İçeriğe atla

Tasmanya'nın Vahşi Bölgeleri

Tasmanya'nın Vahşi Bölgeleri
UNESCO Dünya Mirası
Cradle Dağı ve Dove Gölü, Central Highlands
Konum Avustralya
KriterKarma: iii, iv, vi, vii, viii, ix, x
Referans181
Tescil1982 (6. oturum)
Uzatma1989, 2013
BölgeAsya-Pasifik

Tasmanian Wilderness Dünya Mirası Alanı, Avustralya'daki Tasmanya adasında yer alan bir Dünya Mirası Sitesidir.[1][2]

Alan, 1989 ve 2013 yıllarında uzatma işlemlerinin ardından elde ettiği 15,800 km²'lik alanı ile Tasmanya'nın neredeyse %20'sini kaplamıştır ve Avustralya'daki en büyük koruma alanlarından biridir.[3][4] Dünyadaki ılıman vahşi doğanın son örneklerinden biridir ve Güney Batı Vahşi Bölgesini de içerir.[5][6]

Tasmanya'nın Vahşi Bölgeleri, dik kayalıklarla dolu bir park ve doğa koruma alanları ağı, şiddetli buzullaşmaya maruz kaldı. Bölgedeki kireçtaşı mağaralarında 20.000 yıldan daha eski tarihli insan kalıntıları bulundu.[7]

Kaynakça

  1. ^ World Heritage Centre. "World Heritage List". UNESCO. 29 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2012. 
  2. ^ Parks and Wildlife Service Tasmania. "Tasmanian Wilderness World Heritage Area". Tasmania Online. 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2012. 
  3. ^ Australia. Dept of the Environment and Heritage (2004), Tasmanian wilderness : inscribed on the World Heritage List in 1982, extended in 1989, Dept of the Environment and Heritage, 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Nisan 2012 
  4. ^ Bridie Jabour: "Tasmania's old growth forests win protection after three-decade battle. World Heritage Centre has extended heritage listed boundary by more than 170,000 hectares" 30 Mart 2018 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi in The Guardian, 24 June 2013
  5. ^ Russell, J. A. (James Alexander); Matthews, J. H; Jones, Richard, 1936-1986; University of Tasmania. Board of Environmental Studies (1979), Wilderness in Tasmania, Board of Environmental Studies, University of Tasmania, ISBN 978-0-85901-120-4 
  6. ^ Tasmania. Parks and Wildlife Service; Tasmania. Dept. of Tourism, Parks, Heritage and the Arts; Australia. Dept. of the Environment and Heritage (2005), Strategic partnerships project developing and improving partnerships to implement priority projects and research for the Tasmanian Wilderness World Heritage Area, Parks and Wildlife Service, 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Nisan 2012 
  7. ^ United Nations Education; Scientific and Culture Organization. "Tasmanian Wilderness". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tasmanya canavarı</span> Keseli Yırtıcı hayvan

Tasmanya canavarı veya Tasmanya şeytanı, bir yırtıcı keseli familyası olan keseli sansargiller'den (Dasyuridae) bir hayvan türü. Bu familyanın şu an yaşayan en büyük temsilcisidir ve Sarcophilus cinsinin tek üyesidir. Ufak bir köpek ebatlarında ama yapılı ve kaslıdır. Şu anda dünyadaki en büyük etobur keselidir.

<span class="mw-page-title-main">Lady Barron Şelalesi</span>

Lady Barron Şelalesi, Avustralya'nın Tazmanya Adasında Mount Field Milli Parkı içinde Russell Şelalesi'nden birkaç kilometre yukarıda bulunan şelale. Şelale ve çevresinde çok sayıda turist çekmektedir. Şelalenin adı Harry Barron'un eşi Lady Clara Barron'dan alındı.

<span class="mw-page-title-main">1268 Kilikya depremi</span> Türkiyede deprem

1268 Kilikya depremi, 1268 yılında 60.000'den fazla insanın ölümüne yol açan çok şiddetli bir depremdir. Deprem Güney Ön Asya'daki Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana geldi. Merkez Adana şehrinin kuzeydoğusuydu. O zamanki adıyla Sis yani Kozan'da olduğu sanılmaktadır. Adana ve çevresi büyük yıkıma uğradı. Deprem günü insanlar günlük rutinlerini gerçekleştirirken hiç beklenmedik korkunç bir ses duyuldu. Ardından sarsıntılar ile şehir yerle bir oldu. Evlerin neredeyse tamamı yıkıldı. İnsanlar kıyametin koptuğunu sandı. Bunların yanı sıra yangınlar ve tsunami de meydana geldi. Adana'ya giden yollar da yerle bir oldu. Enkaz altından kurtulan insanlar bu yüzden şehirde hapsoldu. Açlık, susuzluk vb. pek çok olaydan dolayı enkazda ölmeyen pek çok insan da hayatını kaybetti. Anadolu coğrafyasındaki en ölümcül depremlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Subantarktik</span>

