İçeriğe atla

Tatoeba

Tatoeba.org
Sitenin 12 Ekim 2013'teki Türkçe ana sayfası
SahipTrang Ho, Allan Simon
OluşturanTrang Ho, Allan Simon
URLtatoeba.org
Ticari?Hayır
Site türüÜcretsiz, katkıda bulunulabilen çok dilli cümle sözlüğü
Kayıtİsteğe bağlı
Kullanılabilir dil(ler)19 dilde arayüz;[Not 1] 132 dilde cümle (7 Aralık 2013)
Başlama tarihi2006 (18 yıl önce) (2006)
Geçerli durumAktif; beta

Tatoeba.org, yabancı dil öğrenenlere yönelik oluşturulmuş, herkesin katkıda bulunabildiği, ücretsiz, örnek cümlelerin yer aldığı bir veri tabanıdır. İsminin kökeni Türkçede "örneğin" anlamına gelen Japonca "tatoeba" (例えば tatoeba) terimidir. Sadece kelimeye odaklanan diğer çevrimiçi sözlüklerin aksine Tatoeba, komple cümle çevirilerine odaklanır. Ayrıca, veri tabanının ve arayüzünün yapısı "bir taneden birçoğuna" sistemi üzerine kurulmuştur. Bir cümlenin sadece bir dildeki çevirisini görmek yerine bir dilden öbür bir dile adım adım bağlantılar zinciri oluşturarak dolaylı bir şekilde diğer dillerden çevrilmiş cümleler de ana cümlenin altında kolayca görüntülenebilir.

Site halka açıktır. Bir kullanıcının cümle, çeviri veya yorum eklemesi için kaydolması zorunludur; fakat kaydolmak isteyenlerden de dil bilimci geçmişi gibi herhangi bir şey istenmemektedir.

Tatoeba, 2006'da Trang Ho tarafından kurulmuştur. O, aslında projeyi "multilangdict" (çok dilli sözlüğün İngilizce kısaltılmış hâli) adı altında Sourceforge'ta tanıtmıştır.[1] Şu anda projeyi 2009'da katılan Allan Simon ile yürütmektedir.[2]

Free Software Foundation France, Tatoeba'ya destek vermektedir ve cümleleri kendi sunucusunda barındırmaktadır.[3] Proje tarafından toplanan veri Creative Commons Attribution lisansı altında özgürce kullanılabilir.

İçerik

7 Aralık 2013 itibarıyla, Tatoeba'da 132 dilde toplam 2,784,721 cümle bulunmaktadır ve hızla artmaktadır. Her dilde kaç tane cümlenin olduğunu gösteren listeye Tatoeba'nın istatistikler sayfasından 8 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ulaşılabilir. Şu anda sayfanın 19 dilde arayüzü bulunmaktadır. Arayüzde veya cümlelerde olmayan bir dili eklemek mümkündür.

Arayüz

Kayıtlı olmayan da dahil olmak üzere kullanıcılar herhangi bir dilde bir kelime girerek o kelimeyi içeren cümlelere erişebilir. Direkt ve dolaylı çeviri olmak üzere Tatoeba'daki her cümle bir diğerinin çevirisi olarak gösterilir. Cümleler konularını, yapılarını belirtecek şekilde etiketlenebilir. Ayrıca her cümle başka kullanıcıların hata bildirmesi, cümle üzerine tartışması veya cümleyi ekleyenin açıklama yapması için yorum bölümüne sahiptir. 7 Aralık 2013 itibarıyla, 13 dilde toplam 93,947 tane sesli cümle vardır. Ayrıca cümlelere dil, ses veya etiket kriterleriyle göz atılabilir.

Kayıtlı kullanıcılar yeni cümleler ve çeviriler ekleyebilirler ve hatta ana dilleri olmamasına rağmen var olan cümleleri düzenleyebilirler. Çeviriler orijinal cümleye otomatik olarak bağlanır. Kullanıcılar kendi cümlelerini özgürce düzenleyebilirler, sahipsiz cümleleri sahiplenip düzeltebilirler ve başkalarının cümlelerine yorum yapabilirler.

Yeni kullanıcıların bir üst sınıfı olan gelişmiş kullanıcılar (önceki adı: güvenilir kullanıcı), cümlelere etiket ve bağlantı ekleyip kaldırabilirler. Gelişmiş kullanıcıların bir üst sınıfı olan derlem görevlileri de (önceki adı: Corpus bakıcısı) gelişmiş kullanıcıların yetkilerine ek olarak bütün cümleleri düzenleme ve silme haklarına sahiptir.

Veri tabanı yapısı

Tatoeba'nın temel yapısını gösteren basit bir şema.

Tatoeba'nın temel veri yapısı bir dizi düğüm ve bağlantılardan oluşur. Her cümle bir düğümdür ve her bağlantı da aynı anlama sahip iki veya daha fazla cümle arasında köprü görevi görür.[4]

Lisans

Tatoeba'nın bütün veri tabanı Creative Commons Attribution 2.0 lisansı altındadır.[5] Akademik veya diğer amaçlar için kullanmak serbesttir.

