İçeriğe atla

Taylak, Semerkant

Taylak
Toyloq tumani
ÜlkeÖzbekistan Özbekistan
İlSemerkand ili
Nüfus
 • Toplam134.300

Taylak, (Özbekçe: Toyloq tumani), Özbekistan'ın Semerkant vilayetinde bir idarî bölgedir. Merkezi Taylak şehridir.[1]

Yüzölçümü 280 km² ve nüfusu 205.100'dür. (2021 tahmini)[2] Bölge, 3 şehir (Taylak, Adas, Bogizagon) ve 9 köyden oluşmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Classification system of territorial units of the Republic of Uzbekistan" (in Uzbek and Russian). The State Committee of the Republic of Uzbekistan on statistics. July 2020". 2 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  2. ^ "Demografiya". samstat.uz. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  3. ^ "Samarqand viloyati statistika boshqarmasi". samstat.uz. 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan</span> Orta Asyada bir ülke

Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur. Lihtenştayn ile birlikte sadece denize kıyısı olmayan ülkelere sınırı bulunan iki ülkeden biridir. Seküler ve üniter bir cumhuriyet olan Özbekistan 12 il ve bir özerk cumhuriyete (Karakalpakistan) ayrılmıştır. Başkenti Taşkent'tir. Ülke tarihî önemi ve stratejik konumu nedeniyle zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Halkın %85'i Özbekçe konuşur. Rusça, yönetimde ve ülkenin farklı etnik grupları arasında ortak dil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Tacik ve Kazak azınlıklar bulunur. Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Çekya</span>

Çekya, 2023 yılına kadar Çek Cumhuriyeti ismi ile yarışmıştır. İlk katıldığı 2007 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 12 kez katılmıştır. 2009 yarışması'nın yarı finalinde sıfır puan sonucu ve yarışmaya olan düşük ilgiden dolayı Česká televize (ČT) yarışmadan çekilme karar almıştır. 2015 yılına kadar yarışmaya katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti</span> 1991-2023 yılları arasında Karabağda varlığını sürdüren de facto bir devlet.

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti veya 2017-2023 yılları arasındaki resmî ismiyle Artsah Cumhuriyeti, Güney Kafkasya'da, Azerbaycan'ın uluslararası tanınmış sınırları içinde de facto devletti. Azerbaycan Devleti'nin 2023 yılında egemenliğini tesis etmesinin ardından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tanınmayan veya sınırlı şekilde tanınan devletler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bazı yönetimler bağımsızlıklarını ilan etmiş ve egemen devletler olarak uluslararası toplumdan diplomatik tanınma talebinde bulunmuşlardır, ancak evrensel olarak bu şekilde tanınmamışlardır. Bu oluşumlar genellikle kendi toprakları üzerinde de facto kontrole sahiptir. Geçmişte bu türden bir dizi oluşum var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Özbekistan ziyaretçileri Özbekistan dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı</span> uluslararası kültürel örgüt

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk dil ailesine ait dilleri konuşan Türk nüfusuna sahip ülkeler ve topluluklar arası uluslararası kültür örgütüdür. Eski adı "Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi"'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gülistan, Özbekistan</span>

Gulistan, eskiden Özbekistan'ın Sirderya ilinde merkezi kenttir. Golodnaya Steplerinin güneydoğu kesiminde ve Taşkent'in 120 km güneybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Nüfusa göre Asya ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Asya ülkelerinin ve kıtadaki nüfusa göre bağımlılıkların bir listesidir. Birleşmiş Milletler tarafından öngörülen toplam nüfus ve en son resmî rakamdır.

<span class="mw-page-title-main">GM Özbekistan</span>

GM Özbekistan, Özbek UzAvtosanoat ile Amerikalı General Motors şirketi arasında kurulan bir ortak girişimdir. Merkezi Asaka'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Özbekistan ilişkileri</span>

Çin-Özbekistan ilişkileri Çin ile Özbekistan arasındaki ikili ilişkidir. Her iki ülke de Şanghay İşbirliği Örgütü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Özbekistan ilişkileri</span>

Malezya-Özbekistan ilişkileri, Malezya ve Özbekistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Malezya, Taşkent'de bir büyükelçiliğe sahiptir. Özbekistan'ın ise Ampang Jaya'da büyükelçiliği yer almaktadır. Her iki ülke de iyi ilişkilere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülaziz Kamilov</span>

Abdülaziz Hafızoviç Kamilov Özbek siyasetçi. 2012-2022 yılları arasında Özbekistan Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır. Daha önce aynı görevde 1994'ten 2003'e kadar bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bakanlığı (Özbekistan)</span>

Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Özbekistan hükûmetine bağlı bakanlıklardan birisidir. Merkezi, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'tedir. Özbekistan'ın mevcut sağlık bakanı ise Amrillo Inoyatov.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Özbekistan ilişkileri, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ilişkilerdir. Özbekistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını takiben Türkiye, özellikle Özbekistan'da ekonomik projeler ve sosyal, kültürel ve diplomatik girişimler yürütme konusunda aktif olmuştur. 16 Aralık 1991'de Türkiye Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke oldu ve Taşkent'te büyükelçilik açan ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin dış ilişkileri</span> Suriyenin dış ilişkilerine genel bakış

Ulusal güvenliği sağlamak, Arap komşuları arasındaki etkisini artırmak ve Golan Tepeleri'nin geri alınmasını sağlamak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin dış politikasının temel hedefleri olmuştur. Suriye, tarihinin birçok noktasında Türkiye, İsrail, Irak ve Lübnan gibi coğrafi olarak kültürel komşularıyla şiddetli bir gerilim yaşadı. Suriye, Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı öncesinde 21. yüzyılda bölgesindeki birçok devletle ilişkilerinde bir gelişme yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Norov</span> Özbek siyasetçi

Vladimir İmamoviç Norov, şu anki Özbekistan Dışişleri Bakanı ve eski Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteridir (2019-2021).