İçeriğe atla

Tayland'daki tarih ve saat gösterimi

Tayland'daki tarih ve saat gösterimi 1992 yılından beri ISO 8601 standartlarındadır. TIS 1111.2535 altında benimsemiştir. Ancak uygulamada bazı farklılıklar vardır.

Tarih

Budist takvimi Tayland'da resmî takvim olarak kullanır; bu takvimde, takvimin çığır açan tarihi (Sıfır yılı), Buda'nın parinibbāna'ya ulaştığı yıl kabul edilmektedir. Bu tarih sistemde mevcut yıl, Miladi takvimin 543 yıl öncesinde yer almaktadır. Örneğin 2022 yılı, Tayland'da 2565 olarak belirtilir. ISO 8601'in benimsenmesine rağmen, Tay resmî tarihi hala 30 Ocak 2565 (2022) veya 30/1/2565 gibi G/A/YYYY formatlarında yazılmaktadır.[1] Anno Domini veya Milat ise resmî olmayan bağlamda kullanılabilir ve aynı yazım formatında (G/A/YYYY) yazılır.

Tam tarih biçiminde, karışıklığı önlemek için yıllar "พ.ศ" (Budist dönemi) veya "ค.ศ." (lafzen Hristiyan dönemi) olarak belirtilir. Her takvim arasında 543 yıl olduğundan, çağdaş bağlamda çok az kafa karışıklığı oluşmaktadır.

Zaman

Tayland'da zamanı belirtmek için iki sistem vardır. Resmî olarak 24 saatlik zaman sistemi kullanılır. Bu sistem genellikle askerî, havacılık, navigasyon, meteoroloji, astronomi, bilgisayar, lojistik, acil servisler ve hastane ortamlarında kullanılır ve burada 12 saatlik zaman sisteminin belirsizliği tolere edilemez.

Günlük yaşamda kullanılan ikinci zaman sisteminde ise, bir gün dört-altı saatlik periyotlara bölünmüştür.[2] Belirtilen süreyi belirtmek için ek sözcükler kullanılır (12 saatlik bir sistem için öğleden önce veya öğleden sonraya benzer).[3]

  • 00.00-00.59 = เที่ยงคืน thiang khuen
  • 01.00-05.59 = ตี ti
  • 06.00-11.59 = โมงเช้า mong chao
  • 12.00-12.59 = เที่ยง tiang
  • 13.00-15.59 = บ่ายโมง bai mong
  • 16.00-18.59 = โมงเย็น mong yen
  • 19.00-23.59 = ทุ่ม thum

Tayland, Çinhindi Saati (ICT) ve askerî saat diliminde Golf olarak da bilinen UTC+07.00 saat dilimini kullanmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Buddhist Calendar". www.utbf.org. 4 Ekim 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2022. 
  2. ^ Higbie, James (2011). Essential Thai : a guide to the basics of the Thai language. 2nd ed., rev. and updated. Bangkok. s. 101. ISBN 978-974-524-137-4. OCLC 759173250. 
  3. ^ "thai-language.com - Telling Time". www.thai-language.com. 13 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Miladi takvim</span> Güneş yılı esasına dayanan ve uluslararası alanda en çok kabul gören takvim

Miladi takvim ya da Gregoryen takvimi, Roma İmparatoru Jül Sezar tarafından kabul edilen Jülyen takviminin yerine, Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan bir takvimdir. İsa'nın doğduğu yılı milat olarak alan bu takvim, Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün, 6 saatlik zamanı "1 yıl" olarak kabul eder. Günümüzde dünyada en yaygın olarak kullanılan takvimdir.

Am şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yaz saati uygulaması</span> Periyodik olarak saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesi

Yaz saati uygulaması (YSU), herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Muay Thai</span>

Muay Thai, Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan dövüş sporu. Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar, Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı oldukça sert bir dövüş sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kilowatt saat</span> enerji birimi

Kilowatt saat,, 1000 watt saat veya 3.6 megajoule'e eşdeğer bir enerji birimidir.

24 saatlik zaman, günün geceden geceye akışını belirleyen bir zamanın düzenidir ve 24 saate ayrılır. Gece yarısı 0'dan 24'e kadar olan saatlerle ifade edilir. Bu sistem bugün dünyada en yaygın kullanılan zaman biçimidir. Yine de 12 saatlik zaman, özellikle Avustralya, Kanada, Hindistan, Filipinler, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde hâlâ yaygındır. Birçok ülkede her iki zaman sistemi de kullanılmaktadır. 12 saatlik zaman; daha çok, kullanım kolaylığı için sesli iletişimde kullanılırken 24 saatlik zaman ise yazım kolaylığı açısından tercih edilmektedir. 24 saatlik biçim de askerî saat veya astronomik saat olarak Birleşik Devletler ve Kanada, ayrıca nadir de olsa Avustralya'da yaygındır. Dünyanın bazı bölgelerinde demir yolu saati veya kıtasal saat olarak adlandırılır. Ayrıca zaman biçiminin Uluslararası standartıdır. Tıpta herhangi bir olayın ne zaman meydana geldiği ile ilgili karışıklıkları önlemek için genellikle 24 saatlik zaman kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hrvatska radiotelevizija</span>

Hrvatska radiotelevizija ya da Hırvat Radiotelevizyon, Hırvat Kamu yayın kurumudur. Uydunun yanı sıra yerel verici ağı üzerinden de çeşitli radyo ve televizyon kanallarını işletmektedir. HRT üç ortak şirkete bölünmüştür: Hırvat Radyosu, Hırvat Televizyonu ve üç orkestrayı ve bir koroyu içeren Müzik Prodüksiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Takvim, saat ve ölçülerde değişiklik</span> 1925 ve 1931de yapılan yasal düzenlemelerle Türkiyede kullanılan zaman sistemleri, ağırlık ve uzunluk ölçülerinin değiştirilmesini içeren Atatürk devrimi

Takvim, saat ve ölçülerde değişiklik, 1925 ve 1931ʼde gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanılan takvim, saat, rakam sistemleri, ağırlık ve uzunluk ölçülerinin değişmesi ile bayram ve tatil günlerinin düzenlenmesini içeren Atatürk devrimidir.

