İçeriğe atla

Tatyana Androsenko

Tatyana Androsenko
Doğum2 Nisan 1946(1946-04-02)
Moğolistan Halk Cumhuriyeti
Ölüm29 Mart 2021 (74 yaşında)
Moskova, Rusya
MilliyetSovyet
Rus
MeslekGazeteci
Genel Yayın Yönetmeni

Tatiana Filippovna Androsenko (Rusça: Татыя́на Фили́пповна Андро́сенко ; 2 Nisan 1946, Moğolistan Halk Cumhuriyeti - 29 Mart 2021), Moğol asıllı Sovyet-Rus gazeteci ve genel yayın yönetmeni.

Yaşamı

Androsenko, 2 Nisan 1946 tarihinde Moğolistan Halk Cumhuriyeti'nde doğdu.[1][2] 1985-2021 yılları arasında Murzilka adlı çocuk dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.[3][4] Gazetecilik alanındaki çalışmalarıyla; Onur Nişanı, Halkların Dostluk Nişanı, "Moskova'nın 850.Yıldönümü Anısına" Onur Madalyası ve Rusya Federasyonu Kültür Emek Nişanı dahil olmak üzere birçok ödülün sahibiydi.

Ölümü

Androsenko, 29 Mart 2021 tarihinde Moskova, Rusya'da 74 yaşında öldü.[3]

Kaynaklar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  3. ^ a b "Умерла главный редактор "Мурзилки" Татьяна Андросенко". 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Скончалась главный редактор «Мурзилки» Татьяна Андросенко". 31 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül</span> 11. Türkiye cumhurbaşkanı (2007–2014)

Abdullah Gül, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2007 - 2014 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 4 aylığına 2002 - 2003 yılları arasında Türkiye Başbakanı olarak görev almıştır. 2003 - 2007 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova</span> Rusyanın başkenti

Moskova, Rusya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir merkezinde 13.204.177'lik nüfusa sahiptir. Banliyöler de eklendiğinde 18 milyona yaklaşan bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Altay Cumhuriyeti</span> Rusyanın en güneyinde yer alan, federasyona bağlı bir özerk cumhuriyet

Altay Cumhuriyeti, Rusya'nın en güneyinde yer alan, federasyona bağlı bir özerk cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Antlaşması (1921)</span> Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile TBMM Hükûmeti arasında 16 Mart 1921de imzalanan antlaşma

Moskova Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma ve devamı niteliğindeki antlaşmalarla belirlenmiş olan sınırlar günümüzde Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında hâlen geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Yazov</span>

Dmitri Timofeyeviç Yazov, Sovyetler Birliği Mareşali. Büyük Vatanseverlik Savaşı gazisi olan Yazov, 1987'den Sovyetler Birliği'nin dağılmasından dört ay önceki 1991 Ağustos Darbesi'nde rol alması nedeniyle tutuklanana kadar Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Yazov, 28 Nisan 1990'da Sovyetler Birliği Mareşali rütbesine atanan son kişi, Sibirya'da doğan tek mareşal ve 25 Şubat 2020'de öldüğü zamana dek, yaşayan son Sovyetler Birliği Mareşali'ydi.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Erebê Şemo</span>

Erebê Şemo (Rusça: Arab Şamoyeviç Şamilov, Sovyet Kürdü yazar. İlk Kürtçe roman olan Şivanê Kurmanca’yı kaleme almıştır. Kürt romanının babası Şemo, latin harflerinden oluşan Kürtçe alfabenin de mimarlarından biri olmuştur. Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Emektar Kültür İşçisi ve Kızıl Bayrak Nişanı gibi ödüllerin sahibidir. 1930'lu yılların başlarında oluşturulan Kürtçe alfabe Şemo-Marogulov alfabesinin hazırlıyıcılarındandır.

