İçeriğe atla

Tasarım aracı

 KKalem en temel ve en popüler grafik tasarım araçlarından biridir

Tasarım araçları, tasarım yapmak için kullanılan her türlü nesne, ortam veya bilgisayar programlarıdır. Tasarım araçları tasarım fikirlerini, üretim biçimini ve algıyı etkilerler. Bu nedenle yetkin tasarımcılar tarafından doğru bir şekilde kullanılmaları gerekir.

Nesneleri

Yeni fikirler, araç ve yöntemlerin deneyi yoluyla ortaya çıkabilir. Bazı tasarımcılar kalem ve kâğıt kullanarak yeni fikirler edinirken,  [1] bazıları da bir eser ortaya çıkarmak için bilgisayar kullanırlar. Geleneksel olarak, kalem, kağıt, cetvel gibi nesneler tasarım araçları olarak düşünülür.[2] Kalem ve kâğıt gibi geleneksel tasarım araçlarının başarısının bir nedeni özel bir bilgiye gerek duyulmadan kullanılabilmesi ve kullanımlarının fikirlerin sürekli akışına katkıda bulunmasıdır.[3]

Medya

Uygun geliştirme ve sunum araçları önemli ölçüde izleyicinin bir projeyi nasıl algıladığını değiştirebilir. Tasarım için kullanılan medya görsel ve sözlü olarak iki kategoriye bölünebilir. Geleneksel olarak, mimarlık, endüstriyel tasarım ya da grafik tasarımında, görsel medyanın sözlü medyadan daha önemli olduğu düşünülür. ühendislik gibi diğer alanlarda sözlü medyanın kullanımı yaygın olabilir.

Görsel

Görsel tasarım araçları, örneğin çizim, ölçekli model, perspektif çizim, fotoğraf, film ve videodur. Eugene S. Ferguson 1977 tarihli bir bilim dergisinde tasarım araçlarını "Aklın Gözü''olarak niteledi.[4] Bu makalede resimlerle düşünmenin teknolojik gelişmenin entelektüel tarihinde önemli bir aşama olduğunu gösterdi. Makalesini aşağıdaki ifadelerle bitirir:

Teknolojik dünyamızın tasarımcılarının yaratıcı düşüncelerinin bir çoğu, kolayca kelimelere indirgenemez, sözlerle ifade edilmez; onun dili zihindeki bir nesne ya da bir resim ya da görsel bir imajdır. Saatin, matbaanın ve kızağın doğuşu bu tarz düşüncelerin dışındadır. Sözlerle ifade edilemeyen düşüncelerini direkt (bir esnafın amerikan ax modasına uyduğunda olduğu gibi) nesnelere veya çizimlere dönüştüren teknologlar, diğerlerinin zihnindekileri inşa etmeyi, insan yapımı çevremizin birçok niteliğini gerçek kılar. Teknolojinin edebi ve bilimsel olmayan bu entelektüel bileşeni genellikle dikkate alınmaz çünkü onun kaynağı sanatta yatar ama bilimde yatmaz.

Teknolojideki bilginin bilimsel bileşeni olarak belirgin bir şekilde 19. ve 20. yüzyılda arttı, eğilim hangi sistemin çalışacağını belirleyen parametrelerin yapısı, dizilimi ve yapısının büyük kararlarını almadaki sözsüz bilginin oynadığı önemli kısmının bakış açısını kaybetti.[5]

Ferguson çalışmalarında görsel failin genellikle teknolojik eserler yaratmak için kullanılan araçların yaygın kullanıldığını savunur. Görsel yöntemlerin, özellikle çizim ve eser yaratmada merkezi bir rol oynadığına yeteri kadar delil vardır.

Sözlü

Sözlü tasarım araçlarına örnek olarak benzetme, açıklama, tartışma, eleştiri, teori, algoritma, hesaplama ve program verilebilir.

Bilgisayar programları

Bilgisayar programlarının tasarım araçları bakımından tartışılabilen  birçok işleve sahiptir. En yaygın olarak kullanılan tasarım araçlarından biri tasımcılara 3D modelleri,2D çizimleri ve tasarımlarının şemalarını oluşturmayı sağlayan Autodesk Mucit, DSS SolidWorks veya Pro Engineer gibi  bilgisayar destekli tasarım (CAD)dır. Sonlu elemanlar yöntemi analiz veya analitik elemanlar yöntemi gibi CAD ile birlikte Dijital Maketi (DMU) ve CAE yazılımı gibi pahalı ve zaman alıcı fiziksel prototiplerini yapmaksızın analiz edilebilen tasarım modellerini yaratmaya izin verir.

