
Laos resmî adı ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Başkenti Vientiane'dir. Luang Prabang, Savannakhet ve Pakse diğer büyük şehirleridir. Laos, tek partili sosyalist bir cumhuriyet olarak yönetilir. Batıda Tayland ve Myanmar, doğuda Vietnam, kuzeyde Çin, güneyde Kamboçya tarafından çevrelenmiştir. Myanmar 235 km, Çin 423 km, Vietnam 2.130 km, Kamboçya 541 km ve Tayland'a 1.754 km sınırı vardır.
Vientiane, Laos'un başkentidir. Vientiane 760.000 nüfuslu bir şehirdir (2015). Vientiane ayrıca Laos'un en büyük şehridir. Vientiane şehrinin koordinatları 17°58' Kuzey, 102°36' Doğu şeklindedir.
Laoca, Kra-Day dillerine ait bir tonlu dildir. Tayca ile karşılıklı anlaşılabilir. Laos'un resmî dilidir ve Tayland'ın kuzeydoğusunda da konuşulur. Laoların anadili olmakla birlikte Laoca, Laos ve Isan'da bir sürü etnik grubun bir önemli ikinci dilidir. Laos'taki her dil gibi Laoca, abugida yazı sistemi ile yazılır. Herhangi bir standardın bulunmamasına karşın Vientiane şivesi de facto standardı olarak sayılır.

Demiryolu hat açıklığı, bir demiryolu hattını oluşturan yük taşıyan iki tren rayı arasındaki mesafeyi tanımlar. Dünyadaki demiryolu hatlarının %60'ı standart hat açıklığı olarak 1.435 mm mesafeyi kullanır. Farklı mesafelerdeki hat açıklıkları geniş veya dar olarak adlandırılır. İki farklı hat açıklığına sahip hatların buluştuğu yerlerde hat kesintiye uğrar. Bu yüzden bazı geçiş bölgelerinde farklı hat genişlikleri arasında kolayca geçiş yapılabilmesi için çok sayıda hat içeren kısımlar inşa edilmiştir. Hat açıklığı olmayan tek demiryolu türü monoray olarak adlandırılan hat yapısıdır. Bazı hafif yük taşıyan elektrikli demiryolu hatlarında üçüncü veya dördüncü hat bulunabilmektedir. Esas hattın dışında yer alan bu hat elektrik şebekesinin beslenmesi amacıyla kullanılır.
Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Laos ziyaretçileri, Laos'un dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

Vat Si Saket, Laos'un başkenti Vientiane'de yer alan Budist tapınağı. Manastırın duvarlarında 2000'den fazla gümüş ve seramikten oluşan Buda resimleri vardır. Tapınak ayrıca müze olarak kullanılmaktadır.

Phrae, Tayland'ın illerinden biridir. Yüzölçümü 6,538.6 km² olan ilin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 454,083'tür. İlin merkezi Phrae'dir.

Loei, Tayland'ın illerinden biridir. İl, kuzeyde Laos ile komşudur. Yüzölçümü 11,424.6 km² olan ilin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 634,513'tür. İlin merkezi Loei'dir.

Mukdahan, Tayland'ın illerinden biridir. İl, doğuda Laos ile komşudur. Yüzölçümü 4,339.8 km² olan ilin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 346,016'dır. İlin merkezi Mukdahan'dır.

Nong Khai, Tayland'ın illerinden biridir. İl, kuzeyde Laos ile komşudur. Yüzölçümü 3,027 km² olan ilin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 517,269'dur. İlin merkezi Nong Khai'dir.

Pakse, Laos'un Çampasak ilinin merkezidir. İlçe, Sedon ve Mekong nehirlerinin birleştiği noktada yer almaktadır. Bu bölgede bulunan Si Phan Don önemli turistik yerlerden biridir. Şehrin nüfusu 88.000 olup ülkenin ikinci en büyük ilçesidir. İlçe 1946 yılına kadar Çampasak Krallığı'na başkentlik yapmıştır.

Davis Boğazı, Grönland ile Kanada arasında, Atlas Okyanusu ve Labrador Denizini Baffin Körfezi'ne bağlayan boğazdır.
Turizm, Laos'ta en hızlı büyüyen sektördür. Vientiane'de bulunan bakanlık düzeyinde bir devlet kurumu olan Lao Ulusal Turizm İdaresi tarafından yönetilmektedir.

Vientiane Özel Yönetim Bölgesi Laos'un kuzeybatısında bulunan özel bir idari bölgedir. Ülkenin başkenti olan Vientiane'nın yer aldığı bu bölge, 1989 yılında Vientiane ilinden ayrılarak kurulmuştur. Mekong Nehri'nin kıvrımında yer alan bu bölge Tayland ile sınır komşusudur. Yüzölçümü 3.920 km2'dir. Vientiane şehri 16. yüzyılda Kral Saysettatirat tarafından kurulmuştur. Şehrin eski binalarını antik dönemlerden kalan tapınaklar, müzeler, anıtlar ve parklar oluşturmaktadır.

Vientiane ili Laos'un kuzeydoğusunda bir idari bölgedir. Yüzölçümü 15.927 km²dir. Başkenti Phon Hong'dur. 16. yüzyılın ortalarında, Kral Setthathirat'ın yönetimi altındaki Vientiane müreffeh oldu. Budist öğretilerinin önemli bir merkezi hâline geldi ve birçok tapınak buraya inşa edildi. 1989 yılında Vientiane ili ikiye bölündü. Ülkenin başkenti olan Vientiane şehri, Vientiane Vilayeti adı altında Vientiane ilinden ayrılan toprakların içerisinde kaldı. Bölge günümüzde İnsani Gelişmişlik Endeksi bakımından Laos'un en gelişmiş 3. şehridir.

Luang Prabang ili, Laos adlı Güneydoğu Asya ülkesinin kuzeyinde yer alan bir idari bölge. Merkezi kendi adını taşıyan Luang Prabang ilçesidir. İl 13. ve 16. yüzyıllar arasında Lansang Krallığı'nın başkentiydi. Bölge 1995 yılından beri eşsiz mimarisi, dinî ve kültürel mirası sayesinde UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde yerini almaktadır. İl 12 ilçeden oluşmaktadır. Krallık Sarayı ve Ulusal Müze bölgedeki önemli yerlerdendir. Bölgenin en önemli tapınakları Vat Sienthong, Vat Sen ve Vat Manorom'dur.

Savannakhet (Laoca:ສະຫວັນນະເຂດ) Laos'un bir ilidir. İsmin türediği, "cennet gibi yer" ve "tarıma uygun verimli topraklar" anlamına gelen Savanh Nakhone bölgenin orijinal ismidir.

İkinci Tayland-Laos Dostluk Köprüsü Mekong üzerinde Tayland'ın Mukdahan ili ile Laos'un Savannakhet bölgesini birbirine bağlayan köprü. İki şeritli bu köprü 1600 metre (1.0 mi) uzunluğunda ve 12 metre (39 ft) genişliğindedir.
Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.

Laos-Türkiye ilişkileri Laos ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Diplomatik ilişkiler ilk olarak 1947'de kuruldu, ardından 1958'de büyükelçilik rütbesine yükseldi. 27 Aralık 2017 tarihinde Türkiye Laos'un başkenti Vientiane'de yerleşik bir büyükelçilik kurdu.