İçeriğe atla

Tayland'da yüksek hızlı demiryolu

Tayland'da yüksek hızlı demiryolu, Tayland Parlamentosu tarafından 2010 yılında gündeme getirilen Tayland içinde bir yüksek hızlı demiryolu ağının gerçekleştirilmesini anlatıyor.

Tarih

Ekim 2010'da, Tayland Parlamentosu bir yüksek hızlı demiryolu (HSR) ağı için ilk önerileri onayladı. 250 km/s hızını geçebilen beş hat, Bangkok'tan yayıldı.[1]

Mart 2013'te ulaştırma bakanı, 2018 ve 2019 yılları arasında faaliyete geçmesi planlanan tüm yüksek hızlı tren güzergahlarını işletmek için yalnızca bir şirketin seçileceğini açıkladı.[2] Bang Sue'den Ayuthaya'ya kadar olan ilk 86 km'lik bölümün 2013 yılının sonlarında ihale edilmesi planlandı. Ancak, parlamentonun feshedilmesini ve Şubat 2014 seçimlerinin iptal edilmesini içeren yedi aylık bir siyasi kriz, Mayıs 2014'te bir askeri darbeyle sonuçlandı. Temmuz 2014'te yeni askeri cunta, sivil bir hükûmet kurulana kadar tüm YHD planlarını erteledi.

Mayıs 2014'teki askeri darbenin ve başbakanlığa yükseltilmesinin ardından General Prayut Chan-o-cha, Bangkok'u iki popüler tatil beldesi Pattaya ve Hua Hin'e hızlı trenle bağlamayı önerdi. Ulaştırma Bakanlığı Ulaştırma ve Trafik Politika ve Planlama Dairesi daha önce her iki güzergahta da çalışmalar yapmıştı. Bangkok-Pattaya hattı için trenlerin Chachoengsao, Chonburi ve Pattaya'dan geçeceğini ve 194 km'lik Rayong'da son bulacağını varsaydılar. İnşaat maliyetleri, %13'lük bir ekonomik iç getiri oranı (EIRR) ile 152 milyar baht olarak tahmin edildi. İnşaat yaklaşık 54 ay sürecek. Hua Hin'e giden rota, yaklaşık 98 milyar baht yatırım maliyeti ve %8,1 EIRR ile 209 km uzunluğunda olacaktır. Ofis, gerekli yüksek yatırım ve düşük getiri oranı nedeniyle bu rotaların özel yatırımcılar için çok az ilgi çekici olacağı sonucuna vardı.[3] 2017 mali yılı planlarına dört YHD hattı dahil edildi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Thailand to negotiate with China on high-speed proposal". International Railway Journal. 30 Ekim 2010. 1 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  2. ^ "Transport Minister: One firm will run all high-speed train routes". Thai Financial Post. 21 Mart 2013. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Difficulty in implementing high-speed train to resort provinces". Mass Communication Organization of Thailand (MCOT). 14 Şubat 2015. 15 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2015. 
  4. ^ "4 high speed rail projects in FY 2017 investment plan". The Nation. 1 Kasım 2016. 24 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Banliyö treni</span> bir şehrin merkezi ile banliyöleri arasında hizmet veren yolcu treni

Banliyö treni, şehrin merkezini, hatta bazen dışını da birleştiren ve gün içinde yolcu taşıyan tren türüdür. Zamanımızda şehirlerin geniş bir coğrafyaya yayılması nedeniyle artan trafik sıkışıklığı, park problemi, hava kirliliği gibi sorunlara karşı banliyö trenleri bir alternatiftir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – Sivas yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – Sivas YHD, Türkiye'nin Ankara ve Sivas illeri arasında yer alan ve 26 Nisan 2023'te hizmete giren yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olan YHD hattında TCDD Taşımacılık tarafından azami 250 kilometre/saat (160 mph) hızla Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şinkansen</span> Japon yüksek hızlı demiryolu ağı

