İçeriğe atla

Tarım ürünlerine göre en büyük üretici ülkeler

Tarım ürünlerinin üretimi (ve tüketimi) farklı coğrafi dağılıma sahiptir. Ülkelerin iklimi, bitki örtüsü, ekonomik durumu gibi parametreler bu dağılımda önemli bir rol oynar. Aşağıdaki listede belli başlı tarım ürünlerinin üretiminde en büyük paya sahip ülkeler sıralanmaktadır. Veriler FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) resmi internet sitesinden alınmıştır ve 2009 yılı verileridir.

Major tarımsal ürünler şu şekilde sıralanabilir; gıda, lif, yakıt ve hammadde.

Gıda ürünleri

Tahıl İlk İkinci Üçüncü Dördüncü Beşinci
Darı Hindistan Nijerya Nijer Mali Çin
Pirinç Çin Hindistan Endonezya Bangladeş Vietnam
Buğday Çin Hindistan ABD Rusya Fransa
Mısır ABD Çin Brezilya Meksika Endonezya
Arpa Rusya Fransa Almanya Ukrayna Kanada
Çavdar Rusya Polonya Almanya Belarus Ukrayna
Süpürge darısı  ABD Hindistan Meksika Sudan Arjantin
Sebze En büyük üretici İkinci en büyük üretici
Kuru fasulye Hindistan Brezilya
Yeşil fasulye Çin Endonezya
Nohut  Hindistan Pakistan
Baklagiller Hindistan Mozambik
Karnabahar ve brokoli Çin Hindistan
Patlıcan Çin Hindistan
Domates Çin ABD
Ispanak Çin ABD
Manyok Nijerya Tayland
Soya ABD Brezilya
Havuç Çin Rusya
Salatalık Çin Türkiye
Meyve En büyük üretici İkinci en büyük üretici
Muz Hindistan Filipinler
Mango Hindistan Çin
Hindistan cevizi Filipinler Endonezya
Şeker kamışı Brezilya Hindistan
Üzüm İtalya Çin
Portakal Brezilya ABD
Papaya Hindistan Brezilya
Şeftali Çin İtalya
Elma Çin ABD
Ananas Filipinler Tayland
Badem ABD İspanya
Tatlı patates Çin Uganda
Limon Hindistan Meksika
Ahududu Rusya Sırbistan
Çilek ABD İspanya
Yaban mersini ABD Kanada
Kivi İtalya Yeni Zelanda
Frenk üzümü  Rusya Polonya
Hurma  Mısır İran
Kiraz Türkiye ABD
Avokado Meksika Şili
Karpuz Çin Türkiye

Kabuklu yemişler

Nut En büyük üretici İkinci en büyük üretici
Badem ABD İspanya
Kaju fıstığı  Vietnam Hindistan
Kestane Çin Güney Kore
Antep fıstığı İran ABD
Fındık Türkiye İtalya
Sheanut  Nijerya Mali
Ceviz Çin ABD
Baharat En büyük üretici İkinci en büyük üretici
Tarçın Endonezya Çin
Zencefil Hindistan Çin
Kara biber  Vietnam Hindistan
Kırmızı biber  Hindistan Çin
Karanfil EndonezyaMadagaskar Madagaskar
Küçük hindistan cevizi  EndonezyaGrenada Grenada
Vanilya  Endonezya Madagaskar
İçecek En büyük üretici İkinci en büyük üretici
Çay Çin Hindistan
Kahve Brezilya Vietnam
Süt ABD Hindistan

Gıda dışı ürünler

Lifler

Fiber En büyük üretici İkinci en büyük üretici
Abaka Filipinler Ekvador
Pamuk Çin Hindistan
Keten Kanada Çin
Jüt Bangladeş Hindistan
İpek Çin Hindistan
Sisal  Brezilya Tanzanya

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarım</span> bitki ve hayvan evcilleştirme bilimi.

