İçeriğe atla

Tatil

Tatil ya da dinlence[1], çalışmaya ara vermek, çalışmayı durdurmak, izine başlamak; kesmek, son vermek anlamlarına gelen bir kavramdır. Tatil kavramı bugün eski dönemlerdekinden farklı olarak eğlence için yapılan seyahat ve etkinlikleri de kapsamaktadır. Günümüzde bireyler için tatil rasyonel süreçlerin belirgin olduğu çeşitli faktörler yönünde gelişen bir süreç boyunu kazanmıştır.[2] Tatil günümüzde entelektüel gelişimin de bir parçasıdır. Nitekim Yunanistan ve Fas'ı ziyaret eden turistler üzerinde yapılan bir çalışmada tatil sonrasında tatilcilerin o ülkeye olan bakış açılarında ciddi değişiklikler ortaya çıktığı görülmüştür.[3] Yine tatil kavramının çeşitlenmesiyle ortaya aktif eğlenme olarak değerlendirilebilecek aktivite tatili kavramı çıkmıştır. Öyle ki turizm üzerine çalışan coğrafyacılar, bölgelerdeki aktivite sayısı arttıkça o bölgelerin turist yoğunluğu açısından gelişim gösterdiğini ortaya koymuştur.[4] Aynı zamanda tatil anlayışlarında dönemsel etki yüksektir. Örneğin Covid-19 salgını esnasında risk azaltma stratejileri turizm sektörünün önemli bir parçası hâline gelmiştir.[5]

Her yıl milyonlarca insan yaz tatilini geçirmek üzere deniz kenarına akın eder.

Normal Tatil

Çalışmaya ve eğitime verilen; genellikle dinlence, eğlence ve bir sonraki faaliyet dönemine hazırlık ile geçirilen uzun ara. Tatiller genellikle yarım günden başlar ve birkaç aya varan uzunluklarda olabilir. Millî, dinî ve kültürel önemi olan günlerdeki tatillerde dinlenmenin yanı sıra bu günlerin anlam ve önemini kavramaya yönelik program ve faaliyetler ile dost ve akraba ziyaretleri yapılabilir.

Resmî tatil

Devlet otoriteleri tarafından kamu kuruluşlarının ve okulların resmi olarak tüm yurtta tatil edildiği kısa dönemlere resmî tatil denir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Türk Dil Kurumu | Sözlük". sozluk.gov.tr. 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  2. ^ "CAB Direct". www.cabdirect.org. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  3. ^ Pearce, Philip L. (1 Ocak 1982). "Perceived changes in holiday destinations". Annals of Tourism Research (İngilizce). 9 (2): 145-164. doi:10.1016/0160-7383(82)90044-5. ISSN 0160-7383. 
  4. ^ Barr, Stewart; Shaw, Gareth; Coles, Tim; Prillwitz, Jan (1 Mayıs 2010). "'A holiday is a holiday': practicing sustainability, home and away". Journal of Transport Geography. Tourism and climate change (İngilizce). 18 (3): 474-481. doi:10.1016/j.jtrangeo.2009.08.007. ISSN 0966-6923. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  5. ^ Çetinsöz, Burçin; Ege, Zehra (5 Haziran 2015). "Turistlerin Demografik Özelliklerine Göre Risk Azaltma Stratejileri: Alanya Örneği". Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 23 (2): 159-172. ISSN 1300-4220. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rehber</span> turistlere bilgi aktaran kişi

Profesyonel turist rehberleri, Türkiye'de yönetmeliği Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenen, belirli şartlara sahip olduğu bakanlıkça profesyonel turist rehberi belgesi verilerek onaylanan, kişi veya grup halindeki yerli veya yabancı turistleri gezi öncesinde seçmiş oldukları dili kullanılarak kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerler ile varlıkları tanıtarak gezdiren veya seyahat acenteleri tarafından düzenlenen turların gezi programını seyahat acentesinin yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürüten, acente adına yöneten kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da turizm</span>

Kazakistan, yüzölçümü bakımından dokuzuncu ve denize kıyısı olmayan ülkeler arasında en büyük kara ülkesidir. Günümüzde turizm ekonominin önemli bir bileşeni değildir. 2014 itibarıyla, turizm Kazakistan'ın GSYİH'nın %0,3'ünü oluşturuyor, ancak hükûmet 2020'ye kadar %3'e yükseltmeyi planlıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirliği Raporu 2017'ye göre, Kazakistan'da seyahat ve turizm sektörü 3.08 milyar dolar veya toplam GSYİH'nın yüzde 1.6'sını oluşturuyor. WEF, Kazakistan'ın bir önceki döneme göre dört sıra daha yüksek olduğu 2017 raporunda 81. sırada. Kazakistan 2016 yılında 6,5 milyon turist aldı.