Dış bağlantılar

Mevcut arayüz dilleri

  1. ^ Almanca, Arapça, Aşağı Almanca, Baskça, Brezilya Portekizcesi, Çince, Esperanto, Fince, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Lehçe, Macarca, Rusça, Tagalogca, Türkçe, Yunanca

Kaynakça

  1. ^ "Trang'in sözlük projesi". sourceforge.net. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2013.  (İngilizce)
  2. ^ "Tatoeba.org, base de données de phrases d'exemple". linuxfr.org. 17 Temmuz 2010. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2011.  (Fransızca)
  3. ^ "Tatoeba, un dictionnaire de langues pour phrases d'exemples" [Tatoeba, örnek cümlelerin birçok dildeki sözlüğü]. fsffrance.org. Paris: FSF France. 24 Şubat 2011. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2011.  (Fransızca)
  4. ^ Trang Ho: Tatoeba’da nasıl faydalı bir iştirakçi olunur 3 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) (Fransızca) (Almanca) (İspanyolca) (Arapça) (Portekizce)
  5. ^ "Kullanım koşulları". Tatoeba.org. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2011.  (İngilizce) (Fransızca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Özgür Belgeleme Lisansı</span>

GNU Özgür Belgeleme Lisansı, GNU projesi için Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından tasarlanmış bir lisans modelidir. GNU GPL'nin açık içerik karşılığıdır. Lisansın mevcut son sürümü 1.3 olup, resmi metni www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresinde bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Flickr</span>

Flickr, Şubat 2004'te Ludi corp tarafından kurulan ve 20 Mart 2005 tarihinde Yahoo tarafından 35 milyon dolara satın alınan bir internet sitesidir. Fotoğraf, video barındırma hizmeti ve paylaşma imkanı sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google Çeviri</span> Çeviri aracı

Google Çeviri, İnternet sayfalarını, metinleri veya yüklemiş olduğunuz belgeleri ücretsiz çeviren bir araçtır. Google tarafından sağlanır. İlk olarak 28 Nisan 2006 tarihinde, Arapça ile İngilizce arası çeviri yaparak hizmete girmiştir. Bir web arayüzü, Android ve iOS için mobil uygulamalar, geliştiricilere tarayıcı eklentisi ve yazılım uygulamaları oluşturmada yardımcı olan bir API sunar. Google Translate, çeşitli seviyelerde 100'den fazla dili destekliyor ve Mayıs 2013 itibarıyla günlük 200 milyondan fazla kişiye hizmet veriyor.

<span class="mw-page-title-main">TASMA</span>

TASMA, Pardus 2008.x ve önceki sürümlerde Pardus'un hemen her konuda davranışlarını ve kullanıcı tercihlerini belirleyen temel yapılandırma arayüzüdür. Sisteme yeni kullanıcılar eklenmesi, yeni harici donanımların tanıtılması, masaüstü yazı tiplerinin belirlenmesi gibi konularda kullanıcıların işini kolaylaştıran bu araç, Pardus 2009 ile birlikte yerini Sistem Ayarları arayüzüne bırakmıştır. Pardus Kurumsal 2'nin KDE 3.5 sürümüyle gelmesi nedeniyle bu sürümde desteklenmeye devam edilmiştir.

Sesli Sözlük internet üzerinden hizmet veren çok dilli bir sözlük. Ancak esas tanınırlığını İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye yaptığı sözcük çevirileriyle sağlamıştır. Ocak 2008 itibarıyla, Google PageRank sıralamasında Türkiye kaynaklı sözlükler arasında en çok ziyaret edilen sözlük sitesi olmuştur, dünya çapında ise en çok ziyaret edilen 6. sözlüktür. İngilizce ve Türkçe yanında Osmanlıca, Almanca, İtalyanca, Fransızca, Yunanca ve İspanyolca da sözcük çevirisi yapılabilecek diller arasındadır. Sözlüğe ayrıca cep bilgisayarı, akıllı telefon ve web tarayıcısı destekli bütün cep telefonlarından da erişilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wikimapia</span> Google Mapsi viki sistemiyle destekleyen bir çevrim içi eşlem ve uydu fotoğrafı kaynağı

WikiMapia veya VikiHarita, Google Maps'i viki sistemiyle destekleyen bir çevrimiçi harita ve uydu fotoğrafı kaynağıdır. Alexandre Koriakine ve Evgeniy Saveliev tarafından geliştirilen bu sistem 24 Mayıs 2006 tarihinde tüm dünyayı tanımlamak amacıyla hizmete girmiştir. Sistem, yaklaşık 14 milyon yer bilgisi bulundurmaktadır. WikiMapia'ya katkı yapabilmek için üye olmak gerekmektedir. 200.000'in üzerinde kullanıcı bu hizmetin etkin üyesi durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">R (programlama dili)</span> istatistik analizi için kullanılan programlama dili

R, istatistiksel hesaplama ve grafikler için yazılım ortamı olup aynı zamanda programlama dilidir. R Foundation tarafından desteklenen ve GNU Tasarısının parçası olan bir özgür yazılımdır. Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından ortaya çıkarılan R, hâlihazırda R Geliştirme Çekirdek Ekibi tarafından geliştirilmektedir. S programlama diline benzeyen R, S'nin uyarlaması olarak değerlendirilebilir.

