İçeriğe atla

Tarrach

Tarrach (ö. 515), Doğu Roma İmparatorluğu'nda görev yapan bir Hun subaydır. Tarrach, "Hunların en vahşisi" olarak anılmıştır.[1][2]

General Vitalian Tarrach'ı Cyril'e suikast düzenlemesi için görevlendirdi. Cyril, Hypatius'un yerine İmparator tarafından atanmış bir subaydı. Tarrach tarafından suikast sonucu öldürüldü. [3]

Vitalin'ın, ikinci kez Konstantinopolis'e doğru yürüdüğü 515 yılında ordusundaki subaylardan birisi Tarrach idi. Sefer başarısız oldu ve Vitalin birlikleriyle birlikte kuzeye geri çekildi. [3] Vitalian'ın ikinci isyanının bastırılmasının ardından Tarrach yakalandı. "Hunların en vahşisi" olarak tanımlanan Tarrach, Chalcedon'da (Kadıköy) işkence gördü ve kazığa bağlanarak yakıldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ Haarer, Fiona K. (2006). Anastasius I. Politics and Empire in the Late Roman World. Francis Cairns. ISBN 9780905205434. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. 
  2. ^ Maenchen-Helfen, Otto J. "The World of the Huns. Chapter IX. Language". ss. 449-452. 27 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. 
  3. ^ a b Bury 1958.
  4. ^ Maenchen-Helfen, Otto J. (2022). The World of the Huns Studies in Their History and Culture. University of California Press. s. 421. ISBN 9780520357204. 12 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. 

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

Hunca, Avrupa Hun İmparatorluğu'ndaki Hunlar tarafından M.S. 4. ve 5. yüzyıllarda konuşulmuş ölü bir dil veya dil dönemidir. 5. yüzyılda yaşamış Romalı tarihçi ve diplomat Priskos'un çalışmaları Avrupa Hun İmparatorluğu'nun çok uluslu olduğunu ve Huncanın Gotlar gibi devleti oluşturan diğer kavimlerin dilleri ile beraber konuşulmuş olduğunu ortaya koymaktadır. Protodili Asya Huncasıdır.

Otto John Maenchen-Helfen Avusturyalı akademisyen, sinolog, tarihçi, yazar ve gezgin.

Flavius Vitalianus, Bizanslı kumandan. Balkanların kuzeyindeki Moesia'nın yerlisi olan Vitalianus'un Roma ve barbar kökenli métis bir aileden geldiği düşünülmektedir.

II. Tsate 556 yılından bilinmeyen bir tarihe kadar Lazika'ya hükmeden kraldır.

Sinnion 6. yüzyılda Kutrigur lideridir.

Karaton, Hunların ilk krallarından biriydi.

Mundo, yaygın olarak Latince Mundus biçiminde anılır, I. Justinianus döneminde Bizans İmparatorluğu'nun bir Gepid generaliydi.

Basık, Kursık ile birlikte MS 395'te Pers istilasına ortak liderlik eden bir Hun askeri komutanıydı.

Zolban veya Zolbon, Bizans İmparatorluğu için savaşan bir Hun general. MS 493 yılında diğer bir Hun komutan Sigizan ile birlikte Isaurialılara karşı savaştı.

Uldach, Bizans İmparatorluğu'nun Hun asıllı bir generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Onegesius</span>

Onegesius, kudretli bir Hun logades (bakan) idi. Kesin olmayan bir iddiaya göre Attila’nın ardından iktidarda söz sahibi olan ikinci kişiydi. Priscus'a göre "kralın sağındaki bir sandalyede oturuyordu".

Ragnaris (Grekçe: Ῥάγναρις, Ῥαγναρίς, Ῥαγναρῆς; Germanic, Gotlar Savaşı'nın sonlarına doğru Ostrogotların yanında savaşan bir Hun savaş ağasıydı. Procopius onun Got olduğunu söyler. Ancak bu konuda daha iyi bilgiye sahip olan Agathias, onun Vittores adlı Hun kabilesinden olduğunu kaydeder.

Gordas Kırım Hunlarının prensiydi.

Ultzindur, bir Hun asilzadesiydi ve Attila'nın akrabasıydı.

Berik veya Berichus, bir Hun asilzadesi, elçisi ve lorduydu. "Birçok köyü yönettiği" bilinmektedir.

Chelchal Bizans İmparatorluğu'nda korgeneral olarak görev yapmış bir Hun komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Laudaricus</span>

Laudaricus, önde gelen bir Hun reisi ve 5. yüzyılın ilk yarısında aktif olan bir generaldi.

Elmingir ayrıca Elminegeir, Elmingeir, Bizans İmparatorluğu için savaşan bir Hun generaliydi.

Sigizan, Bizans ordusunda görev yapan bir Hun generaliydi.

Tyranx Sasani İmparatorluğu adına savaşan bir Hun generali veya kabile reisiydi.