İçeriğe atla

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi
Государственный Совет Республики Татарстан
6. Yasama Dönemi
Arma veya logo
Tür
Tür
Tek meclisli
Başkanlık
Başkan
Yapı
Sandalye100
Siyasi gruplar
  Birleşik Rusya (82)

  Tataristan - Yeni Çağ (8)
  CPRF (6)
  LDPR (1)
  DVA (1)
  Büyüme Partisi (1)

  Bağımsız (1)
Seçimler
Oylama sistemi
Karma
Son seçim
8 Eylül 2019
Website
gossov.tatarstan.ru

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi (Tatarca: Татарстан Республикасы Дәүләт Советы; Rusça: Государственный Совет Республики Татарстан) Tataristan Cumhuriyeti'nin tek kamaralı yasama organıdır. Yüz sandalyesi var. Ellisi siyasi partilerin temsilcilerine, diğer ellisi ise yerel temsilcilere aittir.

Yetkileri

Parlamentonun yargı yetkisi, Tataristan Cumhuriyeti Anayasasının kabulü ve değiştirilmesini, Tataristan Cumhuriyeti'nin yargı yetkisi konularında yasal düzenlemeyi ve Rusya Federasyonu ile ortak yargı yetkisi konularını ve Cumhuriyet'in yetkileri dahilindeki konuları içerir. Tataristan Cumhuriyeti'nin idari-bölgesel yapısını ve onu değiştirme prosedürünü oluşturmak, cumhuriyetçi ve yerel yönetimleri ve idareyi organize etmek ve işletmek için prosedür oluşturmak, devlet bütçesini ve diğer görev alanına giren konuları onaylamaktır.[1]

Parlamento Anayasa Mahkemesi üyelerini, Tataristan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi başkanı ve başkan yardımcısını seçer ve Tataristan Cumhuriyeti başbakanının adaylıklarını onaylar.

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkanlığı

İçtüzüğüne uygun olarak,[2] Danıştay Başkanlığı, Danıştay'ın oturumlarını ve genel kurullarını toplar ve oturumlarının hazırlanmasını düzenler, Danıştay oturumları için gündem taslakları hazırlar, daimi ve diğer komisyonların faaliyetlerini koordine eder, Devlet Konseyi Parlamento Denetim Komitesi, Tataristan Cumhuriyeti halk milletvekillerinin yetkilerini uygulamalarına yardımcı olur ve onlara gerekli bilgileri sağlar, halk oylamalarının (referandum) hazırlanmasını ve yürütülmesini ve ayrıca taslakların kamuya açık tartışmalarını organize eder. Tataristan Cumhuriyeti yasalarını ve Devlet Konseyi ve Başkanlığı tarafından kabul edilen diğer yasaları yayınlar, Devlet Konseyi'nin çalışmalarını organize etme ile ilgili diğer konulara karar verir.[3]

Tataristan Cumhuriyeti Kamu Dairesi

27 Nisan 2017 tarihli, Tataristan Cumhuriyeti'nin "Tataristan Cumhuriyeti Kamu Dairesi Hakkında" yasasına göre, kamu dairesi 60 üyeli 3 yıl süreyle oluşturulmuştur. Kamu odası orantılı olarak oluşturulur, üçte biri Tataristan cumhurbaşkanı ve Devlet Konseyi tarafından, diğer kısmı kamu kuruluşlarından seçilir.[4]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Danıştay (Türkiye)</span> Türkiyenin idari yargı organı

Danıştay; Türkiye'nin idari yargı organıdır. İdari davaların bakıldığı mercidir. Aldığı kararlara yürütme uymak zorundadır.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

Yasa ya da diğer adıyla kanun anayasal hukuk sisteminde, yetkili organlarca meydana getirilen hukuk kurallarıdır. Yasalar, tüzükler, yönetmelikler birer hukuk kuralıdır. Yürürlükte olan hukuk kurallarının tümüne mevzuat denir. Dar anlamında yasa, yasama organınca yapılan yasa adıyla gerçekleştirilen işlerdir. Hukuk karşılıklı hakları ifade eden üst mefhumdur, yasa ise bu hakları koruyan ve belirleyen kuralları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasası</span> 1982 yılından beri yürürlükte olan Türkiye Anayasası

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmî olmayan kullanımıyla 1982 Anayasası, Türkiye'nin 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olan anayasasıdır. 12 Eylül Darbesi sonrasında askerî yönetimin emriyle Danışma Meclisi tarafından hazırlanmış, 23 Eylül 1982 tarihinde Danışma Meclisi tarafından ve 18 Ekim 1982 tarihinde Millî Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmiştir. Devlet Başkanı Kenan Evren, Anayasa'nın ilk üç maddesinin "değiştirilemeyeceğini ve değiştirilmesinin teklif edilemeyeceğini" dördüncü madde olarak taslağa ekletmiştir. 7 Kasım 1982 Pazar günü yapılan halk oylaması sonucu yüzde 91,37 oranında kabul oyu ile kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anayasa hukuku</span>

