İçeriğe atla

Tatvan Kalesi

Koordinatlar: 38°30′58″K 42°17′52″D / 38.51611°K 42.29778°D / 38.51611; 42.29778
Tatvan Kalesi
Harita
Genel bilgiler
TürKale
KonumTürkiye Tatvan, Bitlis, Türkiye
Koordinatlar38°30′58″K 42°17′52″D / 38.51611°K 42.29778°D / 38.51611; 42.29778
Başlama1550
Tamamlanma1560

Tatvan Kalesi: Bitlis ili, Tatvan ilçesi, Tuğ Mahallesi, eski ahlat yolu üzerine doğal kayalıklardan oluşmuş tepe yanına kurulmuştur.

Tarihçe

Kale kuruluşu ve ilk inşa tarihi hakkındaki en net bilgiler Kanuni Sultan Süleyman dönemine işaret etmektedir. Bölgeyi koruma amaçlı yapıldığı sanılan kale, Adilcevaz ve Ahlat Kalesi’nin İran Şahı Tahmasap tarafından istila edilerek ele geçirilmiştir. Tatvan kalesi hakkında yapılan araştırmalar kale yapımı İlk inşa tarihinin 1550-1560 yılları arasını işaret ediyor olsa da temel izlerinde Urartular dönemi yapı taşları üzerine kurulduğu bölgedeki Nazik Gölü ve Urartu kalıntılarını araştıran belgesel yönetmeni Tekin Gün notlarından sanılmaktadır.Tarihi temel kalıntıları tepe yamacına doğru inşa ettirilen kale Kanuni Sultan Süleyman veziri Zal Paşa tarafından savunma amaçlı yaptırıldığı Tatvan kalesi arşiv ve belgelerde adı geçmektedir. İstila sonrası kale, Van'a giden yardımları kesmek amacı ile yıkılmış restore edilmeyerek harabe haliyle günümüze dek ulaşmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Tatvan Kalesi". Bitlis - Kaleler. Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü,01.Mayıs.2021. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tatvan</span> Bitlisin ilçesi

Tatvan, Bitlis'e bağlı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün batı yakasında olan bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahlat, Bitlis</span> Bitlisin bir ilçesi

Ahlat, Van Gölü'nün kuzeybatısında Bitlis iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Van</span> Van ilinin merkezi olan şehir

Van, Türkiye'nin Van ilinin merkezi olan şehirdir. Anadolu'nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir. Dünya'nın hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">I. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı İmparatorluğunun, I. Süleyman komutasında Roma Cermen İmparatorluğu hakimiyetinde bulunan Viyana’ya düzenlediği sefer

I. Viyana Kuşatması veya 1529 Viyana Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ilk girişimdi. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 100.000'den fazla askeriyle şehre saldırırken, Niklas Graf Salm liderliğindeki savunmacıların sayısı 21.000'i geçmiyordu. Buna rağmen Viyana, 27 Eylül 1529 ile 15 Ekim 1529 tarihleri arasında, iki haftadan biraz fazla süren kuşatmadan sağ çıkmayı başardı.

Kara Ahmed Paşa,, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 6 Ekim 1553 ile 28 Eylül 1555 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. I. Selim'in en küçük kızı ve Kanuni Sultan Süleyman'ın en küçük kız kardeşi Fatma Sultan'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Harput Kalesi</span>

Harput Kalesi, Urartular tarafından dikdörtgen bir plan üzerine kurularak yapılmış olan mimari yapıdır. Şu anki Elazığ il sınırları içerisindeki tarihi Harput mahallesinde bulunmaktadır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle "Süt Kalesi" olarak da adlandırılır. Yine bir rivayete göre, Süt Kalesi harcında su yerine süt kullanılma sebebi dönemde yaşanan su kıtlığı olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kalesi</span> Macaristanda tarihi bir kale

Estergon Kalesi Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin 60 km kuzey batısında Tuna nehri kıyısında yer alan kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Doğubayazıt</span> ilçe

Doğubayazıt ya da eski adıyla Bayazıt, Ağrı iline bağlı bir ilçe, aynı ilçenin merkezi ve günümüzde merkezinin Karaköse'ye taşınmasının ardından adı Ağrı olarak değiştirilen Bayazıt ilinin eski merkezidir. Anadolu'nun doğusunda, Avrupa E-yolu E80 transit yolu üzerinde kurulmuştur. Ağrı'ya bağlı ve Merkez ilçenin 93 km doğusunda, İran'a 35 km uzaklıktadır. İlçe toprakları genellikle engebeli ve yüksektir. İlçe merkezi düzlükte kurulmuştur. Ağrı'nın en eski, tarihi ilçesidir. Kendi adını taşıyan ovanın güney doğusunda kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Koçhisar Kalesi</span>

Koçhisar Kalesi, Şereflikoçhisar'ın hemen doğusunda, tepe üzerinde bulunan bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir Kalesi</span> Çanakkale Boğazında bulunan kale

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Hoşap Kalesi</span>

Hoşap Kalesi, Van'a yaklaşık 50–60 km arası uzaklıkta Van-Başkale yolu üzerinde, Güzelsu mevkiinde bulunan ve son halini Orta Çağ' da alan kale.