Şinkansen, Japonya'da Japan Railways tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu ağıdır. Ağın en yüksek işletme hızı 240–320 km/h arasında olup, kuzeyde Hokkaido'da devam eden bir bağlantı inşaatı ile birlikte Honshu ve Kyushu adalarındaki çoğu büyük şehri birbirlerine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korea Train Express</span>

Korea Train eXpress (KTX) (Korece: 한국고속철도 Hangug Gosog Cheoldo), Güney Kore'de Korail tarafından işletilen bir yüksek hızlı demiryolu hizmetidir. Seul-Busan arasındaki ilk hattın inşaatına 1992 yılında başlanmış olup ilk kısmı 2004 yılında ve geri kalanı 2010 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de ulaşım</span>

Çin'de ulaşım, son yıllarda büyük bir büyüme ve genişleme yaşamıştır. Havaalanları, yollar ve demiryolu inşaatı, Çin'deki önde gelen iş kaynaklarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Pekin-Şanghay yüksek hızlı demiryolu</span> 2011de tamamlanmış, 1,318 km uzunluğunda yüksek hızlı demiryolu hattı

Pekin-Şanghay yüksek hızlı demiryolu, Çin'de bulunan bir yüksek hızlı demiryolu hattıdır. 30 Haziran 2011 tarihinde tamamlanmış olup şimdiye kadar tek bir aşamada inşa edilen dünyanın en uzun hızlı demiryolu hattıdır. Hat, 1,318 km uzunluğunda olup Pekin ve Şanghay kentlerini birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marşandiz hızlı tren kazası</span>

Ankara Marşandiz hızlı tren kazası 13 Aralık 2018 tarihinde saat 06.30'da Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'ndan kalkan ve Konya Garı yönüne doğru hareket eden HT 80101 yüksek hızlı trenin Ankara'nın Yenimahalle ile Etimesgut ilçeleri arasında yer alan Marşandiz Tren İstasyonu'nda yol kontrolü yapan E 68041 kılavuz lokomotifle çarpışması sonucu meydana gelmiştir.

Bandırma – Bursa – Osmaneli yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Bandırma – Bursa – Osmaneli YSD, Bandırma – Osmaneli YHT arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. 23 Aralık 2012'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı bir törenle temeli atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland'da turizm</span>

Turizm, Tayland’a ekonomik bir katkı sağlar. 12 trilyon baht GSYİH'ya doğrudan katkıda bulunan turizm geliri tahminleri bir trilyon baht (2013) 2.53 trilyon baht (2016) arasında değişiyor. Dolaylı seyahat ve turizm gelirleri dahil edildiğinde, 2014 toplamının Tayland'ın GSYİH'sinin % 19,3'üne eşdeğer olduğu tahmin edilmektedir. Turizmin GSYİH'ye fiili katkısı bu yüzdelerin altındadır çünkü GSYİH gelirle değil katma değerle ölçülür. Tayland'ın turizm endüstrisinin katma değeri bilinmemektedir. Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi Ofisi'nin 2019 genel sekreterine göre, hükümet, turizm sektörünün 2019'daki % 20'den 2030'a kadar GSYİH'nın % 30'unu oluşturacağını öngörüyor.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek hızlı demiryolu</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek hızlı demiryolu planları, 1965 tarihli Yüksek Hızlı Kara Taşımacılığı Yasası'na kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de yüksek hızlı demiryolu</span> Çindeki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Çin'de yüksek hızlı demiryolu (YHD), 2020'nin sonunda toplam 37.900 km'lik uzunluğuyla dünyanın en uzun yüksek hızlı demiryolu ağıdır ve en yaygın şekilde kullanılmaktadır. YHD ağı, tasarım hızı 200–350 km/sa (120–220 mph) olan yeni inşa edilmiş demiryolu hatlarını kapsar. Çin'in YHD'si, dünyanın toplam yüksek hızlı demiryolu ağlarının üçte ikisini oluşturur. Hemen hemen tüm YHD trenleri, rayları ve hizmetleri China Railway Corporation'a aittir ve China Railway High-speed (CRH) markası altında işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuneytire-Tanca yüksek hızlı demiryolu</span> Fasta bir yüksek hızlı demiryolu hattı

