İçeriğe atla

Tate Britain

Koordinatlar: 51°29′28″K 0°07′40″B / 51.49111°K 0.12778°B / 51.49111; -0.12778
Tate Britain
Harita
Açılış1897
KonumMillbank, Londra, İngiltere
Koordinatlar51°29′28″K 0°07′40″B / 51.49111°K 0.12778°B / 51.49111; -0.12778
Ziyaretçi5.318.688 (2012)[1]
YöneticiPenelope Curtis[2]
Toplu ulaşımPimlico
Resmî sitetate.org.uk/britain
Tate bünyesindeki diğer müzeler
Tate Britain ana binasi ek olan "Clore Gallerisi"

Tate Britain galerisi Büyük Britanya’nın başkenti Londra’da yer alan Britanya ulusal sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Bu sanat galerisi kamusal olarak idare edilen Tate Muzeler Kurumunun bir kısmı olup bu kuruma dahil olan diğer sanat galerileri şunlardir: Londra'da Tate Modern, Liverpool'da bulunan Tate Liverpool; güneybatı İngiltere'de Cornwall'da St. Ives kentinde bulunan Tate Saint Ives ve sanal alanda "online" bulunan Tate Online. "Tate Britain" Londra'da Thames Nehri yakınlarında Londra metrosunun "Pimlico" istasyonu yanında "Millbank" mevkiinde ve 2000'de Tate Modern sanat galerisi açılan kadar Britanya asıllı ve modern sanat galerisi olarak kullanılmış bir binada konumlanmıştır. "Tate" Müzeler Kurumunin en eski kısmı olup 1897'de "Britanya Güzel Sanatlari Millî Galerisi (National Gallery of British Art)" adıyla açılmıştır ve sonradan bu galerinin hamii olan Sır Henry Tate anısına "Tate Galerisi" olarak isimlendirilmiştir. Ünlü Britanyalı ressam olan J.M.W. Turner (1775-1851) tarafından ülkeye miras bırakılan eserleri sergilemesi dolayısıyla çok ün kazanmıştır.

Tarihçe

Tate Britain Galerisi ilk binaları Londra'da Millbank mevkiinde ve eski "Millbank Hapisanesi"'nin bulunduğu mevkide 19. yüzyıl sonlarında yapılmıştır. Binanın yapımına 1893'te başlanmış ve galeri 21 Temmuz 1897'de "Britanya Güzel Sanatları Millî Galerisi (National Gallery of British Art)" adıyla işleve girmiştir. Binanın neo-klasik mimarı üslubuna göre kurulmuş merdivenli sütunlu girişli ve arkada bulunan kubbeli bina "Sidney R.J.Smith" adlı mimar tarafından tasarlanmış ve "Henry ve Higgs" yapım şirketi tarafından bina edilmiştir.

Yıllar geçtikçe galeri binasına değişiklikler ve eklentiler yapılmıştır. Binanın merkezinde bulunan heykel galerisinin tasarımını "John Russell Pope" adlı mimar yapmıştır. Bina Thames Nehri sellerinden hasar görmüştür. II. Dünya Savaşı sırasında bu müzede bulunan eserler Galler ülkesinde mağaralarda saklanmış olmakla beraber, bazı eserler (örneğin Stanley Spencer'in çok büyük tabloları) için özel emniyet duvarları yapılmıştır. Bina bu savaşta uçak bombardımanından çok büyük olmasa da hasar görmüştür. Ressam J.M.V.Turner'ın Britanya'ya miras bıraktığı eserlerin tümünün ana binalarda sergilenmesi imkânsız olduğu için 1987'de sadece bu eserleri sergilemek için mimar James Stirlin tarafından tasarımlanan Clore Galerisi eki yapılmıştır.

Galerinin binasının finasmanın sağlayan; galeriye önemli koleksiyonunu bağışlayan büyük bir şeker şirketi sahibi olan Sır Henry Tate'in anısına sonradan "Tate Galerisi" olarak anılmaya başlanmıştır. İlk önce galerinin koleksiyonun ağırlığı o zamanki "modern" sanat olan Kraliçe Viktoria dönemi güzel sanatları idi. Galeri 1954e kadar Britanya Millî Galerisi" tarafından idare edilmekteydi ve bu yıldan sonra kendine özel bir idare kuruldu.

