İçeriğe atla

Tavşan Jojo

Tavşan Jojo
Filmin afişi
YönetmenTaika Waititi
YapımcıCarthew Neal
Taika Waititi
Chelsea Winstanley
SenaristTaika Waititi
Oyuncular
MüzikMichael Giacchino
Görüntü yönetmeniMihai Mălaimare Jr.
DağıtıcıFox Searchlight Pictures
Çıkış tarih(ler)i8 Eylül 2019 ABD
Süre108 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe14 milyon $

Tavşan Jojo, Christine Leunens'in Gökyüzü Hapsi (Caging Skies) adlı kitabından uyarlanmış, Taika Waititi tarafından yazılmış ve yönetilmiş bir 2019 Amerikan komedi-drama filmidir. Roman Griffin Davis, bir Hitler Gençliği üyesi olan ana karakter Johannes "Jojo" Betzler'i canlandırmaktadır. Jojo'nun annesi (Scarlett Johansson) bir Yahudi kızını (Thomasin McKenzie) çatılarında gizlemektedir. Bunun üzerine Jojo bir yandan inançlarını sorgularken, bir yandan da hayali arkadaşı olan daha gerçek dışı bir Adolf Hitler (Waititi) ile yüzleşmek zorundadır. Filmde ayrıca Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen ve Sam Rockwell yer alıyor.

Film dünya prömiyerini 8 Eylül 2019'da 44. Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yaptı ve burada en üst düzey ödül olan Grolsch People's Choice Award'u kazandı. Tavşan Jojo, 18 Ekim 2019'da ABD'de, 24 Ekim 2019'da Yeni Zelanda'da ve 31 Ocak 2020'de Türkiye'de gösterime girdi. Özellikle performans, görsel stil, mizah, iyimser mesaj, müzik ve prodüksiyonuyla övgüyle karşılandı – ancak aynı zamanda Nazilerin komedi tasvirleri sebebiyle bazı eleştiriler aldı.

Tavşan Jojo, National Board of Review ve Amerikan Film Enstitüsü'ne göre yılın en iyi on filminden biri seçildi. Film, 92. Akademi Ödülleri'nde En İyi Görüntü, Johansson için En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Uyarlanmış Senaryo dahil olmak üzere altı adaylık aldı. 77. Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Film – Müzikal veya Komedi ve Davis için En İyi Aktör – Müzikal ve Komedi adaylıkları aldı.

Konusu

Nazi Almanyası'nın çöküşü sırasında kurgusal Falkenheim kentinde 10 yaşındaki Johannes "Jojo" Betzler, Hitler Gençliği'nin küçük bölümü olan Deutsches Jungvolk'a katılır. Nazi idealleriyle yoğun bir şekilde telkin edilen Jojo'nun Adolf adında (Adolf Hitler), soytarı bir hayali arkadaşı vardır. Bir fanatik olmasına rağmen, Yüzbaşı Klenzendorf tarafından yönetilen bir eğitim kampında, değerini kanıtlamak için bir tavşan öldürmeyi reddettiği için "Jojo Tavşan" lakabını alır. Adolf tarafından cesaretlendirilen Jojo, kendini kanıtlamak için geri döner ve kendi başına fırlattığı Stielhandgranate ayağının dibinde patlar ve onu yaralı ve topal bırakır. Annesi Rosie, artık görevden alınmış olan Klenzendorf'a Jojo'nun da aralarına katılması için ısrar eder, böylece ona propaganda broşürleri dağıtmak ve savaş için hurda toplamak gibi küçük görevler verilir.

Bir gün evde yalnız kalan Jojo, genç bir Yahudi kız olan ve ölen kız kardeşi Inge'nin eski sınıf arkadaşı Elsa Korr'u Inge'nin tavan arasındaki yatak odasının duvarlarının arkasında saklanırken bulur. Jojo Elsa'dan hem korkar hem de ona karşı saldırganlaşır. Rosie'nin Elsa'yı sakladığının ortaya çıkması üçünün de idam edilmesine yol açacağından, ikili bir çıkmazda kalır. Jojo, Klenzendorf'un bir sözünden esinlenerek, "Yahudi sırlarını" ortaya çıkarmak ve Yoohoo Jew adlı resimli bir kitap yapmak için onunla etkileşime girmeye devam eder, böylece Yahudi dinini "ifşa ederek" halkın onun türünü kolayca tanımasını sağlayabilir. Buna rağmen kendini masumiyetle çatışırken bulur ve onunla arkadaşlık kurmaya başlar. Elsa, Jojo'nun dogmatizmine meydan okumak için gerçeküstü antisemitik söylemler kullanarak onun inançları karşısında hem üzülür hem de eğlenir. Jojo yavaş yavaş sevecen ve ilgi çekici Elsa'ya aşık olur, sık sık nişanlısı Nathan'dan gelen aşk mektuplarını taklit eder ve inançlarını sorgulamaya başlar, bu da Adolf'un onu azalan vatanseverliği nedeniyle azarlamasına neden olur.

