İçeriğe atla

Tarkan: Viking Kanı

Tarkan: Viking Kanı
YönetmenMehmet Aslan
YapımcıNahit Ataman
SenaristSadık Şendil
Hikâye (eser)Sezgin Burak
AnlatıcıHayri Esen
OyuncularKartal Tibet
Bilal İnci
Seher Şeniz
Eva Bender
Görüntü yönetmeniCahit Engin
Sanat yönetmeniBasri Büyükcan
StüdyoArzu Film
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon, fantastik, macera, epik, tarihsel
RenkRenkli
Yapım yılı1971
Çıkış tarih(ler)i1 Kasım 1971 (1971-11-01)
Süre86 dakika
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
Önceki filmTarkan: Gümüş Eyer
Devam filmiTarkan: Altın Madalyon

Tarkan: Viking Kanı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Viking Kanı isimli çizgi romandan[1] uyarlanan 1971 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın filmle aynı addaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin üçüncü filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.[2]

Tarkan: Gümüş Eyer'in devam filmi olan yapımda Tarkan'ın Avrupa Hun İmparatoru Attila'nın kızı Yonca Hatun'u Viking Kumandanı Toro ve Çin Prensesi Lotus'un elinden kurtarma çabaları işlenmektedir.

Konu

Film, Karadeniz'in kuzeyi üzerinden gelen Avrupa Hunları'nın başbuğu Attila'nın Avrupa ülkelerini birer birer fethettiği günlerde geçmektedir. Avrupa Orta Çağ'ın karanlıklarında yaşarken İskandinav Yarımadası'nda o devrin en barbar kavmi yaşamaktaydı: Vikingler. Uzun tekneleriyle azgın Kuzey Denizi'ni aşarak güneydeki Avrupa sahillerine inerek buraları merhametsizce talan ediyorlar, her tarafı yakıp yıktıktan sonra canlı ve cansız ganimetleri memleketlerine götürüyorlardı. Avrupa üzerinde esen Hun kasırgası bütün Avrupayı çiğneyip geçmiş ve ülkeleri savunmasız bırakmıştı. Bu durumdan yararlanan Vikingler yağmalarını devam ettiriyorlardı. Çünkü büyük Hun başbuğu Attila fethettiği ülkelerin başına küçük Hun kuvvetleri bırakarak batıya doğru hareket ediyordu. Bundan faydalanan Vikingler fırsat kolluyorlar, zayıf buldukları yere saldırıyorlardı.[3]

Vikinglerin her yere saldırdığı hatta Çinlilerle ittifak kurduğu[4] bu dönemde Attila'nın kızı Yonca Hatun bir Hun kalesine sığınır. Viking Kumandanı Toro da savunmasını zayıf gördüğü kaleye saldırır, Tarkan'ın sadık dostu Kurt'u öldürür ve Yonca Hatun ile kaledeki Hun kadınlarını esir edip[5] kaleyi ateşe verir. Hatta Tarkan'ı da yaralar. Yonca Hatun'u Çin imparatorunun kızı Lotus'a teslim etmek niyetinde olan Toro, Kral Geroya karşı isyan eder ve yeni kral kendisi olur. Devrik kralı ise dev bir ahtapota kurban eder. Ateşe verilen kaleden kurtulan ve zamanla sağlığına kavuşan Tarkan ise Vikinglerin peşinden yola çıkar ve Vikinglere esir düşer. Bu arada Viking Kralı Gero'nun kızı Ursula seferden Viking kalesine döner ve babasının öldürüldüğünü, yeni kralın Toro olduğunu öğrenir. Babası öldürülen Ursula ile Yonca Hatun'u kurtarmak isteyen Tarkan'ın yolları kesişir ve Toro ile Lotus'un peşine düşerler.[6]

Yapım

Tarkan ve Tarkan: Gümüş Eyer ile büyük bir seyirci kitlesi edinen Tarkan serisinin üçüncü filmi olarak 1970'te başlayıp 1971 yılında tamamlanan[7] Sezgin Burak'ın çizdiği Viking Kanı serüveninin çekilmesine karar verilmiştir. Serüvenin sonlandığı aynı yıl çekimlere başlanmış ve 1 Kasım 1971 tarihinde film gösterime girmiştir.[8]