Bilgisayarların, tasarımın üretkenlik sürecini artırıp artırmadığı konusunda bazı tartışmalar vardır.[6] Bilgisayardan hızlı üretim, tasarımcılara geleneksel kâğıt üzerinde el işleme ve yapıştırma yoluyla başarmadan ziyade daha fazla detayla birlikte hızlı bir şekilde çoklu fikirlerin keşfine tasarımcıyı yaratıcı sürece daha çabuk hareket ettirerek izin verir.[7] Ancak, sınırsız seçeneklerle karşı karşıya olmak en iyi tasarım sonucunu izole etmez ve açık tasarım sonuçları olmaksızın sınırsız tekrara yol açabilir. Bir tasarımcı yazılımın karışıklığı ve dikkat dağıtıcılığı olmaksızın skeçleri çoklu ve kompleks fikirleri hızlı bir şekilde keşfetmek için kullanabilir.

Ayrıca bakınız

  • Tasarım yöntemi
  • Tasarım stratejisi
  • Yansıtıcı uygulama
  • Bilgisayar Destekli Tasarım

Kaynakça

  1. ^ Milton Glaser Draws & Lectures 21 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. retrieved 31-01-2011
  2. ^ Elke Krasny: The Making of Architecture, Graz, 2011, at: http://www.elkekrasny.at/en/archives/tag/architektur-beginnt-im-kopf-the-making-of-architecture 19 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ PETRUSCHAT, Jörg (2001): Bemerkungen zum Zeichnen, in: form+zweck, Heft 18, pp. 70 – 77
  4. ^ Howard S. Becker Telling About Society. 2007. p. 167
  5. ^ Ferguson, Eugene S. (1977, p. 835); Cited in: Becker (2007, p. 167-8)
  6. ^ Designtalkboard.com 29 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., topic 1030 and Designtalkboard.com 12 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., topic 1141. retrieved 3-18-2007
  7. ^ Jann Lawrence Pollard and Jerry James Little, Creative Computer Tools for Artists: Using Software to Develop Drawings and Paintings, November 2001 Introduction

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">AutoCAD</span>

AutoCAD, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Autodesk şirketinin 1980'lerin başından beri geliştirdiği bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı. Teknik resim çizmek için kullanılan diğer programlar gibi vektör tabanlıdır. Yani CAD programı; çözünürlükten bağımsız, 2-boyutlu ve 3-boyutlu geometrik nesnelerin oluşturulduğu bir veri kümesidir. Bu alandaki ilk vektörel çizim programlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Teknik resim</span>

Teknik resim, bir şeyin nasıl çalıştığını veya üretildiğini anlamak üzere yapılan çizim. Mühendisler arasındaki iletişimi en kolay ve en doğru şekilde sağlaması açısından büyük öneme sahip teknik bir alfabedir. Temelde doğrular ve eğrilerin çeşitli şekillerde bir araya gelmesiyle oluşan teknik resim, yapılması istenen konstrüksiyon ve tasarımın kâğıt üzerinde tanımlanması sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Animasyon</span> animasyon filmleri ve dizileri oluşturma süreci

Animasyon (canlandırma), birden çok resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kâğıda istenen resimlerin çizilmesi, kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Animasyon yapan kişilere animatör denir.

<span class="mw-page-title-main">Çizici</span> Hareket eden bir kalem ile kağıda çizgiler çizen bir bilgisayar çıktı cihazı

Çiziciler özellikle çizim, grafik ve fotoğraf çıktıların alınmasında kullanılan büyük boyutlu yazıcılardır. Bilgisayar ve üretim teknolojileri yurt dışı kaynaklı olduğundan Plotter adı ile de bilinirler. Eskiden kalem ile çizdikleri için adları çizici olarak kalmıştır. Günümüzde kalemli(bkz. cnc router), mürekkep püskürtmeli, laser(tonerli) çeşitleri vardır. Çiziciler günümüzde dijital baskı ve daha çok CAD programları tarafından desteklenir. Çiziciler genelde mimarlık, mühendislik, matbaa ve reklamcılık uygulamalarında yoğun olarak kullanılırlar.

Autodesk, endüstriyel kullanıma dönük profesyonel yazılımlar geliştiren bir ABD firmasıdır. Dünyada en çok kullanılan endüstriyel amaçlı yazılımları portföyünde bulundurmakla birlikte en çok yazılım kodu üreten firmaların başında olmasıyla da tanınır. En çok kullanılan yazılımı Autocad'dir.

Soyutlama, bir kavramın bilgi içeriğini azaltma veya indirgeme sürecine denir. Bu indirgeme, çoğunlukla belirli bir amaç için gerekli olan bilginin daha rahat elde edilebilmesi için yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Camera lucida</span>

Camera lucida, ressamlar tarafından çizim düzeyi ile manzarayı üst üste göstererek çizime yardımcı olması için kullanılan bir Optik cihazdır. 1806'da William Hyde Wollaston tarafından patenti alınmıştır. Aslında, 200 yıl kadar önce 1611'de Johannes Kepler tarafından Dioptrice'te tarif edilen aletin yeniden icadı olduğu açıktır. 19. yüzyılda, Kepler'in tanımı tamamen unutulmuş, bu nedenle kimse Wollaston'un iddiasına karşı çıkmamıştır. Camera lucida terimi Wollaston'a aittir.

