri veya buff'dan yapılan dolaklar artık esas olarak törensel amaçlar için giyilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Keene, R. R. (Haziran 1991), "Bayonetleri Onar: Punch Bowl'a Doğru" (PDF), Leatherneck Magazine, s. 28, 14 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayakkabı</span> ayak giyeceği

Ayakkabı; ayakların yerle doğrudan temasını keserek yabancı maddelerden ve değişik hava koşullarından koruyan, bunun yanı sıra şıklığı tamamlayan her türlü ayak giyimi'dir. Bot, çizme, sandalet, topuklu, spor ayakkabı, iskarpin gibi pek çok farklı türü vardır. Genelde "taban" adı verilen alt parça ile "saya" denen üst parçadan oluşur. Ayakkabının yer ile temasında dolayı yıprandığı için taban daha dayanıklı ve kalın bir malzeme kullanılarak yapılır. Ayağı saran saya ise deri, kumaş gibi daha ince bir malzemeden yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Gemici fuku</span>

Gemici kıyafeti veya gemici fuku ortaokul ve liselerdeki kız öğrenciler tarafından giyilen yaygın Japon okul üniformasıdır. Okul üniforması olarak 1921 yılında Fukuoka Jo Gakuin Üniversitesi (福岡女学院) müdürü Elizabeth Lee tarafından tanıtılmıştır. O zamanki Britanya Kraliyet Donanması tarafından kullanılan üniformalardan esinlenen Lee de bu üniforma ile Birleşik Krallık'ta bir öğrenci değişim programında tanışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ayak</span> hareket etmek için kullanılan biyolojik organ

Ayak, birçok omurgalıda bulunan anatomik bir yapıdır. Ağırlık taşıyan ve hareket etmeye olanak sağlayan bir uzvun terminal kısmıdır. Ayakları olan birçok hayvanda, ayak, bacağın terminal kısmında, genellikle pençeler veya tırnaklar da dahil olmak üzere bir veya daha fazla segment veya kemikten oluşan ayrı bir organdır.

<span class="mw-page-title-main">Külotlu çorap</span> İç giysisi

Külotlu çorap, genellikle kadınlar tarafından giyilen, belden ayak ucuna kadarki bölgeyi sıkıca kaplayan, saydam veya opak olarak iki ana ürün grubuna sahip giyecektir. Erkekler için külotlu çorap türleri de mevcuttur. Fonksiyonel nedenler ile veya görsel nedenler ile kullanılan bir giysidir. Çoraplar veya naylon çoraplar gibi, külotlu çoraplar da genellikle naylondan veya naylonla karıştırılmış diğer liflerden yapılır. Tek parçadan oluşan külotlu çoraplar 1960'larda ortaya çıkmış ve o zamana kadar kullanılan naylon çoraplara bir alternatif oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çorap</span>

Çorap, ayağa giyilmesi için üretilen veya örülen giysi. Bir tür ayakkabı veya çizme tipik olarak çorapların üzerine giyilir. Elde ve yuvarlak örme makinesinde örülür. Yuvarlak örgü makineleri iki çeşit olup, tek silindirli ve çift silindirli diye adlandırılırlar. Tek silindirli bilgisayar teknolojisiyle donatılmış makinelerin çorapları piyasada en çok bulunan çorap çeşididir. Bunun sebebi bilgisayarda çizilen desenleri ve bu desenlerin çok renkli olabilmeleridir. Son teknoloji kullanarak çorap örülürken fotoğrafınızı, isminizi, kartvizitinizi desen olarak örmeniz mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Dolak</span>

Dolak, bacağın ayak bileğinden dize kadar olan bölümüne dolanarak sarılan ensiz, uzun yünlü kumaş ya da deri parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Palto</span>

Soğuk havalarda, mevcut giyeceklerin üstüne giyilen kalın kumaştan giysiye palto adı verilir. Paltolar genellikle dizin aşağısına kadar uzanır; soğuğu engellemek için ağır kumaştan veya kürkten yapılır. Dizde veya dizin yukarısında biten türleri de vardır. Bu ikinci türdeki paltoların kumaşları ise daha hafif olur.

