İçeriğe atla

Tasarıları Okuma Yasası

Tasarıları Okuma Yasası (İngilizce: Read the Bills Act (RTBA)), Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin geçtiği mevzuatı okumasını şart koşmayı amaçlayan yasa teklifidir. İlk olarak 2006 yılında[1] federal hükûmetin boyutunu küçültmeye odaklanan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Downsize DC tarafından yazılmıştır. Önerilen yasa, tasarı üzerinde oy veren Kongre üyelerine kopyaları sunulmadan binlerce sayfa uzunluğundaki tasarıların geçirilmesine bir cevaptır. Tasarı, federal hükûmetin boyutunu ve büyümesini sınırlamayı amaçlıyor.

Senatör Rand Paul (R-KY), Kasım 2010'da bunu desteklediğini belirtti.[2] Senatör Paul, 28 Haziran 2012'de S.3360 olarak 112. kongrede tasarıyı destekledi ve önerdi.

Benzer şekilde, lakaplı "Fatura Okuma Yasası" olan ayrı bir yasa tasarısı, faturaların Kongre'de değerlendirilmeden 72 saat önce kamuya açık bir şekilde yayınlanmasını gerektirecektir. Downsize DC önerisinden farklı olarak, bu yasa tasarısı, hükûmette şeffaflığı artırmak için birincil amacı olan ReadTheBill.org (Sunlight Foundation'ın bir parçası) tarafından desteklenmektedir.[3] ABD Meclisinde tanıtıldı (Temsilci Brian Baird tarafından 2006, H.Res. 688, 2007 H.Res. 504 ve 2009 H.Res. 554) ve Senato (Senatör Jim Bunning tarafından 2009 S.Res. 307 ve Senatör John Ensign tarafından 2011 S.Res. 16). Senato versiyonu, Kongre Bütçe Ofisinin önerilen mevzuatın bir değerlendirmesini sağlaması gerekliliği de dahil olmak üzere birkaç yönden farklılık gösterir.[4]

Ayrıca bakınız

  • DC Foundation'ı küçültmek

Kaynakça

  1. ^ "RTBA Full Text". Downsize DC. 22 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2011. 
  2. ^ "The Grand New—and Old—Party". Wall Street Journal. 6 Kasım 2010. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Read The Bill: About Read The Bill". ReadTheBill.org. 15 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2011. 
  4. ^ "Read the Bill Act Stalled in Congress". OMB Watch. 14 Ekim 2009. 15 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri</span> Liste maddesi

Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri veya Amerika Birleşik Devletleri'nin devletleri, 50 tane olup birbirleriyle politik bir birlik oluştururlar. Her bir eyalet, bir coğrafi bölgede idari yetkiye sahiptir ve egemenliğini federal hükûmetle paylaşır. Egemenliğin her bir eyalet ile federal hükûmet arasında paylaşılmasından dolayı Amerikalılar hem federal cumhuriyetin, hem ikamet ettikleri eyaletin vatandaşıdır. Eyalet vatandaşlığı ve ikamet esnektir ve bir eyaletten diğerine taşınmak için herhangi bir hükûmet iznine gerek yoktur. Şartlı tahliyeyle serbest kalmış hükümlüler ve velayeti paylaşan boşanmış ebeveynlerin çocukları gibi belirli bir mahkeme kararıyla bu hakkı sınırlandırılmış kişiler, anılan kuralın istisnasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Kongresi</span> Amerika Birleşik Devletlerinin yasama organı

Birleşik Devletler Kongresi, Birleşik Devletler federal hükûmetinin iki meclisli yasama organıdır ve iki bölümden oluşur: Temsilciler Meclisi ve Senato. 435 temsilci ve 100 senatör olmak üzere toplam 535 üyeden oluşur. Toplam sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi üyeleri dar bölge sistemiyle iki yıllığına seçilirler.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi</span> ABD Kongresinin alt kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin alt kanadıdır. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi, her iki yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Temsilciler Meclisinin üyeleri federal halkı temsil ederler. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlıdır. Her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına göre eyaletlerin Temsilciler Meclisine yolladıkları üye sayısı değişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Senatosu</span> ABD Kongresinin üst kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu veya yaygın ismiyle Birleşik Devletler Senatosu, Temsilciler Meclisi ile birlikte Birleşik Devletler Kongresini oluşturan iki yasama organından biridir. Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinin her birinden seçilen 2 senatörden oluşan 100 üyesi bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Senatosunun üçte biri her 2 yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Her senatörün bir sonraki seçime kadar olan görev süresi 6 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Anayasası</span> Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek yasasıdır. Önsöz, 7 madde ve 27 yasa değişikliğinden oluşur. Yetkiyi ulusal ve eyalet hükûmetleri arasında bölerek, federal bir sistem kurar. Anayasa'nın ilk üç maddesi kuvvetler ayrılığı ilkesiyle federal hükûmeti üç bağımsız organa ayırır: Yasama organı, iki meclisli Kongre'den oluşur ve federal yasaları yapmakla yükümlüdür ; Yürütme organının başı olarak Başkan, ulusal yasaların uygulanmasından sorumludur ; ve Yargı organı olarak Yüksek Mahkeme ve diğer federal mahkemeler, kanunları yorumlayarak ve uygulayarak federal mahkemelerde görülmekte olan davaları karara bağlamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">FairTax</span>

Adil Vergi Amerika Birleşik Devletleri'nde bütün federal gelir vergilerinin tek bir milli satış vergisi ile değiştirilmesi yolundaki federal vergi kanunlarındaki değişiklik tasarısıdır. Plan Birleşik Devletler Kongresine Fair Tax Act olarak sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya cumhurbaşkanı</span> Almanyanın devlet başkanı

Almanya cumhurbaşkanı ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti federal cumhurbaşkanı, Almanya Federal Cumhuriyeti devletinin başıdır.

