İçeriğe atla

Tasman Denizi

Tasman Denizi
Tasman Denizi Haritası
Havza
Ülke(ler)Avustralya, Yeni Zelanda
KonumOkyanusya
Koordinatlar37°G 161°D / 37°G 161°D / -37; 161
Ada(lar)Lord Howe Adası, Norfolk Adası
Genel bilgiler
Aktığı yerBüyük Okyanus
TürDeniz
Uzunluk2.800 km (1.700 mi)
Genişlik2.200 km (1.400 mi)
Yüzölçümü2.300.000 km2 (890.000 sq mi)
Wikimedia Commons
Harita

Tasman Denizi,[1] Okyanusya bölgesinde Büyük Okyanus'a bağlı bir deniz. Avustralya ve Yeni Zelanda arasında yaklaşık 2000 km boyunca uzanır. Avustralya'nın doğu eyaletleri olan Yeni Güney Galler, Tasmanya, Queensland ve Victoria eyaletleri Yeni Zelanda'nın batısı ve Yeni Kaledonya'ya kıyıları vardır. Queensland ve Yeni Kaledonya arasındaki boğaz ile Mercan Denizi'nden ayrılır.

Tasman Denizi Uydu Fotografı

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ AnaBritannica (yıl: 1987, cilt: 3, sayfa: 20)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya</span> coğrafi bölge

Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları kapsayan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan coğrafi bölgedir. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Yüzölçümü 8.970.000 km², nüfusu 35.669.267'dir.

<span class="mw-page-title-main">Norfolk Adası</span> Avustralyanın doğusunda yer alan Avustralyaya bağımlı ada

Norfolk Adası, Büyük Okyanus'ta, Yeni Zelanda ile Yeni Kaledonya arasında yer alan ve Avustralya'nın dış bölgesi olarak bu ülkeye bağlı olan ada. Norfolk adası, Nepean Adası ve Phillip Adası ile birlikte Norfolk Adası Bölgesi'ni oluşturmaktadır. Adanın başkenti Kingston'dır.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya Futbol Konfederasyonu</span> Uluslararası kuruluş

Okyanusya Futbol Federasyonu FIFA'ya bağlı 6 kıta konfederasyonundan en küçüğüdür. OFC Erkekler Uluslar Kupası'nı düzenleyen konfederasyona Amerikan Samoası, Cook Adaları, Fiji, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Tahiti, Tonga, Vanuatu, Yeni Kaledonya ülkelerinin futbol federasyonları tam üye, FIFA üyesi olmayan Kiribati, Niue Adası ve Tuvalu futbol federasyonları ise sınırlı üyelerdir. 1 Ocak 2006'ya kadar konfederasyona bağlı olan Avustralya bu tarihten itibaren AFC'ye katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Denizi</span>

Mercan Denizi, Büyük Okyanus'un güneydoğusunda, Papua Yeni Gine ve Avustralya'nın doğusunda Yeni Kaledonya'nın batısında ve Solomon Adaları'nın güneybatısında kalan bölgeye verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Queensland</span> Avustralyanın eyaleti

Queensland, Avustralya'nın eyaletlerinden biri. Başkenti güneydoğudaki Brisbane. Avustralya'nın Batı Avustralya eyaletinden sonra en büyük eyaleti. Avustralya bir ada devleti olduğundan komşusu yoktur. Komşu eyaletler ve denizler ise batıda Kuzey Toprakları, güneybatıda Güney Avustralya, güneyde Yeni Güney Galler eyaletleri, doğusunda Büyük Okyanus ve Mercan Denizi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Güney Galler</span> Avustralyanın eyaleti

Yeni Güney Galler, Avustralya'nın güneydoğusunda eyalet. Başkenti Sidney. Kuzeyinde Queensland, batısında Güney Avustralya, güneyinde Victoria eyaletleri yer alır. Doğuda Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Avustralya Başkent Bölgesi eyalet içerisinde bir enklav oluşturur. Eyaletin başkenti Sidney'dir ve şehir hem eyaletin hem de Avustralya'nın en kalabalık şehridir. 2019 verilerine göre eyalet nüfusu 8 milyonu aşkın olup, bu nüfusun yaklaşık 5,1 milyonu Büyük Sidney bölgesinde yaşamaktadır.

Medeni birliktelik ya da sivil birliktelik, evliliğe benzeyen ve bazı ülkelerde resmî olarak tanınan bir birliktelik türü. Medeni birliktelikler, eşcinsel çiftlere evliliğe benzeyen haklar ve mesuliyetler vermektedir. 1989 yılında Danimarka, medeni birliktelikleri yasallaştıran dünyanın ilk ülkesi oldu ve o tarihten bu yana birkaç ülke daha bu birliktelikleri yasallaştırdı. Québec, Yeni Zelanda ve Uruguay gibi bazı bölgeler veya ülkelerde ise medeni birliktelikler heteroseksüel çiftler için de mümkündür.

Okyanusya Yılın Futbolcusu Ödülleri, Okyanusya Futbol Konfederasyonu tarafından Okyanusya bölgesinde yer alan ülkelerin futbolcularını ödüllendiren organizasyon.

