İçeriğe atla

Tayassu pekari

Tayassu pekari
Bir dişi ve yavrusu
Korunma durumu

Hassas (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Artiodactyla
Familya:Tayassuidae
Oymak:Tayassuini
Cins:Tayassu
Gotthelf Fischer von Waldheim, 1814
Tür: T. pecari
İkili adlandırma
Tayassu pecari
Link, 1795
Tayassu pekarinin yaşama alanı

Tayassu pekari (Tayassu pecari) pekarigillerden (Tayassuidae) Orta ve Güney Amerika'da yaşayan pekari türüdür.

Tayassu pekariler gündüzleri etkindir ve genellikle 50 ile 300'den fazla bireyden oluşan gruplar hâlinde yaşarlar. 2.000'e yakın hayvanın bir arada görüldüğü de bildirilmiştir. Hepçil olan tayassu pekari kökler, otlar, meyveler, omurgasızlar ve küçük omurgalılarla beslenirler. Doğal düşmanları jaguar ve pumadır. Ancak köşeye sıkıştırıldığında saldıran tayassu pekari, içlerinden biri yaralandığında tüm sürü olarak saldırmaktadır. Bu şekilde jaguarları bile parçalara ayırabilirler.

Alt türler

Tayassu pekarinin alt türlerinin sınıflandırması aşağıdaki gibidir:

Kaynakça

  1. ^ Keuroghlian, A.; Desbiez, A.; Reyna-Hurtado, R.; Altrichter, M.; Beck, H.; Taber, A.; Fragoso, J.M.V. (2013). "Tayassu pecari". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2013. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2013.  Database entry includes a brief justification of why this species is of near threatened.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya</span> Güney Amerikada bir ülke

Kolombiya veya resmî adıyla Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan ve Kuzey Amerika'da adaları bulunan bir ülkedir. Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru ve batıda Büyük Okyanus ile çevrilidir. Yüz ölçümüne göre Güney Amerika'nın 4., dünyanın ise 26. en geniş ülkesidir. Ülke 32 departman ve aynı zamanda en büyük şehir olan Bogotá Başkent Bölgesi'ne ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika yerlileri</span>

Amerika yerlileri, Avrupalılar'ın gelişinden önce Amerika kıtasında yaşayan Eskimo-Aleut halkları ile Kızılderilileri kapsayan ortak ad. Bazıları bu adı İngilizce Amerindian terimin karşılığı olarak yalnızca Kızılderililer için kullanır ve Eskimo-Aleut halklarını dahil etmez. Alaska ve Kanada gibi hem Eskimo hem de Kızılderili nüfus barındıran yörelerde Amerika yerlisi adı her ikisi için kullanılırken, Kıta ABD'sinden Arjantin'e kadar Eskimo barındırmayan diğer yörelerde yalnızca Kızılderili anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">CONMEBOL</span> Güney Amerikada futbolun yönetim organı

CONMEBOL, Güney Amerika'da futbolu yöneten kuruluştur. Güney Amerika'daki 10 ülkenin bağlı olduğu konfederasyon, CONMEBOL Libertadores ve Copa Sudamericana turnuvalarını da düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Jaguar</span> Amerika kökenli büyük bir kedi türü

Jaguar, kedigiller (Felidae) familyasından ve Panthera cinsinin dört büyük kedisinden biri olan bir Yeni Dünya memelisidir. Diğer üç büyük kedi, Eski Dünya’nın kaplan, aslan ve parstır. Kaplan ve aslandan sonra en büyük üçüncü kedi olan jaguar Batı Yarımküresinin en büyük ve en güçlü kedisidir. Jaguar günümüzde Meksika’dan Orta Amerika’ya ve Paraguay’ın güneyi ile kuzey Arjantin’e kadar dağılan bir alanda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1962 FIFA Dünya Kupası</span>

1962 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupaları'nın 7.si olup, Şili'de 30 Mayıs ile 17 Haziran arasında düzenlenmiştir. 12 yıl aradan sonra tekrar Güney Amerika kıtasında düzenlenen kupayı finalde Çekoslovakya'yı 2-1 yenen Brezilya kazandı. Brezilya bu kupayı 2. kez kazanırken, Çekoslovakya ise finalde 2. kez kaybetti. Ev sahibi Şili 3. olurken, Yugoslavya ise 4. oldu. Deprem felaketlerini saran Şili, Dünya Kupası'yla yeniden ayağa kalkmayı başardı. 16 takımın dörderli 4 gruba ayrıldığı turnuvada gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar çeyrek finale yükseldi.