Subantarktik ,güney yarımkürede yer alan bir bölgedir. Antarktika bölgesinin hemen kuzeyinde bulunur. Bölge Ekvator'un güneyinde 46 ° ve 60 ° güney paralelleri arasında bulunur. Subantarktik bölgesi, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu ve Büyük Okyanus'un güney bölgelerinde birçok ada barındırır. Subantarktik buzulları da, tanımı gereği, subantarktik bölgesindeki adalarda bulunmaktadır. Bununla birlikte Antarktika kıtası üzerinde bulunan tüm buzullar yine tanım olarak Antarktika buzulları olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tasmanya Soykırımı</span>

Tasmanya Soykırımı, Avustralya kıtasının güneyinde eyalet olarak ona bağlı Tasmanya adasında yaşamış olan ve 48 kabileden oluşan avcı ve toplayıcı Tasmanya yerlilerine karşı 1803-1847 yıllarında Britanyalı yerleşimciler tarafından uygulanan soykırım. 1828-1832 yılları arasında yapılan Kara Savaş, kaydedilen ilk modern soykırım örneğidir. Kara Savaş çatışmaları safkan Tasmanyalıları yok etmeye yönelik bir soykırımdır. Tasmanya olayı Avustralya'daki soykırımın bilinen tek örneğidir. Tasmanya olayları çağdaş Avustralyalılar için «soykırım» (genocide) yerine ondan daha ciddi olan «imha» (') biçiminde görülür. Türkçe kaynaklarda Tasmanya adasındakiler ile Avustralya adasındakiler Aborjin Soykırımı adı altında da ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Everglades Ulusal Parkı</span>

Everglades Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde bulunan bir ulusal parktır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Millî Parkı</span> Avusturalyanın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan ulusal park

Royal Ulusal Parkı Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan ulusal park. Sidney merkez iş bölgesine 29 km uzaklıkta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macquarie Adası</span> Avustralyada ada

Macquarie Adası, Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında Yeni Zelanda ve Antarktika arasında hemen hemen tam ortada yer alan bir adadır. Siyasi olarak 1900 yılından beri Avustralya, Tasmanya'nın bir parçasıdır. 1978 yılında Tasmanya'nın koruma altına alınan bir bölgesi olmuş ve 1997 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası listesine alınmıştır. Yıllık yumurtlama dönemlerinde küresel kraliyet pengueni popülasyonunu bu adada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Koruyucu tıp</span>

Koruyucu tıp çevre şartları, insan sağlığı ve hayvan sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen gelişmekte olan bir disiplinler arası alandır. Ayrıca ekolojik tıp, çevre tıbbı ya da tıbbi jeoloji olarak da bilinir..

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gondvana Yağmur Ormanları</span>

Eskiden Orta Doğu Yağmur Ormanı Koruma Alanları olarak bilinen Avustralya'nın Gondvana Yağmur Ormanları, dünyadaki en zengin subtropikal yağmur ormanı alanıdır. Dünya Mirası alanı yağmur ormanları, Newcastle'dan Brisbane'e elli ayrı koruma alanı içerir ve koruma alanlarının toplam alanı 366,500 hektardır.

<span class="mw-page-title-main">Queensland Tropik Bölgeleri</span>

Queensland Tropik Bölgeleri Dünya Mirası Alanı, Avustralya'nın Queensland Eylaletinin kuzeydoğu bölümünde, Doğu Tepelikleri üzerinde yer alan yaklaşık 8,940 km² alan kaplayan tropikal ormanlardır. Queensland Tropik Bölgeleri, bir Dünya Mirası Alanı seçimi için belirlenmiş olan doğal miras kriterlerinin dördünü de karşılamaktadır. Dünya Mirası statüsü 1988'de ilan edildi. Tropik Bölge, Mayıs 2007'de Avustralya Ulusal Miras Listesi'ne eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Mahkûm Siteleri</span>

Avustralya Mahkûm Siteleri, 18. ve 19. yüzyıllar boyunca Sidney, Tasmanya, Norfolk Adası ve Fremantle'deki Avustralya sahil şeridinde yer alan ve İngiliz İmparatorluğu döneminde inşa edilen 11 cezaevi kalıntısından oluşan bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sagamartha Millî Parkı</span> ulusal park