<span class="mw-page-title-main">M6 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M6 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Levent son istasyonu ise Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü olan metro hattıdır. 19 Nisan 2015'te Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun birlikte katıldıkları törenle hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland mutfağı</span>

Tayland mutfağı Tayland'ın milli mutfağıdır. Birden fazla Güneydoğu Asya geleneğini harmanlamıştır ve hafif hazırlanmış, güçlü aromatik unsurlar ihtiva eden yemekleriyle tanınır. Tayland mutfağında baharatlar çok yaygın kullanılmaktadır. Diğer Asya mutfaklarında olduğu gibi Taylandlı şefler de yemeklerde denge, detay ve çeşitliliğe çok önem verirler. Tayland yemeklerinde, her bir yemekte ya da tüm sofrada, ekşi, tatlı, tuzlu ve acı olmak üzere dört ana lezzetin dengesi gözetilir.

Sıcaklık ve basınç için standart koşullar ya da normal şartlar farklı veri setleri arasında karşılaştırma oluşturmaya izin vermek için kurulmuş olan deneysel olçümler için standart koşullardır. En çok kullanılan International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) ve National Institute of Standards and Technology (NIST) standartlarıdır. Bunlar tüm dünya tarafında kabul edilmese de en çok kullanılar standart setlerdir. Diğer organizasyonlar kendi standartları için çeşitli alternatifler bulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Takvim</span>

Apple Takvim Apple Inc. tarafından yapılan, hem macOS masaüstü işletim sistemi hem de iOS mobil işletim sisteminde çalışan kişisel bir takvim yazılımıdır. Apple'ın iCloud hizmetini kullanarak takvimin çevrimiçi bulut yedeklemesini sunar veya Google Takvim, Windows Takvim ve Microsoft Exchange Server da dahil olmak üzere diğer takvim hizmetleriyle senkronize edilebilir. Varsayılan olarak, Takvim ve Apple'nin Adres Defteri uygulamaları Bento'nun veri kaynakları arasında, doğrudan değiştirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Zaman damgası</span>

Zaman damgası, herhangi bir olayın ne zaman meydana geldiğini, genellikle saniyenin küçük bir kısmına yakın bir doğrulukta, tarih ve zaman olarak tanımlayan bir karakter veya kodlanmış bilgi dizisidir. Zaman damgası terimi postanelere gelen evrakın ne zaman teslim alındığını belirlemek için, gelen evrak ya da diğer belgeler üzerine tarih ve zamanın damgalanmasından türemiştir. En çok karşılaşılan zaman damgası örnekleri mektuplar üzerindeki posta damgaları veya kartlara kaydedilen giriş ve çıkış zamanlarıdır.

Bilgisayar bilimi ve bilgisayar programlamasında sistem zamanı, bir bilgisayar sisteminin zaman geçişi kavramını temsil eder. Bu anlamda, zaman, takvim üzerinde gün geçişi de içerir.

12 saatlik zaman, günün geceden geceye akışını belirleyen bir zamanın düzeni. 24 saatten oluşan günü ö.ö. ve ö.s. olarak iki periyota böler. Her periyot; 12, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11 sayılarından oluşur. 24 saatlik zaman döngüsü gece yarısı 12'de başlar, öğlen 12'yi geçer ve günün sonundaki gece yarısına kadar devam eder. 12 saatlik zaman, MÖ 2. binyılın ortalarından MS 16. yüzyıla kadar geliştirilmiştir.

Diş uzmanları, yazarken ya da konuşurken, belirli bir diş hakkında bahsetmek için birkaç farklı diş numaralandırma sistemi kullanırlar. En yaygın olan sistemler ISO Sistemi, Üniversal Numaralandırma Sistemi ve Palmer numaralandırma yöntemi. ISO sistemi tüm dünya genelinde kullanılırken üniversal sistem Birleşik Devletler genelinde kullanılır. ISO sistem bilgisayarlı işlemlere kolayca adapte olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon numaralandırma planı</span> telefon numaraları için planlama

Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Casio F-91W</span>

Casio F-91W, Japon şirket Casio tarafından üretilen dijital saat. 1989 yılında F-87W'nin halefi olarak tanıtılan saat, düşük fiyatı ve uzun pil ömrü için bilinir. 2011 yılı itibari ile yılda 3 milyon adet üretilmektedir.

Türkiye'deki tarih ve saat gösterimi, ISO 8601 standartlarındadır. Küçük endian tarih formatı kullanılır ve 24 saatlik zaman sistemi 12 saatlik zaman sisteminden daha yaygındır. Resmî olarak Miladi takvim kullanılır ve saat dilimi UTC+03.00'tür (TSİ).