Ören Film stüdyolarında hazırlanıp Acar Film stüdyolarında seslendirilen film Arzu Film ve Tuna Film tarafından dağıtılmıştır.[9] Film, Ertem Eğilmez, Teoman Tümer ve Nahit Ataman'ın yapımcılığında çekilmiştir. Yönetmen koltuğunda ise bir önceki filmde olduğu gibi[10] Mehmet Aslan yer almıştır.[8] Senaryo ise Sadık Şendil tarafından Sezgin Burak'ın eseri üzerine yazılmıştır.[8]

Ahtapot

Yapımda yer alan ahtapot sahneleri filme farklılık katmıştır. Filmin uyarlandığı Viking Kanı serüveninde bir cezalandırma unsuru olarak kullanılan ejderha ikonu dönemin teknik yetersizlikleri nedeniyle filme ahtapot olarak aktarılmıştır. Vikingler tarafından idam edilecek kişilerin yem olarak sunulduğu ahtapot dünya sinemasında denizde kullanılan ilk maketlerden biridir.[11]

Maket ahtapotun hareketleri maketin içine giren bir yapım görevlisi tarafından sağlanmış, kollar ise kolların ucuna bağlanan ipler sayesinde hareket ettirilmiştir.[11]

Karakterler ve oyuncular

Müzik

Filmde serinin daha önceki filmlerinin aksine farklı bir jenerik müziği kullanılmıştır. John Barry'nin Kış Aslanı adlı film için 1968 yılında bestelenen müzik çoğunlukla Vikinglerin yer aldığı savaş sahnelerinde kullanılmıştır.[12] Ayrıca yine John Barry tarafından bestelenen Zulu film müziği de Viking sahnelerinde kullanılmıştır.[13]

Sovyet besteci Dmitri Şostakoviç'in 1937'de[14] bestelediği[15] ve ilk iki filmde kullanılan jenerik müziği olan 5. Senfoni ise Tarkan'ın savaş sahnelerinde kullanılmıştır.[16]

Kaynakça

  1. ^ "Tarkan - Viking Kanı 1. bölüm". alisveris.turkuvazkitap.com.tr. 11 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  2. ^ "Tarkan: Viking Kanı oyuncuları". sinemalar.com. 5 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  3. ^ Konu bilgileri bu adresteki 3 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. filmin girişinde yer alan açıklama kısmından alınmıştır.
  4. ^ "Çizgi romandan sinemaya bir Türk kahramanı: Tarkan". sinepil.org. 17 Şubat 2010. 21 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  5. ^ "Tarkan Viking Kanı". tvrehberi.milliyet.com.tr. 20 Haziran 2009. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  6. ^ "Tarkan Viking Kanı". tvrehberi.milliyet.com.tr. 16 Aralık 2011. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  7. ^ "Tarkan". kaybedenlerkulubu.info. 16 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  8. ^ a b c "Tarkan: Viking Kanı". sinemalar.com. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  9. ^ Stüdyo bilgisi bu adresteki 3 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. filmin girişinde yer alan cast kısmından alınmıştır.
  10. ^ "Tarkan: Gümüş Eyer". sinemalar.com. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  11. ^ a b "Tarkan: Viking Kanı - Ahtapot". kameraarkasi.org. 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  12. ^ Barry, John. "THE LION IN WINTER (1968) - Main Title - John Barry". youtube.com. 16 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  13. ^ Barry, John. "Zulu - Main Title ~ Original Soundtrack by John Barry". youtube.com. 25 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  14. ^ Ali, Filiz (8 Ekim 2006). "Şostakoviç 100 yaşında". sanat.milliyet.com.tr. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  15. ^ Güran, Yalçın. "Dmitri Shostakovich…". yalcinguran.com. 10 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  16. ^ Şostakoviç, Dmitri. "Dmitri Shostakovich - Symphony No. 5 Op. 47 - Moderato". youtube.com. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarkan (çizgi roman)</span> efsanevi çizgi roman kahramanı

Tarkan, Sezgin Burak tarafından yaratılan kurgusal Hun savaşçısı ve aynı isimli çizgi roman serisi. Daha önceki çizgi romanlardan gerek anlatım gerekse çizgi açısından çok farklı olarak tasarlanmış, 14 Nisan 1967'de Hürriyet'te günlük bantlar halinde yayımlanmaya başlamıştır. Tarkan karakteri "atıl kurt!" sözüyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ediz Hun</span> Türk oyuncu ve ekolog