İran'da turizm çeşitlilik gösterir ve Elburz Dağları ve Zagros dağlarında yürüyüş ve kayak yapmaktan, Basra Körfezi ve Hazar Denizi'nin plaj tatillerine kadar çeşitli aktiviteler sunar. İran hükûmeti, turistleri ülkedeki çeşitli yerlere çekmek için büyük çabalar sarf ediyor ve son birkaç yıl içinde varışlar artmıştır. Tek başına Kiş Adası, çoğunluğu İranlı olmakla birlikte, bölgeleri her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çekmektedir, ancak aynı zamanda erkekler ve kadınların ayrı plajlar kullandığı İslam tarzı plajlarla plaj tatilleri yapmak isteyen pek çok İranlı olmayan Müslümanı da çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da turizm</span>

Azerbaycan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi'ne göre, ülke turizm rekabet gücü göstergelerinde 148 ülke arasında 39. sıradadır. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Azerbaycan’ın 2010’dan 2016’ya ziyaretçi ihracatında en fazla artışa sahip ilk on ülke arasında olduğunu bildirdi. Ülke, 2017 yılında dünyanın en hızlı gelişen seyahat ve turizm ekonomisine sahip oldu. Azerbaycan, turizmi desteklemek için Atlético Madrid'in "Azerbaycan - Ateş Ülkesi" yazan formalarına sponsor oldu. 2018 yılında yeni turizm markası ve sloganı olan "başka bir göz atın" ismi tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da turizm</span>

Yunanistan'da turizm, ülkedeki ekonomik faaliyetlerin kilit unsurlarından biri olmuş ve ülkenin en önemli sektörlerinden biridir. Yunanistan, antik çağlardan beri, büyük kısmı Avrupa’nın ve dünyanın en iyileri arasında yer alan ve 18 UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın da yansıttığı zengin kültürü ve tarihiyle, uzun kıyı şeridi, birçok ada ve plajları ile Avrupa’nın en önemli turizm merkezi ve cazibe merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da turizm</span>

Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki 2017 yılında 16 milyondan fazla ziyaretiyle en büyük ikinci turizm merkezidir. Suudi Arabistan'daki turizm, çoğunlukla büyük ölçüde dini haclarla ilgili olsa da, eğlence amaçlı turizm sektöründe büyüme vardır. Turizm sektörü son zamanlarda büyük ölçüde artmakta olduğundan, sektörün Suudi Arabistan için ak petrol olması bekleniyor. Turizm sektörünün 2019 yılında 25 milyar dolar kazanması beklenmektedir. Potansiyel turistik yerler arasında Hicaz ve Sarawat Dağları, Kızıldeniz'e dalışlar ve çok sayıda antik kalıntılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'nde turizm</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti 'nde turizm ekonomide baskın bir konuma sahiptir. Ayrıca, Kıbrıs kültürünü ve on yıllar boyunca çok uluslu / çok kültürlü gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir. 2006 yılında turizm sektörü GSYİH'nın % 10,7'sine katkıda bulunmuş, bu da reel olarak toplam 5,445,0 milyon ABD doları olmuştur. Aynı yıl, toplam istihdamın 113.000 iş olduğu tahmin ediliyordu. Yılda yaklaşık 4 milyon turistin gelmesiyle dünyanın en popüler 40. varış noktasıdır. Ancak, yerel nüfusun kişi başına 6. sırada yer almaktadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, 1975'ten beri Dünya Turizm Örgütü'nün tam üyesidir.