Yavaş yavaş Rosie'nin Nazizme karşı Alman direnişinin bir parçası olduğu ortaya çıkar; görevleri arasında kasabada Nazi karşıtı mesajlar yaymak da vardır. Bir öğleden sonra dışarıdayken Gestapo soruşturma yapmaya gelir; Klenzendorf gelir ve Jojo ile Elsa'nın, Elsa'nın kimliği konusunda Gestapo'yu kandırmasına yardım eder. Daha sonra Jojo, Rosie'yi meydandaki darağacında asılı bulur. Yıkılmış bir halde eve döner ve gözyaşlarına boğulmadan önce Elsa'yı bıçaklamaya çalışır. Elsa onu teselli eder ve Jojo'nun kayıp babasının yurtdışından Hitler'e karşı çalıştığını açıklar. Jojo'nun Nazizm hakkındaki inançları hızla değişir ve rejimin insanlık dışı olduğunu görmeye başlar. Hiç parası olmayan ikili, şehirdeki çöp kutularından yiyecek toplamaya başlar.

Hitler'in intiharının ardından Müttefikler Falkenheim'a saldırı başlatır. Gücü zayıf olan Jungvolk da dahil olmak üzere sivil halk savaşmak için silahlanır. Umutsuzluğa kapılan Jojo, Müttefiklerin kazanmasıyla sona erene kadar saklanır. Bir Jungvolk olarak Sovyet askerleri tarafından Klenzendorf'la birlikte yakalanır; Klenzendorf Jojo'ya Elsa'ya göz kulak olmasını söyler ve askerlerin ona zarar vermemesi için Jojo'nun Jungvolk paltosunu yırtıp ona Yahudi der; Klenzendorf daha sonra kurşuna dizilerek idam edilir. Elsa'nın artık özgür olabileceği için onu yalnız bırakacağından korkan Jojo, ona Almanya'nın savaşı kazandığını söyler. Onun umutsuzluğunu fark eden Nathan, Jojo ile birlikte onu Paris'e kaçırmanın bir yolunu bulduklarını iddia eden sahte bir mektup yazar. Elsa, Nathan'ın bir önceki yıl tüberkülozdan öldüğünü itiraf eder. Jojo onu sevdiğini söyler, Elsa da onu bir kardeş olarak sevdiğini söyler. Darmadağınık bir Adolf, Elsa'nın tarafını tuttuğu için öfkeyle Jojo'nun karşısına çıkar ama Jojo onu pencereden aşağı atar. Elsa dışarıda Amerikan askerlerini görür ve gerçeği anlar, yalan söylediği için Jojo'nun suratına bir tokat atar. Sonra dans ederler, artık özgürdürler.

Oyuncular

  • Roman Griffin Davis - Johannes "Jojo Rabbit" Betzler, Hitlerjugend üyesi olan genç bir Alman çocuk
  • Thomasin McKenzie - Elsa Korr, Rosie'nin evinde gizlediği Yahudi bir kız
  • Scarlett Johansson - Frau Rosie Betzler, Jojo'nun gizli Nazi karşıtı olan annesi
  • Taika Waititi - Adolf Hitler, kötü şöhretli figürün Jojo'nun hayalindeki versiyonu
  • Sam Rockwell - Kaptan Martin Klenzendorf, Hitler Gençliği kampını yöneten bir ordu subayı
  • Rebel Wilson - Fräulein Katja Rahm, Hitler Gençliği kampında kaba bir eğitmen
  • Alfie Allen - Otto Finkel, Kaptan Klenzendorf'un kumandan muavini
  • Stephen Merchant - Captain Hermann Deertz, bir Gestapo ajanı
  • Archie Yates - Yorki, Jojo'nun en iyi arkadaşı
  • Gabriel Andrews - bir Gestapo ajanı

Tarihsel doğruluk

Bir bahçede trompetle yürüyen genç çocuklar
Jungvolk üyesi çocuklar 1933 yılında Worms kasabasında düzenlenen bir Nazi mitinginde trompet çalarken

II. Dünya Savaşı'nın kurgusal bir tasviri olmasına rağmen, Tavşan Jojo dönemin çeşitli yönlerini doğru bir şekilde tasvir ediyor; Hitler Gençliği'ndeki çocuklar, Jojo'nun yaptığı gibi propaganda yapıyor ve hurda topluyorlardı. (Birçok Jungvolk üyesi çocuk bu deneyimi eğlenceli olarak hatırladı ve rejime masum bir bakış açısıyla baktı.) Stielhandgranaten II. Dünya Savaşı sırasında popüler hale geldi.