2000 yılına kadar binada iki değişik grup eser sergilenmiştir: "Britanya" asıllı güzel sanat eserleri ve batı dünyasının "Modern" sanat eserleri. Mart 200de "batı dünyasının modern" sanat eserleri Londra'da eski bir elektrik santrainin restorasyonu ile yeniden kurulan "Tate Modern" galerisine nakledilmiş ve eski binalar sadece tarihsel ve günümüzdeki "Britanya Güzel Sanatları" sergilemesi için kullanılmaya başlanmıştır.

"Tate Britain" kurulduktan sonra iki genel bölümde eserler sergilenmiştir: "devamlı koleksiyon sergisi" ve "dönemlik geçici sergiler".

Devamlı koleksiyon

Tate Britain Galerisi'nin en önemli kısmı 1500 yıllarından günümüze kadar dönem içinde ortaya çıkarılan tarihsel Britanya güzel sanatlarının kamu için satın alınmış ve devamlı koleksiyona eklenmiş olanlarının sergilendiği kısımlardır. Böylece devamlı koleksiyon sergisi hem tarihi hem de günümüzdeki modern sanat eserlerini içermektedir. Bazı önemli sanatkarlar için özel tek bir sergi odası ayrılmıştır (örneğin Tracey Emin, John Lathom, Douglas Gordon, David Hockney, Peter Blake, Francis Bacon vb.). J.W.Turner eserleri için özel bir ek "Clore Galerisi" bulunmaktadır. Bu sergilerde zaman zaman değişiklikler yapılması da on görülmüştür.

Tate Britain galerisinde bulunan devamlı sergilerden bazı seçilmiş sanat eserlerini hazırlayan sanatkarlar ve eser isimleri:

  • William Hogarth : "The Painter and his Pug (Ressam ve köpeği)]]"
  • William Blake : "Newton"
  • George Stubbs: "Horse Attacked by a Lion (Bir arslan hücumuna uğrayan at)"
  • Thomas Gainsborough: "Giovanna Baccelli"
  • John Constable: "Sketch for Hadleigh Castle (Hadleigh Castle malikanesinin bir eskizi)"
  • John Martin: "The Great Day of His Wrath (Gazebi için bir büyük gün)"
  • John William Waterhouse: "The Lady of Shalott (Shalott ledisi)"
  • John Everett Millais: "Ophelia"
  • Henry Wallis: "The Death of Chatterton (Chatterton'un ölümü)"
  • Dante Gabriel Rossetti: "Beata Beatrix"
  • J.M.W. Turner: "The Golden Bough (Altından dal)"
  • Mark Gertler: "The Merry-Go-Round (Atlı karınca)"
  • Stanley Spencer: "The Resurrection, Cookham (Kıyamet Günü, Cookham)"
  • J.M.W. Turner: "Norham Castle, Sunrise (Norham Castle'da gün doğumu)"
  • Francis Bacon: "Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion (Bir çarmıha gerilme olayında üç figür için etüd)"
  • Joshua Reynolds: "Colonel Acland and Lord Sydney, 'The Archers' (Albay Acland ve Lord Sydney Okçular)"
  • 17. Yüzyılda Adı Bilinmeyen bir Ressam: "The Cholmondeley Ladies (Cholmondsay ledileri)"
  • David Bomberg, "The Mud Bath (Çamur banyosu)"
  • Henry Moore: " Recumbent Figure (Yatan figür)"
  • James McNeill Whistler: "Nocturne: Blue and Gold – Old Battersea Bridge (Noktürn: Mavi ve sarı - Eski Battersea köprüsü)"

Geçici sergiler

Tate Britain Galerisi her yıl, çok kere büyük tartışma ortaya çıkaran, "Turner Ödülü" sergisini göstermekte ve bu sergiye Tate Britain direktörü idaresinde bir sanat jürisi tarafından seçilmiş 50 yaş altında bulunan 4 sanatkar aday gösterilip bunlardan birisine ödül verilmektedir. Bu sergi Mayıs'ta seçilip isimleri açıklanan 4 sanatkar adayın Ekim'de eserlerinin sergilenmesine başlanmısını ve Aralık'ta ödülün açıklanamsi etaplarını içermekte ve her etap çok geniş medya ilgisi ve tenkiti çekmektedir.