Tasarım bir planın, bir nesnenin ya da bir inşa sürecinin meydana getirilmesine denir. Elizabeth Adams Hurwitz tarafından kısa ve öz olarak “gerekli olanın araştırılması” şeklinde tanımlanmıştır. Genellikle tatbikî sanatlar ve görsel sanatlar, mühendislik, mimarî, peyzaj ve diğer yaratıcı işler çerçevesinde ele alınır. Hem bir isim, hem de bir fiil (tasarlamak) olarak kullanılır. Tasarlamak, yeni bir nesne veya ürün, mekân ve alan için bir plan oluşturma ve geliştirme sürecine işaret eder. Tasarı ise hem son plan veya taslak ya da bir plan veya taslağın sonucu için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">SolidWorks</span>

SolidWorks, bilgisayar destekli 3 boyutlu katı modelleme ve tasarım yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü</span> görme duyusu ile ilgili olan; görüntü ve gözle izlenebilen her şeyin taşıdığı özellik

Görüntü veya imge, bir şeyin görsel temsilidir. Bir görüntü; çizim, resim ve fotoğraf gibi iki boyutlu (2B) bir sunum ya da oyma ve heykel gibi üç boyutlu (3B) bir nesne olabilir. Bir görüntü; bir yüzeye yansıtma, elektronik sinyallerin etkinleştirilmesi veya dijital ekranlar dahil olmak üzere diğer ortamlar aracılığıyla görüntülenebilir. İki boyutlu görüntüler hareketsiz veya hareketli olabilir. Durağan görüntüler, baskı veya fotokopi gibi mekanik yollarla çoğaltılabilir. Bazı durumlarda, üç boyutlu görüntüler de canlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Inkscape</span>

Inkscape, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan, özgür ve ücretsiz bir vektörel grafik düzenleme yazılımıdır. Inkscape, logo ve afiş tasarımı ile çeşitli grafik işlemlerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca yazılım ile var olan resimleri de düzenlemek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Animatör</span> animasyon veya çizgi dizi yapan kimse

Animatör, hızlı şekilde gösterildiğinde animasyon olarak bilinen bir devinim yanılsaması oluşturan görseller yaratan sanatçıdır. Bu görsellere kare adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Takı tasarımı</span> Mücevher tasarlama ve üretme sanatı

Takı tasarımı, altın, gümüş, platin gibi değerli madenler ile değerli taş ve yarı değerli taşları işleyerek takı üretme işidir. Maddi değeri yüksek malzemeler kullanarak yapılan tasarıma mücevher tasarımı denir.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tasarımcı</span> tasarım yapan kimse

Tasarımcı, bir şeyin şeklini veya yapısını, yapılmadan önce çizim veya planlarını hazırlayan kişidir. Tasarım yönetimi, tasarım yöntemleri, tasarım aracı ve tasarım düşüncesini kullanmak, tasarımcı olmanın en önemli yönleridir.

<span class="mw-page-title-main">FreeCAD</span>

FreeCAD, özgür ve açık kaynaklı genel amaçlı parametrik 3B bilgisayar destekli tasarım (CAD) modelleyici ve sonlu elemanlar yöntemi (FEM) destekli bir yapı bilgi modelleme (BIM) yazılımıdır. FreeCAD, makine mühendisliği ürün tasarımı için tasarlanmıştır; ancak aynı zamanda mimari veya elektrik mühendisliği gibi mühendislik çevresinde daha geniş bir kullanım yelpazesini kapsar. Yazılımın özgür doğası nedeniyle kullanıcılar yazılımın işlevselliği Python programlama dili kullanarak gönüllüler ve kullanıcılar tarafından genişletilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv tasarımı</span>

Otomotiv tasarımı, otomobiller, motosikletler, otobüsler, şehirler arası otobüsler ve minibüsler, kamyon dahil olmak üzere motorlu taşıtların görünümünü ve bir dereceye kadar ergonomisini geliştirme sürecidir.

İletişim tasarımı yazılı, zanaat ürünü, elektronik medya ya da sunumların insanlarla nasıl iletişim kuracağı ile ilgilenen bilgi geliştirmenin ve tasarımın bir arada olduğu multi disiplinler bir alandır. İletişim tasarımının izlediği yol, medyada mesajı yalnızca estetik bir kaygı ile aktarmak ve geliştirmek değil, ancak aynı zamanda yeni medya kanalları oluşturarak mesajın hedef kitleye ulaştığından emin olmaktadır. Bazı tasarımcılar birbirleriyle örtüşen özellikleri nedeniyle iletişim tasarımı ve grafik tasarım alanlarını birbiri yerine tercih etmektedir.