İçeriğe atla

Tatyana Kerimova

Tatyana Akbarovna Karimova ilk Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un karısıdır. 1991'den 2016'ya kadar Özbekistan First Lady'si olarak görev yaptı.[1][2]

Biyografi

İkinci Dünya Savaşı'nı takip eden zor yıllarda asker bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kerimova, aslen Rusya ve Tacikistan'dandı. 1952 yılında ailesiyle birlikte Fergana bölgesine taşındı. Tamara Sobirova adında bir kız kardeşi vardır. Tatyana Özbek Bilimler Akademisi İktisat Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalıştı. İslam Kerimov ilk karısı Natalya Petrovna Kuchmi'den 1964'te boşandı ve 1967'de Tatyana Akbarovna ile evlendi. İki kızı, Gulnora Karimova (1972 doğumlu) ve Lola Karimova-Tillayeva[3][4] (1978 yılı doğumu) vardır. Iman Kerimova, Maryam Tillyaeva, Umar Tillyaeva ve Safiya Tillyaeva adında beş torunu vardır. 2013'te, Tatyana Kerimova ile en büyük kızı Gulnara Kerimova arasındaki husumet Twitter'da yayıldı.[5][6] Gülnara Kerimova, annesini kuzeni Akbarali Abdullayev'in tutuklanmasına izin vererek "yok etmeye" çalışmakla suçladı. Ayrıca kız kardeşi Lola Karimova-Tillyaeva'yı "sihir" ile suçladı. Gulnara Kerimova'nın Twitter hesabı iddialardan kısa bir süre sonra kapatıldı ve 2014 yılında ev hapsine alındı.[5][6] İslam Kerimov'un 2016'daki ölümüne kadar, Kerimova hayır işleri ve resmi devlet işlevlerinde yer aldı.[7]

Kaynakça

  1. ^ MacFarquhar, Neil (29 Ağustos 2016). "Özbekistan'ın Hükümdarı Gravely Ill ile, Arka arkaya sorular ortaya çıkıyor". New York Times. 1 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2016. 
  2. ^ "Özbekistan First Lady'si Tatyana Karimova". Svobodnaya Pressa. 30 Ağustos 2014. 1 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2016. 
  3. ^ "Biyografi". Lola Karimova-Tillyaeva'nın Resmi web sitesi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2019. []
  4. ^ "Özbekistan'ın kan davalı ilk ailesi". The Guardian. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  5. ^ a b Lillis, Joanna (21 Kasım 2013). "Uzbekistan's ruling family feud spills into open with Twitter row". The Guardian. 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2016. 
  6. ^ a b Walker, Shaun (16 Temmuz 2014). "Uzbekistan's feuding first family and the mystery of the president's missing daughter". The Guardian. 31 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2016. 
  7. ^ "Obituary: Özbekistan Cumhurbaşkanı Islam Kerimov". BBC News. 2 Eylül 2016. Erişim tarihi: 3 Eylül 2016. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan</span> Orta Asyada bir ülke

Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur. Lihtenştayn ile birlikte sadece denize kıyısı olmayan ülkelere sınırı bulunan iki ülkeden biridir. Seküler ve üniter bir cumhuriyet olan Özbekistan 12 il ve bir özerk cumhuriyete (Karakalpakistan) ayrılmıştır. Başkenti Taşkent'tir. Ülke tarihî önemi ve stratejik konumu nedeniyle zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Halkın %85'i Özbekçe konuşur. Rusça, yönetimde ve ülkenin farklı etnik grupları arasında ortak dil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Tacik ve Kazak azınlıklar bulunur. Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kerimov</span> Özbekistan Cumhuriyetinin ilk devlet başkanı

İslam Abduğanıyeviç Kerimov, 24 Mart 1990'dan; 2 Eylül 2016'daki ölümüne değin, kurucu Özbekistan Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gülnare Kerimova</span>

Gülnare İslamovna Kerimova, Özbek iş insanı, moda tasarımcısı, şarkıcı ve diplomattı. 1991'den 2016'daki ölümüne kadar Özbekistan'ın cumhurbaşkanı olan İslam Kerimov'un en büyük kızı, ayrıca Kerimova Kültür Forumu ve Mütevelli Özbekistan Vakfı Yönetim Kurulu Sanatlar kurucusu ve başkanıydı. İş ilişkileri ve aile bağlantıları nedeniyle Özbekistan'da önemli bir nüfuza sahipti. 2013 yılından itibaren babasıyla yaşadığı bir anlaşmazlık nedeniyle nüfuzunu hızla kaybetmeye başladı. Kerimova, Kasım 2014'te Özbekistan'ın Taşkent kentinde ev hapsine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Özbekistan devlet başkanları listesi, Özbekistan'da 1924 yılından beri devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Azimov</span> Özbek siyasetçi

