İçeriğe atla

Tatar Ramazan (film)

Tatar Ramazan
YönetmenMelih Gülgen
YapımcıMelih Gülgen
SenaristKerim Korcan
Safa Önal
OyuncularKadir İnanır
Esin Moralıoğlu
Yaman Okay
MüzikAhmet Kaya
Görüntü yönetmeniSalih Dikişçi
StüdyoGülgen Film
TürüDram
Yapım yılı1990,Türkiye
Süre95 dakika
DilTürkçe
Çekim yer(ler)iTarsus, Mersin
Devam filmiTatar Ramazan Sürgünde

Tatar Ramazan, Kerim Korcan'ın aynı isimli eserinden (1969) uyarlanan,[1] yapımcı ve yönetmenliğini Melih Gülgen'in yaptığı; serinin ilk filmi. Olaylar II. Dünya Savaşı'nın bütün hızıyla sürdüğü 1942 yılında geçmektedir. Ahmet Kaya'nın müziklerini yaptığı film Cumhuriyet gazetesinin o dönem attığı manşetlerle açılır.

Konusu

Kerim Korcan'ın aynı isimli eserindeki 9 hikâyeden sürgüne gönderilişine kadar olan hikâyeleri içerir. 1942 yılında geçmektedir.[2] toprak sahiplerinden Abidin Ağa'nın oğlunu vuran Tatar Ramazan dört yıl hapis yatmıştır. Çıktığında Zeynep ailesinin baskısına rağmen Tatar Ramazan'ı karşılar, köye dönerler. Oda sahnesinde, Ramazan evi satıp beraber İzmir ya da İstanbul'a gitmeyi planladığını söyler. Fakat Abidin Ağa'nın oğlu Necmi yakasını rahat bırakmaz ve kısa bir süre sonra yağmurlu bir günde Hamdi'yle birlikte Ramazan'ı sıkıştırır, Ramazan yaralanır fakat bıçağıyla Hamdi'yi öldürür. Necmi kaçar.

Bu olay üzerine 11 yıl hapis yiyen Ramazan tekrar hapishaneye düşer. Bu arada Zeynep de sürekli aile baskısı altındadır. Gittiği hapishanede kimseye bulaşmamaya çalışan Tatar Ramazan esrar satan, kumar oynatan bir koğuş ağasıyla karşılaşır. Başlarda "rahat durmadı demesinler" diye kimseye bulaşmamaya çalışır. Aynı zamanda hapishanede İdamlık Hüseyin'e de ağabeylik eder ve hapishane müdürüne Ankara'ya mektup yazması için konuşur. Fakat bu konuda da hapishane müdürü onu aldatır. Zamanla koğuş ağasının (Koca Mustafa ve Cıbıl Halil) da gardiyanlarla beraber olduğunu görür. Sonunda dayanamayarak Mustafa'ya bir tokat patlatır. Gariban kesimi arkasına alır ve gariban kesim arasında sevilen sayılan birisi olur. Mustafa bu tokadı sindiremeyerek geceleyin Tatar Ramazan'ı arkadaşlarıyla öldürmek ister fakat Ramazan olayı anlar ve Mustafa'yı bıçaklayarak öldürür. 7 sene daha alır ve sürgüne gönderilir.[3] 700 kasaba.70 vilayet.7 düvelde namı söylendi...

Oyuncular

Ödülleri

  • 1991 Antalya Altın Portakal Fİlm Festivali, En iyi erkek yardımcı oyuncu ödülü Hayati Hamzaoğlu'na verilmiştir.

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ Amazon Sinop: Bir Sinop Monografisi, İsmail Deniz, Ocak 2012, Sayfa: 383
  2. ^ Tatar Ramazan, Filmoria, Erişim Tarihi: 16 Mayıs 2022 (İngilizce)
  3. ^ En İyi Kadir Inanır Filmleri 18 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (No: 2 and 3), CNN-Turk, 19 Ocak 2021

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<i>Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı</i> (film) Hababam Sınıfı serisinin ikinci filmi (1975)

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı film serisinin ikinci filmi olarak çekilen 1975 yapımı Türk komedi ve dram filmidir. Rıfat Ilgaz'ın 1972'de yayımlanan aynı adlı eserinden uyarlanan filmin yönetmeni ve yapımcısı Ertem Eğilmez, senaristi Sadık Şendil'dir. Hababam Sınıfı serisinin en çok hasılat yapan filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Kadir İnanır</span> Türk sinema sanatçısı

Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Tatar Ramazan Sürgünde</i> 1992 yapımı Türk filmi

Tatar Ramazan Sürgünde, yapımcı ve yönetmenliğini Melih Gülgen'in yaptığı; serinin ikinci ve son filmi. 1992 yapımı olan film, ilk film Tatar Ramazan'ın devamı niteliğindedir. Olaylar yine II. Dünya Savaşı'nın sürdüğü 1942 yılında geçmektedir ve yine Cumhuriyet gazetesinin manşetleriyle açılır. "700 kasaba, 70 vilayet ve 7 düvelde namı söylendi" yazısıyla biter.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Tahir</span> Türk roman yazarı ve senarist (1910–1973)

Kemal Tahir, asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir, Türk romancı, yazar, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Korcan</span>

Abdülkerim Korcan, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Sinop Cezaevi</span> kaçılması imkansız olan eski cezaevi

Tarihî Sinop Kapalı Cezaevi ya da resmi adıyla Tarihi Cezaevi, bir dönem "Anadolu'nun Alkatrazı" tabiri ile de tanınan ve 1999 yılında kapatılmış cezaevidir. 2000'de müzeye çevrilmiştir. 2020'de yerleşkenin içi ve çevresinde restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.