Kuneytire-Tanca yüksek hızlı demiryolu veya El-Burak, Fas'ta bulunan bir yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Hat, 323 km uzunluğunda olup Tanca ve Kazablanka kentlerini birbirine bağlamaktadır. Kuneytire-Tanca yüksek hızlı demiryolu, Afrika'nın ilk ve Arap dünyasının ikinci yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan'da yüksek hızlı demiryolu</span> Hindistandaki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Hindistan'da yüksek hızlı demiryolu (YHD) şu anda yapım aşamasındadır ve ülkede yüksek hızlı demiryolu koridorları veya şu anda UIC tanımı kapsamında 200 km/sa (120 mph) üzerinde çalışan hatlar bulunmamaktadır. Ancak, toplam on iki koridor planlanmış ve Mumbai ile Ahmedabad'ı birbirine bağlayan koridorlardan biri yapım aşamasındadır. 2021 itibarıyla Hindistan'ın en hızlı treni, bir deneme çalışması sırasında ulaştığı 180 km/sa (110 mph) azami hız ile Vande Bharat Express'tir. En hızlı çalışan tren ise 160 km/sa (99 mph) maksimum çalışma hızıyla Gatimaan Express'tir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da yüksek hızlı demiryolu</span> Endonezyadaki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Endonezya'da yüksek hızlı demiryolu ilk (YHD) projesinin ülkenin en büyük şehirleri olan Jakarta ile Batı Java'nın başkenti Bandung'u birbirine bağlaması ve yaklaşık 142,3 kilometre mesafe kat etmesi beklendi. Endonezya'da uzun yıllardır yüksek hızlı tren (YHD) için planlar ve çalışmalar yapılıyor. Ancak 2008 yılına kadar ciddi bir şekilde düşünülmedi. Sonunda Jakarta-Bandung YHD inşaatına başlamaya yönelik yeni plan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve dünya liderlerinin Bandung Konferansı sırasında ziyaret etmesinden sonra Endonezya hükûmeti tarafından Temmuz 2015'te açıklandı. YHD'nun Doğu Cava'daki Surabaya'ya olası bir uzantısı için planlardan da bahsedildi. Cakarta-Bandung yüksek hızlı demiryolu hattı, 7 Eylül 2023'te açıldı ve 2 Ekim 2023'te ticari faaliyete başladı.

İstanbul - Karaman Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Karaman YHT, 741,543 kilometre (460,773 mi) uzunluğundaki Halkalı - Karaman güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek standartlı demiryolu</span>

Yüksek standartlı demiryolu,, yüksek performanslı demiryolu, yarı yüksek hızlı demiryolu veya orta hızlı demiryolu, konvansiyonel demiryolundan daha yüksek hız ve standartlara sahip olan ancak yüksek hızlı demiryolu olarak adlandırılacak kadar yüksek hız ve standartlara sahip olmayan şehirlerarası yolcu demiryolu hizmetlerini tanımlamak için kullanılan bir jargondur. Terim aynı zamanda planlamacılar tarafından, yüksek hızlı demiryolu ağlarını oluşturmak veya genişletmek için daha büyük çabalara alternatif olarak tren hızlarını artırmak ve seyahat süresini azaltmak için artan demiryolu iyileştirmelerini tanımlamak için kullanılır. Bazı ülkeler bunun yerine orta hızlı tren veya yarı yüksek hızlı tren terimini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Guangzhou Kuzey Garı</span>

Guangzhou Kuzey Garı, Çin'in Guangdong Eyaleti, Çin'in kuzeyindeki Guangzhou'daki Huadu Bölgesi'nde 1908'de açılan bir tren istasyonudur.