Rüstem Sadıkoviç Azimov 2005-2016 yılları arasında Maliye Bakanlığı görevini yürüten Özbek siyasetçi. 1998-2000 yılları arasında da aynı görevi yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Nigmatilla Yuldaşev</span> Özbekistan Senatosu 3. Başkanı

Niğmatilla Tolkinoviç Yoldaşev Özbekistan Meclisi Başkanı olarak, İslam Kerimov'un ölümünden sonra bir süre Özbekistan Devlet Başkan Vekili olarak görev yapan Özbek avukat ve siyasetçi. Daha önce Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan devlet başkanı</span> Özbekistanın devlet başkanı

Özbekistan Devlet Başkanı, Asya ülkesi Özbekistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

Özbekistan Hava Yolları, merkezi Taşkent'te bulunan Özbekistan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Şirket Taşkent Uluslararası Havalimanı'ndaki havayolu bağlantı merkezinden, ülke içinde ve Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine sefer düzenlemektedir.

Özbekistan'da yolsuzluk ciddi bir sorun olarak kabul edilir. Yolsuzluğu önlemek için yürürlükte olan yasalar vardır, ancak bu yasaların uygulanma oranı çok zayıftır. Yolsuzluk yetkililerinin düşük kovuşturma oranları Özbekistan'da ki yaygın yolsuzluğa katkıda bulunan bir başka faktördür. Yargı sistemi, sınırlı kaynaklar ve yolsuzluk nedeniyle ciddi işlevsel açıklarla karşı karşıyadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Özbekistan ilişkileri</span>

Çin-Özbekistan ilişkileri Çin ile Özbekistan arasındaki ikili ilişkidir. Her iki ülke de Şanghay İşbirliği Örgütü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Özbekistan ilişkileri</span>

Bulgaristan-Özbekistan ilişkileri, Bulgaristan ve Özbekistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de 12 Eylül 1992'de diplomatik ilişkiler kurmuştur. Taşkent'de Bulgaristan büyük elçiliği yer almaktadır. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Özbekistan ilişkileri</span>

Malezya-Özbekistan ilişkileri, Malezya ve Özbekistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Malezya, Taşkent'de bir büyükelçiliğe sahiptir. Özbekistan'ın ise Ampang Jaya'da büyükelçiliği yer almaktadır. Her iki ülke de iyi ilişkilere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Özbekistan ilişkileri</span>

Hindistan-Özbekistan ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Hindistan'ın Taşkent'te; Özbekistan'ın Yeni Delhi'de elçiliği vardır.

Raşit (Raşitcan) Hamidoviç Kadirov – Özbekistan eski başsavcısı, 2004 yılında Özbekistan hükûmetinde başsavcı olarak görev yaptı. 22 Şubat 2018'de görevi kötüye kullanma, yetki suistimali ve rüşvet şüphesiyle tutuklandı. İnsan hakları grupları ve örgütleri, gözaltına alındığından beri Kadirov'un işlediği iddia edilen suçları itiraf etmesi için işkenceye maruz kalmasından duydukları endişeyi dile getirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Lola Yoʻldosheva</span>

Lola Yoʻldosheva ya da daha çok bilinen adıyla Lola, Özbek şarkıcı, söz yazarı ve sinema oyuncusudur. 2003 yılında "Muhabbatim" adlı şarkısıyla Özbekistan'da ün kazandı. Lola, hem Özbekçe hem de Rusça şarkılar kaydetti.

<span class="mw-page-title-main">Ziraathan Haşimova</span>

Ziraathan Mahmudovna Haşimova, aynı zamanda Ziraat Mirziyoyeva olarak da kısaltılır, Özbekistan'ın First Lady'sidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri</span> Devletler arası ilişkiler

Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tarif eder.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri - Yunanistan ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler.

Aşağıda 1992 ve 2010 yılları arasında düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri listelenmiştir. Bu zirveleri 2011-2021 yılları arasında Türk Keneşi zirveleri ve 2022 yılından itibaren Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri takip etmiştir.