Ediz Hun, Türk oyuncu ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Vikingler</span> Denizcilik, ticaret ve akıncılıkla uğraşan İskandinav kökenli kavim

Vikingler ya da Norslar, İskandinavyalı korsan ve tüccar kavimlerdir. Aslında "Viking" veya "Nors" bir millet adı değildir; Danlara, Norveçlilere, İsveçlilere ve diğer İskandinavlara kim olduklarına bakmaksızın verilen isimdir. Bu adlandırma Eski Norsçadaki Vikingr (yağmacı) sözcüğünden gelir ve Viking Çağı boyunca tüm Kuzey Cermenleri bu adla anılmıştır. Vikinglerin ataları antik Cermen halkları, konuştukları dil(ler) ise Cermen dil ailesine bağlı İskandinav dilleridir. Vikingler ömürlerinin büyük bir kısmını denizlerde geçirmiş olan savaşçı bir halktır. 8 - 11. yüzyıllar arasında kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri ele geçirmişlerdir. Viking akınları ile birlikte birçok manastır yok olmuştur. Olaya tanıklık eden ve hayatta kalarak Avrupa'nın çeşitli bölgelerine dağılan keşişlerin dramatik ve trajik anlatımları, yüzyıllarca sürecek bir Viking korkusu ve düşmanlığı yaratmıştır. Vikingleri kaba, ilkel, medeniyetten uzak bir kavim olarak betimlemişlerdir. Bu anlatımların etkisiyle, Avrupalıların Viking kültürüne uzun süre kayıtsız kaldıkları anlaşılmaktadır. Göçebe ve savaşçı bir kavim olan Vikinglerin yazılı geleneği olmayışı, kültür izlerinin sürülmesini güçleştirmektedir. Yazılı kaynakların zayıflığına ve Batılı kaynaklardaki olumsuz Viking imajına karşılık, arkeolojik veriler, incelikli bir Viking maddi kültürünün varlığına işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arzu Film</span> Türk film yapım şirketi

Arzu Film, Türkiye'de faaliyet gösteren film yapım şirketi. 1964 yılında Ertem Eğilmez ve Nahit Ataman tarafından kurulmuş olan Arzu Film, genellikle bu ikilinin yönetmenliğini üstlendiği filmlerin yapımevi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Çolpan İlhan</span> Türk tiyatro ve sinema sanatçısı

Çolpan İlhan, Türk tiyatro ve sinema sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Tibet</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist (1939–2021)

Kartal Tibet, Türk oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Şostakoviç</span> Rus besteci

Dmitri Dmitriyeviç Şostakoviç, Rus bestecidir. SSCB Yüksek Sovyet Milletvekili, Lenin Nişanı sahibidir. Besteci ve piyanist olmasının yanı sıra film müziği ve caz da dahil olmak üzere pek çok türde eserler verdi. 20. yüzyılın en tanınan bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Celal Yonat</span>

Celalettin Yonat, "Arap Celal" olarak bilinen Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<i>Hıçkırık</i> (film, 1965) 1965 filmi

Hıçkırık, Orhan Aksoy'un yönettiği 1965 yapımı Türk filmi. Filmin senaryosu Hamdi Değirmencioğlu tarafından yazılmıştır. Başrollerini Hülya Koçyiğit, Ediz Hun ve Kartal Tibet paylaşmıştır. Kerime Nadir'in 1936 tarihli Hıçkırık romanından yapılan ikinci uyarlamadır. İlk uyarlama, 1953 yılında Atıf Yılmaz tarafından çevrilmiştir. 1971 yılında yine Kerime Nadir'in devam romanı olan Son Hıçkırık romanından uyarlanan bir devam filmi olan Son Hıçkırık çevrilmiştir.