<i>Yengeç yiyen tilki</i> Güney Amerikalı köpekgil

Yengeç yiyen tilki, Maikong veya Orman tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasına dahil Cerdocyon cinsinin günümüzdeki tek türü olup, Güney Amerika'ya özgü orta boylu bir tilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç yunusu</span>

Haliç yunusu ya da Tucuxi Amazon havzasındaki nehirlerde ve Güney Amerika'nın kuzey ve doğu kıyılarında denizlerde bulunan bir yunus türüdür. "Tucuxi" adı Tupi dilindeki tuchuchi-ana sözcüğünden türetilmiştir ve türün genel adı olarak kullanılmaktadır. Amazon nehir yunusu gibi gerçek nehir yunusları ile benzer coğrafi bölgelerde bulunmasına rağmen haliç yunusu genetik olarak nehir yunuslarına benzememektedir ve deniz yunusları (Delphinidae) familyasında yer almaktadır. Fiziksel olarak, özellikle de denizde bulunan tipi afalinaya benzer. Ancak yeteri kadar yakın olmadığı için kendi cinsi Sotalia altında sınıflanmıştır. Ayrıca gri yunus, gri nehir yunusu, Guyana nehir yunusu, Amerika ırmak yunusu, Sotali, Bufeo negro ve Bufo negro adları da verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika tapiri</span> tapirgillerden bir tapir türü

Amerika tapiri, tapirgillerden bir tapir türüdür. Latin Amerika'da yaşayan üç tapir türünden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Pekari</span> Eski Dünyada yaşayan domuzların yeni dünya akrabaları olan çift toynaklı familyası

Pekari, pekarigiller (Tayassuidae) familyasından olan çift toynaklı orta büyüklükteki memelilere verilen ortak addır. Kuzey Amerika'nın güneybatısında ve Orta Amerika ile Güney Amerika'nın tamamında bulunurlar. Domuzgiller ve su aygırıgiller ile akraba olan pekariler genellikle 90 ile 130 cm. uzunluğunda ve 20 ile 40 kg. ağırlığındadır.

<i>Yakalı pekari</i>

Yakalı pekari pekarigillerden (Tayassuidae) Kuzey Amerika'nın güneydoğusundan Orta ve Güney Amerika'ya kadar olan bölgede, üç pekari türü içinde en yaygın olan pekari türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İki renkli karınca kuşu</span>

İki renkli karıncakuşu, Thamnophilidae familyasından bir kuş türü.

Brezilya'nın vahşi yaşamı oldukça çeşitlidir. 8,514,877 km² yüzölçümüyle en geniş 5. ülkedir. Fauna açısından en zengin ülkelerden biri olan Brezilya, 5,500,000 km'lik bir coğrafyaya yayılmış durumda olan, 60 farklı yağmur ormanının birleşmesiyle meydana gelen, dünyadaki türlerin % 71'ini içeren Amazonlar'ın % 60'lık bir bölümüne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Brezilya bitey bakımından da oldukça geniştir. 55.000 bitki türü içerir.

<i>Tigrisoma fasciatum</i> Balıkçıl bir tür

Tigrisoma fasciatum balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş türüdür. Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, Meksika, Panama, Peru ve Venezuela'da bulunur. Nikaragua'da rastlantısal konuktur. Doğal yaşam alanı ırmaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili kaplan balıkçıl</span>

Çizgili kaplan balıkçıl balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş türüdür. Güney Amerika'da Arjantin, Belize, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Trinidad ve Tobago, Uruguay ve Venezuela'da bulunur. Doğal yaşam alanı bataklıklardır. Boyu 75 cm civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">2011 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası</span>

2011 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, FIFA'nın 29 Temmuz ile 20 Ağustos tarihleri arasında Kolombiya'da düzenlediği futbol turnuvası. Bu turnuva, 1977 yılında FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası adı ile başlayan organizasyonun 18. ayağı olmuştur. Brezilya, turnuvada şampiyon olarak 5. kez kupayı kazanmıştır.

2014 FIFA Dünya Kupası elemelerinin CONMEBOL bölümü, Güney Afrika'dan turnuvaya katılacak takımları belirlemek için oynanan karşılaşmalar bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sian Ka'an</span> Meksikanın Quintana Roo eyaletinin Tulum şehrinde bir biyosfer rezervi

Sian Ka'an, Meksika'nın Quintana Roo eyaletindeki Tulum şehrinde yer alan bir biyosfer rezervidir. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

2018 FIFA Dünya Kupası Güney Amerika elemeleri, Rusya'da düzenlenecek olan 2018 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan 32 takımdan 4,5 takımın belirleneceği elemelerin Güney Amerika ayağına CONMEBOL üyesi 10 takımın tamamı katıldı. 2015'in Ekim ayında başlayan maçlar, 2017'nin Ekim ayında sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya'nın bölgeleri</span>

Brezilya'nın bölgeleri, Brezilya'nın jeopolitik amaçlarla kullanılan bölgeleridir. Bölgeler, Brezilya Coğrafya ve İstatistik Enstitüsü (IBGE) tarafından tanımlanmış olup coğrafi, sosyal ve ekonomik faktörleri göz önünde bulundurarak yalnızca akademik olarak faaliyet göstermektedirler ve federal düzeydeki hükûmet programlarının yönlendirilmesinden başka siyasi etkileri bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Copa América</span> 47. Copa América turnuvası

2021 Copa América, 13 Haziran - 10 Temmuz 2021 tarihleri arasında Brezilya'da düzenlenen, Copa América'nın 47. turnuvası olan etkinliktir. Turnuva başta 12 Haziran - 12 Temmuz 2020 tarihleri arasında 2020 Copa América adıyla Arjantin'de ve Kolombiya'da oynanacaktı; ancak 17 Mart 2020'de CONMEBOL, UEFA'nın 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası kararı gibi COVID-19 pandemisi nedeniyle turnuvanın ertelendiğini duyurdu. 1991'den sonra ilk defa stadyumlarda diğer ülke vatandaşları yer almadı.