İrlanda Cumhuriyeti nde turizm, 2017 yılında 9,0 milyon insanın İrlanda nüfusunun yaklaşık 1,8 katı kadar ülkeyi ziyaret ettiği İrlanda Ekonomisine en büyük katkıda bulunan ülkelerden biridir. Her yıl doğrudan turistlerle ilgili ekonomik faaliyetlerden yaklaşık 5 milyar € gelir elde etmekte, GSMH'nın yaklaşık% 4'ünü oluşturmakta ve 200.000'den fazla kişi istihdam etmektedir. Yalnızca 2011'de İrlanda, Frommer's Guide okurları tarafından 'Dünyadaki favori tatil yeri' seçildi, Lonely Planet İrlanda'yı dünyanın en dost ülkesi ve Cork City'yi dünyanın en iyi on kentinden biri olarak listeledi ve İrlanda turist panoları web sitesi, DiscoverIreland.com, dünyanın en iyi turizm kurulu web sitesi seçildi. İrlanda'yı ziyaret eden turistlerin çoğu İngiltere, ABD, Almanya ve Fransa'dan geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Malta'da turizm</span>

Malta'da turizm ülke ekonomisinin önemli bir sektörüdür ve ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 15'ine katkıda bulunmaktadır. Malta Turizm Otoritesi tarafından denetlenir ve Turizm, Çevre ve Kültür Bakanının sorumluluğu altındadır. Malta, adanın zengin tarihi ve kültürünün unsurlarını ve Akdeniz ile ilgili su aktivitelerini kapsayan bir dizi turizm cazibe merkezine sahiptir. Buna ek olarak, medikal turizm son yıllarda Malta'da popüler hale geldi. Özellikle de hükûmetin İngiltere'deki tıp turistlerine pazarlamaya çalışması vardır.

Portekiz'de turizm, milyonlarca uluslararası ve yerli turiste hizmet vermektedir. Turistler şehirleri, tarihi yerleri görmek, plajların veya dini mekanların tadını çıkarmak için ziyaret etmektedirler. 2017'de Portekiz'in 23 milyon ziyaretçisi vardı. En popüler yerler Lizbon, Porto, Fatima, Portekiz Rivierası ve Algarve'dir. En çok uluslararası cazibe merkezi olanlar arasında Lizbon, Algarve ve Kuzey Portekiz vardır. Turistler Kuzey Portekiz'i, ardından Orta Portekiz ve Algarve'yi ziyaret etmeyi tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da turizm</span>

Almanya, 2012 yılında toplam 407,26 milyon geceleme ile dünyanın en çok ziyaret edilen sekizinci ülkesidir. Bu sayı, yabancı ziyaretçiler tarafından 68.83 milyon geceyi, 2009 yılında Hollanda, İngiltere ve İsviçre'den gelen yabancı turistlerin çoğunu içermektedir. Ayrıca, Almanların % 30'undan fazlası tatillerini kendi ülkelerinde geçirmektedir. Seyahat ve Turizm Rekabet Raporlarına göre, 2017 raporunda Almanya 136 ülke arasında 3. sırada yer alıyor ve dünya çapında en güvenli seyahat noktalarından biri olarak değerlendiriliyor.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan'da turizm</span>

Butan'da turizm, Bhutan Hükûmeti'nin geliri artırmak ve Butan'ın eşsiz kültürünü ve geleneklerini dış dünyaya tanıtmak amacıyla 1974'te başladı ve izole ülkeyi yabancılara açtı. 1974'te toplam 287 turist Butan Krallığı'nı ziyaret etti. Butan'ı ziyaret eden turist sayısı 1992'de 2.850'ye yükseldi ve 1999'da olarak 7.158'e yükseldi. 1980'lerin sonunda turizm yıllık 2 milyon ABD dolarının üzerinde katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar'da turizm</span>

Myanmar'da turizm' gelişmekte olan bir sektördür. Myanmar, birçok açıdan büyük bir turizm potansiyeline ve cazibe merkezine sahip olmasına rağmen, endüstrinin çoğu geliştirilmeye devam etmektedir. Burma'ya gelen ziyaretçi sayısı, Laos tarafından bile geride kalan komşularına kıyasla azdır. Bu öncelikle politik durumundan kaynaklanmaktadır. Ancak, askerî cuntanın sivil hükûmete güç aktarmasından sonra, turizm sektörü turizm gelişlerinde bir artış gördü ve 2012'de turist varışları ilk kez bir milyonu aştı. 2013 yılında, 2020 yılına kadar 7,5 milyon varış hedeflenen Turizm Master Planı oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nepal'de turizm</span>

Nepal nefes kesen manzaralarını, el değmemiş göllerini ve nehirlerini, güçlü dağlarını, çeşitli kültürleri ve barış ve uyumun getirdiği gelenekleri sergileyerek kendisini gezginler ve sırt çantalı gezginlerin hedefi olarak belirlemiştir. Turizm, sadece kültürler ve gelenekler, fikirler ve ilkeler, inançlar ve ahlâk değişimine yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda Nepal'e finansal büyümesi ve özgürlüğü konusunda da yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'da turizm</span>