Sagarmāthā Milli Parkı, Nepal'in doğusunda, Himalayalar üzerinde, Everest Dağı'nın egemen olduğu bir koruma alanıdır. Solukhumbu Bölgesi'nde 1,148 km2 (443 mi2) bir alanı kaplar ve 2.845'ten Everest Dağı'nın zirvesinde 8.848 m'ye kadar yükselerek uzanır. Sınırını kuzeyde Tibet'in Qomolangma Ulusal Tabiatı Koruma Alanı ile paylaşır ve güneyinde Dudh Kosi nehri uzanır. Doğu sınırında ise Makalu Barun Milli Parkı yer alır.

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Orta Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vahşi doğa</span> bozulmamış doğal çevre

Vahşi doğa, Dünya üzerinde insan etkinliği ile belirgin değişikliğe uğramayan bir doğal çevredir. Kavram olarak karasal çevreler için kullanılmaktadır, gerçi denizler ve uzay da insanlar tarafından az geliştirilmiştir. Bazı hükûmetler vahşi doğa alanlarını yasalarla belirler. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) vahşi doğayı iki seviyede sınıflandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eyalet parkı</span>

Eyalet parkları, "eyalet"i politik bir alt bölüm olarak kullanan ülkelerdeki alt ulusal düzeyde yönetilen parklar veya diğer korunan alanlardır. Eyalet parkları tipik olarak bir eyalet tarafından doğal güzelliği, tarihi ilgi alanı veya rekreasyon potansiyeli nedeniyle bir konumu korumak için kurulur. Her ABD eyaletinin, bazı Meksika eyaletlerinin ve Brezilya'da hükümetin idaresi altında eyalet parkları vardır. Terim ayrıca Avustralya'nın Victoria ve Yeni Güney Galler eyaletlerinde de kullanılmaktadır. Kanada, Arjantin, Güney Afrika ve Belçika'da kullanılan eşdeğer terim bölge parkıdır. Diğer ülkelerde benzer yerel yönetim parkları sistemleri mevcuttur; ancak terminoloji değişiklik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Anakara Avustralya</span>

Anakara Avustralya, Avustralya'nın Tazmanya ve diğer küçük adalar olmayan halidir. Bu bölgede yer alan Avustralya'nın eyaletleri ve bölgeleri şunlardır: Yeni Güney Galler, Queensland, Güney Avustralya, Victoria, Batı Avustralya, Avustralya Başkent Bölgesi, Jervis Bay Toprağı ve Kuzey Bölgesi.

<i>Dromaius novaehollandiae diemenensis</i> Soyu tükenmiş kuş alt türü

Dromaius novaehollandiae diemenensis ya da yaygın adlandırmasıyla Tasmanya emusu, Tasmanya adasına özgü soyu tükenmiş ve uçamayan bir emu alt türüdür. Geç pleistosen çağda kendisinden küçük yakın akrabaları kral adası emusu ve kanguru adası emusu ile Avustralya anakarasından ayrılmış adalar üzerinde az miktardaki nüfusları ile izole olmuştur. Kayıtlara göre alt türün soyu adaya gelen insanların avcılık ve iskan faaliyetleri sebebiyle 1865 yılında tükenmiştir.

FloraBase, Batı Avustralya florasının halka açık web tabanlı bir veri tabanıdır. Açıklamalar, haritalar, resimler, koruma durumu ve isimlendirme ayrıntıları dahil olmak üzere 12.978 takson hakkında güvenilir bilimsel bilgiler sağlar. 1.272 yabancı takson da kaydedilmiştir.

Australian Faunal Directory (AFD), Avustralya'da var olduğu bilinen tüm hayvan türleri hakkında taksonomik ve biyolojik bilgilerin yer aldığı çevrimiçi bir katalogdur. Avustralya Hükûmeti İklim Değişikliği, Enerji, Çevre ve Su Bakanlığı'nın yönettiği bir programdır. 12 Mayıs 2021 itibarıyla Avustralya Faunal Rehberi 126.442 tür ve alt tür hakkında bilgi içerir. Üretimi durdurulan Avustralya Zooloji Kataloğu verilerini içerir ve düzenli olarak güncellenir. 1980'lerde başlayarak, "karasal omurgalılar, karıncalar ve deniz faunası dahil tüm Avustralya faunasının listesini derlemek" ve bir "Avustralya biyotaksonomik bilgi sistemi" oluşturmak için hedef belirlendi.