İçeriğe atla

Tassos Leivaditis

Tassos Leivaditis
Doğum15 Nisan 1922(1922-04-15)
Atina, Yunanistan
Ölüm30 Ekim 1988 (66 yaşında)
Atina, Yunanistan
MeslekŞair; yazar; deneme yazarı; senaryo yazarı; edebiyat eleştirmeni; söz yazarı
VatandaşlıkYunan
Edebî akımModernizm

Anastasios-Pandeleïmon "Tassos" Leivaditis (Yunanca: Αναστάσιος-Παντελεήμων "Τάσος" Λειβαδίτης) 1922-1988 arasında yaşamış bir Yunan şairi. [1]

Erken dönem

Leivaditis, (Paskalya'yı takip eden ilk Cumartesi günü) [1] 15 Nisan 1922'de Atina, Yunanistan'da doğdu. Ebeveynleri Lisandros Leivaditis ve Vassiliki Kondopoulou idi. [2] Ailesinin kökenleri Mora'nın Kontovazaina bölgesine dayanıyordu.

İşgale Direniş

Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu ancak 1941'de Yunanistan'ın Alman işgali başlangıcında, çalışmalarını bıraktı ve Direniş ve Ulusal Kurtuluş Cephesinin gençlik örgütü EPON'a katıldı.[1] 1943'te, işgal sırasında, babası öldü.[2]

Politik aktivizm

İşgalin kalkmasından sonra, 1944'te sol cenahta siyasi olarak aktif olmaya devam etti ve bu tutuklanmasına yol açtı. Ulusal hükûmet ile Sol arasındaki Varkiza Anlaşmasının ardından Şubat 1945'te serbest bırakıldı.

1946'da Leivaditis, Georgios Stoupas ve Alexandra Logotheti'nin kızı olan Maria Stoupa ile evlendi. Dimitris Photiades'in editörlüğündeki Free Letters edebiyat dergisinde, ilk şiirini "Tο τραγούδι του Xατζηδημήτρη" (Hacı Dimitri'nin Şarkısı) yayımladı.[3] 1947'de, Themelio'nun (Vakfı) edebiyat dergisinin yayınlanması için çalışan gruplar arasındaydı.

1948'de İç Savaş sırasında tekrar tutuklandı ve Limni adasındaki Mondros'a sürgün edildi.[2] 1949’da, İç Savaş’a milli hükûmet kazanarak son verir, Yunan Solcuları için sürgün ve hapishane olarak kullanılan ana merkeze (Makronisos adası) gönderildi. "Zalim" ve "yıkıcı" düşüncelerinden vazgeçmesi defalarca istenmesine rağmen reddetti ve sonunda Bozbaba adasındaki hapishaneye ve ardından da ana karadaki Hadjiıcostas hapishanesine nakledildi. 1951'de annesi vefat etti. Leivadit, belgelerini imzaladı ve serbest bırakıldı.[3]

1954 yılında, 1967'ye kadar görev yaptığı ana Sol gazetesi Avgi'de (Şafak) edebiyat eleştirmeni olarak çalışmaya başladı. Leivaditis, hapis ve sürgünde geçirdiği yıllar boyunca, yetkililer tarafından ilk yayınlandığında "muhrip" olduğu düşünülen, aralarında "Dünya'nın Dönüm Noktalarında Rüzgarlar" olan bir dizi şiir besteledi. 1955 yılında "isyana teşvik" suçundan tutuklandı. Temyiz Mahkemesi, aynı yıl yapılan duruşmada onu suçsuz olduğunu ilan etti.[3] Şiirin kendisi, Varşova'da düzenlenen 1955 Dünya Gençlik Festivali'nde Birincilik Şiir Ödülü'ne layık görüldü.[2]

Diktatörlük

21 Nisan 1967 askeri darbesinde, politik ideolojisi nedeniyle Leivadit işsiz kaldı. Sonunda, 1969'da, zamanın Fantasio gibi popüler, yüksek tirajlı dergilerinde, siyasi risklere rağmen editörler ve yayıncılar tarafından Sol'un diğer birçok yazarının tuttuğu işe alınan çeşitli mahlaslar altında yazmaya başladı.[4]

