İçeriğe atla

Tarlabaşı Toplum Merkezi

Tarlabaşı Toplum Merkezi 2006 yılında İstanbul'un Tarlabaşı semtinde İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin desteğiyle kurulan bir sivil toplum kuruluşu.[1] Semt sakinlerine eğitsel, sosyal ve psikolojik destek sağlamak amacı ile çalışmalar yürütmektedir. Mülteciler, çocuklar ve kadınlar gibi toplum gruplarının hakları konusunda çalışan merkezde göç, yoksulluk, ayrımcılık konularında sosyal hizmetler ve kültürel faaliyetler yapılmaktadır.[2] 2012 yılında kapanma tehlikesi yaşayan kurum için bir destek koşusu düzenlendi.[3] 2016'da 10. yılını, 15.386 katılımcı, 2121 gönüllü ve 652 farklı atölye ile geride bırakmıştır.[4]

Basında

  • Fark Yaratanlar programının 17 Şubat 2011 tarihindeki bölümüne konu oldu.[5]
  • Suriyeli mülteciler için yapılan çalışmalar Guardian'da yer buldu.[6] (Yazının Türkçesi)

Hakkında

Üyelikler

Kaynakça

  1. ^ "Yer: Tarlabaşı Toplum Merkezi Adres: Medeniyetin 150 metre aşağısı". www.hurriyet.com.tr. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  2. ^ "Tarlabaşı Toplum Merkezi". www.birarada.org. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  3. ^ "Tarlabaşı Toplum Merkezi Destek Koşusu:". www.arkitera.com. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  4. ^ "Tarlabaşı Toplum Merkezi 10.Yılını Kutluyor!". www.stgm.org.tr. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  5. ^ "Tarlabaşı Toplum Merkezi (Sezon 02 - Bölüm 17)". www.sabancivakfi.org. 20 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  6. ^ "Syria's Gypsy refugees find sanctuary in an Istanbul ghetto – but for how long?". www.theguardian.com. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  7. ^ "Denge ve Denetleme Ağı- Üyelik". Dengedenetleme.org. 25 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fişek</span>

Hasan Nusret Fişek, Türk hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sakatlar Derneği</span>

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kaos GL</span> Türkiyede bir LGBT derneği

Kaos GL Derneği, 1994'ün Eylül ayında Türkiye'deki LGBTQ+ bireylerin bir araya gelerek, maruz bırakıldıkları ayrımcılığa karşı mücadele ederek özgürleşmek amacıyla Ankara'da kurduğu, eşcinsellerin kurtuluşunun heteroseksüelleri de özgürleştireceği fikrini şiar edinen bir LGBTQ+ derneğidir. 1994'ün yazında İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Şubesi'nde oluşturulan Gey ve Lezbiyen Hakları Komisyonu'nda çalışmalar yürüten aktivistler Kaos GL’nin oluşmasına katkıda bulundular.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 29 Aralık 2002'de yasal kimliğini kazanan bir Sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Soylulaştırma</span>

Soylulaştırma, İngilizce "gentrification" kelimesinin karşılığı olan ve Türkçede mutenalaştırma, seçkinleştirme, burjuvalaştırma, nezihleştirme, kibarlaştırma, centrifikasyon, jantileşme vb. kullanımları da olan "soylulaştırma", kısaca orta ve üst sınıfların dar gelirlilerin yaşadığı, kent merkezlerindeki semtlere yerleşme süreci olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), 1993 yılında 23 vakıf ve derneğin Türkiye'de üçüncü sektörün yasal ve mali altyapısını güçlendirmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu bir vakıftır. Bugün vakfın 100’ü aşkın mütevellisi, TÜSEV çatısı altında iş birliği yapmaktadır.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 37 kadın girişimci tarafından Eylül 2002'de İstanbul'da kurulmuş istihdam, iş ve girişimcilik odaklı bir bir sivil toplum örgütü.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

İnsan Hakları Derneği (İHD), genel merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Yaban TV</span>

Yaban TV, kendisi de bir doğa sporcusu olan Gazeteci Ufuk Güldemir öncülüğünde 27 Aralık 2006 yılında kurulan "Türkiye'nin ilk ve tek yaban yaşamı ve doğa sporları kanalı"dır.

<span class="mw-page-title-main">Mültecilerle Dayanışma Derneği</span>

Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der), merkezi İzmir'de bulunan hak temelli bir sivil toplum kuruluşudur.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 1952'de İstanbul'da kurulmuş olan gazetecilik mesleğini icra eden kişilerin oluşturduğu sendika.

İBB Engelliler Şube Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde faaliyet yürüten bir hizmet birimidir.

Talimhane, İstanbul'un Beyoğlu İlçesi'nde Taksim Meydanı'nın kuzeybatı kesiminde yer alan bir semt.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü</span>

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği</span>

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 1996 yılında Ankara’da bir grup kadın tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

Ayşe Keşir, Türk siyasetçi ve Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili. Haziran 2015, Kasım 2015, 2018 ve 2023 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Düzce milletvekili olarak meclise giren Keşir, politikaya girmeden önce çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yoksulluk, aile, kadın, gençler ve Türk Cumhuriyetleri üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem İmamoğlu</span> İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

Ekrem İmamoğlu, Türk politikacı, iş insanı, 2019'dan beri İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı ve 2024'ten beri Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı.

Türkiye'deki Suriyeli karşıtlığı, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı ile Türkiye'ye gelen Suriyelilerin, mülteci kamplarında kalırken sonrasında gelen düzensiz göçlerle şehirlere yayılmasına karşı oluşan yaygın toplumsal tepkidir.

Denge ve Denetleme Ağı, (DDA) Türkiye’de denge ve denetleme sisteminin güçlendirilmesi için çalışan bir sivil toplum ağı.