Tate Britain Galerisi her üç yılda bir, misafir bir sanat "küratör"'ünün seçtiği eserlerin sergilemesini sağlayan "Triennial Sergi" adı verilen bir sergi açmaktadır.

Tate Britain Galerisi her yıl içinde "Art Now (Günümüzdeki Güzel Sanatlar)", "Duveens Commissions (Duveens Siparişleri)" gibi genel adlı sergiler hazırlanmaktatir. Ayrıca özel Britanya asıllı sanatkarların gelişmelerini gösteren sergiler de yıl içinde gösterilmektedir; örneğin 2011'de "Voratizm", "John Martin" ve "Barry Flanagan" sergileri planlanmıştır.

Tate Britain Galerisi her ayın ilk günü çocuk ve gençlere hitap eden "Late at Tate Britain" adlı "performans sanatı", "müzik konseri"; özel yarı giriş fiyatlı sergiler de tertip etmektedir.[3]

Resim galerisi


Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "VISITS MADE IN 2012 TO VISITOR ATTRACTIONS IN MEMBERSHIP WITH ALVA". Association of Leading Visitor Attractions. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2013. 
  2. ^ Press Release: New Director of Tate Britain Appointed 6 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Tate online, 11 Kasım 2009. Erişim tarihi: 11 Şubat 2010.
  3. ^ "Eğitim", Tate online 19 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Liverpool</span> İngilterede bir şehir

Liverpool, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Mersey Nehri Halici'nin doğusunda bulunan şehir yerleşkesidir. Yerel idare bakımdan törensel Merseyside Metropoliten Kontluğu'nda bulunan bir tek-seviyeli metropoliten yerel bölge olan Liverpool Şehri yerel idaresi altındadır.

Philip Absolon İngiliz ressam. Stuckism grubu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">John Everett Millais</span>

Sir John Everett Millais, Kraliyet Akademisi Üyesi İngiliz ressam ve çizer. William Holman Hunt ve Dante Gabriel Rossetti ile birlikte Ön-Raffaeloculuk akımının kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü</span>

Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü, Londra Üniversitesi'nin bir kolu olarak sanat tarihi üzerine eğitim veren kurum.

Sir Eduardo Luigi Paolozzi, İtalyan asıllı İskoç heykeltıraş ve sanatçıdır. Paolozzi uluslararası sanat dünyasında kendi görüşünü ve kendi yorumunu hiçbir ödün vermeden sanatında uygulamaya uğraş vermiştir. Hayalperestliği ve fantezi düşünüşüyle, bizim parçalanıp bölünmüş uygarlığımıza benzeyen, bu modern dünyaya nasıl uyabileceğimizi incelemeye çalışmıştır. Eserlerinin altındaki fikirlerin bibirleriyle daramatik olarak tezatlılığını göstererek bize hem ilham kaynağı olmakta ama aynı zamanda aklımızı karıştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Moore</span> İngiliz heykeltıraş (1898–1986)

Henry Spencer Moore, İngiliz heykeltıraştır. Taş ve tunçtan yaptığı soyut ama organik biçimli yapıtlarıyla, 20. yüzyılın önde gelen sanatçılarından biri olmuştur. Dünya üzerinde çeşitli yerlerde kamuya açık olarak sergilenen soyut anıtsal bronz heykelleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tate Modern</span>

Tate Modern Birleşik Krallık'ın başkenti Londra’da yer alan ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives ve Tate Online ile birlikte sadece Tate olarak da adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Serpentine Gallery</span> Londradaki Hyde Parkda bulunan bir sanat galerisi

Serpenti Galerisi, Londra şehrindeki Hyde Park’ın bir parçası olan Kensington Gardens bölgesinde yer alan bir sanat galerisidir.

<span class="mw-page-title-main">William Holman Hunt</span>

William Holman Hunt, Ön-Raffaeloculuk akımının kurucularından olan İngiliz ressam ve çizer.