<span class="mw-page-title-main">Van Kalesi</span> Urartu Krallığı tarafından kütle halindeki taştan yaptırılan istihkam yapı

Van Kalesi, Urartu Krallığı tarafından kütle halindeki taştan yaptırılan ve Urartu başşehri Tuşba'yı kuş bakışı gören bir istihkam yapıdır. Van Gölü kıyısında olup, Van şehrine 5 km uzaklıkta bulunan bu kale sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Yapı 1800 m uzunluğunda, 120 m genişliğinde ve 80 m yüksekliğindedir. Kale MÖ 9. yüzyılda Lutipri'nin oğlu Sarduri tarafından MÖ 840-MÖ 825 tarihleri arasında kurulmuştur. Çok sayıdaki bu tür istihkamlara şimdiki Ermenistan, Türkiye ve İran'da rastlanır. Genellikle bu tür yapılar yeryüzüne çıkmış kayalarda ve yamaçların içinde yapılır. Bu tür kaleler genellikle yabancı ordulara karşı koymak için değil, bölge kontrolü için kullanılır. Van şehri eteklerindeki bu yapının harabeleri onun duvarlarının Orta Çağda yapıldığını destekler. Ayrıca bu kalenin, o zamanlarda yaşayan dev insanlar tarafından yapıldığına dair söylentiler vardır. Çünkü Van Kalesi'nin o zamanın şartlarıyla yapılmasının olanaksız olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan Kalesi</span>

Ardahan Kalesi veya Parakan Kalesi, Ardahan kent merkezinde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir. Kalenin iç ve dış cephelerinde taşa oyulmuş Gürcüce yazılar bulunmaktadır. İç kısımda ayrıca bir taşa kırmızı boyayla yazılmış Ermenice bir yazı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sığacık Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Sığacık Kalesi, Türkiye'nin İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde bulunan bir kaledir. Adını aldığı Sığacık Mahallesi'nde, günümüzde de kullanılan Sığacık Limanı'nın hemen kuzeydoğusunda yer alır. Sığacık Kalesi'nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde tamir gören kalenin en önemli tamir aşaması Osmanlılar döneminde Piri Reis'in önerisiyle Rodos Seferi'ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman'ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından Teos harabelerinin taş ocağı olarak kullanılmasıyla 1521-1522 arasında gerçekleşti.

Ahlat Kalesi ya da Osmanlı Kalesi, Eski Ahlat adı verilen "Harapşehir" ile Yeni Ahlat adı verilen şimdiki Ahlat merkezi arasında, göl kenarında bulunan kale. İsmini Osmanlılar döneminde yapılmış olmasından dolayı alır. Kalenin yapımına Yavuz Sultan Selimdöneminde başlandığı, Kanuni Sultan Süleyman tarafından da bitirildiği ve Mimar Sinan'ın bir eseri olduğu belirtilmektedir. Yapımının II. Selim döneminde bitirildiği bazı kaynaklarda görülse de bu zayıf bir ihtimaldir.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Bitlis İli, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Niğde Kalesi</span>

Niğde Kalesi, Niğde ili Eski Niğde Şehrinin bulunduğu tepe sınırları içinde yer alan tarihi bir kaledir.

Doğubayazıt Kalesi, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesinin 7 km güneydoğusunda kalan, Belleburç denilen yerde sarp kayalıklardan oluşan tepe üstüne inşa edilmiş bir kale.

<span class="mw-page-title-main">İskender Paşa Camii (Ahlat)</span> Ahlatta tarihi cami

İskenderpaşa Camii, Bitlis Ahlat'da Eski Ahlat Kalesi içinde bulunmaktadır. Kitabesine göre Van Vilayeti'nin ilk Beylerbeyi olan İskender Paşa 1564-1565 tarihlerinde Ahlat'ta Osmanlı Kalesi içinde kendi adı ile anılan Camii'yi yaptırmıştır. Ayrıca Camiinin yanında bulunan hamam bugün yıkılmış durumdadır. Yavuz Sultan Selim zamanında yapılan ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında genişletilmiş olan Ahlat Kalesi içinde yer alan İskender Paşa Camii bütünüyle 20.75 x 16.27 m. ebadında dikdörtgen plan teşkil etmektedir. Esas ibadet mekanı ise 13.05 x 12.83 m. olup tek bir kubbe ile örtülmüştür. Kuzeybatı köşede 3,18 x 3,18 m. ebatındaki minare kare kaideli olup silindirik olarak yükselmektedir. Mülkiyeti Vaklar Genel Müdürlüğüne ait olan Cami, en son 2005 yılında Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarımı yapılarak ziyarete açılmıştır.

Çorum Kalesi, Çorum'un güneyindeki alçak bir tepe üzerinde, ovaya hakim bir konumda kurulmuş, Selçuklu mimari özelliği taşıyan tarihî bir kaledir.