Konuşma dili, bölgelere göre farklı sesletim özellikleri gösteren, günlük yaşayışta kullanılan ve yazı dilinden az farklarla ayrılmış bulunan doğal dil, günlük konuşmadır. Dünya üzerindeki hemen her dilde "konuşma dili - yazı dili" özellikleri bulunur. Bir dilde yazılış ile okunuş birbirinden az ya da çok farklı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.

Scholarpedia; İngilizce dilinde, çevrimiçi, genellikle nitelikli bir içeriğe sahip olmayı amaçlayan açık erişimli çevrimiçi akademik dergileri içeren wiki-tabanlı bir ansiklopedidir. 

SwiftKey, Android ve iOS sistemli akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar cihazları için bir giriş yöntemidir. SwiftKey yapay zekâ teknolojilerinin bir harmanını kullanır, bu, kullanıcının yazmak niyetinde olduğu bir sonraki kelimeyi tahmin etmek için etkinleşir. SwiftKey şu anda giriş metni ve öğrendiği dayalı önceki SMS mesajları ve çıkış tahminlerini öğrenir.

<span class="mw-page-title-main">Metro (tasarım dili)</span> Microsoft tarafından geliştirilen tasarım dili

Microsoft Windows için önceki arayüz için Windows Aero, sonraki arayüz için Akıcı Tasarım Sistemi sayfasına bakın.

<span class="mw-page-title-main">Docs.com</span> Microsoftun sunduğu, kullanıcıların Office belgelerini profil sayfalarında keşfedip yükleyip paylaşabilecekleri bir site

Docs.com, Microsoft'un sunduğu, kullanıcıların Office belgelerini profil sayfalarında keşfedip yükleyip paylaşabilecekleri bir sitedir. Desteklenen dosya türleri arasında OneNote notları, Word belgeleri, Excel elektronik tabloları, PowerPoint sunuları, Mix video sunumları ve Office Sway bulunur. Kullanıcılar ayrıca sayfalarına PDF'ler ve URL'ler ekleyebilirler. Docs.com, Microsoft Office Online'nin bir parçasıdır. Docs.com 15 Aralık 2017'de kullanımdan kaldırılmıştır.

Sky-Map.org, yarım milyardan fazla göksel nesneyi kapsayan bir wiki ve etkileşimli gökyüzü haritasıdır. Kullanıcılar tüm yıldız gökyüzünü aynı anda görebilir ve alanları daha ayrıntılı görüntülemek için yakınlaştırabilir. WikiSky; birçok yıldız, galaksi, takımyıldız ve gezegen içerir, ancak hala geliştirilme aşamasındadır. Kullanıcılar ayrıca makale yazarak, Internet bağlantıları ekleyerek, resim yükleyerek veya belirli bir görev için özel bir vikiproje oluşturarak farklı yıldızlar hakkındaki bilgileri düzenleyebilir. Web sitesi, kullanıcıların ziyaret edebilmesi için hala kullanılabilir olsa da, 2010'dan beri çok fazla etkinlik göstermedi.

<span class="mw-page-title-main">TV Time</span>

TV Time, iOS, Android ve web'de diziler ve filmler için birden çok dilde kullanılabilen bir dizi ve film takip platformudur. Kullanıcıların ne izlediklerini, nasıl izlediklerini, ne zaman izlediklerini ve neden izlediklerini takip etmelerini sağlar. TV Time ayrıca, kullanıcıların uygulama içerisinde bulunan dizilerin bölümleri ve filmler hakkında tepki vermesine ve yorum yapmasına olanak tanır. Kullanıcılar TV Time ile dizi veya film izleyemez.

<span class="mw-page-title-main">OmegaT</span>

OmegaT, Java programlama dilinde yazılmış bir bilgisayar destekli çeviri aracıdır. Başlangıçta 2000 yılında Keith Godfrey tarafından geliştirilen bir özgür yazılım olup şu anda Aaron Madlon-Kay liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meizu M9</span>

Meizu M9; Flyme OS'la çalışan, Çinli firma Meizu Technology Co. Ltd tarafından tasarlanmış ve tanıtılmış bir akıllı telefondur. Cihaz, 1 Ocak 2011'de satışa çıkarılmıştır; cihazı satın almak isteyen kullanıcılar, cihazları satın almak amacıyla dükkanlara girmek için gece boyunca kuyruk oluşturmuşlardır.

TurboWarp, Scratch'ın yüksek performanslı bir modifikasyonudur. Scratch, çocuklar ve yeni başlayanlar için görsel bir programlama dilidir. TurboWarp ise basit ve limitli Scratch dilini çok daha yüksek performanslı bir şekilde açar.