Tarım veya ziraat, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır. Diğer bir ifade ile insan besini olabilecek ve ekonomik değeri olan her türlü bitkisel-Hayvansal ürünün bakım, besleme, yetiştirme, koruma ve mekanizasyon faaliyetlerinin tamamı ile durgun sularda veya özel alanlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin tümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bahamalar</span> Batı Hint Adalarında bir ülke

Bahamalar, resmi adıyla Bahama Milletler Topluluğu, Atlas Okyanusu'nda yer alan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Batı Hint Adaları'nın kuzeydoğu sınırını oluşturan bir takımada ülkesi. Bahamalar, Turks ve Caicos Adaları ile birlikte Lucayan Adaları'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samoa</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Samoa ya da resmî adı ile Bağımsız Samoa Devleti, Güney Büyük Okyanus'unda, Polinezya'da bulunan, adalar topluluğundan oluşan bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone</span> Batı Afrikada bir ülke

Sierra Leone, resmî adıyla Sierra Leone Cumhuriyeti, Batı Afrika'da bir ülkedir. Portekizliler tarafından 1462 yılında bölge keşfedildiğinde, buradaki dağların şeklinin aslanlara benzetilmesinden dolayı, ülkeye aslanlı dağlar veya aslanlı sıradağlar anlamına gelen bu ismi vermişlerdir. Kuzeydoğusunda Gine, güneydoğusunda Liberya ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunur. Sierra Leone 71.740 km2'lik bir alanı kaplar ve nüfusu 6.296.803'tür. Tropikal İklim'e sahiptir. Komşusu Liberya gibi özgür bırakılmış Afrikalı köleler tarafından kuruldu. İngiliz sömürgeciliğinden sonra 1961'de bağımsız hale geldi. Ancak ülke 1990'lardan 2002'ye kadar yıkıcı bir iç savaş yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trinidad ve Tobago</span> Karayiplerde bir ada ülkesi

Trinidad ve Tobago, Karayipler'de yer alan, Trinidad ve Tobago adlı iki farklı adadan oluşan ülke. Ülkenin para birimi Trinidad ve Tobago dolarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller</span> Doğu Afrikada bir ada devleti

Seyşeller ya da resmî adıyla Seyşeller Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı ada ülkesidir. Seyşeller, Hint Okyanusu'ndaki 115'ten fazla ada üzerinde kurulu bir ülke olup, Afrika ana kıtasının doğusunda, Madagaskar'ın ise kuzeydoğusunda yer almaktadır. Ülkenin başkenti Victoria'dır.

<span class="mw-page-title-main">Guadeloupe</span> Fransanın Karayiplerde yer alan denizaşırı ili

Guadeloupe, Antiller'de ada, Fransa'nın eski bir sömürgesi ve denizaşırı illerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Norfolk Adası</span> Avustralyanın doğusunda yer alan Avustralyaya bağımlı ada

Norfolk Adası, Büyük Okyanus'ta, Yeni Zelanda ile Yeni Kaledonya arasında yer alan ve Avustralya'nın dış bölgesi olarak bu ülkeye bağlı olan ada. Norfolk adası, Nepean Adası ve Phillip Adası ile birlikte Norfolk Adası Bölgesi'ni oluşturmaktadır. Adanın başkenti Kingston'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda ve Tarım Örgütü</span> 1943te kurulan ve 1946da Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgüt

Gıda ve Tarım Örgütü, açlığı yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla 1943'te kurulan ve 1946'da Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgüttür. Açlığa karşı mücadelede çok yönlü etkinlikleri vardır. Hükûmet ve teknik kuruluşların tarımı, ormancılığı ve balıkçılığı geliştirme projelerine aracı ve yardımcı olur. Bu tip konularda ülkeler düzeyinde teknik yardımlar sağlar. Eğitsel projeler geliştirerek, araştırmalar yapar ve seminerler verir. Dünyadaki tarımsal ürünlerin üretimi, tüketimi, ticareti ve depolanması, tabii kaynakların geliştirilmesi, ağaçlandırma gibi konularda danışmanlık yapar. İstatistikler tutarak bültenler yayınlar.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Avusturya</span>