Şiir

Leivaditis'in şiiri, The The Lamp veThe Blind Man adlı eserlerinin aynı Yunanistan'da 1983 yılında İngilizce yayınlanana kadar şiirleri ana kara dışında pek bilinmiyordu.[5] Eleştirmenler, varsayılan inançlarına rağmen, Leivaditis'in şiirinin metafizikle materyalizmin ötesine geçen bir şekilde ilgilendiğini buldu. Bağımsız Anglikan haftalık gazetesi Church Times, şiirinin " Haç'ın paradoksal küfürlerinden St John'a daha yakın" olduğunu ve şair "ciddiyetsizliğe benzer olağanüstülükten kurtarılmış dürüstlükle Tanrı deneyimi" söyledi.[6][7][8] Bir başkası, Leivaditis'in şiirlerini "gerçek ile acımasızca yüzleşmeler" olmasına rağmen "feragate tek renkli zafer şarkısı olmayan" ancak "varoluş için esas olarak ağıtlar" olarak okuduğunu belirtti.[9]

Senaryo yazarlığı

Leivaditis, Yunan yazar Kostas Kotzias ile birlikte, Yunanistan'ın ilk Yeni Gerçekçi filmlerinden biri olan Synoikia To Oneiro'nun (Hayal Mahallesi) senaryosunu yazdı. Filmin baş rolünde yönetmen Alekos Aleksandrakis vardı, film 1961'de piyasaya sürüldü. Yetkili makamlar,bulundurduğu "şüpheli toplumsal içerik" ve müziğini Mikis Theodorakis tarafından bestelenmesinden dolayı prömiyerinin yapılmasını ertelediler ve başlangıçta sadece Atina'da gösterilmesine izin verildi.[10] Yetkili Bakanlık tarafından uygulanan birçok sansür kurgularına ve kesilen kısımların imha edilmesine rağmen film Yunan sineması tarihinde bir dönüm noktası olarak görülüyor.[11][12]

Turne

Leivaditis ve Mikis Theodorakis ile sürgündeyd ive onunla ilk kez sürgünde tanıştı. Beraber, Yunan besteci Theodorakis ile söz yazarlığı alanında ilerlediler ve Leivaditis'in şiirlerini müziğe döktüler.[13] Leivaditis sık sık Theodorakis'e pek çok turnesinde eşlik etti ve konserin bir parçası olarak şiir okudu.[13]

Ölüm

Leivadit, 30 Ekim 1988'de Atina Genel Hastanesinde, iki aort anevrizması ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle öldü.

Kaynakça

  1. ^ Leivaditis, Tasos 1922-1988 26 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ulusal Kitap Merkezi ( Yunanca )
  2. ^ a b c " Leivaditis: Bayraklarımız böyle doğdu 22 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ", TVXS webTV ( Yunanca )
  3. ^ a b c Tassos Leivaditis web sitesi 9 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ege Üniversitesi'nde ( Yunanca ) düzenlendi
  4. ^ " FANTASIO diyarında şair 28 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ", To Vima, 10/11/2008 (içinde Yunan )
  5. ^ Lambalı Kör Adam, 26 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Denise Harvey, yayıncı, 2014
  6. ^ " Solun Bir Metafiziği: Dini Huşu 31 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. " Michalis Merakles, To Dentro, 3 Kasım 2009 ( Yunanca )
  7. ^ " İç hava 25 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. " Fraser Çelik tarafından, Church Times, 22 Temmuz 2016
  8. ^ " Andy Jackson, Tasos Leivaditis'in Lambalı Kör Adam'ı İnceliyor 26 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ", Andy Jackson, Maskara Edebi İnceleme, 16 Eylül 2015
  9. ^ "Andy Jackson reviews The Blind Man With The Lamp by Tasos Leivaditis 26 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." by Andy Jackson, Mascara Literary Review, 16 September 2015
  10. ^ " Bir efsanevi mahalle, bir lanetli film 25 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yannis Zoumboulakis tarafından" To Vima, 5 Haziran 2011 (in Yunanca )
  11. ^ " Oneiro ve komünist propaganda 29 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ", Tiyatro, 4 Kasım 2014 ( Yunanca )
  12. ^ " Komşuluk, ancak Başbakan Karamanlis'in müdahalesinden sonra gösterildi 26 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ", Yunan Sinematografisi, 8 Mart 2016 ( Yunanca )
  13. ^ a b " Theodorakis & Leivaditis 26 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ", TheToc, 22 Aralık 2014 ( Yunanca )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mikis Theodorakis</span> Yunan besteci ve siyasetçi (1925-2021)

Mihail "Mikis" Teodorakis, Yunan söz yazarı, besteci, aktivist ve siyasetçi. Zorba (1964), Z (1969) ve Serpico (1973) filmleri için bestelediği müzikleriyle de bilinir. "Holokost hakkında yazılan en güzel müzik eseri" olarak nitelendirilen "Mauthausen'in Ballad'ı" olarak da bilinen "Mauthausen Üçlemesi" önemli görülen eserlerinden biridir. Yunanistan'ın Beethoven'ı olarak tanımlanan Teodorakis, ülkenin en tanınmış bestecisi olarak görüldü. Teodorakis, Lenin Barış Ödülü'nün de sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Zülfü Livaneli</span> Türk yazar, müzisyen ve siyasetçi

Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Eleftherios Venizelos</span> Yunanistan başbakanı (1864-1936; hd. 1910-1915 & 1917-1920 & 1924 & 1928-1933)

Elefterios Venizelos, Yunanistan'ın eski başbakanı, Megali İdea'nın mimarı ve modern Yunanistan'ın en önemli siyasetçilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Yorgo Dalaras</span> Yunan şarkıcı

Yorgo Dalaras, Yunan şarkıcı. 29 Eylül 1949 tarihinde Nea Kokinia, Pire'de doğdu. Babası Lukas Daralas da bir rembetiko şarkıcısıdır. Yorgo Dalaras, babasının soyadındaki harflerin yerini değiştirip Dalaras soyadını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Marinella</span>

Kiriaki Papadopulu ya da sahne adıyla Marinella (Μαρινέλλα), Yunan şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tasos Papadopulos</span> 5. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı

Tassos Nikolaou Papadopoulos, eski Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yorgos Seferis</span>

Yorgo Seferis, 20. yüzyılın önemli Yunan şairlerindendir.

<i>Zorba</i> (film) 1964 yapımı bir film

Zorba, 1964 ABD - İngiltere - Yunanistan ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Alexis Zorbas olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Zorba the Greek (Türkçesi: Yunan Zorba) adı ile gösterilmiştir. Filmin Türkiye'de İki Arkadaş adıyla da gösterildiğine dair kayıtlar bulunmaktadır.

<i>To Vima</i> Atina merkezli günlük gazete

To Vima Yunanistan'da yayınlanan, Atina merkezli günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Proto Thema</span>

To Proto Thema Yunanistan'da yayınlanan haftalık gazete.

<span class="mw-page-title-main">İrini Papas</span> İrini Papas (Yunan: Ειρήνη Παππά; d

İrini Papas, Yunan sinema ve tiyatro oyuncusu. Elli yıllık sanat yaşantısı boyunca yetmiş kadar filmde rol aldı. Ödüllü sanatçı bir ara ilahi türünde klasik şarkılar söyleyip plaklar da doldurdu. Küçük yaşında tiyatroyla başladığı kariyeri Elia Kazan'ın onu keşfetmesiyle uluslararası alana taşındı. Sinema'da 1950'li ve 1990'lı yıllar arasında aktif olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Silahlı Kuvvetleri</span> Yunanistanın askerî gücü

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü, Türkiye ve Yunanistan'da iki halk arasında dostluğu geliştirmek üzere çaba gösterenlere 1979-2001 arasında Abdi İpekçi anısına iki yılda bir verilmiş ödül.

<span class="mw-page-title-main">Papazlık Adası</span>

Papazlık Adası, Yunanistan'da Kiklad Adaları'nın parçası olan bir adadır. Ada, Mürted ve İstendil adaları arasında yer almaktadır. İdari olarak Güney Ege bölgesine bağlı Sire belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hacılar, Yunanistan</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Hacılar veya İstanos, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesine bağlı Nakşa ve Küçük Kikladlar belediyesinde bulunan bir ada, köy ve belediye birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kirepanabaya Adası</span>

Kirepanabaya Adası, Yunanistan'da Şeytan Adaları'nın parçası olan bir adadır. Ada, Kırlangıç Adası'nın kuzeydoğusunda yer almaktadır. İdari olarak Teselya bölgesine bağlı Kırlangıç belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük İskiri Adası</span> Yunanistanda Ada

Küçük İskiri Adası, Yunanistan'da Şeytan Adaları'nın parçası olan bir adadır. Ada, İskiri Adası'nın doğusunda yer almaktadır. İdari olarak Teselya bölgesine bağlı İskiri belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarakin Adası</span>

Sarakin veya Sarakenon Adası, Yunanistan'da Şeytan Adaları'nın parçası olan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">İspirlonga Adası</span>

İspirlonga Adası veya Kalidon (Καλυδών), Yunanistan'ın güneyinde Akdeniz'de bulunan bir adadır. Ada, Girit'in kuzeydoğusunda yer almaktadır. İdari olarak Girit bölgesine bağlı Aya Nikola belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Vassilis Vassilikos</span>

Vassilis Vassilikos, Yunan siyasetçi, yazar ve diplomat.