Filmde Amerikan ve Sovyet askerlerinin aynı savaşta bir araya gelmesi kurgulanmış olsa da, Mihver güçlerinden bahsedilen bazı sahneler doğrudur. Filmde kullanılan "özgür Almanya" işaret tarzı da kurgusaldır, ancak filmde kurgusal olmayan işaret tarzları da mevcuttur.[1]

Çeşitli tarihi kaynakları bir araya getiren Time, filmin Nazi rejimini bir çocuğun bakış açısından görüldüğü gibi doğru bir şekilde tasvir ettiğini belirtti. Kadın üyeler filmde görüldüğü gibi çok fazla fiziksel aktivite yapmasalar da, onlara çiftçilik, yemek pişirme, temizlik, şarkı söyleme, yüzme, jimnastik ve koşma gibi geleneksel olarak kadınsı görevler verildi; bu görevler, bedenlerini formda tutmak ve böylece bir koca bulup Nazi ideolojisini gelecekteki çocuklarına yaymak amacıyla verildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Jojo Rabbit: 8 Real Historical Connections It Makes To World War II (& 2 Made Exclusively For The Movie)". Screen Rant (İngilizce). 20 Ocak 2020. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. 
  2. ^ Ben-Moche, Erin (19 Aralık 2019). "Fox Searchlight and USC Shoah Foundation Partner on 'Jojo Rabbit' Education Initiative". The Jewish Journal of Greater Los Angeles. TRIBE Media. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<i>Çöküş</i> (film)

Çöküş, 1945 yılı Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in son günlerini ve Berlin'in düşüşünü anlatan 2004 yılı yapımı Almanca tarihi bir savaş drama filmidir. Oliver Hirschbiegel'in yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu Joachim Fest isimli tarihçinin yazdığı Inside Hitler's Bunker adlı eserden esinlenilmiştir. Son günlere ait anılar kısmen Albert Speer'in kısmen de Hitler'in sekreteri Traudl Junge'nin Until the Final Hour adlı kitaplarına dayanmaktaktadır.

<i>Büyük Diktatör</i>

Büyük Diktatör, Charlie Chaplin'in yönettiği ve başrolü Paulette Goddard ile paylaştığı, 1940, ABD yapımı politik komedi filmidir. Aynı zamanda Chaplin'in ilk sesli filmidir.

<i>Afrikanın Hiçbir Yerinde</i>

Nowhere in Africa bir epik 2001 yapımı Alman filmidir. Caroline Link taradından yönetilmiştir. II.Dünya Savaşı, Nazilerden sırasında Kenya'ya göç eden Yahudi bir ailenin hikâyesini anlatmaktadır. Film 2002 yılında Akademi ödüllerinde; Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanmıştır.

<i>Soysuzlar Çetesi</i> Quentin Tarantinonun 2009 filmi

Soysuzlar Çetesi, Quentin Tarantino'nun yazdığı ve yönettiği 2009 yapımı film. Tarantino, II. Dünya Savaşı sırasında geçen filmin ismi için, İtalyan asıllı yönetmen Enzo Girolami Castellari'nin 1978 yapımı olan filmi Quel Maledetto Treno Blindato'dan ilham aldı. Filmde Brad Pitt, Christoph Waltz, Diane Kruger, Mélanie Laurent, Mike Myers, Samuel L. Jackson (Anlatıcı) gibi isimler oynadı.

