Kıbrıs, Güneybatı Asya'da bulunan ve Akdeniz'deki Sicilya ve Sardinya'dan sonra gelen üçüncü büyük adadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'a bağlı üs bölgeleri dışında de jure olarak adanın tamamını, fiilî olarak adanın %59'luk güney kesmini yönetir. 1974'ten beri de facto olarak ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yer alan %36'lık bölgesinde günümüzde yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bulunur.
Baf diğer adıyla Paphos, Kıbrıs'ta bir liman kentidir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin batı kesiminde yer alan Baf kazasının idari merkezidir. Yerlileri tarafından 'Kasaba' diye de anılır. Bir liman kenti olan Baf, farklı ve yeşil bitki örtüsüyle bilinir. Ayrıca canlı bir turizm merkezidir. Kral Mezarları, Kato Paphos Arkeoloji Parkı gibi antik yapılara ev sahipliği yapmaktadır Belediye Başkanı Ozan Demirkol'dur.
Kıbrıs Rumcası veya Kıbrıs Yunancası, Kıbrıs'ta ve Kıbrıs Rumlarının yaşadığı diğer bölgelerde yaklaşık 750.000 civarı insan tarafından konuşulan bir Yunanca lehçesi. Kıbrıs Rum toplumunun günlük konuşma dilidir. Kıbrıs Türklerinin bir kısmı da tarihi olarak Kıbrıs Rumcası konuşmuştur.
Aşelya, Kıbrıs'ın Baf Kazası'nda bulunan bir köydür. 2011 sayımındaki nüfusu 145 olarak belirlenmiştir. Konum olarak Baf Uluslararası Havalimanı yakınlarındadır ve Baf'a 5 kilometre mesafededir. Nüfus olarak Rumların çoğunlukta olduğu karma bir köy olup köyün Türkleri 1958'de Baf'a göç etmiştir. Bunun dışında köyün eski sakinleri yerlerini korumuşlardır.
Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.
Vuda ya da Vouda veya Kalo Horio, Kıbrıs'ta Larnaka kazası'nda bir belediye olup Larnaka şehrinin 10 km batısındadır. 1974 önce Kıbrıs Türklerinin çoğunlukta olduğu bir yerleşim idi. 1864 Çerkes Sürgünü sırasında Kafkasya'dan gelen Çerkeslerin yerleştirildiği yerdir.
Dizdarköy, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında köydür.
Kumyalı, Kıbrıs'ta, Karpaz Yarımadası'nda bulunan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasına, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesine bağlıdır.
Şirinköy, eski adıyla Varişa, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesine bağlı Lefke belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Yeşil Hat üzerinde yer almakta olup 1974'te Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra terkedilmiştir.
Akçiçek, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesine bağlı Dikmen belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Kozan'ın 3 km doğusunda yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 87'dir.
Kayalar, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesine bağlı Lapta-Alsancak-Çamlıbel belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Koruçam'ın 3 km kuzeyinde yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 234'tür.
Çite Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka kazasına bağlı, Larnaka'nın 11 km güneybatısında yer alan bir köydür. Köy, Bizans döneminden kalma Panaya Angeloktisti Kilisesi ile ünlüdür.
Magunda, Kıbrıs'ın Baf kazası'nda bulunan bir köydür. Poli'ye 5 kilometre mesafede olan Magunda geleneksel olarak Türk nüfusun yaşadığı bir köydü. 1958'de Türkçeleştirme politikası kapsamında köye Yakacık adı verildi.
Tabanlı, Kıbrıs'ın Baf kazası'nda bulunan bir köydür. 1958 yılında Türkçeleştirme politikası kapsamında köye Tabanlı adı verilirken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi Yunanca kayıtlarında Kios olarak geçer. Nüfusu Türklerden oluşan köy 1974 yılında terk edildi.
Druşa ; Kıbrıs'ın Baf Kazası'nda bulunan bir köydür.
Paşiyammu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazası'nda bulunan bir köydür. Nüfusu 2011 istatistiğine göre 70'tir. Dillirga yöresinde bulunan köy Poli'den Limni yönüne giden E704 karayolu üzerinde olup Türk kontrolündeki Koççina köyünün yanındadır.
Piskobu, Kıbrıs'ın Limasol kazasında bulunan bir köydür. Limasol'un 14 kilometre batısında ve Baf'ın 40 kilometre doğusundadır. Köy topraklarının bir kısmı Ağrotur Üssü'nde kalır. Köyün Türk nüfusu 1958'de köye "Yalova" adını vermiştir.
Çelya Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka kazasında bulunan bir köydür. Türklerce köye 1958 senesinde "Yıldırım" adı verilmiş; daha sonra 1974 sonrasında bu isim köyün Türklerinin yerleştiği Lefkonuk yakınındaki Milya köyüne verilmiştir.
Çakistra, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 79'dur. Konum olarak Gambo'dan 2 kilometre güneyde, Lefke'den 30 kilometre güneybatıda ve Poli'den 55 kilometre doğudadır. Gemikonağı'dan köye gelen yol 1974'teki Kıbrıs Harekâtı sebebiyle kapalı olduğundan köye erişim Linu veya Pedula köyleri üzerinden sağlanır. Cikko Manastırı Çakistra sınırları içerisindedir.
Balyomedoş, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. 2011 sayımına göre nüfusu 4145'tir. Köy Goççinodrimitya ve Aytrimitya üzerinden Lefkoşa'ya, Menigo ve Akaça üzerinden Omorfo ve Trodos Dağlarına bağlanır.