Anayasa hukuku, ulus devletlerin ve diğer siyasi organizasyonların kurucu ve temel yasaları hakkındaki çalışmaları içermektedir. Anayasalar hükûmetler için bir çatı oluşturur, otorite, yeni yasa ve düzenlemelerin yapılmasında siyasi yapıların işlevlerini sınırlandırabilir veya tanımlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kabine</span>

Kabine, yürütme organının üst düzey yetkililerinden oluşan bir organdır. Bazı ülkelerde, Kabine "Bakanlar kurulu" veya "Devlet Konseyi" gibi isimlerle bilinir. Kabine üyelerine genellikle bakan veya sekreter denilir. Bir kabinenin işlevi ülkeden ülkeye değişir. Kabineler tipik olarak hükûmetin günlük yönetiminden ve ani olaylara müdahaleden sorumlu organdır, oysa yasama ve yargı organları, uzun prosedürlere göre oturumlar halinde ölçülü bir hızda çalışır. Kabineler genellikle bakanlıklarda önerilen mevzuatın parlamentoya geçmeden önce hazırlanmasından sorumludur. Bu nedenle, yeni yasaların çoğu aslında kabineden ve bakanlıklardan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Federasyon Konseyi (Rusya)</span> Federal Meclisin üst kanadı

Federasyon Konseyi, Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin (parlamento) üst kanadıdır. 22 cumhuriyet, 46 oblast, 9 kray, 3 federal şehir, 4 özerk okrug ve bir özerk oblasttan oluşan 85 Rusya'nın federal yapılanması'nın her biri Konseye iki senatör gönderir ve böylece toplam 170 konsey üyesi görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan cumhurbaşkanı</span> Tataristanın devlet başkanı

Tataristan Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Tataristan Cumhuriyeti'nin başkanı.

İtalya'da siyaset, çok partili bir parlamenter cumhuriyet çerçevesinde yürütülmektedir. İtalya, 2 Haziran 1946 tarihinden bu yana monarşinin referandumla kaldırıldığı ve 1 Ocak 1948'de yürürlüğe giren bir anayasa taslağı hazırlaması için bir kurucu meclisin seçildiği demokratik bir cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyet Konseyi</span> Beyaz Rusyanın çift meclisli parlamentosunun üst meclisi

Belarus Cumhuriyet Konseyi, Belarus'un çift meclisli parlamentosunun üst meclisidir. Konsey 64 üyeden oluşur ve temsil coğrafi olarak belirlenir; seçilen üyelerin çoğu sivil toplum örgütlerinden, çalışma kolektiflerinden ve kendi yargı bölgelerindeki kamu derneklerinden gelir. Her oblast (altı) ve Minsk şehri sekiz üye ile temsil edilir ve bu üyeler başkanlık kotası aracılığıyla konseye atanır.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Anayasası, Nahçıvan ÖC'de resmi yasadır. Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasından sonra özerk devlet'te ikinci anayasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da siyaset</span> Fransanın hükümet ve demokratik sistemi

Fransa'da siyaset, Beşinci Fransız Cumhuriyeti Anayasası tarafından belirlenen yarı başkanlık sistemi çerçevesinde şekillenmektedir. Bu kapsamda devlet kendisini "bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyet" olarak tanımlar. Anayasa, kuvvetler ayrılığı ilkelerini esas almakta ve Fransa'nın 1789 Bildirisi ile tanımlanan İnsan Haklarına ve Ulusal Egemenlik ilkelerine bağlılığını beyan etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye hükûmeti</span> Hükûmet

Türkiye Hükûmeti, Türkiye'nin ulusal hükûmetidir. Başkanlık temsilî demokrasisi altında üniter bir devlet ve çok partili bir sistem içinde Anayasal bir cumhuriyet olarak yönetilir. Hükûmet terimi, toplu kurumlar kümesi veya özellikle Kabine (yürütme) anlamına gelebilir.

Danıştay - Adıge Cumhuriyeti Khase, Adığey'in yasama (temsili) tek kamaralı tek meclisli bir organıdır, cumhuriyetin daimi en yüksek ve tek yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da siyaset</span>

Kosova'da siyaset, Devleti oluşturan üç temel unsur olan yasama, yürütme ve yargı erklerine sahiptir. Kosova'da yasama Kosova meclisi, Yargı ülkedeki mahkemelerce ve yürütme ise Cumhrurbaşkanı, başbakan ve kabine tarafından oluşmaktadır.