2014-15 Çempionat Rossii po futbolu, Rusya'nın en üst düzey futbol liginin 23. sezonu. Sezon 1 Ağustos 2014 tarihinde Rubin Kazan'ın evinde Spartak Moskova'yla oynadığı maçla başlamıştır. Sezon 29 Mayıs 2015 tarihinde sona erecektir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Fortov</span>

Vladimir Yevgenyeviç Fortov — Rusya Bilimler Akademisi üyesi, Rus fizikçidir. Araştırması termal fizik, şok dalgaları ve plazma fiziği üzerineydi.

Sputnik, 10 Kasım 2014'te Rusya hükûmeti'nin sahip olduğu Rossiya Segodnya tarafından kurulan Moskova merkezli uluslararası medya kuruluşu. Dünyanın farklı bölgelerinde ofisleri bulunmaktadır. Sputnik, yayınlarını 34 ülkeyi kapsayan 130 şehirde, günde toplam 800 saatin üzerinde internet sitesinden ve radyo istasyonlarından yapar. Radyo yayınlarını FM, dijital DAB/DAB+, HD-Radyo gibi formatlarla yaparken, mobil platformlar ve internet üzerinden haber ve radyo yayıncılığı yapmaktadır.

Intersputnik ya da Intersputnik Uluslararası Uzay İletişimi Organizasyonu, 15 Kasım 1971 tarihinde Sovyetler Birliği tarafından sekiz eski sosyalist devletle birlikte kurulmuş uluslararası bir uydu iletişim hizmetleri organizasyonudur. Günümüzde pek çok ülke bu organizasyona üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan-Rusya ilişkileri</span> Moğolistan ve Rusya Arasındaki Diplomatik İlişkiler

Moğolistan-Rusya ilişkileri Sovyetler Birliği'nin Moğol Halk Cumhuriyeti'ni desteklediği komünizm döneminden beri güçlüdür. Komünizm sonrasında da kardeş ülke olarak kalmışlardır. Rusya'nın iki başkonsolos generali ve Ulan Batar'da bir büyükelçiliği bulunur. Moğolistan'ın ise Moskova'da bir başkonsolosluğu, üç başkonsolos generali ve Yekaterinburg'da elçiliği vardır. İki ülkede Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Tabeyev</span>

Fikret Ahmedyanoviç Tabeyev, Sovyet Tatar politikacı, büyükelçi, parti lideri. Aynı zamanda Tataristan Cumhuriyeti Komünist Partisi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan Halk Cumhuriyeti</span> 1924-1992 yılları arasında Doğu Asyada hüküm sürmüş sosyalist devlet.

Moğolistan Halk Cumhuriyeti (Moğolca: Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс, Bügd Nairamdakh Moğol Ard Uls, 1924 ile 1992 yıllar arasında Asya kıtasında bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde egemen olan sosyalist devlet.

Yumjaagiin Tsedenbal, 1940'tan 1984'e kadar Moğol Halk Cumhuriyeti'nin lideriydi. Siyasi hayatı boyunca Halkın Büyük Hural Başkanlığı Başkanlığı, Moğolistan Başbakanı olarak görev yaptı ve Moğol Halk Devrimci Partisi Genel Sekreteriydi. Herhangi bir Doğu Bloku ülkesinin en uzun süre hizmet veren lideriydi ve Ağustos 1984'teki sınır dışı edilinceye kadar 44 yıldan fazla görev yaptı.

Mihail Zabelin - Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Yeni Azerbaycan Partisi Yönetim Kurulu Üyesi, Azerbaycan Rus Topluluğu Başkanı, Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi Mütevelli Heyeti Üyesi.

Kujuget Seree oğlu Şoygu, Sovyet partisi üyesi ve devlet adamı, SBKP Tuva bölge komitesinin sekreteri, Tuva Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun ilk başkan yardımcısıdır. Altı yıl boyunca Tuva'da cumhuriyetçi sosyo-politik gazete "Şın"ın editörlüğünü yapmıştır.

Tatyana Alexeyevna Chudova, Sovyet-Rus kadın besteci ve eğitimci.

Antonina Aleksandrovna Kymytval, çoğunlukla ana dilinde yazan bir Çukçi şairi ve yazar.