Aşağı Avusturya, Avusturya'nın en büyük eyaletidir. Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan eyâleti kuzeyde Çekya, doğuda Slovakya, güneydoğuda Burgenland, güneyde Steiermark ve batıda Yukarı Avusturya kuşatır. Viyana eyaleti Aşağı Avusturya eyâleti tarafından tümüyle çevrilmiştir. Eyâletin başkenti 1986 yılından beri Sankt Pölten'dir. Toplam yüzölçümü 19 174 km² olan ve toplam 21 bölgeyi kapsayan eyâletin en yüksek noktası Schneeberg 2076 metre, en alçak noktası Berg bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Et</span> hayvanların yenebilen kas dokularına et denir

Et, insanlarda ve hayvanlarda deri ile kemik arasındaki kas ve yağdan oluşan tabakaya, kasaplıkta ise hayvanlardan sağlanan kaslardan oluşmuş besin maddesine denir.

<span class="mw-page-title-main">Montserrat</span> Karayiplerde Birleşik Krallıka bağlı bir ada

Montserrat, Kuzey Amerika'da Antiller bölgesinde Birleşik Krallık'a bağlı bir ada. Adadaki volkan hareketleri canlılığını koruduğu için, zaman zaman volkanik depremler ve lav akıntıları yaşanmakta ve bölge halkı bundan etkilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">São Tomé</span> São Tomé ve Príncipenin başkenti

São Tomé, São Tomé ve Príncipe ülkesinin başkenti'dir. Ülkenin en büyük şehridir. Şehir adını Portekizli kâşif "Saint Thomas"'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

Arnavutluk ekonomisi, serbest piyasa ilkelerine dayalı olarak merkezi bir ekonomiden piyasaya dayalı bir ekonomiye geçiş sürecinden geçmiştir. Arnavutluk, üst-orta gelirli bir ülkedir ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Türkiye ilişkileri</span> Kazakistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Kazakistan-Türkiye ilişkileri, Kazakistan ve Türkiye arasında süren uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de tarım</span>

Türkiye'de tarım, istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı ile önemli bir sektördür.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de gıda güvenliği</span>

Çin Halk Cumhuriyeti'nde gıda güvenliği, tarımla ilgili artan bir sorundur. Ülkenin başlıca ürünleri pirinç, mısır, buğday, soya, pamuk ve elmayla diğer meyveler ve sebzeler. Başlıca hayvan ürünleri ise domuz eti, sığır eti, mandıra ürünleri ve yumurta. Çin hükûmeti, tarımsal üretimin yanı sıra gıda ambalajı üretimi, konteynerler, kimyasal katkı madde kullanımı, ilaç üretimi ve iş yönetmenliğini denetlemektedir. Son yıllarda Çin hükûmeti, 2003'te Çin Devlet Gıda ve İlaç İdaresi'nin kurulmasıyla mevcut olan gıda güvenliği düzenlemelerini pekiştirmekte çaba göstermiştir; ayrıca özellikle oluk yağı ya da 2008 süt skandalı gibi çok sayıda gıda skandalının sonrasında memurlar, gıda güvenliği ile ilgili sorunları çözmek için gittikçe artan kamu ve uluslararası baskı altındadır. Bununla ilgili Çin Başbakan Yardımcısı Li Keqiang, Pekin'deki bir danıştay toplantısında "Gıda esastır ve önemli öncelik olmalıdır. Gıda güvenliği, insanların yaşamları, sağlık ve ekonomik kalkınma ve sosyal uyum ile yakından ilişkilidir" dedi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ticareti</span>

Türkiye'nin 2020 rakamlarıyla ihracatı 169,5 milyar dolar, ithalatı 219 milyar dolar ve ihracatın ithalatı karşılama oranı %77,3 ve dış ticaret açığı 50 milyar dolardır. Türkiye, 2017 rakamlarına göre ihracatı en yüksek 32. ithalatı en yüksek 24. ülke konumundadır. Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Balık yetiştiriciliği</span>

Balık yetiştiriciliği, binlerce yıldan beri bilinen, bir tarım koludur. Dünyada en çok sazan ve alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de son 10 yılda Balık yetiştiriciliği 2 kat artmıştır.