<span class="mw-page-title-main">Etek</span> bedenin belden aşağısına giyilen ve genellikle kadınlar için olan giysi

Etek, belden sarkan ve bacakların tamamını veya kısmen kaplayan boru veya koni şeklinde bir giysi. Kısa, uzun, deri, pileli gibi birçok çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kot pantolon</span> kot kumaşından yapılma pantolon

Kot pantolon, kot kumaşından yapılan pantolondur. Günümüzdeki kullanım şekliyle kot pantolon 1871 yılında Jacob W. Davis ve Levi Strauss & Co. ortaklığıyla icat edilmiş, patenti de 1873'te Davis ve Levi Strauss tarafından alınmıştır. Bununla beraber, mavi renkli kot kumaşından yapılan pantolonlar bu tasarımın patentlenmesinden önce de kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Uçuş giysisi</span>

Uçuş giysisi, aslında bir tür elbisedir. Askeri uçaklar,planörler ve helikopterlerde uçarken giyilir. Bu elbiseler genellikle, sıcağa dayanıklı maddelerden yapılır. Ayrıca pratik kullanım olanağı sağlaması için cepleri bol ve yanmaya dayanıklı olarak üretilir. Görünüşü itibarı ile bir tulumu andırır. Askeri bir uçuş giysisinin üzerinde rütbe işaretleri vardır. Yakın temas, indirme, arama, kurtarma, yakalama gibi durumlarda da kullanılabilen bir nevi savaş üniformasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sandalet</span>

Sandalet, giyicinin ayağına üst kısmından ve bazen topuğundan kayışlarla tutunan, tabandan oluşan açık tip dışarı ayakkabısı. Sandalet ve diğer ayakkabılar arasındaki fark bazen bulanık da olsa, genel anlayış sandaletin ayağın çoğu üst kısmını, özellikle ayak parmaklarını açık bırakmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Valenki</span>

Valenki, geleneksel Rus kış ayakkabısı, esasen keçe bot: valenok ismi tam anlamıyla "keçeden yapılma" anlamına gelir. Valenki yün keçeden yapılmıştır. Suya dayanıklı değildir ve genellikle su geçirmemesi ve ayakkabı tabanlarını aşınma ve yıpranmaya karşı koruması için galoş ile giyilir. Valenki bir zamanlar birçok Rus için tercih edilen bir ayakkabıydı, ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında, köy kıyafeti çağrışımı nedeniyle şehirlerdeki cazibesinin çoğunu kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Vücut zırhı</span>

Vücut zırhı ya da basitçe zırh veya cebe, vücudu saldırılara karşı korumak için giyilen koruyucu giysidir. Zırh savaşçılar tarafından giyilebileceği gibi binekleri de koruyabilirdi. Zırhlar bu vazifeyi silahların veya fırlatılan cisimlerin etkisini saptırarak veya emerek yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Golf pantolon</span>

Golf pantolon, vücudun belden aşağısını kaplayan, her bacak için ayrı kaplamalara sahip, genellikle dizin hemen altında duran bir giyecektir. Bu pantolonlar normalde kapalıdır ve çeşitli uzunluklarda açık dikişleri boyunca bacak çevresinde düğmelerle, büzme ipi, bir veya daha fazla kayış, toka veya broşla tutturulur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar ulusal kıyafeti</span> Geleneksel Kıfayet

Kırım Tatar ulusal kıyafeti, Kırım Tatarlarının geleneksel giysisidir.

<i>Sabaton</i>

Sabaton ya da solleret, genellikle şövalye ve soyluların ayaklarını korumak için kullandıkları bir zırh parçası.

<span class="mw-page-title-main">Çakura</span>

Çakura, Gürcistan'ın güneybatısında, Guria-Acara'da ve Megrelya'da yaygın olarak giyilen Gürcü-Zan geleneksel erkek kıyafet takımıdır. Bu tip kıyafetin ayırt edici özelliği Çoha-ahaluhi modelinin normalden daha kısa hali olması ve kıyafetin uzunluğunun giyen kişinin yaşına uygun olarak değişmesidir. Hem dokuma hem de fabrika ürünü ipek ve yün kumaşlardan üretilir. Pantolonlar da aynı malzemeden yapılmıştır. İç cep için atlas, saten, pamuklu kumaş kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Faroe geleneksel kıyafeti</span>

Faroe Kıyafeti Faroe Adaları'nın halk kıyafetidir.

<span class="mw-page-title-main">Ev ve ibadethanelerde ayakkabı çıkarma geleneği</span>

Birçok kültürde ev, kilise, cami, tapınak, okul gibi yerlerde içeri girerken ayakkabıların çıkarılması geleneği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Áo dài</span>

Ao dai, Vietnam'ın geleneksel kostümüdür. Tüm geleneksel kostümler arasında en popüler olanıdır. Bir pantolon üzerine giyilen bilek boyu tunikten oluşur, gömleğin alt yarısı ön ve arka olmak üzere iki düz kanat şeklinde bölünmüştür, bu tüm kıyafetin karakteristik özelliğidir. Bu kostüm birçok farklı kumaştan yapılmıştır ancak en popüler olanları ipek, şifon veya kadifedir. Pantolonların bazen gömlekle aynı malzemeden olması gerekmez, kot pantolon veya tayt olabilir. Ao dai estetiği arttırmak için konik şapkalar, türbanlar veya eşarplarla kombinlenebilir.