Tarkan, Türklerde ve Moğollarda demirci, demir ustası ve aynı zamanda devlet görevlisi veya savaşçı/asker demektir. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde generallere verilen ad. Tarhan, Targan, Dargan, Darkan olarak da söylenir. Tarkanların, toplumda saygın bir konumu vardır. Hatta zaman zaman Türk ve Moğol devletlerinde tarkanlar vergi dışı tutulmuşlardır. O kadar ki, tarkanlık yüksek bir unvandır. Sezgin Burak tarafından oluşturulmuş Tarkan adlı bir Hun savaşçısının çizgi öyküleri 1967 yılında yayınlanmaya başlamış ve özgün bir karakter haline gelmiş, daha sonra da filmleri çevrilmiştir. Bu öyküler pek çok kültürel unsuru bünyesinde barındırmıştır. Örneğin kahramanın yanında dolaşan bir kurdu vardır ve onun ayrılmaz bir arkadaşıdır.Bir kurt tarafından büyütülür. Ailesini katleden Alan Kralı Kostok'tan intikam alır. Atilla Han’ın fedaisi ve ona hizmet bir savaşçı olarak görünür. Gülmeyen yüzü, hedefinden şaşmayan kişiliği, cesurluğu, iyi silah kullanması öykülerde hep öne çıkar. Avrupa mitolojisindeki motiflerden zaman zaman yararlanılır. Örneğin dünya egemenliğini simgeleyen Marsın Kılıcını arar. Vikingler ile savaşır. Çinliler Tarkan’ın peşinden Avrupanın içlerine kadar gelir onu takip ederler. Roma askerleri dövüşür. Kendisinin Hun Türkü olduğunu ara sıra vurgular. 1969 yılında ilk Tarkan filmi Mars'ın Kılıcı, daha sonra Gümüş Eyer, Viking Kanı, Altın Madalyon ve Güçlü Kahraman maceraları sinemaya aktarılmıştır.

<i>Tarkan</i> (film) Tarkan serisinin ilk filmi (1969)

Tarkan ya da Tarkan: Mars'ın Kılıcı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Mars'ın Kılıcı isimli çizgi romandan uyarlanan 1969 yapımı fantastik Türk filmi. Tunç Başaran tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın Mars'ın Kılıcı adındaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ilk filmi olan bu filmde devam filmlerinde de olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Gümüş Eyer</i> Tarkan serisinin ikinci filmi (1970)

Tarkan: Gümüş Eyer, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Gümüş Eyer isimli çizgi romandan uyarlanan 1970 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın filmle aynı addaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ikinci filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Altın Madalyon</i> Tarkan serisinin dördüncü filmi (1972)

Tarkan: Altın Madalyon, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Altın Madalyon isimli çizgi romandan uyarlanan 1972 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın çizdiği filmle aynı addaki çizgi roman ile farklı konular işlemektedir. Çizgi romanda macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken filmdeki senaryo Vandallar üzerine yazılmıştır. Tarkan serisinin dördüncü filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Güçlü Kahraman</i> Tarkan serisinin beşinci filmi (1973)

Tarkan: Güçlü Kahraman ya da Tarkan: Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Güçlü Kahraman isimli çizgi romandan uyarlanan 1973 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın çizdiği filmle aynı addaki çizgi roman ile farklı konular işlemektedir. Çizgi romanda macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken filmdeki senaryo Çin üzerine yazılmıştır. Tarkan serisinin son filmi olan bu filmde de önceki filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

Tarkan, Sezgin Burak'ın çizdiği Tarkan çizgi romanındaki kurgusal Tarkan karakterinin uyarlandığı beş filmden oluşan kült film serisi. Filmlerin finansmanını ve dağıtımını Arzu Film ve Tuna Film şirketleri üstlenmiştir. İlk Tarkan filminin hazırlıkları 1969 yılında başlamış ve aynı yıl vizyon görmüştür. Son film ise 1 Kasım 1973 tarihinde gösterime girmiştir.

Mehmet Aslan Türk oyuncu, senarist ve film yönetmenidir.

Fatma Belgen, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Wessex Krallığı</span> Büyük Britanyanın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır

Wessex Krallığı Büyük Britanya'nın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır. 519 yılından 10. yüzyılın başlarına kadar birleşik İngiliz devleti kuruluncaya kadar hüküm sürmüştür.

Eva Bender, doğum adıyla Eva Märta Elisabet Abrahamsson,, İsveç asıllı Türk kadın sinema oyuncusudur.

Hun hükümdarı Attila'nın popüler kültürde birçok tasviri vardır. Bu tasvirlerin çoğu onu ya büyük bir hükümdar ya da acımasız bir fatih olarak tasvir eder. Attila aynı zamanda Etzel ve Atli adları adı altında, her ikisinde de tamamen farklı kişiliklere sahip olarak pek çok Alman ve İskandinav destanında yer almıştır. Ani ölümü, çözülmemiş büyüleyici bir gizem olarak kalmaya devam ediyor.