Özbekistan genişletilmiş turizm endüstrisi potansiyeli olan bir ülkedir. Orta Asya şehirlerinin çoğu, İpek Yolu üzerinde Doğu ve Batı medeniyetlerini birbirine bağlayan ana ticaret noktalarıydı. Bugün Özbekistan müzeleri, bölgede yaşayan Orta Asya halklarının eşsiz tarihi, kültürel ve manevi yaşamının kanıtı olan iki milyondan fazla eseri saklamaktadır. Özbekistan tarihi, arkeolojik, mimari ve doğal hazineleriyle turistleri cezbetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan'da turizm</span>

Pakistan'da turizm büyüyen bir endüstridir. 2010 yılında Lonely Planet, Pakistan'ı, hatırlamak istediğimizden daha uzun yıllar boyunca "... turizmin" bir sonraki büyük şeyi "olarak adlandırdı. Ülke coğrafi ve etnik olarak çeşitlidir ve birçok tarihi ve kültürel miras alanına sahiptir. Son birkaç yılda turizmdeki artışa, Pakistan Hükümeti'nin ülkenin belirli bölgelerini ziyaret etmek isteyen yabancı turistler için zorunlu İtiraz Yok Sertifikalarını sona erdirme kararı vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tayland'da turizm</span>

Turizm, Tayland’a ekonomik bir katkı sağlar. 12 trilyon baht GSYİH'ya doğrudan katkıda bulunan turizm geliri tahminleri bir trilyon baht (2013) 2.53 trilyon baht (2016) arasında değişiyor. Dolaylı seyahat ve turizm gelirleri dahil edildiğinde, 2014 toplamının Tayland'ın GSYİH'sinin % 19,3'üne eşdeğer olduğu tahmin edilmektedir. Turizmin GSYİH'ye fiili katkısı bu yüzdelerin altındadır çünkü GSYİH gelirle değil katma değerle ölçülür. Tayland'ın turizm endüstrisinin katma değeri bilinmemektedir. Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi Ofisi'nin 2019 genel sekreterine göre, hükümet, turizm sektörünün 2019'daki % 20'den 2030'a kadar GSYİH'nın % 30'unu oluşturacağını öngörüyor.

Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi veya hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kişilerin ikamet yerlerinden başka bir ülkeye seyahat ederek sağlık ve turizm olanaklarından yararlanmasıdır. Bu amaçla seyahat eden kişiye sağlık turisti denilmektedir. Geçmişte bu terim genellikle az gelişmiş ülkelerden, gelişmiş ülkelerdeki sağlık merkezlerine ziyaretler olarak gerçekleşirken, günümüzde uluslararası hasta dolaşımı yön değiştirmeye başlamıştır. Gelişmiş ülkelerden de uygun fiyatlar ve alternatif tedavi olanakları sebepleri ile diğer ülkelere sağlık turistleri gitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da turizm</span>

Estonya'da turizm, Baltık ülkesi Estonya'daki turizm endüstrisinin genel durumunu ifade eder. Ülke ekonomisinin önemli bir parçasıdır, GSYİH'sına %7,8 katkıda bulunur ve nüfusunun %4,3'ünü istihdam eder. 2018'de turizm ve diğer ilgili hizmetler, Estonya'nın ihracatının yüzde 10,8'inden fazlasını oluşturuyordu. Estonya'da turizm hızla artıyor: hem yerel hem de uluslararası gelen turist sayısı 2006'da 2,26 milyondan 2019'da 3,79 milyona yükseldi. Estonya ayrıca safedestinations.com'a göre 2017'de ziyaret edilecek en güvenli 15. ülke oldu ve listelerinde 10 üzerinden 8,94 puan aldı OECD tarafından yayınlanan 2018 raporunda, çoğu uluslararası turistin Finlandiya, Rusya, Letonya, Almanya ve İsveç gibi yerlerden geldiği sonucuna vardılar.

Turizm, Mısır ekonomisi için çok önemli olan, önde gelen gelir kaynaklarından biridir. 2010'da zirvede olan sektör, Mısır'daki işgücünün yaklaşık %12'sini istihdam etti, Mısır'a yaklaşık 14,7 milyon ziyaretçiye hizmet verdi ve yaklaşık 12,5 milyar ABD doları gelir sağladı ve GSYİH'nın %11'inden fazlasını ve döviz gelirlerinin %14,4'ünü sağladı.