Ahmet Mekin, doğum adıyla Ahmet Kurteli,, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

<i>Esaretin Bedeli</i> 1994 yapımı Amerikan dram filmi

Esaretin Bedeli, Frank Darabont'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği, başrollerinde Tim Robbins ve Morgan Freeman'ın yer aldığı 1994 yapımı Amerikan dram filmidir.

<i>Parmaklıklar Ardında</i> Türk televizyon dizisi

Parmaklıklar Ardında, 13 Aralık 2007 ile 24 Haziran 2010 tarihleri arasında atv'de yayımlanan, orijinali Almanya'da RTL kanalında Hinter Gittern adıyla yayınlanan, Türk yapımı suç ve dram türündeki televizyon dizisidir. Dizinin Türkçe uyarlaması Feride Çiçekoğlu tarafından yazıldı. Dizinin çekimleri, Sinop Cezaevi'nde gerçekleşti. Dizi, toplam 3 sezondan oluşmaktadır ve 106. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<i>Tatar Ramazan</i> Kerim Korcan öyküsü

Tatar Ramazan, Kerim Korcan'ın hikâye kitabı (1969). Dokuz hikâyeden oluşan kitabın sekiz hikâyesi, hapishane yaşamından kesitler içerir; cezaevi müdürü, gardiyan gibi görevlilerin davranışlarının yol açtığı olayları anlatır. İlk kez, 1976'da İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda tiyatroya uyarlanmıştır. 1990'larda da iki seri halinde başrolünü Kadir İnanır'ın oynadığı filmlerle sinemaya uyarlandı.

<i>Yeşil Yol</i> Stephen King tarafından yazılan dram, gizem romanı

Yeşil Yol, Amerikalı yazar Stephen King'in 1996 yılında yayımladığı korku/gerilim romanının adıdır. Özgün adı The Green Mile olan eser bir 'seri roman'dır. Artık çoğunlukla tek kitapta toplanarak roman olarak yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Oktay</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu (1939–2015)

Oğuz Oktay, Türk oyuncudur.

<i>Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz</i> (dizi) Türk televizyon dizisi (2015–2021)

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, ilk bölümü 8 Eylül 2015 tarihinde yayımlanan, senaryosunu Raci Şaşmaz ve Bahadır Özdener'in birlikte kaleme aldıkları, yönetmenliğini Onur Tan, Zübeyr Şaşmaz ve Baran Özçaylan'ın yaptığı aksiyon, suç ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Toplam 6 sezondan oluşan dizi, 15 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan 199. bölümü ile sezon finali yaparak son kez ekranlara çıkmış, 2021'in Ekim ayında atv ve dizi ekibinin anlaşamaması sebebiyle yayından kaldırılmıştır.

Ferdi Atuner, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçısı. Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda oynadı. Bazı jeneriklerde adı hatalı biçimde Ferdi Altuner olarak geçer. 9 sinema filmi çevirdi.

Yılanı Öldürseler, Yaşar Kemal'in aşk, töre ve anne şefkati üçgeninde filmlere konu olmuş romanıdır. Eserde Yaşar Kemal'in doğup büyüdüğü Osmaniye'nin Hemite köyündeki Esme'nin hikâyesini anlatılır. Yazar, Yılanı Öldürseler'i 1950'de Kozan hapishanesinde yatarken tanıştığı bir çocuğun başından geçenlerden esinlenerek yazmıştır. 1976'da Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildikten sonra aynı yıl Cem Yayınevi tarafından kitap olarak basılmıştır. 1982'de Türkan Şoray'ın yönetmenliğinde aynı adla sinemaya uyarlanan kitap, 1983 yılında Marianik Revillon tarafından Paris'te tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir. 1991 yılında Yaşar Kemal'in eşi Thilda Kemal tarafından To Crush the Serpent adıyla İngilizceye çevrilmiştir.

Fazilet Renan Fosforoğlu, Türk sinema, dizi oyuncusu, yönetmen ve tiyatro sanatçısıdır.

Hücre 7 Mucizesi, Ryu Seung-ryong, Kal So-won ve Park Shin- hye'nin oynadığı 2013 tarihli Güney Kore yapımı komedi-drama filmidir. Film, cinayet suçlamasıyla haksız yere hapse atılan ve hücresindeki diğer mahkûmlarla arkadaşlık kuran zeka engelli Yong-gu'nun ve babasıyla tekrar görüşebilmesi için hücreye gizlice getirilen kızı Ye-sung'un öyküsünü anlatıyor.

Sami Hazinses filmografisi, Türk sinema sanatçısı Sami Hazinses'un rol aldığı filmlerin listesidir.