Tarsus, Mersin ilinin en doğusundaki ilçesidir. İlçe doğuda Adana, batıda Mersin merkez, kuzeyde Pozantı ve Çamlıyayla, güneyde Akdeniz ile çevrilidir. Tarihte en yaygın Kilikya olarak anılan bölgede bulunan ilçenin Hitit Uygarlığı başta olmak üzere köklü bir uygarlık geçmişi vardır. Hititler döneminde Tarsus, Kizzuvatna eyaletinin bir kentiydi.
Mersin, Türkiye'nin Mersin ilinin merkezi olan şehirdir. Mersin Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman kentidir. Mersin Limanı Türkiye'nin en büyük limanları arasındadır. Şehirde turizm, sanayi, tarım, denizcilik gelişmiştir.
Tarsus İdman Yurdu, 23 Mart 1923 tarihinde Tarsus'ta kurulan Türk futbol takımıdır. Kulüp, sarı-lacivert renklere sahiptir. Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü iç saha maçlarını şehir merkezinde bulunan ve 4.201 seyirci kapasitesine sahip Burhanettin Kocamaz Stadyumu'nda oynamaktadır. Bölgesel Amatör Lig'de mücadele etmektedir.
Çarpma krateri, bir gezegenin, Ay'ın veya başka bir katı cismin yüzeyinin de, daha küçük bir cismin yüzeye hiper hızla çarpmasıyla oluşan bir dairesel çöküntüdür. Patlama veya içsel çökme nedeniyle oluşan volkanik kraterlerin tersine çarpma kraterleri, çevresindeki araziden yükseklik olarak daha alçakta olan kenar ve zeminleri yükseltir. Çarpma kraterleri küçük, basit, kâse biçiminde çöküntüden geniş, karmaşık çoğul halkalı çarpma havuzuna kadar dağılım gösterir. ABD'nin Arizona eyaletinde bulunan Barringer Meteor Krateri küçük çarpma kraterinin dünya üzerindeki en bilindik örneğidir.
Burhanettin Kocamaz Stadyumu, Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan futbol stadyumu. Tarsus İdman Yurdu'nun maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. İsmini, Tarsus Belediyesinin eski başkanı Burhanettin Kocamaz'dan almaktadır.
Tarsus Saat Kulesi, Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan saat kulesi. Ulu Cami'nin kuzeydoğu köşesinde yer almakta olup, inşası dönemin Tarsus Kaymakamı Ziya Bey tarafından teşvik edilmiştir. 1894 yılında Frengülüs (Çiçekli) köyü eşrafından Feyzullah Ağa tarafından, Tarsus merkezde 25 bin kuruş masraf ile bir saat kulesi inşa ettirmiş ve Avrupa'dan büyük bir saat getirtmiştir. Yaptığı bu hizmet nedeniyle 5. rütbeden Mecidî Nişanı ile taltif edilmesi için Dahiliye Nezareti 3 Şubat 1895 tarihinde Sadrazamlık makamına gerekli belgeyi göndermiştir.
Tarsus Şelalesi, Mersin'e bağlı Tarsus ilçesinin kuzeyinde Berdan Çayı (Kydnos) üzerindeki bir şelaledir. Berdan Çayı’nın 4–5 m yükseklikten dökülmesi ile meydana gelmiştir. Şelalenin bulunduğu alan jeolojik olarak konglomera yapısına sahip olduğundan buradaki kayalar kolayca oyulmaktadır.
Kleoptra Kapısı veya Deniz Kapısı, adını Mısır kraliçesi VII. Kleopatra'dan alan, Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan bir şehir kapısıdır.
Kilikya'daki Roma yolu, bir Roma yolunun Mersin ilindeki parçasıdır.
Tarsus Tren İstasyonu, Mersin'in Tarsus ilçesi Yeşilyurt Mahallesi'nde Yavuz Donat Bulvarı üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.
Tarsus Müzesi Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan arkeoloji ve etnografya müzesidir.
Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı Tarsus’ta bir park müzedir. Park adını Çanakkale Savaşında önemli rolü olan Nusret Mayın gemisinden almıştır.
Tarsus Ulu Camii, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alan tarihi bir camidir.
Aşağıda Mersin ilindeki yerleşim yerleri gösterilmiştir. Yerleşim yerleri bağlı oldukları ilçe başlığı altında sıralanmıştır. İlk dört ilçe merkez ilçedir. Her listede ilk yer ilçe merkezi, diğerleri bu ilçeye bağlı köylerdir.
Tarsus Hayvanat Bahçesi Mersin ili Tarsus ilçesinde kurulmuş olan bir hayvanat bahçesidir.
Kırkkaşık Bedesteni, Mersin İli'nin,Tarsus ilçesinde yer alan bir bedestendir.
Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.
Altından Geçme Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir Roma-Bizans dönemi örenidir. Kent merkezinde yer alan bu ören duvarın güvenliksiz görünümü sebebiyle halk arasında "Altından Geçme" olarak bilinmektedir.
Tarsus Üniversitesi, 18 Mayıs 2018 tarihinde Mersin Üniversitesi’ne bağlı olan akademik birimler ile yeni akademik birimlerin oluşturulmasıyla Tarsus'ta kurulmuştur.
Aziz Pavlus Su Kuyusu, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde bulunan ve Hristiyan azizlerinden Pavlus'a ait olduğu öne sürülen bir su kuyusudur.