2010 FIFA Dünya Kupası Okyanusya elemeleri için kura çekimleri Güney Afrika'da yapıldı. Kurallara göre 2 tur sonunda birinci olan takım Asya elemeleri beşincisi ile play-off oynamaya hak kazanacaktı. Bu turnuva Avustralya OFC'den AFC'ye geçtiğinden, Avustralya'nın katılmadığı ilk OFC turnuvası oldu.

Aşağıda 2002 FIFA Dünya Kupası elemelerinin Okyanusya bölgesi (OFC) kapsamında oynanan maçlar ve sonuçları yer almaktadır. Diğer eleme turları için 2002 FIFA Dünya Kupası elemeleri sayfasına bakınız.

Aşağıda 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerinin Okyanusya bölgesi (OFC) kapsamında oynanan maçlar ve sonuçları yer almaktadır. Diğer eleme turları için 2006 FIFA Dünya Kupası elemeleri sayfasına bakınız.

2004 OFC Uluslar Kupası, 29 Mayıs ile 12 Ekim 2004 tarihleri arasında düzenlenen yedinci OFC Erkekler Uluslar Kupası turnuvası. Turnuvanın ilk iki aşaması, aynı zamanda 2006 FIFA Dünya Kupası Okyanusya elemeleri olarak düzenlendi. Avustralya ile Solomon Adaları'nın karşılaştığı final ise elemelerden ayrı olarak, kupayı kazanan takımı belirlemek amacıyla yapıldı. İki ayaklı oynanan finalde, rakibini 1-5 ve 6-0'lık skorlarla yenen Avustralya, dördüncü kez kupanın sahibi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gold Coast</span>

Gold Coast, Avustralya'nın Queensland eyaletinin güneydoğusunda Pasifik sahillerinde bulunan deniz kıyısında 40 km'den daha fazla uzanan ve diğer şehirleşmiş sahil bölgeleriyle birleşen bir idari yerleşim bölgesidir.

2008 OFC Uluslar Kupası, sekizinci OFC Erkekler Uluslar Kupası ve yeni formatla düzenlenen ilk OFC turnuvasıdır. 2007 ve 2008 boyunca FIFA maç günlerinde deplasmanlı olarak oynanmıştır. 2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinin ikinci turu olarak oynanan turnuva öncekilerden birkaç farklılık içermektedir. 2004 OFC Uluslar Kupası şampiyonu Avustralya, Okyanusya Futbol Konfederasyonu'ndan ayrılarak Asya Futbol Konfederasyonu'na katılmasının ardından bu turnuvada mücadele etmedi. 1996'dan beri ilk kez turnuva belirli bir şehirde düzenlenmedi ve 2004'teki on takımın yerine 2008'de turnuvaya sadece dört takım katıldı.

<i>Botaurus poiciloptilus</i>

Botaurus poiciloptilus balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Avustralasya'da yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Anzak Günü</span> Avustralya ve Yeni Zelandada her yıl nisanın 25inde gerçekleşen anma günü

Anzak Günü, Avustralya ve Yeni Zelanda adına savaş ve çatışmalara katılan ve bunlarda ölen asker ve sivillerin anıldığı bir ulusal anma günüdür. 1916'dan itibaren her yıl nisan ayının 25'inde anma törenleri düzenlenir.

<i>Mycena interrupta</i> Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Kaledonya ve Şilide rastlanabilen mantar türü

Mycena interrupta, bir mantar türüdür. Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Kaledonya ve Şili'de rastlanabilen bu mantar türü, böylece Gondvana kıtasının sınırlarına uygun bir bölgede dağılım gösterir. Avustralya'nın Victoria, Tazmanya, Yeni Güney Galler ve Güney Avustralya bölgelerinde ve Queensland Lamington Ulusal Parkı ile sınırlıdır.

2002 OFC Uluslar Kupası, 5-14 Temmuz 2002 tarihleri arasında düzenlenen altıncı OFC Erkekler Uluslar Kupası turnuvası. Yeni Zelanda'nın ev sahipliğinde, direkt olarak katılan 6 takıma, eleme turnuvasından gelen 2 takımın eklenmesiyle birlikte toplamda 8 takımın katılımıyla gerçekleştirildi. Dörder takımdan oluşan iki grupta her takım diğeriyle birer kez maç yaptı. Grupları ikinci sırada tamamlayan takımlar yarı finalde tek maçlı eliminasyon sistemine göre mücadele etti. Finaldeki rakibi Avustralya'yı 1-0'lık skorla yenen Yeni Zelanda, turnuva tarihindeki üçüncü şampiyonluğuna ulaştı. Üçüncülük maçında ise Tahiti, Vanuatu'yu 1-0 yenmişti.

1980 OFC Uluslar Kupası, 24 Şubat-1 Mart tarihleri arasında, Yeni Kaledonya'nın ev sahipliğinde düzenlenen ikinci OFC Erkekler Uluslar Kupası turnuvası. 8 takımın katılımıyla düzenlendi. Dörder takımdan oluşan iki grupta, tek devreli lig usulüyle oynanan maçlar sonunda ilk sırayı elde eden takımlar finalde karşılaştı. Final maçında Avustralya, rakibi Tahiti'yi 4-2 yenerek turnuva tarihindeki ilk şampiyonluğunu elde etti. Grup ikincilerinin karşılaştığı üçüncülük maçında ise Yeni Kaledonya, Fiji karşısında 2-1'lik galibiyet elde etti.