Kolumbiya Bölgesi Konseyi'nin kabul ettiği bir yasa tasarısı 15 Aralık 2009'da bölge başkanı Adrian Fenty tarafından imza edildikten sonra Kolumbiya Bölgesi'nde eşcinsel evlilik 18 Aralık 2009'da yasal oldu. İmzanın ardından tasarı, 30 iş günü boyunca bir mecburi Kongre incelemesine tabi oldu. Evlilik cüzdanları 3 Mart 2010 tarihinde kamuya mevcut oldu ve eşcinsel evlilikler 9 Mart 2010'da başlamıştır. Washington, ABD'de Mason-Dixon Hattı'nın altında eşcinsel çiftlere evlilik hakkını veren ilk yetki alanı oldu. Diğer yetki alanlarda yapılan eşcinsel evlilikler bölge hükûmeti tarafından tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Siber İstihbarat Paylaşımı ve Koruması Yasası</span>

Siber İstihbarat Paylaşımı ve Koruması Yasası, 11 Kasım 2011 tarihinde Michael Rogers ve 111 destekçisi tarafından Beyaz Saray'a sunulmuş yasa tasarısıdır. Yasa tasarısı İnternet üzerindeki veri akışı bilgisinin ABD hükûmeti ve teknoloji şirketleri arasında paylaşımını sağlar. Yasa tasarısının amacı ABD hükûmetine siber tehditleri araştırmada yardımcı olmak ve ağın siber tehditlere karşı güvenli olduğuna emin olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Avam Kamarası</span> Kanada Parlamentosunun alt kanadı

Kanada Avam Kamarası, Genel Vali tarafından temsil edilen Kanada Monarşisi ve Senato ile birlikte Kanada Parlamentosuna bağlı alt meclistir.

Kanada İnsan Hakları ve Ceza Kanunu'nu İyileştirmek için bir Kanun Kanada Meclisi tarafından yürürlüğe koyulan yasa. Yasa; cinsiyet dışavurumu ve cinsel kimlik meselelerini ve ayrıca Ceza Kanunu'nun "nefret propagandası", soykırım teşviki ve hüküm giydirmede ağır ceza etmenleri ile ilgilenen koşullarının Kanada İnsan Hakları tarafından korunduğunu kabul eder.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Senatosu</span> Şûra Meclisinin üst kanadı

Pakistan Senatosu, Pakistan Şûra Meclisi'nin üst meclisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara Yönelik Şiddet Yasası</span>

1994 Kadına Yönelik Şiddet Yasası, Amerika Birleşik Devletleri federal yasasıdır )13 Eylül 1994'te Başkan Bill Clinton tarafından imzalanmıştır. Kanun, kadınlara yönelik şiddet suçlarının soruşturulması ve kovuşturulması için 1,6 milyar dolar sağladı, hüküm giymiş olanlara otomatik ve zorunlu tazminat koydu ve savcıların kovuşturulmadan bırakmayı seçtiği davalarda sivil tazminat uygulanmasına izin verdi. Kanun ayrıca ABD Adalet Bakanlığı bünyesinde Kadına Yönelik Şiddet Bürosu'nu kurdu.

ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası İran, Kuzey Kore, Suriye ve Rusya'ya yaptırımlar uygulayan bir Birleşik Devletler federal yasasıdır. Tasarı, Meclis 419-3 oy oranı ile geçtikten sonra 27 Temmuz 2017'de Senatoda 98–2 oy oranı ile kabul edildi. 2 Ağustos 2017'de Başkan Donald Trump, yasanın "ciddi şekilde kusurlu" olduğuna inandığını belirterek imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Sheldon Whitehouse</span> Amerikalı avukat ve siyasetçi

Sheldon Whitehouse, 2007'den beri Rhode Island'dan ABD Senatörü olarak görev yapan Amerikalı bir avukat ve politikacıdır. Demokrat Parti üyesi olarak 1993-1998 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Savcısı ve 1999-2003 yılları arasında Rhode Island 71. Başsavcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Federal Ulusal Meclis (Birleşik Arap Emirlikleri)</span>

Federal Ulusal Meclis, Birleşik Arap Emirlikleri'nin tek meclisli ulusal yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boys Nation</span> Amerikan Lejyonu tarafından yönetilen, sivil eğitim, hükümet, liderlik ve Amerikancılıkla ilgili yıllık bir forum

Boys Nation, Amerikan Lejyonu tarafından yönetilen, sivil eğitim, hükûmet, liderlik ve Amerikancılıkla ilgili yıllık bir forumdur. 100 Boys Nation Senatörü, 20.000'den fazla Boys State katılımcısından oluşan bir havuzdan seçilmektedir ve bu da onu Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en seçkin eğitim programlarından biri haline getirmektedir.