<i>Hitler: The Rise of Evil</i> 2003 yapımı Kanadalı televizyon minidizisi

Hitler: The Rise of Evil, 2003 yılı Kanada yapımı bir televizyon filmidir. CBS'nin katkılarıyla hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<i>İnancın Zaferi</i> Film

İnancın Zaferi, Leni Riefenstahl'ın yönettiği ilk propaganda filmidir. Filmde Nürnberg'de 30 Ağustos - 3 Eylül 1933 arasında gerçekleşen Nazi Partisi'nin Beşinci Parti Mitingi anlatılmaktadır. Film, Adolf Hitler ve Ernst Röhm'ü yakın ve samimi olarak gösterdiği için büyük bir tarihsel ilgi alanı taşımaktadır. Röhm 1 Temmuz 1934'te Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Hitler'in emirleri üzerine vuruldu. Filmin bilinen tüm kopyaları Hitler'in emriyle yok edildi ve Birleşik Krallık'ta 1990'larda bir kopyası ortaya çıkıncaya kadar kaybolmuş sayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nationalpolitische Erziehungsanstalten</span> Nazi Almanyasındaki orta yatılı okullar

Nasyonal Siyasal Eğitim Enstitüsü Nazi Almanyasında orta yatılı okullardı. 1933'te Nasyonal Sosyalistlerin iktidara gelmesinden sonra "topluluk eğitim siteleri" olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yalan (teknik)</span>

Büyük Yalan, özellikle bir propaganda tekniği olarak kullanılan, gerçeğin büyük ölçüde çarpıtılması veya yanlış sunulmasıdır. Almanca ifade, Adolf Hitler tarafından, 1925 yılında Mein Kampf adlı kitabını yazarken, hiç kimsenin inanamayacağı kadar büyük bir yalanın kullanımını tanımlamak için ortaya atılmıştır. Hitler bu tekniğin Yahudiler tarafından Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki mağlubiyetini Weimar Cumhuriyeti'nin önde gelen milliyetçi siyasi liderlerinden Alman general Erich Ludendorff'a yüklemek için kullanıldığını iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Thomasin McKenzie</span>

Thomasin Harcourt McKenzie, Yeni Zelandalı aktris. Debra Granik'in 2018 drama filmi İz Bırakma'daki başrol performansı ile öne çıktı ve eleştirel beğeni topladı. Ayrıca Tavşan Jojo ve True History of the Kelly Gang filmlerinde yardımcı rollerde yer aldı.

<i>Demir Kalpli Adam</i> (film)

Demir Kalpli Adam, , Cédric Jimenez tarafından yönetilen ve David Farr, Audrey Diwan ve Jimenez tarafından yazılan 2017 biyografik aksiyon - gerilim filmidir. İngilizce bir Fransız-Belçika yapımı olan film, Fransız yazar Laurent Binet'in 2010 tarihli HHhH adlı romanına dayanıyor. Film, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi liderlerinden Reinhard Heydrich'a Prag'da yapılan suikaste odaklanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Popüler kültürde Adolf Hitler</span>

1933-1945 yılları arasında Almanya'nın diktatörü olan Adolf Hitler, Almanya'da tanınmış bir politikacı haline geldiğinden beri popüler kültürde temsil edilmiştir. Kendine özgü imajı muhalifleri tarafından sık sık parodileştirildi. Parodiler, iktidarda olduğu dönemde Almanya dışında çok daha belirgin hale geldi. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana Hitler'in hem ciddi hem de hicivsel temsilleri popüler kültürde öne çıkmaya devam etmiş ve bazen önemli tartışmalara yol açmıştır. Birçok kitap ve filmde Hitler ve Nazizm arketipik kötülük rolünü üstlenmektedir. Bu yaklaşım kurguyla sınırlı olmayıp, Hitler'i bu şekilde ele alan kurgusal olmayan yazarlar arasında da yaygındır. Hitler başka açılardan da hayranlık uyandırmaya devam etmiştir; Alman Tarih Müzesi'nde geniş katılımlı bir sergi de benzer örnekler arasındadır.

Almanya'da 1933 yılındaki olaylar.

Gökyüzü Hapsi ya da orijinal adıyla Caging Skies, Christine Leunens tarafından 2004 yılında yazılan, bir Hitlerjugend üyesi olan Johannes Beltzer'in ailesinin Elsa adında bir Yahudi kızı döşeme tahtalarının altında sakladığını öğrenmesi üzerine gelişen olayları konu edinen bir romandır.

<span class="mw-page-title-main">Scarlett Johansson'ın kazandığı ve aday gösterildiği ödüller listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Scarlett Johansson, bir Britanya Akademisi Sinema Ödülü ve bir Tony Ödülü de dahil olmak üzere çeşitli ödüller kazanan ve aday gösterilen Amerikalı bir oyuncudur. Ayrıca, iki Akademi Ödülü ve üç Britanya Akademisi Sinema Ödülü'ne daha aday gösterildi. Johansson, 2012 yılında sinema endüstrisine katkılarından dolayı Hollywood Walk of Fame'de bir yıldız aldı.