Lynn Chadwick (d. 24 Kasim 1914, Londra - o. 25 Nisan 2003 Lypiatt Park, Stroud, Gloucestershire, Britanyalı heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Sanat Akademisi</span> Londrada bulunan sanat akademisi

The Royal Academy of Arts, Piccadilly, Londra'da bulunan bağımsız ve özel sanat enstitüsü. Önemli sanatçı/akademisyenler tarafından yönetilen akademinin amacı: Görsel sanatlardan haz almayı, takdir etmeyi ve yaratıcılığı; sergi, eğitim ve tartışma yoluyla desteklemektir.

Tracey Kerime Emin, Çingene ve Kıbrıs Türkü kökenli Britanyalı ressam; konsept ve enstalasyon sanatçısıdır. My Bed (Yatağım) ve Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 gibi sansasyonel görsel eserleri ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Sanat müzesi</span> sanat sergisi için bina veya alan

Sanat müzesi veya sanat galerisi, başta görsel sanatlar olmak üzere, her türlü sanat sergisinin gerçekleştirildiği binaya veya mekana verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sanat galerisi</span> sanat eserlerinin sergilendiği ve bazen de satıldığı yer

Sanat galerisi, görsel sanatların sergilendiği binadır. 15. yüzyılın ortalarından itibaren Batı kültürlerinde galeri, popüler hale geldi. Galeride resimler, çizimler, heykeller, video, ses, performans, dekoratif sanat, el sanatları ve diğer koleksiyonlar bulunur. Sanat dünyası'nın bir parçası olarak çağdaş sanat galerileri iki tür sergi düzenler: bireysel ve kolektif. Bireysel galerilerde tek bir sanatçının eserleri halka sergilenmektedir. Kolektif galerilerde, galerinin büyüklüğüne bağlı olarak birkaç sanatçıların eserleri aynı anda sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Tate</span>

Tate veya Tate Müzeler Kurumu, Birleşik Krallık İngiltere ülkesi için Britanya güzel sanatları ve uluslararası modern güzel sanatlar için güzel sanatlar galerilerini idare eden milli kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Tate Liverpool</span>

Tate Liverpool, Birleşik Krallık'ta Liverpool, Merseyside’da bulunan ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müze ve güzel sanatlar galerisidir. Bu müze Tate olarak da adlandırılan bir kamu sektörü güzel sanatlar kurumu idaresi altında Tate Britain, Tate Modern, Tate St Ives ve Tate Online'dan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Portre Galerisi (Londra)</span>

Ulusal Portre Galerisi, Birleşik Krallık başkenti Londra'nın merkezsel meydanı olan Trafalgar Meydanı yanındaki "St Martin's Place"'de girişi bulunan sanat müzesi. Tarihsel önemi olan ve tanınmış Britanyalı kişilerini portrelerinin koleksiyonunu yapmak ve bunları halka açık olarak sergilemek amacı ile 1896'da dünyada ilk portre resimleri galerisi olarak açılmıştır. Modern mevkiine 1896'da nakledilmiştir. O zamandan beri iki defa önemli renovasyon yapılıp genişletilmiştir.

Sonia Dawn Boyce, Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi, Londra Kraliyet Sanat Akademi üyesi (1962-). Londra'da yaşayan ve çalışan bir İngiliz Afro-Karayip sanatçı. Middlesex Üniversitesinde profesör ve Londra Sanat Üniversitesi'nde Siyahi Sanat ve Tasarım Profesörüdür. Boyce'un araştırma alanları, sanatı toplumsal bir uygulama olarak keşfetmek ve bu çalışma alanından kaynaklanan eleştirel ve bağlamsal tartışmalardır. İşbirlikçi çalışmaya önem veren Boyce, 1990 yılından beri diğer sanatçılarla yakın çalışmalar içindedir, sıklıkla işbirlikçileri adına doğaçlama ve spontane performansçı eylemler içermektedir. Boyce'un çalışması, çizim, basım, fotoğraf, video ve ses gibi çeşitli medya çeşitleri içerir. Sanatı ses ve bellek arasındaki boşlukları, uzayın dinamiklerini ve izleyicinin dahil edilmesini araştırır. Boyce, bugüne kadar İngiltere çapında birçok sanat kolejinde otuz yıldan fazla Güzel Sanatlar stüdyo uygulamaları öğretti.

Nil Yalter, Türk kavramsal sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">John Augustus Atkinson</span>

John Augustus Atkinson (1775-1830) bir İngiliz sanatçı, oymacı ve suluboya ressamıydı.